Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Τρία κομμάτια στον σχεδιασμό που θα κάνουν την διαφορά στην ΑΕΚ

Ο Τάσος Τσατάλης στο enwsi.gr για τις δυνατότητες που υπάρχουν η ΑΕΚ να ανέβει σκαλοπάτι

67

Γύρω από τον τελικό και την όλη φασαρία, δεν έχει πολλά πράγματα να πούμε. Εννοώ που να μην είναι ξεκάθαρα και να μην είναι αυτονόητα. Για να το συνοψίσω, δύο πράγματα. Πρώτον δεν μπορεί ο ΟΣΦΠ να επιλέγει που θα γίνει ο τελικός κυπέλλου. Δεύτερον, η ΑΕΚ, αλλά και η ΕΠΟ, δεν έκαναν τίποτε που να εμποδίζει την διεξαγωγή του τελικού την προσεχή Κυριακή. Αυτοί που έκαναν, να απολογηθούν για την αναγκαστική πλέον αναβολή.

Από τη στιγμή που όλα δείχνουν πως πάμε για τελικό πολύ αργότερα, πιθανότατα τελειώνει εδώ η σεζόν για την ΑΕΚ. Αυτό σημαίνει πως οι προκλήσεις του σχεδιασμού είναι μπροστά μας.

Κάθε χρόνο με κουράζει η κουβέντα, θέλει πέντε, έξι, επτά μεταγραφές, δέκα μεταγραφές. Όχι γιατί είναι λάθος και στο κάτω – κάτω τόσες και παραπάνω γίνονται τις περισσότερες φορές. Μπορεί και αλλαγή των 3/4 του ρόστερ να θέλεις για να καβαλήσεις τους άλλους. Αλλά συνηθίζω να μη μιλάω με βάση σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Συνειδητά διατεθεί μεγάλο μέρος των εσόδων στο γήπεδο

Η ΑΕΚ είναι ο οργανισμός που είναι, λειτουργεί όπως λειτουργεί και την τελευταία διετία έχει αποφασίσει συνειδητά να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της, για το γήπεδο. Για να συμπληρωθούν έτσι τα χρήματα, με τα οποία εξασφαλίστηκε πως με το κομμάτι που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια, τελειώνει το γήπεδο. Κι αφού προηγουμένως προχώρησε σημαντικά το έργο με τα χρήματα του Δ. Μελισσανίδη και το συμπλήρωμα απ΄όσους ακόμη και περίπου συμβολικά έβαλαν το χέρι στην τσέπη.

Αυτό καθόρισε την μεταγραφική πολιτική κυρίως το καλοκαίρι του 2018, μόνο που οι τότε παραλείψεις, συνοδευμένες κι από αστοχίες, σημάδεψαν την πορεία της ομάδας για καιρό. Έγινε προσπάθεια να διορθωθούν, αλλά κι αυτές είχαν μέσα λάθη που δεν άφησαν ανεπηρέαστη την ομάδα.

Δεν περιμένω λοιπόν την ΑΕΚ να πάρει από τρεις παίκτες σε κάθε γραμμή. Περιμένω όμως να διακρίνει σωστά τα στοιχεία που θα βοηθήσουν τον κορμό που φτιάχνει ο Καρέρα να κάνει το βήμα παραπάνω. Και να περιορίσει στο ελάχιστον την πιθανότητα λάθους σε αυτές.

Ο κορμός της ΑΕΚ μπορεί να παίξει στα ίσια ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ

Ο κορμός της ΑΕΚ που μπορεί να παίξει σχεδόν στα ίσια ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ και με την σωστή καθοδήγηση να πάρει και τους βαθμούς στα άλλα ματς που θα καταστήσουν την ομάδα ανταγωνιστική για πρωτάθλημα, είναι μικρός. Είναι μικρός για τις απαιτήσεις μιας ΑΕΚ ξεκάθαρα ανταγωνιστικής. Πρέπει να διευρυνθεί.

Αυτό, εφόσον διακρίνουν σωστά τις προτεραιότητες και κάνουν πετυχημένες επιλογές, μπορεί να είναι θέμα τριών ή σε ένα πιο ιδανικό σενάριο, τεσσάρων κινήσεων. Χωρίς να υπολογίζω ενδεχόμενες πωλήσεις που σαφώς αλλάζουν τα δεδομένα και χωρίς να ξεχνάω πως έχει γίνει ήδη μία μεταγραφή, του Ενομποκάρε, που ζήτησε ο προπονητής. Άρα την έχει στο μυαλό του ως σημαντική για την επόμενη σεζόν.

Επιπλέον, είναι υποχρεωτικό μέσω της δουλειάς στην ομάδα, να ανέβει η παραγωγικότητα δύο ίσως τριών παικτών, που τώρα είναι κάπου στο ενδιάμεσο μεταξύ του να μπορούν να γίνουν κομμάτια βασικού rotation και του να είναι περιστασιακά χρήσιμοι. Που δεν φτάνει.

Αν κρίνεται πως οι συγκεκριμένοι δεν μπορούν, τότε ίσως θα πρέπει να κοιτάξει αλλού ο σύλλογος και γι΄αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον βρεθεί τρόπος που να συμφέρει στο οικονομικό. Αυτό είναι ίσως και το πιο δύσκολο κομμάτι σε μια τέτοια διαδικασία. Να κάνεις αναβάθμιση εκεί, στο κόστος που έχεις στις ίδιες θέσεις σήμερα. Και είναι δύσκολο, γιατί κάποιοι χωρίς συνεισφορά στο επίπεδο που απαιτείται, έχουν δυσανάλογα υψηλές αποδοχές ή έχουν κοστίσει πολλά χρήματα για αγορά.

Δεν έχει την πολυτέλεια η ΑΕΚ να μην…

Τέλος, πρέπει να προκύψουν ένας ή δύο πιο νεαροί, που να μπορούν να παίξουν πιο σημαντικό ρόλο από αυτόν που παίζουν τώρα. Δύο από τους τέσσερις – πέντε που είναι ήδη στις αποστολές το τελευταίο διάστημα ή κάποιος άλλος που θα επιλεγεί στη συνέχεια. Δεν έχει πια την πολυτέλεια η ΑΕΚ, να μην ποντάρει και σε τέτοιες περιπτώσεις.

Έτσι, αυξάνεις πολύ τις πιθανότητες σου εκτιμώ, για να συνθέσεις έναν κορμό πιο διευρυμένο σε σχέση με την σεζόν που τελειώνει. Φυσικά δεν είναι καμιά εύκολη διαδικασία. Ούτε αποτελεί τον ιδανικό τρόπο λύσης όλων των αγωνιστικών θεμάτων της ΑΕΚ. Σε ρεαλιστική βάση όμως, φαντάζει ο πιο εφικτός.

Επαναλαμβάνω, μπορεί ο καθένας να έχει στο μυαλό του όποιο σενάριο θέλει, ως το ιδανικό. Εγώ βάζω κάτω μια ΑΕΚ με τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική. Επιπλέον, χωρίς έσοδα από Ευρώπη την σεζόν που τελειώνει ενώ αύξησε τα έξοδα για το ποδοσφαιρικό της τμήμα. Χωρίς έσοδα από τα διαρκείαςλόγω της πανδημίας. Χωρίς ακόμη εγγυημένα να υπάρχει στο κάδρο κάποια σημαντική πώληση.

Τι διαθέτει η ΑΕΚ

Με όλα αυτά τα δεδομένα να χτίζω στο μυαλό μου παλάτια στην άμμο, δεν το βρίσκω και το καλύτερο, μ΄αρέσει δεν μ΄αρέσει.

Για να μιλάμε για κλείσιμο της ψαλίδας, πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξέρεις πως από αυτό που διαθέτεις, από αυτό που είσαι σε θέση να επενδύσεις οικονομικά, παίρνεις το 100%. Αυτή είναι μια βάση αδιαπραγμάτευτη. Η ΑΕΚ για μια σειρά λόγων, ειδικά την τελευταία διετία, αυτό δεν το καταφέρνει και είναι το μεγαλύτερο της πρόβλημα.

Η δουλειά του Καρέρα ως τώρα, της δίνει το πλεονέκτημα να ξέρει που πατάει, όσο ίσως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Συγκρίνεται μόνο με το τέλος της σεζόν 2016-2017, όταν με τον Χιμένεθ άρχισε να ανταποκρίνεται κάπως στις δυνατότητες του το ρόστερ που υπήρχε κι έγινε αρκετά ξεκάθαρο το τι χρειαζόταν για το επόμενο βήμα. Κι έγινε, εκείνη την μεταγραφική περίοδο.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα