Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Δεν ξέρουν πως είναι να το παίρνεις μέσα στο γήπεδο

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για το φετινό πρωτάθλημα και πως αναμένεται να εξελιχθεί

8

Μετά από την 9η αγωνιστική, που είχε τα ματς Ξάνθη –Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ – Παναθηναίκός και ΑΕΚ – Ατρόμητος, είχα γράψει πως πολλές φορές το έχουμε πει στο παρελθόν πως το πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει, αλλά είναι η πρώτη φορά φέτος, που ρεαλιστικά υπάρχουν πιθανότητες αυτό να συμβεί.

Το βασικό δεδομένο που μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την κατάληξη, είναι πως στον ΟΣΦΠ φαίνονται αποφασισμένοι να αντιγράψουν το γραφικό «μότο» του ΠΑΟΚ το προπέρσινο, το γνωστό κι αστείο «εμείς ή κανείς», αλλά να το κάνουν πράξη.

Είναι πασιφανές πως στον ΟΣΦΠ θεωρούν πως μετά τις εκλογές και την αλλαγή κυβέρνησης κι αφού έπεισαν τους εαυτούς τους απ’ ότι φαίνεται (γιατί είναι τόσο εξωφρενικό που θεωρούσαμε ως τώρα πως το λέμε μόνο για τις εντυπώσεις ) πως τα δύο προηγούμενα χρόνια έμειναν χωρίς τίτλο επειδή η διοίκηση τους άνοιξε διαμάχη με την προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα δεν γίνεται να μην είναι αυτοί οι πρωταθλητές.

Και προφανώς θεωρούν πως το εύρος της επιρροής που διαθέτουν, δεν είναι τέτοιο ακόμη έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως θα πάρουν το πρωτάθλημα σε κάθε περίπτωση. Κι έχουν δίκιο, γιατί τα κατά παραγγελία πρωταθλήματα, όπως μας έχει διδάξει ο ίδιος ο ΟΣΦΠ, βγαίνουν μόνο όταν υπάρχει απόλυτος έλεγχος στην ΕΠΟ.

Κάτι που δεν μπόρεσαν να έχουν ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, από την στιγμή που η δικής τους προτίμησης διοίκηση στην ΕΠΟ, δεν ασκεί ουσιαστική διοίκηση και φυσικά δεν ασκεί έλεγχο στην διαιτησία. Η οποία ελέγχεται εδώ και τρία χρόνια σεζόν, άμεσα από την FIFA.

Δεν το πιστεύουν οι ίδιοι

Παρά λοιπόν το γεγονός πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ο ΟΣΦΠ έχει καταφέρει να πείσει και τους πιο εμπαθείς πολέμιους του, πως αν το πάρει θα το αξίζει αγωνιστικά, γιατί έχει καλή ομάδα όντως, φαίνεται πως δεν έχει καταφέρει να πείσει τον ίδιο του τον εαυτό.

Κι αυτό προφανώς συμβαίνει, επειδή στον ΟΣΦΠ, θεωρούν πως το πρωτάθλημα στην Ελλάδα κρίνεται με έναν και μόνο τρόπο κι αυτός ο τρόπος δεν βρίσκεται μέσα στο γήπεδο.

Δεν τους αγγίζει το γεγονός πως εδώ και δύο σεζόν, έχουμε πρωτάθλημα που το παίρνει αυτός που το αξίζει στο γήπεδο και πως όλες οι ομάδες, έχουν τελικά την θέση που αντικατοπτρίζει τις αγωνιστικές τους δυνατότητες. Όχι. Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ πήραν το πρωτάθλημα λόγω Κοντονή, Βασιλειάδη, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Γιατί; Γιατί φαίνεται πως στον ΟΣΦΠ είναι αδιανόητο, πως μπορεί ένα πρωτάθλημα κατά βάση να κρίνεται στο γήπεδο.

Επαναλαμβάνω, αυτός είναι και ο λόγος που παρά το γεγονός πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αγωνιστικά δεν έχεις να τους πεις τίποτε, εκείνοι φέρονται σα να είναι δεδομένο πως δεν θα πάρουν το πρωτάθλημα. Γιατί έχουν μάθει να θεωρούν πως το πρωτάθλημα το παίρνεις μόνο με έξω- αγωνιστικούς τρόπους.

Γιατί λοιπόν λέω πως όντως μπορεί να μην τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα; Γιατί στον ΟΣΦΠ υποτιμούν καθώς φαίνεται, το που μπορεί να οδηγηθεί η κατάσταση, με την ασφυκτική τους πίεση, να γίνουν τα πάντα έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως θα τους απονεμηθεί ο τίτλος.

Καμία σχέση το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

Η προπέρσινη κόντρα ΑΕΚ – ΠΑΟΚ με αποκορύφωμα το περιβόητο ντέρμπι στην Τούμπα, ήταν σκληρή. Κι έγινα ακραία σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά από πλευράς ΠΑΟΚ.

Ωστόσο όσο ακραία και να έγινε, ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ δεν έπαυε να ήταν μια ομάδα, ένας οργανισμός που λένε κι αυτοί, που δεν αντιπροσώπευε ούτε διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα, ούτε την έχει υπό τον έλεγχο του κάποιος που κινείται μεθοδικά για να θέσει υπό την επιρροή του, όλες σχεδόν τις πτυχές της πολιτικής – οικονομικής ζωής στην Ελλάδα.

Όσο ακραία και να ήταν η κόντρα ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, ποτέ δεν ενεργοποίησε στα αλήθεια τα αντανακλαστικά τα παραδοσιακά, της αδικίας από το κράτος των Αθηνών.

Γιατί όσο και φιλότιμα να προσπάθησαν από πλευράς ΠΑΟΚ, αυτή η εικόνα δεν χτίζεται κι αυτή η ψυχολογία δεν δημιουργείται μέσα σε λίγες εβδομάδες και με αφορμή ένα ματς. Η ΑΕΚ δεν συμβολίζει και δεν ταυτίζεται με τέτοια πράγματα στο μυαλό του μέσου ΠΑΟΚτζή, όσο και να έγινε ακραία η αντιπαλότητα.

Αλλά εδώ μιλάμε για τον ΟΣΦΠ και τον Μαρινάκη. Που στα μάτια και του κόσμου του ΠΑΟΚ και των υπόλοιπων ομάδων, εκπροσωπεί πολύ διαφορετικά πράγματα, από την ΑΕΚ.

Που βγάζει επιθετικότητα με κάθε τρόπο κι ένα ολόκληρο σύστημα επικοινωνίας τον ακολουθεί, στην πολεμική κατά του ΠΑΟΚ. Με ακραίο στυλ στην έκφραση του.

Σώνει και ντε να το πάρουμε

Αυτό λοιπόν που ίσως δεν καταλαβαίνουν κι αυτοί που πιέζουν για να τους απονεμηθεί το πρωτάθλημα, αλλά κι αυτοί που δέχονται την πίεση να ακολουθήσουν τις προσδοκίες τους, είναι πως εδώ δεν θα είναι σαν την κόντρα της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ. Εδώ αν το πάνε στα άκρα, μπορούν να δημιουργηθούν καταστάσεις άνευ προηγουμένου. Να γίνει το ποδόσφαιρο καταλύτης, για καταστάσεις, που δεν θα τις έχουμε δει ξανά.

Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί σώνει και ντε πρέπει να πάρει μια ομάδα το πρωτάθλημα, επειδή δεν το πήρε για δύο σεζόν. Αυτός είναι ο λόγος. Πως δεν σηκώνει ο προσωπικός εγωισμός προφανώς, που έντεχαν συνδέεται με τον εγωισμό ενός συλλόγου, να μην σηκώσει την κούπα του πρωταθλητή για μια σεζόν ακόμη.

Γιατί το ποδόσφαιρο ως ποδόσφαιρο δεν ενδιαφέρει, ενδιαφέρει η κατάκτηση του τίτλου, ως επιβεβαίωση της αυθεντίας και της κυριαρχίας του διοικητικού ηγέτη.

Είναι περίπου το ίδιο ένστικτο βέβαια που οδήγησε τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ να μπει με το όπλο στο γήπεδο. Δεν το σήκωνε …ο εγωισμός του, που πιθανώς τον τόνιζε εκείνη την στιγμή και ο άμεσος περίγυρος του, να μη πάρει η δική του ομάδα υπέρ της, την κρίσιμη διαιτητική απόφαση. Μόνο που εδώ, στην περίπτωση τώρα του ΟΣΦΠ, η κατάσταση ξεφεύγει τελείως. Ακόμη και ο ΠΑΟΚ, κατάφερε να το ελέγξει αυτό το ένστικτο μετά από ένα σημείο.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την χώρα που έχουν διαλυθεί τα πάντα και έννοιες όπως ηθική, νομιμότητα, δικαιοσύνη, έχουν χάσει κάθε νόημα, υπάρχουν ορισμένα όρια. Τα τραβάμε, τα τραβάμε, τα τραβάμε, τα ξηλώνουμε συνέχεια …Δεν σημαίνει πως αυτό θα συμβαίνει μόνιμα χωρίς αντίδραση. Κάποια στιγμή ένα μοιραίο λάθος, θα την φέρει αυτή την αντίδραση. Και κάτι μου λέει πως αυτό το μοιραίο λάθος, πάει να γίνει τώρα.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα