Τελευταία Νέα

Το πιο κρίσιμο κομμάτι της σεζόν

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου για την ηρεμία που πρέπει να βρει η ΑΕΚ μέσα από τις κινήσεις ενίσχυσης

Να έχεις τον καύσωνα. Το θερμόμετρο να βαράει 40άρια και εσύ να περιμένεις κάποια εξέλιξη. Ζόρικα πράγματα. Να είσαι στο Κίελτσε, ακόμα και με το «χειμωνιάτικο» καιρό που παρουσίασε σήμερα ο Τσίλης και να έχεις την κούραση της προετοιμασίας και το άγχος της ενίσχυσης. Δύσκολες καταστάσεις. Συνολικά, όπως και να το δεις αυτήν την εποχή, η ΑΕΚ ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Η ικανοποίηση και το θετικό κλίμα που έφερε η επιστροφή του Βράνιες, τόσο στη συνείδηση του κόσμου, όσο και στις αγωνιστικές λύσεις της ομάδας, έχει χαθεί. Απαντες βρίσκονται με τεντωμένα νεύρα και φαίνεται να υπάρχει μεγάλη πίεση.

Φαινόταν αυτό ακόμα και στο πρώτο φιλικό. Εβλεπες τον Μιγκέλ Καρντόσο πόσο σφιγμένος και πεισμωμένος για τη νίκη ήταν και καταλάβαινες, ότι θέλει και αυτός να υπάρχει ομαλότητα σε αυτήν τη φάση. Περιθώρια δεν υπάρχουν, η ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα είναι δεδομένη και η ΑΕΚ δεν έχει χρόνο και δυνάμεις για ξόδεμα. Γι’ αυτό, η περίοδος που διανύουμε, κατά την οποία η ομάδα προσαρμόζεται στο παιχνίδι που θέλει ο Πορτογάλος, αλλά και ολοκληρώνεται το βασικό κομμάτι της ενίσχυσης, είναι το πλέον κρίσιμο. Ως τέτοιο, πρέπει να συνοδεύεται από ηρεμία και μακριά από εντάσεις. Η ΑΕΚ δεν πρέπει να λειτουργεί υπό πίεση, που συνήθως δεν είναι καλός σύμβουλος.

Με την απόκτηση εξτρέμ και επιθετικού, φαίνεται η ΑΕΚ να κλείνει τις βασικές εκκρεμότητες που υπάρχουν. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα προκύψουν άλλες. Αλλά αυτές είναι δύο κινήσεις που θα πρέπει να θεωρούνται εκ των ουκ άνευ, για την ισορροπία του ρόστερ και την επάρκεια ποιοτική επιλογών σε όλες τις συνθήκες. Αλλά για να ξέρουμε τι λέμε, ουδείς μπορεί ακόμα να είναι βέβαιος για όσα θα προκύψουν στο μυαλό του Καρντόσο μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας. Ποιες θέσεις θα κρίνει, ότι δεν είναι επαρκώς καλυμμένες. Προφανώς και οι περισσότεροι εστιάζουμε στην πιθανότητα απόκτησης ακόμα ενός στόπερ ή ενός επιπλέον ακραίου επιθετικού, αλλά καλό είναι να περιμένουμε όσα θα εισηγηθεί ο Πορτογάλος.

Ωστόσο, για τη νέα ομάδα που σχηματίζεται υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά. Ας πούμε, το πρώτο φιλικό έδειξε κάποια πράγματα που ίσως να μη διακρίνει ο μέσος θεατής. Μου έκανε εντύπωση για παράδειγμα, η χρησιμοποίηση του Μάνταλου ξανά σε ρόλο αριστερού χαφ (έστω και με το νέο ρόλο και τις απαιτήσεις που θέτει ο Καρντόσο), όταν το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες, ότι ο προπονητής τον έβλεπε σε δημιουργικό ρόλο και προόριζε για τα άκρα τον Ζεράλδες. Ή επίσης, το «σπάσιμο» του διδύμου των Κρίστιτσιτς και Σιμάο, που φάνταζε ως το πιθανότερο για να είναι βασικό στο ξεκίνημα της περιόδου. Αν και διατηρώ πολλές επιφυλάξεις για το κατά πόσο συνολικά μπορεί να περπατήσει το συγκεκριμένο δίδυμο, με δύο αριστεροπόδαρους που δύσκολα μπορούν να παίξουν μαζί.

Όπως και να έχει, είναι ακόμα αρχή. Με όσα μεταφέρει καθημερινά ο Κώστας από την Πολωνία, με όσα είδαμε στο πρώτο φιλικό και πολύ περισσότερο, όσα θα δούμε στη συνέχεια, θα φανερωθούν πολλά. Ενδεχομένως υπάρξει και ζήτημα με κάποιους παίκτες που θα θελήσουν να φύγουν ή που θα υπάρξει κινητικότητα από ομάδες, ειδικά τώρα που οι περισσότερες στα μεγάλα πρωταθλήματα έχουν μπει σε διαδικασία προετοιμασίας. Αυτή είναι μια συνθήκη που μπορεί να γεννήσει νέες ανάγκες και να φέρει άλλα δεδομένα. Αλλά το θέμα είναι να μεταβεί η ΑΕΚ στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, μέσα από κατάσταση ηρεμίας.

Όπως εξελίσσεται το καλοκαίρι, με τα ματς να ξεκινούν σε 15 μέρες και να υπάρχει Αύγουστος με έξι παιχνίδια για την ΑΕΚ, δημιουργούνται ισορροπίες τρόμου. Από μέρα σε μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα, βλέπετε πως αλλάζει το κλίμα. Η ΑΕΚ χρειάζεται τις 1-2 κινήσεις που θα την ενισχύσουν ουσιαστικά και θα δώσουν τη δυνατότητα στον Καρντόσο να δουλέψει σύμφωνα με το σχέδιο του. Καλύτερα να χαθούν λίγες μέρες – όπως συμβαίνει τώρα με τον Βέρντε, έναν παίκτη που συγκεντρώνει τη θετική γνώμη όλων όσοι αποφασίζουν – παρά να χαθεί η ηρεμία και να υπάρξουν κινήσεις πανικού, που δεν θα διορθώνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Δείτε επίσης

Τελευταία ευκαιρία!

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου σχολιάζει την επίδραση της πανδημίας στις ζωές μας και την ύστατη δυνατότητα να γίνουμε άνθρωποι