Λιβάγια: Στο 100ο του παιχνίδι με την ΑΕΚ στη Super League... ισοφάρισε τον Σκόκο (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Ο Γιάννης Σαντοριναίος εξηγεί πως η ΑΕΚ έκανε καλύτερη την ζωή της…

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ξεκαθαρίζω κάτι. Ο Μανόλο Χιμένεθ αποτελεί προσωπική αδυναμία. Όταν το 2011 έφευγε και του πετούσαν «πατσαβούρες» ήμουν από τους ελάχιστους (με αρθρογραφία τότε στην Score), ούτε τα δάχτυλα ενός χεριού δεν φτάναμε, που υποστήριξαν την δουλειά του. Όταν αποχώρησε το 2019 έλεγα προς κάθε θεσμική κατεύθυνση (και στην ανώτατη αρχή) πως θα ήταν λάθος η απομάκρυνσή του.

Δεν ήμουν κατά στην αναζήτηση ενός εκμοντερνισμένου ποδοσφαίρου με έναν προπονητή με σύγχρονες αντιλήψεις. Ήμουν κατά επειδή ο τρόπος λειτουργίας της ΑΕΚ δεν πρόσφερε την σιγουριά πως θα έφερνε κάποιον καλύτερο για διάδοχο. Η ιστορία μίλησε κι η ΑΕΚ επέστρεψε εκεί απ’ όπου δεν έπρεπε να είχε φύγει. Για να το πούμε σωστά, δεν γύρισε ο Χιμένεθ στην ΑΕΚ αλλά η ΑΕΚ επέστρεψε στον Μανόλο.

Ο ΑΕΚτζής Μανόλο

Ο Μανόλο είναι ΑΕΚ. Και στην ούγια, που λέμε… Στην αγορά εργασίας θα βρείτε πολλούς και καλύτερους προπονητές. Τόσο συμβατό όμως με τις ιδιαιτερότητες του κλαμπ, έχω πειστεί πως δεν θα βρει άλλον. Όπως νιώθει ο Ισπανός, νιώθει και η ομάδα. Η μεταβολή στην αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ είναι πρωτίστως συναισθηματική.

Όλες οι ομάδες επιζητούν την τακτική συνοχή. Η τακτική διδάσκεται. Η συνοχή όμως αφορά τις σχέσεις, το δέσιμο μέσα στην ομάδα, την συναισθηματική εξάρτηση των μελών. Ο Μανόλο προκάλεσε αυτή την ψυχολογική φόρτιση, ενεργοποίησε το κίνητρο της μνήμης στην παλιά φρουρά. Δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις πως όλοι μαζί ανέβηκαν στο λεωφορείο του θριάμβου για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Αρκεί όμως ο ψυχικός κόσμος μίας ομάδας, για να λειτουργήσει ως ομάδα στο γήπεδο; Όχι. Χρειάζεται η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών. Όταν κάθε ποδοσφαιριστής κυνηγά την μπάλα σαν να εξαρτάται η ζωή του αν φτάσει πρώτος σ’ αυτήν, όταν τρέχει για ένα τάκλιν σαν να μην υπάρχει αύριο, τότε το σχέδιο του προπονητή έχει πολλές πιθανότητες να επαληθευτεί. Εάν είναι το κατάλληλο, θα θριαμβεύσει.

Θυμίζουν κανονικούς ποδοσφαιριστές

Η ΑΕΚ έχει βελτιωθεί σε ανασταλτική τακτική συμπεριφορά και σε διάθεση. Όλοι άρχισαν να θυμίζουν κανονικούς ποδοσφαιριστές. Δείτε ποιοι σέρνουν τον… «χορό των καταραμένων». Είναι όσοι απαξίωσαν το ταλέντο τους τον προηγούμενο μήνα.

Ο Σβάρνας παίζει με την λιτότητα ενός έμπειρου στόπερ, ο Μπακάκης ξανάγινε τούρμπο (και θυμήθηκε πως παίζουν τα μπακ), ο «άφαντος» Αθανασιάδης δίνει ρεσιτάλ ψυχραιμίας σε μία θέση που φαίνεται και το… φτάρνισμα, ο Λιβάγια ήταν μία ομάδα μόνος του με τον Ατρόμητο, ο Μάνταλος ακόμη σε χαμηλές πτήσεις αλλά αυτός χειρίζεται τις λεπτομέρειες.

Μία έξυπνη πάσα (όταν μάζεψε την μπάλα από το γέμισμα Μπακάκη) έκανε τον Γαλανόπουλο σκόρερ με τον Παναιτωλικό, μία καταπληκτική κάθετη στον Μπακάκη έφερε τον Λιβάγια στο στιγμιότυπο ενός θεαματικού γκολ με τον Ατρόμητο.

Προβληματίζει ο κεντρικός μηχανισμός

Η ΑΕΚ λειτουργεί όπως θα έπρεπε στον αγωνιστικό χώρο. Εξακολουθεί όμως να προβληματίζει στον κεντρικό μηχανισμό της. Η εμφάνιση του Μπακάκη αρχίζει να δημιουργεί σκέψεις αν θα έπρεπε η ΑΕΚ να βιαστεί για την μεταγραφική προσθήκη ενός καλύτερου δεξιού μπακ.

Θα πρόκειται για σαμποτάζ στα σχέδια της ομάδας εάν δεν αποκτηθεί ακραίος αμυντικός για βασικός, με περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από τα περιστασιακά δημιουργικά ξεσπάσματα του Μιχάλη. Η ΑΕΚ απενεργοποίησε ανεξήγητα τον Χνιντ, χωρίς να υπάρχει πρόταση δανεισμού. Αφού πήρε αυτή την απόφαση θα πρέπει άμεσα να την υποστηρίξει φέρνοντας ηγετικό στόπερ. Εάν δεν είναι ο Βράνιες, ακόμη καλύτερα. Οποιαδήποτε αδράνεια σε αυτά τα δύο ζητήματα είναι βέβαιο πως θα φέρει αλυσιδωτά προβλήματα στο άμεσο μέλλον.

Η ποιοτική αναβάθμιση όπου δεν είχε επιτυχία η θερινή παρέμβαση, θα πρέπει ν’ αποτελεί προτεραιότητα στον αγωνιστικό σχεδιασμό. Η τωρινή εικόνα δεν πρέπει να ρίξει στάχτη στα μάτια. Τα προβλήματα υπάρχουν και θα φανούν ξανά αν η ομάδα μείνει γυμνή από λύσεις στην αμυντική διάταξη.

ΥΓ Όλοι θαυμάζουμε τον 18χρονο Λάτσι. Τον έβλεπα με λεπτομέρεια στο ματς με τον Ατρόμητο. Ψύχραιμος, με ωριμότητα στο παιχνίδι του, με ξεκάθαρες αποφάσεις στις παρεμβάσεις του. Κληροδότημα του Ιβιτς που τον εντόπισε και τον έπεισε να έρθει και του Καρέρα που τον δούλεψε σε καθημερινή βάση. Ναι, του «άσχετου» Ιταλού που δεν ήξερε από… τακτική!

ΥΓ2 Καταλαβαίνω την πρεμούρα να καλυφθούν οι παίκτες από τις τεράστιες ευθύνες που είχαν το περασμένο διάστημα. Αλλά να φθάνουμε στο σημείο να λέμε πως η ΑΕΚ έχει βελτιώσει την… φυσική κατάσταση, πάει πολύ. Πότε έγινε ρε παιδιά; Όταν η ομάδα παίζει Δευτέρα- Πέμπτη – Κυριακή – Τετάρτη – Κυριακή, δεν υπάρχει χρόνος για προγράμματα εκγύμνασης.

Μετά τους αγώνες γίνεται αποφόρτιση και πριν τα ματς η τακτική προετοιμασία σύμφωνα με την ανάλυση του αντιπάλου. Η ομάδα είναι πολύ καλά δουλεμένη στην αντοχή από το προηγούμενο τιμ. Το τωρινό τεχνικό επιτελείο έχει δουλέψει στην ομαδική τακτική συμπεριφορά και στην ένταση της προπόνησης. Σίγουρα θα κάνει πολλά περισσότερα μόλις βρεθεί ελεύθερη εβδομάδα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X