Οι συνεργασίες

Ο Τάσος Καπετανάκος αναλύει τις συνεργασίες στις κορυφαίες θέσεις της ΑΕΚ

Πιο σημαντικό και από τα πρόσωπα είναι η χημεία ανάμεσα τους και πως μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες στην καθημερινότητα το κλαμπ. Εκεί είναι το μυστικό των συνεργασιών. Εκεί προσπαθώ να κατανοήσω πως επιλέχθηκε ο Ιλια Ιβιτς και ο Νίκος Κωστένογλου για να σηκώσουν το μεγάλο βάρος, μετά από μια αποτυχημένη επιλογή όπως του Μιγκέλ Καρντόσο.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει αλλάξει 9 προπονητές σε 7 χρόνια στην ΑΕΚ. Και ακόμη η 7η σεζόν βρίσκεται στην αρχή της. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι οι συνεργασίες είναι απαιτητικές και σε συγκεκριμένο καθεστώς.

Ιβιτς μόνος του

Μετά τον Νίκο Λυμπερόπουλο και την αποτυχία να γίνει τεχνικός διευθυντής επιπέδου και απαιτήσεων ΑΕΚ με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν στο κλαμπ, επιλέχθηκε ο Ιβιτς. Γνωστή ποδοσφαιρόφατσα στα ελληνικά λημέρια. Με γνώση του αντικείμενου, εμπειρία και ψημένος σε εύκολες και δύσκολες καταστάσεις. Έμπειρος με λίγα λόγια και καμία διάθεση να συμβιβαστεί και να αποτύχει στην επιστροφή του στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο ως στέλεχος κλαμπ. Εμπνέει με το καλημέρα εμπιστοσύνη. Αυτό έκανε στα αποδυτήρια αμέσως. Ανέλαβε Δευτέρα βράδυ μετά την ήττα με την Ξάνθη. Στις 27/08 παρουσιάστηκε. Χωρίς διάθεση πανικού δεν έτρεξε να πάρει παίκτη από την αγορά μέχρι τις 31/08. Ακολούθως στην αγορά ελεύθερων έχει περάσει πια ένα 10ημερο και όσο πλησιάζουμε στο τέλος της περιόδου, δύσκολα θα κάνει η ΑΕΚ κίνηση. Δεν πανικοβλήθηκε, θέλει πρώτα να αξιολογήσει πρόσωπα και καταστάσεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Και ακολούθως θα κάνει τις εισηγήσεις του για τις αλλαγές που θέλει. Με λίγα λόγια ακόμη μελετά ο Ιβιτς την κοινωνία στο εσωτερικό της ΑΕΚ. Και ορθώς πράττει. Η ΑΕΚ χρειαζόταν ένα σοκ και αυτό το προσέφερε ο Μελισσανίδης το βράδυ της ήττας με την Ξάνθη. Ως εκεί. Δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί και άλλα σοκ το εσωτερικό της ΑΕΚ, που γενικά παρουσιάζει δυσκολίες στο πως πρέπει να αντιμετωπιστούν πρόσωπα και (δύσκολες) καταστάσεις.

Ιβιτς με Κωστένογλου

Βεβαίως για να κάνει όλα τα παραπάνω ο Ιβιτς, του προσέφερε μέγιστη βοήθεια η παρουσία και η αποτελεσματικότητα του Νίκου Κωστένογλου στην ΑΕΚ. Εφερε ηρεμία και ασφάλεια στην ομάδα και έτσι για την ώρα και για ένα (μεγάλο) προσεχές διάστημα έφυγε πάνω από τον Ιβιτς το βάρος της επιλογής προπονητή σε δύσκολη αγορά δίχως επιλογές και ευελιξία. Ο Κωστένογλου την δουλειά του στο ποδοσφαιρικό τμήμα θα την κάνει. Και στη διαχείριση και στις συμπεριφορές. Και στο χορτάρι. Θα βγάλει από την ομάδα, ότι έχει αυτή να βγάλει. Με ποδοσφαιρικό ορθολογισμό και πίστη στις δυνατότητες. Αυτό που ήταν πάντα ο Κωστένογλου, απλά προσθέστε πια εμπειρία και ωριμότητα. Μακάρι να προστεθεί σύντομα και προστασία από το περιβάλλον της ΑΕΚ προς το πρόσωπο του Ελληνα προπονητή. Διότι αν έχει κάτι ανάγκη ο Κωστένογλου αυτή την περίοδο είναι αυτό: ηρεμία και εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του. Η στήριξη που λέμε τόσα χρόνια, σε ένα δικό της άνθρωπο. Και αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει ο Ιβιτς να αναλάβει δράση.

Οι συνεργασίες δεν είναι εύκολες στην ΑΕΚ. Αυτό έχει αποδείξει η ιστορία. Οι τόσοι προπονητές και τεχνικοί διευθυντές που πέρασαν από την ίδια από το 2013 μέχρι σήμερα, είναι η τρανή απόδειξη. Για αυτό εκτιμώ ότι και ο Ιβιτς θα πορευτεί με συνθήκες που θα πηγάζουν σταθερότητα και εμπιστοσύνη.

Δείτε επίσης

Βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά και στο τέλος …το πρωτάθλημα

Ο Τάσος Τσατάλης για την λογική που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες εντός ΑΕΚ και την τεράστια σημασία των τριών αμέσως επόμενων αγώνων

17 Σχόλια

 1. Ωραίο άρθρο που χωρίς να λέει τίποτα , να λέει ΤΌΣΑ ΠΟΛΛΆ ….!!!
  Εκδηλη βέβαια η αγωνία και το άγχος να βρεθεί ένα νέο (χαλάκι ) … Και ως εκ θαύματος εμφανίστηκε από το πουθενά ο κωστένογλου …
  Αν και Δεν πιστεύω σε Άρχοντες των Δαχτυλιδιών και σε Σούπερμαν… Δεν κρύβω ότι θα ήθελα να πετύχει αυτή την φορά ένα καλό δικό μας παιδί .
  Το αν θα τα καταφέρει βέβαια εξαρτάται αποκλιστικά από την Διοίκηση και τον Διαχηριστή μας , όπως και η συνεργασία Κωστενογλου – Ίβιτς .
  Αν η Διοίκηση ΔΕΝ τους στηρίξει με 3 Υπεραπαρετητους παίχτες , τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στν διεκδίκηση της 3 θέσης και στο ρόλο του κομπάρσου .. Όχι διεκδικητή όχι ρυθμιστή όχι Πρωταθλητή , ούτε καν ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΉ .
  Όπως αναφέρεται , αποδεδειγμενα ιστορικά οι συνεργασίες δεν είναι εύκολες στην ΑΕΚ …
  ΑΥΤΌ βέβαια συμβαίνει οπότε κάνουμε ΠΕΊΡΑΜΑΤΑ θέλοντας να αποφύγουμε να βάλουμε το χέρι τσέπη …
  Έτσι αποφασίζουμε να φτιάξουμε τους δικούς μας Σιμεόνε – Γκουάντιόλα … αν και με τα μέχρι τώρα πεπραγμένα , μαλον για να περπατήσουμε στο νερό προσπαθούμε …!!!
  ΟΠΌΤΕ αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε Ορθολογικά και φέραμε Κανονικό Προπονητή στην Ομάδα , τα Δήγματα και η πορεία της ομάδας ήταν ΘΕΤΙΚΌΤΑΤΗ (Πογιέτ- Χιμένεθ ) .
  Βέβαια τους διώξαμε γιατί οι κανινικοί προπονητές έχουν και κανονικές απαιτήσεις (ΜΠΆΤΖΕΤ ) .

 2. ΜΗΤΣΟΣ-ΚΑΤΟΥΝΑΞΗΡΟΜΕΡΟΥ21

  οργασμος ΑΕΚΤΖΗΔΙΚΩΝ σχολιων….
  με απαράμιλλη πρωτοτυπια , στηριξη στην ΑΕΚ και κυριως πολυ καλοπροαιρετα….
  ειλικρινα μου βγηκε το παξιμαδι απ τη μυτη….

 3. ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΡΕ!!!

  -ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ Ο ΙΒΙΤΣ ΩΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ?
  -ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Ο «ΤΙΓΡΗΣ»?

 4. Τόση μελέτη χρειάζεται για να διαπιστώσει κάποιος τα μεγάλα κενά (ΒΑΣΙΚΌ ΣΤΌΠΕΡ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΌ ΑΜΥΝΤΙΚΌ ΧΑΦ) του ροστερ της ομάδας.?
  Και δε λέω να δοθούν τρελά λεφτά για την αγορά δύο ποδοσφαιριστων, αλλά τουλάχιστον ένας ελεύθερος δεν υπάρχει.?
  Στην Τρίπολη τρεις κάθετες πάσες από το κέντρο, δύο γκολ…..

 5. ΚΑΠΕΤΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥ ΙΒΙΤΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ AΛΛΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΙΟΣ !
  Ο ΠΑΝΩ ΘΙΟΣ ΔΗΛ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΩ, ΔΗΛΑΔΗ Ο ΘΕΙΟΣ Ο ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΣ
  ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ !
  ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΟ
  ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΒΙΤΣ…
  ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ !!!!!!!

 6. ποιός είσαι ρε?

  Είναι μεγάλη αλήθεια ότι ακόμα και σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, η συνεργασία και η χημεία των προσώπων, ανεξαρτήτως κανόνων ή διαδικασιών, κάνει τη διαφορά. Στην περίπτωση του Κωστένογλου, είναι λίγο δυσκολότερα τα πράγματα, αν και όχι δύσκολος άνθρωπος. Και αυτό, διότι στο πίσω μέρος του μυαλού καθενός μας, υφίσταται σαν προσωρινή ή όχι μακροπρόθεσμη λύση. Έτσι, ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός είναι αρκετά δύσκολος, όσο και καλή να είναι η προσωρινή συνεργασία.

  • Αλέξανδρος

   Aφού και ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του προσωρινό και το έχει δηλώσει.

   • ποιός είσαι ρε?

    Σωστό και αυτό. Απλά ήθελα να πω ότι ο Ίβιτς, θα πρέπει να σχεδιάσει την ομάδα, χωρίς να έχει μπούσουλα από τον προπονητή, δηλαδή κάποιον που ήρθε για να μείνει. Και αυτό είναι και δύσκολο και μεγάλο βάρος, γιατί θα πάρει μόνος του και όλη την ευθύνη.

    • Αν υπήρχαν κάποια χρήματα διαθέσιμα για παίκτες πολλά υποσχόμενους ή υποτιμημένους (όχι απλά ελεύθερα λαχεία), θα ήταν όλα πιο εύκολα για όλους. Θέλει στήριξη ο Ίβιτς, τέλος.

 7. Παιδιά, η χρονιά χάθηκε. Καλύτερα να κρατηθεί χρήμα σαν κάβα, παρά να σπαταληθει για κανονικό προπονητή και καλούς παίκτες. Γνώμη μου.

  • Βρε καλώς το Νοτιομακεδόνα. Να σου πω. Τώρα που δεν έχετε λεφτά, αν θες, μπορώ να σας δανείσω λίγα. Ή ακόμη καλύτερα θα κάνουμε έρανο οι ΑΕΚτσήδες, για να σας δώσουμε. Είναι κρίμα, γιατί αν διαλυθείτε δε θα έχουμε κάποιον για να γελάμε μετά.

   • φανατικος κουτοχορτοφαγος

    Μπαα, θα τους φτιαξει γηπεδο ο σαββιδης 100.000 θεσεων με οροφη που θα κλεινει και με ηχομονωση για να μην ακουγονται τα κλαμματα !

 8. ΤΟ ΡΕΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ,ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΙΤΟΤΕΤΑΡΤΟΙ….

 9. Ο παράγων «ξερό κεφάλι», η παραδοπιστία, η πολυπραγμοσύνη και το θράσος της αγνοίας είναι οι αιτίες για όλες αυτές τις δυσκολίες. Κάποιοι νομίζουν ότι διοικούν την κοινότητα Καστανιάς του «Μεθοριακού Σταθμού», ενώ βρισκόμαστε σε ένα εντελώς νέο ποδοσφαιρικό σύμπαν το οποίο ελάχιστη μόνο σχέση έχει με αυτό το παρελθόντος (δυστυχώς), με το μάνατζμεντ των συλλόγων να έχει αναδειχθεί σε μια πολύ σύνθετη υπόθεση. Όταν, μάλιστα, σε αυτά τα δεδομένα προστεθεί και η προσπάθεια ξεζουμίσματος ιστορικών ομάδων από τους ιδιοκτήτες τους, έρχονται αναπόφευκτα στον νου όλων ημών των αγνών φίλων της ΑΕΚ (και όχι προβάτων-οπαδών) διοικητικοί ηγέτες σαν τον ανιδιοτελή Λουκά Μπάρλο ή, ακόμη-ακόμη, και σαν τους τζέντλμεν Γενεράκη και Αρκάδη, και μας καταλαμβάνει απέραντη θλίψη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *