Η Μπριζ δεν είναι ΤΣΣΚΑ

Ο Κώστας Τσίλης ανοίγει κουβέντα για το παιχνίδι των Βέλγων και την «απάντηση» της ΑΕΚ

Επιμένω πως όλο αυτό το τσουνάμι εσωστρέφειας που κτύπησε την ΑΕΚ τον τελευταίο μήνα, δεν οφείλεται σ’ αυτόν καθ’ αυτόν τον αποκλεισμό από την ΤΣΣΚΑ, αλλά στην εξαιρετική κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ. Και μεταξύ μας, είναι και δικαιολογημένο. Διότι η διαχείριση και η εμφάνιση στο παιχνίδι με τους Ρώσους στην Αθήνα, συνιστούσε αιτία (επιεικώς) προβληματισμού. Πολύ περισσότερο για όσους εξ ημών είχαν παρακολουθήσει από κοντά όλη την δουλειά που έγινε στις 18 μέρες στην Πολωνία και που, μεταξύ άλλων, (θα έπρεπε να) είχε ως αντικείμενο και την προετοιμασία γι αυτό το πρώτο ματς του Τσου – Λου.

Αντικειμενικά όμως, απέναντι σ’ έναν αντίπαλο σαν την ΤΣΣΚΑ, η ΑΕΚ το μόνο που μπορούσε να κάνει, ήταν να τον στριμώξει περισσότερο απ’ όσο τον στρίμωξε. Ειδικά αν μιλάμε για το πρώτο ματς.  Μέχρι εκεί. Κατά τα άλλα, θα επιμείνω πως οι Ρώσοι είχαν συνολικά μια πολύ καλύτερη ομάδα . Ακόμα και στο ματς της Μόσχας, το οποίο η ΑΕΚ το διαχειρίστηκε πολύ πιο σωστά απ’ ότι το πρώτο, εκείνο που φαινόταν (και έβλεπα) μέσα στο γήπεδο, ήταν πως η ΤΣΣΚΑ έχει τεράστιες αγωνιστικές αρετές. Που κυρίως πλέον τις επιστρατεύει όταν ζορίζεται. Επειδή, για παράδειγμα, έγινε κουβέντα για το πρέσινγκ που δεν έκανε η ΑΕΚ, σας λέω πως δυο – τρεις φορές που το επιχείρησε στη Μόσχα, η ΤΣΣΚΑ όχι απλώς το έκανε φύλλο και φτερό, αλλά βγήκε και σε επικίνδυνη επίθεση.

Όμως πάμε και παρακάτω διότι ότι έγινε με τους Ρώσους, έγινε και δεν αλλάζει. Τώρα υπάρχει η Μπριζ. Για περισσότερους από έναν λόγους, δεν είναι ΤΣΣΚΑ. Ευτυχώς. Το υπογραμμίζω από την αρχή για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, αυτό δεν καθιστά την ΑΕΚ φαβορί. Το έχω ξαναγράψει πως ένας από τους λόγους που είναι ζωτικής σημασίας η επιστροφή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και η σταθερή παρουσία, είναι και για μπορέσει η ΑΕΚ να (ξανά)κοιτά στα ίσια τέτοιου είδους ομάδες. Βεβαίως ποτέ στην ιστορία της η ΑΕΚ δεν έχει κερδίσει βελγική ομάδα. Αλλά δεν ήταν και το απόλυτο αουτσάιντερ. Για παράδειγμα, είχε πάει μέσα στις Βρυξέλλες και είχε πάρει ένα παλικαρίσιο 2-2 και αν η Μίλαν δεν είχε στήσει το ματς με την Λιλ, θα ερχόταν και πρόκριση. Ξέφυγα όμως.

Η Μπριζ δεν είναι ΤΣΣΚΑ. Είναι μια ομάδα με συγκεκριμένα αγωνιστικά προτερήματα αλλά και (πολύ πιο τρανταχτές από τους Ρώσους) αδυναμίες. Και είναι αυτό που δείχνει μέχρι τώρα και όχι κάτι καλύτερο, που ενδεχομένως θα το βγάλει όταν ζοριστεί ή όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Είναι τεράστιο κέρδος για την ΑΕΚ το γεγονός πως δεν θα βρει απέναντι της τον Ισκιέρδο. Πρώτον διότι είναι παικτάρα και δεύτερον διότι η απουσία του, αλλάζει και όλες τις ισορροπίες του παιχνιδιού της Μπριζ. Ξαφνικά από εκεί που πήγαινε μ’ ένα 3-4-3 και είχε δυο «σφαίρες» αριστερά και δεξιά του Φόσεν, τώρα είναι υποχρεωμένη να πάει σ’ ένα 3-5-2.

Βεβαίως είτε ο Ντένις, είτε ο Ντιαμπι, που παίζουν ως δεύτεροι φορ, είναι εξαιρετικά γρήγοροι παίκτες. Και αν βρουν χώρους, «σκοτώνουν». Αλλά με την αλλαγή στον σχηματισμό και την απουσία ενός τόσο σημαντικού εργαλείου, όπως του Ισκιέρδο, η Μπριζ είναι υποχρεωμένη να βρει πατήματα σ’ έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, απ’ αυτόν που είχε συνηθίσει μέχρι τώρα. Επίσης η αμυντική λειτουργία των Βέλγων, είναι ένα ζήτημα. Στην ΤΣΣΚΑ εκείνο που μπορούσε να επισημάνει κάποιος, ήταν πως η τριάδα στο κέντρο της άμυνας, δεν είχε ταχύτητα. Μέχρι εκεί όμως. Η συνολική αμυντική λειτουργία, δεν ήταν προβληματική. Στην περίπτωση της Μπριζ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν είναι ούτε αργοί, ούτε γρήγοροι. Είναι επιπόλαιοι στις αντιδράσεις τους. Και στον τρόπο που κλείνουν τα κενά και στον τρόπο που διαχειρίζονται φάσεις.

Αν αμυντικοί της ΑΕΚ έδιωχναν από την περιοχή την μπάλα, με τον τρόπο που το έκαναν αυτοί της Μπριζ στο ματς με τη Ζούλτε, θα τους είχαμε κρεμάσει ανάποδα από την στέγη Καλατράβα και θα τους φτύναμε μετά από κάθε γεύμα. Για να μην σας πω τι θα γινόταν, αν η ΑΕΚ είχε δεχθεί όλα τα γκολ της από την καρδιά της άμυνας, όπως έχει συμβεί σ’ όλα τα φετινά ματς της Μπριζ, σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Και που δεν είναι και λίγα. Μόνο από τους Τούρκους, ήταν πέντε.

Για να μην το ανοίγω και πολύ. Η Μπριζ είναι το φαβορί, αλλά δεν είναι ομάδα που δεν μπορεί η ΑΕΚ την στείλει σπίτι της. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ΑΕΚ πρέπει να επιχειρήσει να «κουμπώσει» το παιχνίδι της πάνω σ’ αυτό των Βέλγων ή να πάει και να κάνει το δικό της. Τώρα θα μου πείτε, ποιο είναι το δικό της παιχνίδι. Εννοώ αυτό που δούλεψε στην Πολωνία. Σ’ εκείνες τις 18 μέρες στο Κίελτσε, η ΑΕΚ ξεκάθαρα είχε αποκτήσει μια συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα. Με το πρέσινγκ της, με την ανάπτυξη από τα άκρα και με την δομή της πάνω σε συγκεκριμένο σχηματισμό. Αυτή την ταυτότητα την άφησε στην άκρη για τα ματς με την ΤΣΣΚΑ. Ίσως και να μην μπορούσε διαφορετικά. Ίσως και να ήταν λάθος.

Τώρα είναι ένα ερώτημα αν θα πρέπει να την βγάλει αυτή την ταυτότητα στο γήπεδο στα δυο ματς με την Μπριζ ή αν πρέπει να το κάνει μόνο στη ρεβάνς της Αθήνας. Ή αν θα πρέπει και πάλι να ψαχτεί για να κουμπώσει το παιχνίδι της, πάνω σ’ αυτό των Βέλγων, αλλάζοντας ξανά όσα έχει δουλέψει στο Κίελτσε. Κάτι που δεν είναι πάντα κακό. Για παράδειγμα, στη ρεβάνς με την ΤΣΣΚΑ, η ΑΕΚ πήγε μ’ ένα 3-5-2, το οποίο δεν είχε δουλέψει καθόλου και η εικόνα ήταν καλή. Διότι «κούμπωσε» στις απαιτήσεις του παιχνιδιού.

Από την άλλη μεριά, είναι παράλογο να μείνει στο συρτάρι για δεύτερη συνεχόμενη ευρωπαϊκή μάχη,  το αγωνιστικό μοντέλο που δούλεψε η ΑΕΚ στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Εκεί που (θεωρητικά) προετοιμάστηκε όχι μόνο για το πρωτάθλημα, αλλά και για τους δυο ευρωπαϊκούς προκριματικούς του Αυγούστου. Βεβαίως από το τέλος της προετοιμασίας στην Πολωνία, μέχρι και το ματς με τους Βέλγου, έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας, κατά τον οποίο η ΑΕΚ συνέχισε να δουλεύει πράγματα στις προπονήσεις. Δεν έκλεισε δηλαδή το μαγαζί. Και από την μια, η Μπριζ δεν είναι ΤΣΣΚΑ και την ΑΕΚ την… παίρνει να κάνει το παιχνίδι της, ειδικά στο ΟΑΚΑ. Από την άλλη, οι Βέλγοι παραμένουν μια εξαιρετικά δυνατή ομάδα στο σπίτι τους. Επομένως εκεί ίσως απαιτείται προσαρμογή.

32 Σχόλια

 1. Ποια προσαρμογή ρε Τσίλη??
  Πας στο Μπρυζ και παίζεις με δύναμη και ΑΕΚΤΖΙΔΙΚΟ τσαμπουκα και κερδίζεις.
  Ποιες προσαρμογές και μπαρμπούτσαλα μας τσαμπουνας??
  ΑΕΚ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕ.

 2. Άποψη μου είναι πως για να πάρει αυτό που χρειάζεται στα δυο ματς με τους Βέλγους η ΑΕΚ,πρέπει να είναι ένας συνδυασμός της προσαρμογής στο παιχνίδι του αντιπάλου ως ένα βαθμό με το να κάνει η Ένωση το παιχνίδι της.Δηλαδή στο εκτός έδρας ματς που είναι και το πιο επικίνδυνο,η ΑΕΚ θα είναι αρκετά έως πολύ ευχαριστημένη αν φέρει ισοπαλία και πάρει το προβάδισμα πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς.Εκεί είναι που θα πρέπει να προσαρμόσει τον τρόπο παιχνιδιού της πάνω στον αντίπαλο.Για μένα θα πρέπει να πάει στο Βέλγιο να παίξει είτε με 4-3-3 είτε 3-5-2,ώστε να της εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ασφάλειας ανασταλτικά.
  Ένα συμπαγές κέντρο με τριάδα στα χαφ,θα κλείσει καλύτερα τους χώρους.Με μια διαφορά όμως σε σχέση με το ΟΑΚΑ που το εφάρμοσε απέναντι στην ΤΣΣΚΑ.Στα χαφ μαζί με Σιμόες κόφτη και τον Γιόχανσον ή Γαλανόπουλο το ένα εσωτερικό χαφ,θα πρέπει να τους πλαισιώσει ο Μάνταλος κι όχι ο Αϊντάρεβιτς.Αυτόματα θα είναι πιο λειτουργικό το σχήμα τόσο αμυντικά όσο κι επιθετικά.Ανασταλτικά γιατί ο Πετράν έχει καλύτερη συμπεριφορά από τον Αϊντάρεβιτς,επιθετικά θα προσφέρει περισσότερα στην οργάνωση του παιχνιδιού.Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι σχήμα τριών στα χαφ,με ταυτόχρονη παρουσία των δυο Σουηδών,είναι σκέτη καταστροφή έτσι αργοί που είναι.Κερδίζεις ακόμα και ένα καλό εξτρέμ όπως ο Τρίστασον στην εντεκάδα.Ο Μάνταλος δεν μπορεί σε τέτοιο επίπεδο ειδικά να προσφέρει ως εξτρέμ.
  Η άλλη επιλογή για το Βέλγιο με θεωρητικά καλές πιθανότητες για επίτευξη του σκοπού,είναι να πάει με 3-5-2.Έχεις έτσι τόσο τους φορμαρισμένους και πολύ αποτελεσματικούς Βράνιες (εφόσον μπορέσει να παίξει) και Τσόσιτς,αλλά παράλληλα επωφελείσαι και την σημαντικότατη εμπειρία του Τσιγκρίνσκι.Παρότι δεν είναι σε καλή φόρμα.Νομίζω στην Ευρώπη του ταιριάζει καλύτερα του Ουκρανού ο ρόλος του λίμπερο,λειτουργώντας σαν σκούπα των όποιων επικίνδυνων καταστάσεων πάνε να δημιουργηθούν.Έχεις και σαν ΑΕΚ τα μπακ που μπορούν να βοηθήσουν επιθετικά,ειδικά ο Λόπες από την αριστερή πτέρυγα.Άλλωστε παρότι αδούλευτο σαν σύστημα,λειτούργησε σχετικά καλά στην πράξη στη Ρωσία.
  Αντίθετα στο ΟΑΚΑ πιστεύω η ΑΕΚ πρέπει να κάνει το παιχνίδι της και να παίξει είτε 4-4-1-1 όπως έχει δουλευτεί καλά στην προετοιμασία,είτε το παρεμφερές 4-2-3-1 που επίσης έχει εστιάσει στην τακτική του ο Χιμένεθ.Στην Αθήνα οφείλει να παίξει πιο επιθετικά η Ένωση λογικά,εκτός αν κάνει διπλό στο Βέλγιο και πρώτο μέλημα της στη ρεβάνς θα είναι να κρατήσει το σκορ πρόκρισης.Ρεαλιστικά όμως μάλλον στη ρεβάνς θα ψάχνει κυρίως το/τα γκολ και τη νίκη.

 3. Στελιος21

  Οι Βέλγοι είναι το φαβορί, αυτοί θα έχουν πιο πολύ φόβο από ότι εμείς, είναι πρώτο ματς και δεν θέλουν να δεχτούν γκολ στην έδρα τους. Είναι 60 40 επειδή έχουν πιο πολλά παιχνίδια και έχουν βρει αγωνιστικό ρυθμό.
  Η πρόκριση είναι σημαντικότατη για το μέλλον της ομάδας και πρέπει να έρθει οπωσδήποτε!!! Αν παίξουμε πιο παθιασμένα με ψυχή και βέβαια λίγο τύχη παραπάνω από τους βέλους θα περάσουμε. Ο Μανωλο πιστεύω θα βάλει τους γνωστούς Ανέστης Μπακ. Λοπεθ Βρανιες και Τσιγκρ (η Τσοσιτς) κέντρο Σιμοες Γιόχαν κοφτες ,10ρι Μανταλο και πλάγια Λάζος και Τριστανσον φορ Λιβαγια και αν πάει καλά με σα Γαλανοπουλος

 4. Στα 2 παιχνίδια η ΤΣΣΚΑ δεν εδειξε κάτι ιδιαίτερο εμείς είμασταν τραγικοί.Η Μπρυζ δεν εχει βεβαια τη συνοχή των Ρωσων αλλά είναι πιο γρήγορη ομάδα,εκει που εμεις μειονεκτούμε.Θα πρέπει να πάρουμε το ρυθμό του παιχνιδιού γιατι σε περίπτωση που οδηγηθεί στα τρεξίματα δεν εχουμε καμία τύχη

  • Κώστας Τσίλης

   Συμφωνώ πως η ΑΕΚ ήταν κακή μόνο όμως στο πρώτο ματς με τους Ρώσους. Στο δεύτερο όχι. Και όντως ισχύει αυτό περί ρυθμού. Ειδικά στο ματς του Βελγίου

 5. Θα το ξαναγραψω για ακομα μια φορα…αυτη η ΑΕΚ με αυτον τον προπονητη δεν εχει ΜΕΛΛΟΝ….ουτε Ευρωπη ουτε για Ελλαδα…υπαρχουν δυστυχως μεσα στην ΑΕΚ πολλα ατομα που παιρνουν αποφασεις που εξηπηρετουν το δικο τους οικονομικο συμφερον…οταν εχεις το καραφλα υπευθυνο για μεταγραφες {Μαιστορεβιτς] πρωην μανατζερ σε γραφεια που πουλανε παιχτες και εφερε εδω εναν περιπατητη {Αινταρεβιτς} και ηθελε να φερει ακομα εναν….τον Μπαχουι….ολα εξηγουνται….Δεν χρειαζεται να εισαι πυρινος φυσικος για να καταλαβεις τι παιζεται στην ΑΕΚ….εδω πανε να φανε τον πιτσιρικα Γαλανοπουλο που το παλικαρι βγαζει ματια οτι ξερει κανταρια μπαλα για χαριν του ΠΕΛΑΤΗ ΑΙΝΤΑΡΕΒΙΤΣ….λυπαμαι που τα γραφω αλλα δεν γινεται αλλιως….τωρα βεβαια ο Τσιλης μπορει να αρχισει ξανα να με λεει συκοφαντη και αλλα τετοια αλλα δεν πειραζει….ταχω συνηθισει ποια αυτα…ευχομαι καποια στιγμη ο ΜΕΛ να αποφασισει να βαλει διπλα του ανθρωπους που πραγματικα ΞΕΡΟΥΝ καλα το ποδοσφαιρο και να απαλλαγει απο τον ΒΑΤΡΑΧΟ…αυτος ειναι το μεγαλυτερο κακο στην ΑΕΚ….

  • Eίπε ο συκοφάντης »αεκάρας» που αποκαλεί τους δημοσιογράφους »πουλημένους» επειδή δεν συμφωνούν με τις ονειρώξεις του και την ασχετοσύνη του. Είπε ο άσχετος ότι ο βάτραχος είναι το μεγαλύτερο κακό στην ΑΕΚ. Ο βάτραχος που το μόνο που κάνει είναι να κόβει τη βασιλόπιτα στην χριστουγεννιάτικη γιορτή.

   • Τοσο εγκαθετος εισαι…και σαφως ασχετος…τον Κεσπαγια περσυ ασχετε ποιος τον πηρε?….για ρωτα αυτους που αποκαλεις εσυ δημοσιογραφους να σου πουν……σου θυμιζω οτι περσυ λογω Κεσπαγια χαθηκε μια ολοκληρη χρονια των δημοσιογραφων….

    • Το θέμα είναι ποιός πήρε τον Κετσπάγια; Ή το ότι εσύ είσαι συκοφάντης; Ότι έχεις υποπέσει στα αδικήματα της δυσφήμησης και συκοφαντικής δυσφήμησης σε βάρος των δημοσιογράφων του enosi;

 6. Αηδιασμενος

  Η μπρυζ δεν ειναι τσσκα,περναμε σιγουρα!
  Αλλωστε εχουμε παρει 5 παικτες επιπεδου αραουχο,οπως μου εγραψες σε αλλο σχολιο,οποτε πες σε οσους ζητανε μεταγραφες να σταματησουν!

  • Κώστας Τσίλης

   Δεν τα θυμάσαι καλά. Μετά τους πέντε, σου είχα πει άλλους 20 που ήδη είχε η ΑΕΚ, το σύνολο 25. Καφεδάκι με πολλά παγάκια, γιατί έχει και σήμερα πολλή ζέστη

   • Αηδιασμενος

    Ασε τις ειρωνιες αμα δε αε παιρνει
    Το μαιο εγραφες οτι χρειαζομαστε 4 αραουχους κ το υπαρχον ροστερ.οταν σε ρωτησα ,αρχες ιουλιου, γιατι δε κανεις κριτικη αφου δεν εγινε αυτο που ζητησες,απαντησες οτι απο τους 7 που πηραμε οι 5 ειναι επιπεδο αραουχο.σε πιστευω,εχεις φοβερες ποδοσφαιρικες γνωσεις,οπως τοτε που εγραφες οτι ο κρισαντους το παλευει για βασικη ενδεκαδα,αντι να γραψεις οτι δεν κανει για την ΑΕΚ.φιλαρακι κερνα σανο ,αυτο θελει κ ο σπαγγος ,αλλα εκει που σε παιρνει.
    Μπορεις κ να αυτοδιαψευδεσαι,χωρις να εχεις προβλημα,αλλωστε πολλοι παπαγαλοι που σε διαβαζουν ,δεν εχουν μνημη….

    • Κώστας Τσίλης

     Έχω και άλλα που τα ξέχασες. Όπως για τον Αλμέιδα για παράδειγμα. Καλή Κυριακή να έχουμε

    • Εγινε και μαγκας να ειρωνευεται…ενα τυπακι που εχει μπερδεψει το βολευ με το ποδοσφαιρο…και αν του τα λες εισαι συκοφαντης και πολλα αλλα…

 7. trikalinos aektzis

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΩΣ Η ΜΠΡΙΖ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΣΚΑ ΑΛΛΑ Ο ΧΙΜΕΝΕΘ ΕΙΝΑΙ ΧΙΜΕΝΕΘ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ….

 8. Κωστη με συγχωρεις αλλα εχω παντελως διαφορετικη αντιληψη γυρω απο το τι εστι αγωνιστικη ταυτοτητα… «το πρέσινγκ,η ανάπτυξη από τα άκρα και η δομή πάνω σε συγκεκριμένο σχηματισμό» δεν συνιστουν κατι τετοιο…Ειναι απλως πολυ βασικα συστατικα…
  Αγωνιστικη ταυτοτητα εχει μια ομαδα η οποια ο,τι και να θελει απο ενα ματς ξερει πως να το παρει (ασχετα απο το αν θα τα καταφερει)…Η αγωνιστικη ταυτοτητα περιλαμβανει αυτοματισμους,τριγωνακια και δουλεμενες συνεργασιες…Σε μια ομαδα με αγωνιστικη ταυτοτητα, οι επιθετικογενεις της παικτες κινουνται αναλογα με το ποιος συμπαικτης τους εχει τη μπαλα διοτι απο καθε εναν εχουν να περιμενουν κατι τοσο διαφορετικο οσο και συγκεκριμενο…Η ΑΕΚ λοιπον δεν εχει αγωνιστικη ταυτοτητα-ποτε δεν ειχε απο την ανοδο και μετα- και ο λογος που το σημειωνω (μιας και ολα τα παραπνω τα γνωριζεις) ειναι γιατι θεωρω μεγιστη αυταπατη να πιστευουμε εστω και λιγο οτι η ΑΕΚ θα παει στο Βελγιο να κανει παιχνιδι…Τι παιχνιδι να κανει??? Θεωρω δεδομενο οτι ο Χιμενεθ θα προσαρμοσει το παιχνιδι του στο αντιστοιχο της Μπριζ και αμα μπει και κανα γκολ φαση θα χει…

  • Κώστας Τσίλης

   Μα προφανώς και συμφωνούμε. Κάποια στοιχεία αγωνιστικής ταυτότητας εννοούσα. Συστατικά, όπως ακριβώς το λες. Όπως επίσης και κάποια από τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις συνεργασίες και με τον τρόπο κίνησης συνολικά της ομάδας, επίσης δουλεύτηκαν στην προετοιμασία

 9. Αλέξανδρος

  H AEK αν παίξει έξυπνα μπορεί να την περάσει την Μπρίζ.
  Τέτοιες ομάδες πρέπει να μάθουμε να τις φέρνουμε βόλτα, διότι οσο είμαστε χαμηλά στη βαθμολογία (και στους αδυνάτους) οι πιο «εύκολοι» αντίπαλοι που θα συναντάμε θα είναι στο επίπεδο της Μπρίζ (άντε και της Αούστρια).
  Η ομάδα πρέπει να αρχίσει να χτίζει χαρακτήρα για τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με προκρίσεις.

  • Αλέξανδρος

   (άσχετο: βλέπω Ajax και σκέφτομαι ευτυχώς που δεν πέσαμε μαζί τους…)

   • Κώστας Τσίλης

    Ποτέ δεν ξέρεις Αλέξανδρε. Ο Άγιαξ αποκλείστηκε στο Τσου – Λου, βεβαίως από τη Νίς, αλλά και απόψε έχασε από την Χέρακλες με ανατροπή. Επομένως ποτέ δεν ξέρεις πως έρχονται τα πράγματα

 10. φυσικα η μπριζ δεν ειναι τσσκα.Η μπριζ αμα πιασει ρυθμο μεσοεπιθετικο δεν θα σε φυλάξει.θα μετραμε γκολ και με την αμυνα που εχουμε πισω και με τον τερματοφυλακα βοηθα παναγια.Ας ελπισουμε να κατεβασει ο αλλος ενα συστημα τουλαχιστον πιο συνετο και με περισσοτερη υπομονη.Σταματηστε να δινετε σανο στον κοσμο καθε φορα.ομαδαρα στο ποδοσφαιρο,ατυχη η τσσκα λεγατε που επεσε με την ΑΕΚ ,ομαδαρα εκει παιχταρας ο ενας παιχταρας ο αλλος.που τα βλεπετε ολα αυτα εσεις και ο κοσμος δεν τα βλεπει?

 11. Γιωργος 21

  Ορμόμενος απο το άρθρο του Κώστα του Τσίλη, ο οποίος ήταν παρών στην προετοιμασία της ομάδας μας αλλά και σχεδόν κάθε χρονιά παρακολουθεί τα καλοκαιρινα πεπραγμενα, θα ήθελα να καταθεσω την άποψη μου περι Μπριζ με ολίγον απο Τσσκα, απλά και μόνο σαν αποτέλεσμα παρακολούθησης 90λέπτων των Βέλγων αλλά και των Ρώσων ΜΕΤΑ τον αποκλεισμό μας….

  1. Ξεκινώντας από αυτούς που μας απέκλεισαν….οι Ρώσοι πραγματικά ειναι ομάδα1 – 2 ταχύτητες πάνω απο εμάς αλλα τολμώ να πω και απο οποιαδηποτε ελληνική….δυστυχώς έχουν τον Ακινφεεφ ο οποιός όταν λειπει, ο αναπληρωματικός του μας κανει να λεμε τον Ανεστη κέρβερο και αρχοντα των αιθερων ( Τσσκα – Ρουμπιν Καζαν, 1- 2 δείτε τα τερματα που πέτυχε ο – κατα τα αλλα – παιχταρας Τζοναθας).

  Επίσης έχουν εξαιρετικες αντιδρασεις στην εναλλαγη τρανζιτιον μεταξυ αμυνας και επιθεσης και το κυριοτερο απο επιθεση σε άμυνα…

  Ομως ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΦΟΒΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΗΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΝ…..Κ Α Ν Ε Ι Σ…και εδω την ευθυνη κυριως έχει ο Μανόλο, ο οποίος απο μόνος του παραδεχθηκε οτι παο την πρωτη στιγμή δεν πιστευε οτι θα περναγαμε….πως να μπουν με ψυχολογια οι παικτες μας τοτε?? εστω αυτοι που έχουμε…και χωρις τον ταχυ Ισλανδο και τον Γιακουμάκη , που θα βοηθουσε στην Αθηνα επιθετικα αλλα και στα στημενα αμυνα…

  Επισης ο Φερναντες ειναι εξαιρετικος παικτης, οπως και οι Γκολοβιν – Βιτινιο – Τζαγκοεφ…..απλά οποιος μπορει να παρακολουθησει τι εκαναν στην πρωταθλητρια Σπαρτακ στο καμινι τους μεσα σε 2 λεπτα…..το 2ο τερμα ειναι αυτο ακριβως που λεει ο Κωστας και παραπανω, πιεσαν της Σπαρτακ και με 3 μπαλιες βγηκε ο Βιτινιο και εφερε την ανατροπη….ναι οι αμυντικοι τους χωρις ιδαιτερη ταχυτητα, αλλα δυνατα κορμια και με εμπειρια στις μονομαχιες και στις 2 περιοχες….ολα αυτα τα λεω γιατι θα ακολουθησει η αποψη μου για την Μπριζ και τις διαφορες τους…

  Τους Βελγους παρακολουθησα στα εξης 90λεπτα ( 21.07 με μπιλμπαο, με τους Τουρκους μεσα και εξω , Λοκερεν εκτος, Ζουλτε εκτος)
  2. Μπριζ……θα ξεκινησω απο τον προπονητη…Ιβαν Λεκο…πρωτη του δουλεια σαν πρωτος, ηταν βοηθος του Τουντορ στην Χαιντουκ και μετα στον ΠΑΟΚ…περιπου της ιδιας φιλοσοφιας, αλλωστε και οι δυο Κροατες και μοιραζονται την ιδια αντιληψη…..παιζει σχεδον εμμονικα 3-4-3 ( οπως ο Τουντορ επι ΠΑΟΚ ), αλλά καμια σχεση η προσηλωση και η εναλλαγη αναμεσα σε επιθεση και αμυνα και τουμπαλιν….εδω φαινονται και οι 2 πρωτες διαφορες…κοουτς εμπειρος απο προκριματικα ( Μπατε Μπορισοφ και μετα Τσσκα ) , Λεκο 1η δουλεια και αποκλεισμος απο Τουρκους…το συστημα εδω παρουσιαζει δυσλειτουργιες εντονες λόγω απειριας των παικτων στην αμυντικη και μεσοαμυντικη γραμμή…ειναι όλοι απο 22 εως 28 ετων….προσπαθει να την καμουφλαρει την απειρια ο Λεκο βαζοντας απο μεσο σε κεντρικο αμυντικο τον 40αρη Σιμονς….συνήθως όμως στην 3αδα πισω παιζουν αριστερο στοπερ Ν24, κεντρικο 4 , δεξι Ν.44….

  στην μεσαια γραμμη εχουν Βορμερ και Νακαμπα….καλοι παίκτες αλλα όχι κατι πολυ εξαιρετικό…ο Βορμερ πιο εγκεφαλικος , εκτελει τα στημενα, αρκετα καλές εκτελεσεις αλλα δεν εχουν συγκριση με του Βιτινιο….θελουν προσοχη βεβαιως….συνηθω βγαζει στο δευτερο δοκαρι το Ν.44 αλλα ψηλοκρεμαστα ομως….αυτος τα εκτελει ολα…..απο το 70 ΄και μετα όμως πεφτει η αποδοση του , όπως και γενικα των Βέλγων, ειδικα όπως παρατηρησα χθες….Ο Νακαμπα ειναι το μηχανακι, αριστεροποδαρος, δυνατος αλλά συμπληρωματικος…..δεν εχουν σχεση με Γουενμπλουμ – Γκολοβιν – Νατχο….Επισης στο υψος ειναι 1,77 και 1,76….επιτρεπει συνδυασμους απο τα δικα μας χαφ, τα οποια ειναι ιδια ή και πιο σωματωδη ( βλεπετε Γιακομπ και Αστριτ).

  Δεξι μπακ – χαφ ο Παλασιος Ν.13….καλος αλλά δεν ειναι Φερναντες επουδενι…επισης εχει θεματα στην αλληλοκαλυψη του χωρου με το δεξι στοπερ ( ειδικα το Ν.44 που ειναι ψηλος αλλα ατεχνος και επιρρεπης στα λαθη και στα πεναλντυ…χθες επιπεσε σε ενα στο 1-2 αλλα΄ο διαιτητης δεν το εδωσε)…βγαινει μπροστα , εχει καλες σεντρες αλλα νομιζω με Λοπες και Τριστασον πιο δυσκολα θα τους βαλουμε στην ταχυτητα και στα κενα που δημιουργουνται σαφεστατα πιο ευκολα απο τους Ρωσους…

  Αριστερα οταν ειναι καλα ο Ντε Μποκ Ν.28 την εχει καπαρωμενη…τωρα εχει προβλημα με τον αστραγαλο και εχει χρησιμοποιησει τον Τουμπα Ν96 και χθες γυρισε τον εξτρεμ με το Ν.17…..εκει ειναι ακομα πιο μεγαλη η τρυπα και υπαρχει δυνατοτητα με εξυπνο τροπο να χτυπησει η ομαδα, αν προετοιμαστε πραγματικα για να χτυπησει την προκριση….

  Τερμα ενας 22χρονος ο Χορβαθ, απειρος , δεν ειναι καλος ιδιαιτερα στα διωξιματα με τα ποδια, σχετικα καλα ρεφλεξ αλλα με φοβο και σιγουρα ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τον πολυπειρο Ακινφεεφ…..νομιζω ( χωρις σιγουρια ομως ) οτι εχει λιγο αδυναμια στην δεξια του γωνια αλλα δεν το λεω και σιγουρα…..

  οπλο τους ο Ντενις Ν.42….ταχυς, διεισδυτικος , κλασσικη κινηση που σκοραρει ειναι απο αριστερα συγκλινει δεξια και απο το ημικυκλιο σουταρει συνηθως στην αντιθετη γωνια ( δλδ δεξια του τερματοφυλακα)…ειναι ολιγον ατομιστης, στο β ημιχρονο κουραζεται ομωςκαι γινεται αλλαγη….συνηθως βαζει τον Ντιαμπι Ν10 που ειναι ταχυς αλλα ατομιστης σχετικα και λιγο πονηρος , καθως χτυπαει και εκτος φασης , οποως χθες πχ…

  Ραφαελοβ δεξιος ακραιος ή Βανακεν Ν20…..καλος ο Ισραληινος αλλα πεσμενος συγκριτικα με οτι ηταν…..χρειαζεται προσοχη αλλά οχι ομως κατι το πολυ σπεσιαλ….ο Βανακεν ειναι 1,90….αργος ομως οπως ο Αστριτ, καλες καθετες πασες απο πισω ομως οταν παιρνει την μπαλα….

  Φοσεν Ν9….ο βαρυς επιθετικος τους….καλος αλλά και αυτος οχι οπως ηταν πριν…..χτυπαει τα πεναλντυ , απασχολει την άμυνα….

  Εν κατακλειδι και γνωριζοντας οτι σας εχω κουρασει με το σεντονι μου αλλα και αναμενοντας αποψεις – γνωμες απο εσας ή τον Κωστα τον Τσιλη….η ΑΕΚ χρειαζεται μια υπερβαση….δλδ αποκλεισμος μιας ανωτερης ομαδας με ονομα στην Ευρωπη…..η Μπριζ μετα τον Πρεντομ και ευρισκομενη σε ανασυνταξη , ειναι ευκαιρια για εμας….ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΑΛΩΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ….

  Υ.Γ 1 Σιγουρα λειπουν παικτες απο την ομαδα…..ολοι πανω κατω τα λετε και τα γραφετε……επιλογη τους ειναι να πανε με αυτους…αυτοι θα κριθουν στο τελος…

  ΥΓ.2 Ο Δηματος επιστρεφει απο τις διακοπες του….λετε να υπαρξει κατι??? παντως τον Ιουνιο, μετα απο ολιγοημερες διακοπες αυτου και του Ντανιελ,μπηκαν μπροστα οι μηχανες….

  ΥΓ.3 Για εμας υπερπαικτης ειναι ο Σερχιο…ευχομαι να συνεχιζει ο κοουτς της Λας Παλμας να τον » ταλαιπωρει σαν δεξι πλαγιο ή αριστερο πλάγιο..αν τα καταφερω να βρω λινκ και δω τον τελικο του τουρνουα σημερα αναμεσα σε Λας Παλμας και Μαλαγα , θα επανελθω….παντως ο Καλλερι ειναι πιο μπροστα…επισης ο Πρινς δυσκολα να μην παιξει…..

  ΥΓ.4 Τα εγραψα ολα αυτα για να καταθεσω την αποψη μου ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ…μετα Χριστον προφητες ειναι παντα ευκολοτερο….

  ΥΓ.5 Ευχαριστω για την υπομονη σας…

  • Κώστας Τσίλης

   Γιώργο σχεδόν σ’ όλη την ανάλυσή σου και για την ΤΣΣΚΑ και για την Μπριζ συμφωνώ. Όπως επίσης και στην απόλυτη ανάγκη που έχει η ΑΕΚ να κάνει μια τέτοια πρόκριση.

 12. Η μπριζ εχει ποιοτητα που θα μπορουσε να δικαιολογησει εναν ενδεχομενο αποκλεισμό της ΑΕΚ αλλα σε καμία περιπτωση δεν μπορει να δικαιολογήσει εμφανισεις σαν και αυτες με την τσσκα.Ολα εχουν ενα οριο. Για να δουμε…

 13. Επιτελους πρεπει να γινει μια υπέρβαση στην ευρωπαϊκή παρουσία της ομαδας! Αν δεν τα καταφέρει και με την μπριζ (η οποια δεν ειναι κανενα μεγαθήριο και ενδεχομένως να ειχε κληρωθεί στον πρώτο προκριματικό) τοτε δεν υπαρχει ελπίδα και τοτε ειναι που θα μας διαλύσει η εσωστρέφεια! Και κατι ακομα! Η ομαδα εχει κτυπητες αδυναμίες! Αδυναμίες που ενδεχομένως να της στερήσουν την είσοδο και στους ομίλους του Γιουρόπα. Ποτε υπολογίζουν να τις καλύψουν; παμε να παίξουμε δυο πολυ σημαντικά παιχνιδια χωρις φορ, με δυο παίκτες φευγάτους….. για να μην πω για το σύστημα της ομαδας κλπ! Να χαρώ εγώ οργάνωση!

  • Αηδιασμενος

   Μη γινεσαι γαυρος!ολα πανε καλα,ο τιγραρος πηρε 5 παικτες επιπεδου αραουχο,ρωτα τον τσιλη να στο επιβεβαιωσει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *