Πρωτάθλημα με 16 ομάδες, πλέι-οφ και πλέι-άουτ, το βασικό πλάνο της Super League

Το πιθανότατα τελικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων στην Ελλάδα

Μπήκαμε στην πιο κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του Ελληνικού ποδοσφαίρου και αυτές τις μέρες, έπειτα από διαβουλεύσεις, οι ομάδες και οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν δεχθεί το πλάνο Βασιλειάδη για ριζική αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, όπως αναφέρει το Sport24.gr. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία τριών κατηγοριών με 12 ομάδες η καθεμία (36 στο σύνολο). Superleague 1, Superleague 2, Football League.

Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019

Μόνο που για να φτάσουμε εκεί πρέπει να υπάρξει η μεταβατική σεζόν 2018-2019, αυτή που ξεκινάει σε δύο μήνες δηλαδή. Και εδώ έρχεται το βασικό κομμάτι των συζητήσεων που ξεκίνησαν μέρες τώρα και θα κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα με σκοπό τέλος Ιουνίου να περάσει το πλάνο και όλα να πάρουν το δρόμο τους.

Υπάρχει ένα βασικό και ένα εναλλακτικό πλάνο. Το βασικό πλάνο περιλαμβάνει τα εξής:

1. Την προσεχή σεζόν πρωτάθλημα Superleague με τη συμμετοχή 16 ομάδων.

2. Στο πρωτάθλημα αυτό μετά το πέρας της κανονικής περιόδου των 30 αγωνιστικών θα γίνουν πλέι-οφ και πλέι-αουτ.

3. Στα πλέι-οφ θα συμμετάσχουν οι ομάδες από την 1η έως την 6η θέση, με στόχο την ανάδειξη του πρωταθλητή και φυσικά τις ομάδες που θα βγουν στην Ευρώπη.

4. Η 7η και η 8η θέση ουσιαστικά σε οδηγούν σε πρόωρες διακοπές.

5. Στα πλέι-άουτ για την αποφυγή του υποβιβασμού θα συμμετάσχουν οι ομάδες από την 9η έως την 14η θέση της κανονικής περιόδου. Σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα μένουν στη μεγάλη κατηγορία η 1η και η 2η ομάδα (δηλαδή η 9η και η 10η τελικά).

6. Η 15η και η 16η ομάδα μαζί με τις υπόλοιπες τέσσερις (τρόπον τινά) υποβιβάζονται στη νέα κατηγορία που δημιουργείται, τη Σούπερλιγκ 2.

ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ 12 ΟΜΑΔΕΣ

Συνοπτικά: Το πρωτάθλημα 2018-2019 θα έχει 16 ομάδες. Στο τέλος του θα μείνουν 12 (πιθανότατα 10+2 που θα ανέβουν από τη Football League ή με κάποιο άλλον τρόπο) και με αυτές τις 12 ομάδες θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της σεζόν 2019-2020. Με τέσσερις γύρους για την ανάδειξη πρωταθλητή και ευρωπαϊκών εισιτηρίων.

Θα δημιουργηθεί για τη σεζόν 2019-2020 η νέα κατηγορία Σούπερλιγκ 2, με τη συμμετοχή 12 ομάδων. Ο πιο πιθανός συνδυασμός (6+6), δηλαδή έξι ομάδες από τη Σούπερλιγκ της εφετινής σεζόν και έξι από τη Football League. Μπορεί να αλλάξει ο συσχετισμός και να γίνει (4+8). Παράλληλα θα υπάρχει και η Football League, με τη συμμετοχή 12 ομάδων από τη σεζόν 2019-2020.

Στόχος του πλάνου που εκπόνησε ο Βασιλειάδης και τελικά όπως όλα δείχνουν θα περάσει με το συγκεκριμένο format είναι να γίνει πιο εμπορικό, πιο ελκυστικό και συνάμα πιο «καθαρό» το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΜΕ ΤΙΣ 20 ΟΜΑΔΕΣ

Το εναλλακτικό θέλει τις ομάδες να αυξάνονται στις 20 για τη Superleague την προσεχή περίοδο, με στόχο τελικά να μείνουν πάλι οι γνωστές 12+12+12 στο τέλος της περιόδου 2018-2019. Χωρίς πλέι-οφ και πλέι-άουτ, αλλά προφανώς μία μακρά κανονική περίοδο. Και αυτό το σχέδιο το εξετάζει η διοίκηση της Σούπερλιγκας και θα ενημερώσει τις ομάδες.

Κάτι απαραίτητο για να προχωρήσουν όλα είναι αυτό που ξεκαθάρισε ο Βασιλειάδης στη συνάντηση της Τετάρτης με τα στελέχη της ΕΠΟ και της Σουπερλίγκας. Δεν θα γίνει τίποτα εν κρυπτώ, θα ενημερωθούν όλες οι ομάδες και μετά θα προχωρήσει ή όχι στην επόμενη φάση το σχέδιο. Η συναίνεση είναι μονόδρομος εδώ και μεγάλο ρόλο θα παίξη η στάση των τεσσάρων μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Είναι σαφές πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει 30 εκατομμύρια ευρώ στους παράγοντες (+ τα 30-40 της NOVA), αν δεν δεχθούν τη συγκεκριμένη αναδιάρθρωση και φυσικά τους όρους λειτουργίας των πρωταθλημάτων. Οικονομική διαφάνεια, επιτροπή που θα ελέγχει που ξοδεύονται τα χρήματα, κινήσεις ουσίας για την αντιμετώπιση της βίας, μία γενικότερη κάθαρση του προϊόντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναδιάρθρωση και αποδοχή των όρων που θέτει η Κυβέρνηση (με τη σύμφωνη γνώμη της UEFA) θα προχωρήσουν όλα ομαλά και θα εγκριθούν τα σχετικά κονδύλια.

Πάντως επειδή οι εξελίξεις αίφνης είναι ραγδαίες, λόγω πίεσης χρόνου, αναμένονται άμεσα ανακοινώσεις και δηλώσεις. Το βασικό πλάνο είναι αυτό που διαβάσατε, άρα ξέρουμε τι να περιμένουμε και για το νέο πρωτάθλημα και για τα επόμενα χρόνια.

One comment

 1. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΖΑΝΙΔΗΣ

  Αυτοί που λένε για Playoff και payout δεν ξέρουν από ποδόσφαιρο.
  Απόδειξη για αυτό, ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν γίνεται. Και όπου γινόταν απέτυχε παταγωδώς.
  Ας θυμηθούμε τα δικά μας. Όλοι οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές τα θεωρουσαν απαράδεκτα.
  Φανταστητε μια ομάδα να τερματίσει πρώτη και στα playoff να έχει 2 ή 3 τραυματισμούς βασικών ή καμμιά τιμωρία έδρας … Όλοι οι κοποι της χρονιάς σε 1 ματς.Έτσι εύκολα θα μπορούσε φέτος να έβγαινε πρωταθλητής ο Ατρόμητος. Κι αυτό δεν θα ήταν δίκαιο.
  Και τέλος το σύστημα αυτό καταστρέφει τις μικρότερες ομάδες και συνεπώς το Ελληνικό ποδόσφαιρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *