Οι…γάιδαροι και η ανάγκη της ΑΕΚ

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου θυμάται παιδικές παροιμίες με τους γνωστούς γραφικούς και κοιτάζει όσα συμβαίνουν εντός των Σπάτων

Είναι να γελάει κανείς. Ισως και να κλαίει. Να κλαις όταν θυμάσαι όσα συνέβησαν επί 20 ολόκληρα χρόνια. Πρώτα με την παράγκα του Κόκκαλη, μετά με τα νέα κόλπα του Βαγγέλη. Ενδιαμέσως, δύο τίτλοι του Παναθηναϊκού, στηριγμένοι στην ίδια ακριβώς «τεχνογνωσία» (για να μη λησμονούμε και ποιοι είναι οι άλλοι). Το βλέπω και το ξαναβλέπω, για να πειστώ, ότι είναι αλήθεια. Ο Ολυμπιακός, ο Ολυμπιακός Πειραιώς του Βαγγέλη Μαρινάκη, ετοιμάζεται να αντιδράσει για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μέχρι τώρα, υπήρχαν οι εβδομαδιαίες αναφορές του αγαπητού κυρίου Σάββα, οι κατά καιρούς τοποθετήσεις των γλυκύτατων παραγόντων της ομάδας του Πειραιά και κάποιες βολές από τα γνωστά εργαλεία της δημοσιογραφίας, που ψάχνουν να βρουν την…άσπρη μύγα. Τώρα, το πράγμα «χόντρυνε». Στοιχειοθετήθηκε λέει, πολυσέλιδη επιστολή, μέσω της οποίας τα αλάνια του Πειραιά, δείχνουν πόσο σκληρά έχουν χτυπηθεί από τη διαιτησία (και) τη φετινή σεζόν.

Είχαν μάθει στο 100-0!

Τώρα, εάν εσείς μείνετε να κοιτάτε απορημένοι, είναι απλά επειδή το σοκ είναι ισχυρό. Η μοναδική ομάδα που κατάφερε στο γήπεδο της να ακυρώσει ακόμα και τη χρησιμότητα του VAR, εξαφανίζοντας το στιγμιότυπο που θα έδειχνε το καταφανές πέναλτι, έχει το θράσος – αυτό είναι αλήθεια πως αποτελεί σχεδόν αποκλειστική ικανότητα τους – να διαμαρτύρονται. Επειδή δεν υπάρχουν πλέον οι συνθήκες που έκαναν το ελληνικό ποδόσφαιρο να εξαφανιστεί από το χάρτη, θεωρούν πως αδικούνται.

Βέβαια, συμβαίνει αυτό. Όταν κάποιος έχει εθιστεί επί δεκαετίες στην εφαρμογή του 100-0, οτιδήποτε λιγότερο του φαίνεται αδικία. Το γέλιο συνεχίστηκε και με την προσπάθεια δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων. Μπροστά στη γενική κατακραυγή, αντιπαρατίθενται επιχειρήματα που αναφέρουν πως για να διαμαρτύρεται ο πρωτοπόρος, δεν μπορεί παρά να έχει δίκιο. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Όχι, δεν έχουν δίκιο. Και αν θέλουν, ας πάρουν το τομάρι τους και ας πάνε μαζί με τον Αναπτυξιακό.

Αμέτρητα γιατί…

Θλιβερές καταστάσεις. Από κοντά και τα αγόρια από τα βόρεια. Θαρρείς και έχουν τη μύγα, μυγιάζονται. Τσιμπάνε και βγαίνουν στην κόντρα. Να δείξουν τη δική τους εικονική πραγματικότητα, να φανερώσουν προς κάθε πλευρά, ότι αυτοί δεν είναι σαν τους άλλους. Ιδιοι ακριβώς είναι όπως αποδεικνύεται. Εδώ μας έχουν ζαλίσει τον έρωτα με το πρωτάθλημα προ διετίας, που για να φτάσουν κοντά προσπάθησαν να καταλύσουν το κράτος.

Ασορτί με τα αφηγήματα από τον βορρά, ήρθαν βέβαια και οι μπηχτές προς την ΑΕΚ. «Γιατί δεν τοποθετήστε;», «γιατί δεν παίρνετε θέση;», γιατί, γιατί, γιατί… Δεν επικροτώ τη στρατηγική της ΑΕΚ, να μην μπαίνει σε ευθεία σύγκρουση. Αλλά θεωρώ ακόμα χειρότερο, η ΑΕΚ να σύρεται να μπει σε καταστάσεις που δεν την αφορούν, όπως συνέβη με τη Nova. Ούτε ο Μαρινάκης πήρε τη Nova, ούτε καμία κουβέντα χρειαζόταν, ενώ υπήρχε ανοιχτή διαπραγμάτευση.

Στα δικά μου μάτια, όσα συμβαίνουν μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ θυμίζει εκείνη την παιδική παροιμία, για τους δύο…γαϊδάρους που μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα. Ετσι και αλλιώς, με όποιες αδυναμίες και παραλείψεις υπάρχουν, αποτελεί πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται από οιονδήποτε σοβαρό παρατηρητή, πως το πρωτάθλημα δεν έχει καμία σχέση με την παρωδία προηγούμενων ετών. Υπάρχουν ακόμα λάθη, υπάρχουν ακόμα κραχτές περιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχουν απονομές πριν καν ξεκινήσει η σεζόν.

Η θέση της ΑΕΚ

Το θέμα για εμάς, πρέπει πάντα να παραμένει ποιος είναι ο ρόλος της ΑΕΚ μέσα σε όλα αυτά. Είναι ξεκάθαρο, πως η ΑΕΚ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθοριστική επιρροή για να αλλάξει το στάτους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δίχως την ΑΕΚ, ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε ο Παναθηναϊκός, είχαν τη δυνατότητα να ανατρέψουν την κατάσταση. Αυτό αποτελεί συνθήκη που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το θέμα είναι πως η ΑΕΚ θα βρει ξανά το χώρο της, πως θα γίνει ξανά πρωταγωνίστρια σε όλα τα επίπεδα.

Οσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν ως συνέχεια των καλοκαιρινών προχειροδουλιών. Ο Βράνιες τέθηκε εκτός από κρίσιμα ματς και τώρα επιστρέφει. Οι κανόνες δεν τίθενται ενδιαμέσως της περιόδου. Εάν ο Βράνιες κρίνεται αρνητικά για την ομάδα, ας λυθεί η συνεργασία από τώρα. Εάν είναι εδώ, ας βοηθήσει όσο και όπου μπορεί. Για εμένα, η ΑΕΚ χρειάζεται ένα σοκ. Δεν μπορεί να βγει η χρονιά, με την κατάσταση που υπάρχει τώρα. Υπάρχουν παίκτες που δεν ακούνε κανέναν και δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Μόνος δρόμος, είναι να δοθεί ένα δυνατό μήνυμα.

Μετά το πατατράκ του Παναθηναϊκού είναι λογικό να υπάρχει απογοήτευση. Με δεδομένες ποιες ήταν οι επιλογές που φαίνεται να υπήρχαν στην ατζέντα, θεωρώ ως μοναδική κίνηση λογικής την παραμονή του Κωστένογλου. Διότι, όσοι οδηγούνται σε κρίσεις για μια ομάδα που είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να σταθεί ακόμα και ο Κλοπ, μάλλον λησμονούν πόσο έχει ακόμα η σεζόν. Πρωτάθλημα, κύπελλο, τουλάχιστον τρία ακόμα ματς με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ (και Παναθηναϊκό, εφόσον μπει στα πλέι οφ). Η ΑΕΚ έχει ακόμα να κερδίσει πολλά, αλλά και να χάσει περισσότερα. Γι’ αυτό, αφήστε κατά μέρος τις λευκές πετσέτες και ετοιμαστείτε για μεγάλες «μάχες».

Δείτε επίσης

Η ΑΕΚ έκανε το πρώτο βήμα για να αλλάξει!

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου αναδεικνύει τη σημασία της επιλογής Καρέρα και των θεμάτων που υπάρχουν μπροστά για την ΑΕΚ