Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Το αδιανόητο των… 17 χρόνων και το ιδιαίτερο καλοκαίρι που ξεκινά την Δευτέρα

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, έχει από «Νίκος Γκούμας» μέχρι μπάλα στην «μ.Κ εποχή», αλλά και πολλά υστερόγραφα με νόημα

5

Ξημερώνει Κυριακή, που λέει και το υπέροχο λαϊκό άσμα των Λευτέρη Παπαδόπουλου-Μίμη Πλέσσα και το οποίο τραγούδησε ο Γιάννης Πουλόπουλος (θεϊκή τριάδα). Όχι, δεν με έπιασαν τα… σεκλέτια (αν και δεν είμαι πολύ μακριά), αλλά την Κυριακή που ξημερώνει, το ημερολόγιο θα δείχνει 3 Μαΐου. Καταλάβατε, φαντάζομαι… Οι λίγο πιο μεγάλοι σε ηλικία, τουλάχιστον…

Όσο κι αν το ξέρουμε και γνωρίζουμε και τη στοιχειώδη αριθμητική, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσεις ότι πέρασαν 17 χρόνια από το τελευταίο παιχνίδι στο σπίτι της ΑΕΚ, στο Ναό όλων των «Ενωσιτών» , στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δεκαεπτά χρόνια! Είναι δυνατόν; Κι όμως είναι…

Να κάνεις δηλαδή αφιέρωμα και φωτορεπορτάζ, που θα δείτε και στην «ΩΡΑ» της Κυριακής και να είναι πλέον… ρετρό! Να έχεις συνεργάτες σου, παιδιά δικά σου, σπουδαστές σου, που έγιναν πια επαγγελματίες αθλητικοί συντάκτες και να σου λένε, όχι απλά ότι ως ΑΕΚτζήδες δεν πήγαν ποτέ στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά που δεν τη θυμούνται καν επειδή τότε ήταν 3 ετών!

Δεκαεπτά χρόνια για μια ομάδα χωρίς το γήπεδό της, χωρίς την έδρα της, χωρίς το σπίτι της. Και μάλιστα σε δικό της οικόπεδο! Τι πέρασε η ΑΕΚ και τι άντεξε μέσα σε αυτά τα χρόνια… Όχι ότι δεν τα ξέρουμε, αλλά και αυτά είναι ακόμα δύσκολο να τα συνειδητοποιήσουμε. Και για να μην κοροϊδεύομαστε μεταξύ μας, ξέρουμε πολύ καλά πως αν δεν υπήρχε Μελισσανίδης, αυτά τα 17 χρόνια θα γίνονταν μια… αιωνιότητα. Δεκαεπτά χρόνια, λοιπόν…

Ιστορική σημασία…

Αλλάζω θέμα. Η εβδομάδα που ξεκινά την Δευτέρα έχει και μια ιστορική σημασία για τις ομάδες, με τις προπονήσεις πλέον στην εποχή του κορονοϊού. Όπως και να το κάνουμε, το γεγονός και μόνο ότι μέσα στο μυαλό του ποδοσφαιριστή, όπως και κάθε εργαζόμενου σε κάθε χώρο, έχει μπει η ανησυχία του ιού, διαφοροποιεί κάθε κατάσταση σε σχέση με το πως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Έχοντας αφήσει πίσω τους, δύο ολόκληρους μήνες από τότε που έπαιξαν μπάλα τελευταία φορά, αλλά και μην το ξεχνάμε, έχοντας και μπροστά τους, σχεδόν ενάμιση μήνα για να ξαναπαίξουν επίσημο παιχνίδι (αν όλα πάνε καλά), μιλάμε για μια περίοδο χωρίς αγώνες 3,5 μηνών, κάτι που σαφώς είναι πρωτόγνωρο για κάθε ομάδα, αλλά και για το ποδόσφαιρο συνολικά.

Αν αναλογιστούμε, επαναλαμβάνω, και τον λογικό φόβο και την ανησυχία, που έχουν εισχωρήσει στις ζωές όλων μας, αντιλαμβανόμαστε ότι το ποδόσφαιρο, η κάθε ομάδα, ο κάθε παίκτης ξεχωριστά, θα κάνουν επί της ουσίας restart και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αισθανόμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν από εκεί που είχαν σταματήσει.

Η ΑΕΚ ήταν σε εξαιρετική φόρμα πριν από τη διακοπή, είχε αποκτήσει αγωνιστική ταυτότητα με τον Μάσιμο Καρέρα, είχε συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία και είχε πείσει τους φίλους της, αλλά και τους αντιπάλους της, για τη σκληράδα της ως ομάδα. Το αν θα ξαναδούμε μια τέτοια ΑΕΚ, το γνωρίζει μόνο ο… Θεός! Φαντάζομαι πως ούτε ο ίδιος ο Καρέρα, όπως και κανένας άλλος προπονητής, μπορεί να εκτιμήσει σε τι κατάσταση θα παρουσιαστεί η ομάδα του, όταν με το καλό γίνει η επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Καλοκαίρι για προπονητές, γυμναστές και… ψυχολόγους!

Αν στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό γενικότερα, υπάρχουν το αγωνιστικό και το ψυχολογικό σκέλος, που πρέπει να προετοιμάζονται παράλληλα καλά μία φορά, στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να προετοιμαστούν καλά, δέκα φορές! Με αυτό το δεδομένο, μπαίνουμε από Δευτέρα που οι ποδοσφαιριστές των ομάδων θα επιστρέψουν στα προπονητικά κέντρα, έστω και για προπονήσεις ανά γκρουπ για το πρώτο διάστημα, σε ένα καλοκαίρι των προπονητών, των γυμναστών, των φυσιοθεραπευτών, του ιατρικού τιμ.

Σε ένα καλοκαίρι που θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, όλο το τιμ γύρω από τους ποδοσφαιριστές. Ακόμα και οι φροντιστές που ούτως ή άλλως, παίζουν πάντα ρόλο μέσα σε μια ομάδα, θα παίξουν πλέον ακόμα μεγαλύτερο. Οι παίκτες θα πρέπει να είναι απερίσπαστοι και συγκεντρωμένοι στην προετοιμασία τους και να αισθάνονται περισσότεροι ασφαλείς όσο ποτέ άλλοτε, πράγμα που για να συμβεί θα πρέπει οι γύρω τους, να τους έχουν εξασφαλίσει, ότι θα λειτουργούν άψογα οι κανόνες υγιεινής και όλα τα νέα πρωτόκολλα που φέρνει στην επόμενη μέρα μια αθλητικής προετοιμασίας, ο κορονοϊός.

Αυτό ισχύει φυσικά γενικά, για όλες τις ομάδες του κόσμου και όχι μόνο για την ΑΕΚ. Αλλά επειδή εμείς στην ΑΕΚ εστιάζουμε, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως είναι πολύ σημαντικό ότι η «Ένωση» από την… κορυφή ως τα… νύχια, έχει την τύχη, μα συνάμα και το πλεονέκτημα, να διαθέτει ένα περιβάλλον ανθρώπων γύρω από τους ποδοσφαιριστές, που εκτός από υπόδειγμα επαγγελματικής λειτουργίας (κάτι που προφανώς ισχύει και για τις άλλες ομάδες, κι εκείνες άριστους επαγγελματίες έχουν), έδωσαν και πέρασαν με άριστα, σε αυτό το πολύ δύσκολο χρονικό διάστημα που πέρασε, εξετάσεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Κι αυτό είναι κάτι που έχουν να το λένε όλοι οι ποδοσφαιριστές και που ήταν πιο σημαντικό για κάποιους ξένους, που πέρασαν την καραντίνα, μακριά από τις οικογένειές τους. Μπαίνουμε λοιπόν σε ένα καλοκαίρι των προπονητών και των γυμναστών, αλλά και των καλών ψυχολόγων, που θα πρέπει να διαχειριστούν ποδοσφαιριστές, που καλούνται, εκτός από την πραγματικότητα του κορονοϊού, να περάσουν κι ένα καλοκαίρι με αγώνες, με στόχους, με μίνι διακοπές (αν όλα πάνε καλά) και με προετοιμασία στα… καπάκια για την επόμενη σεζόν! Κι έχω την πίστη και την πεποίθηση ότι η ΑΕΚ έχει όλο το «πακέτο» των κατάλληλων και ικανών ανθρώπων για να τα καταφέρει.

Υ.Γ.: Δεν πέρασε εκείνων που ήθελαν να… σταυρώσουμε τα χέρια και να λέγαμε «άντε, ελάτε να μας…. θάψετε». Μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο για όλους μας (και) ψυχολογικά διάστημα, διαπιστώσαμε ξανά, ποιοι κράτησαν υπεύθυνη στάση και ποιοι κοίταξαν αποκλειστικά την πάρτη τους. Δεν γίναμε σοφότεροι. Το είχαμε διαπιστώσει και νωρίτερα. Και μάλιστα, είχαμε… προβλέψει από πολύ νωρίς, τι ακριβώς θα έπραττε ο καθένας. Δεν ήταν και δύσκολο άλλωστε.

Υ.Γ.2: Η Σούπερ Λίγκα έχει την τύχη να έχει επικεφαλής τον Μηνά Λυσάνδρου. Θα πουν ορισμένοι ότι το γράφω αυτό, επειδή είναι στην ΑΕΚ. Όχι, δεν το γράφω γι’ αυτό, αλλά δεν με αγγίζει κιόλας, ποιοι θα το πουν αυτό. Και η ΑΕΚ είναι τυχερή που τον έχει και το έχω γράψει από τη στιγμή που τον επέλεξε ο Δημήτρης Μελισσανίδης και πολύ πριν γίνει πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ. Με ήθος, με νηφαλιότητα, με σοβαρότητα, πορεύθηκε και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, συνιστώντας ψυχραιμία και όχι βιαστικές αποφάσεις, σε εκείνους που έψαχναν αφορμή για να γίνει το δικό τους και να βάλουν την επιγραφή «Κλειστόν» για έξι μήνες σε ένα προϊόν, που ούτως ή άλλως, έχει τόσα προβλήματα να λύσει.

Υ.Γ.3: Για σκεφτείτε να είχαν επικρατήσει αυτές οι απόψεις, να υπήρχε στη θέση του Λυσάνδρου κάποιος άλλος που δεν θα διακατεχόταν από ψυχραιμία και τώρα που όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι, όλοι οι εργαζόμενοι, όλη η κοινωνία κάνει μια προσπάθεια να επανέλθει σταδιακά και με προσοχή σε ρυθμούς ζωής, να παρέμενε κλειστό μόνο το ποδόσφαιρο. Να άνοιγαν δηλαδή 1η Ιουνίου, από καφετέριες μέχρι και μεγάλα εμπορικά κέντρα και να ήταν απαγορευτικό μόνο, το να παιχτεί ποδόσφαιρο και μάλιστα σε κεκλεισμένων των θυρών, γήπεδα! Το ποδόσφαιρο που είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο δηλαδή, να μην συμβάδιζε με την κοινωνία!

Υ.Γ.4: Προφανώς και πάλι, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για τίποτα. Γίνεται όμως μια συνολική προσπάθεια να επιστρέψουμε στη ζωή και όχι (επαναλαμβάνω) να είχαμε… σταυρώσει τα χέρια και να λέγαμε «άντε, θα έρθετε να μας…. θάψετε». Όσο ζεις, οφείλεις να παλεύεις, να μάχεσαι και να μην εγκαταλείπεις.

Υ.Γ.5: Όλοι πρέπει να ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και να κυλήσουν ομαλά. Για να φέρω ένα παράδειγμα εκτός ποδοσφαίρου. Ορίστηκαν οι πανελλαδικές εξετάσεις των παιδιών που φέτος πάνε Γ’ Λυκείου για τις 15 Ιουνίου. Παιδιά που έκαναν τόσο πολύ κόπο, που έχουν βγάλει τα μάτια τους στο διάβασμα και που θα ήταν πολύ άδικο να πήγαινε χαμένος αυτός ο κόπος, να πήγαιναν στράφι οι αγωνίες τους, να πάγωναν έστω και για ένα χρόνο τα όνειρά τους. Προφανώς, αν μπει ο Ιούνιος και – χτυπάω χίλια ξύλα – θα έχουμε κάθε μέρα στην Ελλάδα, πενήντα νεκρούς και γεμάτες ΜΕΘ, θα κλειστούμε όλοι σπίτια μας, τα παιδιά δεν θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, τα μαγαζιά θα κλείσουν ξανά και εννοείται ότι δεν θα έχουμε και ποδόσφαιρο. Αλλά δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Θα τα καταφέρουμε ως κοινωνία και θα νικήσουμε και στη νέα δύσκολη φάση, όπως τα καταφέραμε και στην πρώτη. Κι όπως και να ‘χει, δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. ΠΟΤΕ! Το ξέρουμε λίγο παραπάνω εμείς ως ΑΕΚ!

Υ.Γ.6: Το νέο ξεκατίνιασμα μεταξύ ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ, είναι και ανάξιο σχολιασμού. Για να ξέρουμε τι λέμε, το ξεκίνησε και το έκανε, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους (όπως διαπιστώσαμε κιόλας μετά) ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Και ειδικά αυτό το επαναλαμβανόμενο «Ρώσος» για τον Ιβάν Σαββίδη, αφενός έχει κουράσει πολύ και αφετέρου είναι άνευ ουσίας και προσβλητικό, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για όλους τους Έλληνες προσφυγικής καταγωγής, που πολλοί φυσικά θα είναι και φίλαθλοι του ΟΣΦΠ.

Υ.Γ.7: Όλη την οικογένεια και το περιβάλλον της ΑΕΚ, να είστε σίγουροι ότι μας έχουν ενοχλήσει πολύ και μας έχουν προσβάλλει, οι συμπεριφορές του Ιβάν Σαββίδη, του υιού του, του ΠΑΟΚ συνολικά ως «οργανισμού» και πολλών «συναδέλφων» αφού έχουν ξεπεράσει τα τελευταία δύο χρόνια, πολλές φορές τα όρια. Αλλά εμείς θα απαντάμε πάντα, με στοιχεία και με επιχειρήματα, ποτέ με προσβολές και με χυδαίους χαρακτηρισμούς όπως εκείνοι.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα