Ας αφήσουμε τον Καρντόσο, να ξέρει καλύτερα τι θέλει

Ο Τάσος Τσατάλης για κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν κατανοητά, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις του καθενός από μας, για την μεταγραφική αναζήτηση της ΑΕΚ

Με το κλείσιμο της σεζόν και με μέτρο τότε και την ενδεχόμενη παραμονή του Χιμένεθ, ο καθένας από μας, έκανε τις δικές του σκέψεις για τους παίκτες που έχει ανάγκη η ΑΕΚ.

Ας πούμε προσωπικά σκεφτόμουν τον Βράνιες ή «έναν Βράνιες», ένα αμυντικό χαφ κολώνα, ψηλό αθλητικό, κυρίως αμυντικογενή, δυο γρήγορα εξτρέμ. Και φυσικά τον αντικαταστάτη του Πόνσε. Πάνω κάτω οι περισσότεροι απ’ ότι έβλεπα τα ίδια σκέφτονταν.

Τα πράγματα άλλαξαν όμως κι όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε όλοι, τόσο το καλύτερο. Η ΑΕΚ πήγε σε αλλαγή προπονητή, πήγε σε μια επιλογή με συγκεκριμένη σκέψη για το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει κι ανάλογα διαμορφώνεται και ο μεταγραφικός της σχεδιασμός.

Είναι μάταιο να σκέφτεται ο καθένας τι θεωρεί απαραίτητο και να το βάζει στο προσκήνιο ως ιδανικό.

Το ζήτημα είναι τι προφίλ ψάχνει σε κάθε θέση ο Μιγκέλ Καρντόσο. Κι έτσι προχωράει η ΑΕΚ. Αν τώρα εμένα μου φαίνεται πως ο Σιμάο για παράδειγμα …είναι έτσι, αλλά θα προτιμούσα να παίρναμε ένα χαφ …λίγο γιουβέτσι, δεν έχει την παραμικρή σημασία.

Και για τον Βράνιες που λένε πολλοί ακόμη πως είναι αντιφατική η αποδοχή του από τον Καρντόσο σε σχέση με τα ζητούμενα του, είναι λάθος.

Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μη χωράει στο αγωνιστικό πλάνο του Καρντόσο παίκτης σαν τον Βράνιες και να δέχτηκε τελικά την απόκτηση του. Πέρα από τα υπόλοιπα που εύλογα του προκάλεσαν ανησυχία και πήρε εγγυήσεις.

Αν δεν του έκανε αγωνιστικά, δεν υπήρχε περίπτωση να έρθει. Ξεχάστε το αυτό. Η ΑΕΚ δεν πάει με λογική να «πείσει» τον προπονητή για κάποιες περιπτώσεις. Κι αν ο Καρντόσο είχε από την αρχή θέσει θέμα αγωνιστικών χαρακτηριστικών για τον Βράνιες ως βασική αιτία για τις επιφυλάξεις του, η μεταγραφή δεν θα είχε γίνει ποτέ.

Ο Καρντόσο… ξέρει

Ο Καρντόσο ξέρει τι θέλει να φτιάξει, ο Καρντόσο ξέρει τι υλικά χρειάζεται. Κι ανάλογα διαλέγει, είτε από αυτά που του θέτει υπόψη η ομάδα, είτε από περιπτώσεις που φέρνει ο ίδιος στο προσκήνιο. Ο καθένας μπορεί να έχει τις επιφυλάξεις του, αλλά αυτός είναι ο προπονητής και η ομάδα έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει με βάση τις κατευθύνσεις του. Όπως θα συνέβαινε και με τον Μανόλο.

Με τον Καρντόσο, θα συμβεί ακόμη περισσότερο, γιατί είναι ένα εντελώς καινούργιο και μεγάλο στοίχημα. Που …για να το παίξεις με πιθανότητα να το κερδίσεις, πρέπει να του φτιάξεις απόλυτα τις προϋποθέσεις που θέλει.

Και κάτι άλλο ακόμη. Ο Πορτογάλος τεχνικός στην παρουσίαση του μίλησε για ξεκάθαρη και ευθεία γραμμή στην οικονομική πολιτική της ομάδας.

Συγχωρέστε με, αλλά είναι αστείο να πιστεύει κανείς πως ένα προπονητής με φιλοδοξία για διεθνή καριέρα σε υψηλό επίπεδο, όπως αυτός, έρχεται στην ΑΕΚ γνωρίζοντας πως δεν θα έχει την δυνατότητα να στηριχθεί σε επιλογές που θα του επιτρέψουν να φτιάξουν αυτό που θέλει. Και να είναι αυτό κάτι στο επίπεδο που επιβάλλει το μέγεθος της ΑΕΚ και οι απαιτήσεις του.

Είναι τελείως άτοπο να φαντάζεται κανείς, πως δεν ξέρει αυτός που ρισκάρει τόσα πολλά και ξέρουμε εμείς, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ή όχι να δουλέψει όπως θέλει και να φτάσει στο αποτέλεσμα που θέλει.

Η καλή συνεννόηση με τον Καρντόσο έχει δημιουργήσει μια καλή σειρά στα μεταγραφικά της ΑΕΚ. Βράνιες, Παουλίνιο, Ζεράλδες, Σιμάο, είναι τέσσερις επιλογές από αυτές πάνω στις οποίες οι προπονητής θεωρεί πως μπορεί να χτίσει το μοντέλο και το επίπεδο ποιότητας του παιχνιδιού που θέλει. Και συνεχίζουν με το ίδιο σκεπτικό και τους ίδιους στόχους.

Στόχος η απόκτηση παικτών που θα είναι άμεσα… δικοί της

Μπροστά της η ΑΕΚ έχει άλλες δύο βασικές και κρίσιμες μεταγραφές. Φορ και ακραίο επιθετικό. Το επίπεδο στο οποίο κινείται η αναζήτηση της ομάδας γι’ αυτές τις θέσεις, είναι υψηλό. Και με στόχο την απόκτηση του 100% των δικαιωμάτων ή δανεισμούς με οψιόν που θα είναι απόλυτα ρεαλιστικές, των παικτών που έχει ως προτεραιότητα.

Αλλά κυρίως στόχος είναι η απόκτηση παικτών που θα είναι δικοί της άμεσα. Προσωπική μου άποψη, είναι πως ακόμη κι αν θεωρούν πως μια ευκαιρία για δανεισμό είναι με παίκτη υψηλότερου επιπέδου, προτιμότερο είναι να πάνε στον καλύτερο που θα έχουν δικό τους άμεσα.

Αυτός ο συνδυασμός μαρτυρά από μόνος του, πως οι περιπτώσεις που έχει προτάξει η ομάδα, δεν είναι εύκολες και εύκολες δεν θα είναι και οι εναλλακτικές τους, αφού στο ίδιο επίπεδο θα βρίσκονται. Και από πλευράς ποιότητας κι από πλευράς επιδίωξης για τις συμφωνίες απόκτησης τους.

Νομίζω δεν είναι βάσιμο αυτή τη στιγμή να μιλάμε για δυνατότητα να κλείσουν κάποιες συμφωνίες μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες. Χωρίς να σημαίνει πως δεν μπορεί να συμβεί κι αυτό, νομίζω πως οι περιπτώσεις με τις οποίες ασχολείται η ΑΕΚ, είναι ανοιχτές για να χρειαστεί και κάπως περισσότερος χρόνος. Πάντως τουλάχιστον τον ακραίο, το πιθανότερο είναι πως θα τον έχει στην Πολωνία ο Καρντόσο.

Δείτε επίσης

«Βαρύ» το χαστούκι της FIFA κι ας κάνει σα να μη το καταλαβαίνει ο Αυγενάκης

Ο Τάσος Τσατάλης εξηγεί γιατί η επιστολή της FIFA στην ΕΠΟ εκθέτει τον υφυπουργό Αθλητισμού και κυρίως γιατί δείχνει πως στόχος του είναι αποκλειστικά η δημιουργία κρίσης