Μεγάλη συγκέντρωση κατά της αλλαγής ονόματος στην ΠΓΔΜ

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η χθεσινή συγκέντρωση στα Σκόπια, ενάντια στην αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Χωρίς τα «παρατράγουδα» της προηγούμενης φοράς, αλλά με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η χθεσινή συγκέντρωση στα Σκόπια, ενάντια στην αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ.

Οι συμμετέχοντες ήταν στην πλειοψηφία οπαδοί του δεξιού εθνικιστικού VMRO-DPMNE του πρώην προέδρου Γκρούεφσκι. Μάλιστα, οι διαδηλωτές, εκτός από την κατηγορηματική τους αντίθεση στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας τους, ζήτησαν και την άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια κρατώντας σημαίες της χώρας, ενώ κάποιοι είχαν πανό που έγραφαν: «Η Μακεδονία θα κερδίσει».

«Το VMRO-DPMNE δεν θα στηρίξει την τροποποίηση του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα (της χώρας). Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα», δήλωσε στους συγκεντρωμένους ο νέος πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Παράλληλα ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές του χρόνου. Ο Μίτσκοσκι κατήγγειλε, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος, ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ «θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα, από την οποία δεν θα μπορέσει να επανέλθει».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι, που κυβέρνησε την πΓΔΜ από το 2006 ως το 2016 και καταδικάστηκε την Τετάρτη σε δύο χρόνια φυλάκιση για μια υπόθεση κατάχρησης εξουσίας, δεν ήταν παρών στη χθεσινή συγκέντρωση.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασε τη στήριξή του στον Μίτσκοσκι μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματός του, στο οποίο εξήρε «τους θαρραλέους και συνετούς ηγέτες (…) που δεν υποχωρούν στην πίεση ξένων δυνάμεων».

Δείτε επίσης

Κεραμέως: «Τα δημοτικά θα μείνουν ανοικτά έως τις 26 Ιουνίου»

Διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων και της επαναλειτουργίας παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών …