Το ανησυχητικό για την ΑΕΚ είναι η αστοχία στις υψηλές επιδιώξεις

Το ανησυχητικό για την ΑΕΚ είναι η αστοχία στις υψηλές επιδιώξεις
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την αδυναμία της ΑΕΚ να προσεγγίσει με πειθώ παίκτες από υψηλότερο ράφι και το χαμήλωμα των προσδοκιών μετά το φιάσκο Εντσαμ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είναι πολύ νωπές οι εικόνες από το πρώτο φιλικό της ΑΕΚ ενόψει της νέας σεζόν, ταυτόχρονα όμως και νωρίς για να επισημάνουμε κάτι περισσότερο από το ότι παρουσιάστηκε μπροστά μας ένα σύνολο το οποίο δουλεύει συγκεκριμένο τακτικό πλάνο κι επιθυμεί να παίξει διαφορετικά.

Περισσότερα και πιο ασφαλή συμπεράσματα καλό θα είναι να εξαχθούν μετά το πέρας των τεσσάρων φιλικών και πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου επίσημου ματς της σεζόν. Ας μη λησμονούμε άλλωστε ότι το βασικό σχήμα θα διαφοροποιηθεί με τις επόμενες προσθήκες. Ο χρόνος βέβαια ένταξης και προσαρμογής τους, παραμένει άγνωστος…

Εξίσου αινιγματικό είναι και το επίπεδο ποιότητας των ποδοσφαιριστών που θα έρθουν. Αν βάλουμε κάτω τα μεταγραφικά γεγονότα από τον περασμένο Ιανουάριο έως σήμερα, θα διαπιστώσουμε σημαντικές αποκλίσεις στη γκάμα των παικτών που η ΑΕΚ επιχείρησε να αποκτήσει και των όσων τελικά κέρδισαν συμβόλαια σε αυτήν. Ακόμα και η επιλογή «Μήτογλου αντί Γούτα» προκαλεί ερωτηματικά καθώς ο πρώτος έχει μόλις μία σεζόν στην πλάτη του και ο δεύτερος είναι ένας «ψημένος» στόπερ σε ώριμη ηλικία (27) με καλά νούμερα τις τελευταίες σεζόν, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Προφανώς και το μείζον πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην επιλογή του 3ου ή 4ου στόπερ του ρόστερ, παρόλο που η λογική της απόφασης δεν είναι εμπεριστατωμένα εξηγήσιμη, το κυριότερο δε είναι ότι δεν έχει ερμηνευτεί από την ίδια την ομάδα στη βάση του πως είναι δυνατόν να τρέχεις για να κλείσεις έναν παίκτη 6 μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου του ώστε να μην τον χάσεις και μετά να αποφασίζεις ότι δεν σου κάνει. Λεπτομέρειες θα πει κάποιος, οι οποίες όμως δείχνουν τη μεγαλύτερη εικόνα θα προσθέσω εγώ. Πάμε και στα πιο «καυτά» ζητήματα…


Το φιάσκο με τον Εντσάμ και η επιμονή της ΑΕΚ να διαψεύδει σχεδόν σε καθημερινή βάση ξένα δημοσιεύματα που τον παρουσιάζουν ακόμα ως στόχο είτε με αγορά, είτε ως ελεύθερο (!), έχουν ασφαλώς τη σημασία τους. Μεγαλύτερη ωστόσο κρύβει η έλλειψη διάθεσης και επιθυμίας να κινηθεί η ΑΕΚ για έναν ποδοσφαιριστή αντίστοιχου βεληνεκούς στη συγκεκριμένη θέση. Από τη μία ημέρα στην άλλη, η ομάδα μοιάζει να είναι καλυμμένη στη θέση «8» όπου αγωνίζεται ο Γάλλος, διότι «6αρι» δεν είναι, ούτε επίσης η διαφαινόμενη απόκτηση του Λε Ταλέκ μπορεί να σχετίζεται με τον παίκτη της Σέλτικ. Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, έχει απλώς ποδοσφαιρικά μεσάνυχτα, έχουν εντελώς διαφορετικό προφίλ.

Ο πήχης των αυξομειώσεων στις επιδιώξεις λέει πολλά

Χάνεται ο Εντσάμ, αλλά πλάνο για την απόκτηση άλλου παίκτη στους συγκεκριμένους χώρους του άξονα δεν προκύπτει. Χάνεται ο Ντα Σίλβα -αφού νωρίτερα είχε χαθεί ο Παπασταθόπουλος- και σχέδιο για την προσθήκη επιπλέον ενός στόπερ δεν υφίσταται, εκτός αν πωληθεί ο Νεντελτσιάρου. Ακόμα κι αυτό αν συμβεί όμως, μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο να θεωρήσει η ομάδα ότι είναι καλυμμένη επειδή ως κεντρικός αμυντικός παίζει και ο Λε Ταλέκ. Χώρια που η μετάβαση από τον Παπασταθόπουλο και τον Ντα Σίλβα στον Τζαβέλλα, δεν συνιστά ισορροπία. Το έχω γράψει ξανά ότι θα είναι χρήσιμος και θα βοηθήσει, όμως η ομάδα έχει ανάγκη από στόπερ με τα χαρακτηριστικά του Τσιγκρίνσκι στα καλά χρόνια του και τέτοιον ξεκάθαρα δεν έχει.

Πάμε και στα ακόμα πιο ουσιώδη… Η ΑΕΚ κινείται μεταξύ ονομάτων που είτε είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό (Μήτογλου, Γούτας, Τζαβέλλας, Πάρρας, Αραούχο και σίγουρα Βράνιες αν μείνει ελεύθερος – ό,τι κι αν λέγεται περί του αντιθέτου), είτε άλλων που γνωρίζει προσωπικά ο προπονητής (Λε Ταλέκ). Μόλις μία προσθήκη έως σήμερα, αυτή του τερματοφύλακα Τσίτσαν Στάνκοβιτς συνιστά προϊόν έρευνας και μελέτης, παρόλο που ακόμα και αυτή εμφανίστηκε στο κατώφλι της ομάδας μέσω του ατζέντη που εκπροσωπεί στην Ένωση τον Λάτσι και τον Ραντόνια.

Δικαίωμα στον χρόνο, αλλά…

Τα σημειώνω όλα αυτά επειδή δεν πάει πολύς καιρός από τις περίφημες αλλαγές στο οργανόγραμμα και ειδικότερα στη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος με πολύ ντόρο να γίνεται για τις γνωριμίες του Ταυλαρίδη στη Γαλλία, τα ανοίγματα και το χαρτοφυλάκιο του Παπαδημητρίου στη Λατινική Αμερική, το δίκτυο επαφών του Κονέ στην Ολλανδία και άλλα πολλά και φιλόδοξα, τα οποία δημιούργησαν απαιτήσεις και προσδοκίες οι οποίες ίσως να είναι και υψηλότερες από το ταβάνι των συγκεκριμένων προσώπων. Ή στις οποίες να προβάλλεται ως μεγαλύτερο εμπόδιο η αδυναμία-απροθυμία του club να ανταποκριθεί οικονομικά.

Ασφαλώς δικαίωμα στο χρόνο και στη δουλειά έχουν όλοι. Ωστόσο το έως σήμερα δείγμα γραφής -αρκετών μηνών- δεν κρίνεται ως ενθαρρυντικό και τούτο είναι κάτι που πρέπει να επισημανθεί. Η ΑΕΚ δεν δημιουργεί (μόνο) για τη φετινή σεζόν, αλλά κυρίως για την επόμενη που θα μπει στο νέο γήπεδό της. Εκεί όπου θα έπρεπε να έχει (τουλάχιστον) 3-4 σαν τον Εντσάμ, αλλά έως σήμερα βρίσκεται ακόμα στο μηδέν. Μακάρι να ήταν το πρόβλημα της ΑΕΚ το υψηλό ράφι και όχι η συνεχιζόμενη αδυναμία της να φτάσει σε αυτό.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X