Μπατράνης, ο δοσίλογος χαφιές της Κοκκινιάς

Μπατράνης, ο δοσίλογος χαφιές της Κοκκινιάς
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Κάποτε ψαχτήκαμε για τα φουρό. Αλλοτε για τις γκρανκάσες. Τώρα, η νέα ατάκα που θα συζητηθεί μέσα από το σχόλιο της ΑΕΚ, αφορά τους σύγχρονους Μπατράνηδες. Για τους γνώστες της ιστορίας, το όνομα Μπατράνης ή Πατράνης ή Βαρτάνης ή Μπαντρώνης, είναι συνώνυμο του χαφιεδισμού. Βλέπετε, ήταν ένας από τους διαβόητους χαφιέδες που έδρασε κυρίως στις συνοικίες του Πειραιά.

Μέσα από μαρτυρίες της εποχής μπορεί κανείς να δει κάποιος, πως λειτουργούσε αυτή η συγκεκριμένη κατηγορία των χαφιέδων. Ήταν η αθλιέστερη μορφή δοσιλογισμού, το τελευταίο στάδιο των ανθρώπων αυτών ήταν αφού κατέδιδαν, τους πρότειναν οι ίδιοι οι Γερμανοί να σκυλέψουν τους εκτελεσμένους που ήταν θύματά τους, σχεδόν πάντα θεωρούσαν ότι αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό, οι Γερμανοί πολλές φορές μετά την χρησιμοποίησή τους αηδιασμένοι και οι ίδιοι από την αθλιότητα που έδειχναν τους κατέβαζαν την κουκούλα και τους εκτελούσαν πάνω στα θύματά τους.

Οι προδότες που χρησιμοποιήθηκαν στο μπλόκο της Κοκκινιάς ήταν οι Κιρκόρ Μπαταβιάν, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Μπεμπέκογλου, Μεϊμάρης, Μπατράνης, Λυκουρέζος και οι δοσίλογοι Βακαλόπουλος, Παρθενίου, Τσιμπιδάρος, Τσανακαλιώτης, Τηλέμαχος, Μόρφης (της Ειδικής Ασφάλειας), Μητρόπουλος, Γκίνος μαζί με το λοχαγό Παπαγεωργίου και τον διερμηνέα Ανθόπουλο.

Υπάρχει σε αρκετά σημεία η επισήμανση ότι ο Μπατράνης ήταν κάποια περίοδο ενταγμένος  στο ΕΑΜ, από το οποίο φυσικά και όχι μόνο αποχώρησε, αλλά στη συνέχεια έστελνε στο εκτελεστικό απόσπασμα πρώην συντρόφους του. Ακόμα λένε ότι στεκόταν στην Μενάνδρου στην Αθήνα όπου έκαναν τέρμα τα αυτοκίνητα για την Κοκκινιά και παραμόνευε να δει κανένα άτομο που γνώριζε ότι ήταν στην αντίσταση για να τον παραδώσει στους Γερμανούς. Ενώ στο μπλόκο της Κοκκινιάς, ήταν αυτός που χωρίς κουκούλα, “έδωσε” τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ, Απόστολο Χατζηβασιλείου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X