Ας μιλήσουμε λοιπόν με τα ονόματα που... θέλετε

Ας μιλήσουμε λοιπόν με τα ονόματα που... θέλετε
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει στο enwsi.gr για τη μία και μοναδική επιλογή που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η χρονιά ξεκίνησε με το χειρότερο δυνατό τρόπο και όπως αναμενόταν, μετά από ένα σβηστό τρίμπαλο στο «Γ. Καραϊσκάκης» από έναν Ολυμπιακό τον οποίο κόντραρε περισσότερο ο Απόλλωνας του Γιώργου Παράσχου, η ΑΕΚ βρίσκεται πάλι σε σύγχυση. Βρίσκεται εγκλωβισμένη στις ίδιες παθογένειες που πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα προηγούμενα blog.

Στην ΑΕΚ οι ευθύνες πάντα είχαν και πάντα θα έχουν ένα ονοματεπώνυμο: Δημήτρης Μελισσανίδης. Διότι η ΑΕΚ και ο Μελισσανίδης δεν έψαξαν ποτέ για δικαιολογίες. Και η ΑΕΚ και ο Μελισσανίδης ποτέ δεν πήραν την αναγνώριση που τους άξιζε στο παρελθόν. Για τις ευθύνες του «Τίγρη» λοιπόν θα μιλήσουμε στη συνέχεια. Το ξεκαθαρίζω για να μην αρχίστε πάλι τα ίδια μερικοί και βαριέμαι να εξηγώ τα αυτονόητα.

Σκληρή πραγματικότητα το -11

Τη γνώμη μου για το ρόστερ της ΑΕΚ την έχω γράψει και δεν αλλάζω λέξη. Θεωρώ ότι υπάρχει ποιότητα και ότι το -11 δεν είναι αντιπροσωπευτικό της δυναμικής του. Όμως το -11 είναι η σκληρή πραγματικότητα και αυτό δε γίνεται να περάσει απαρατήρητο.

Αυτή η ομάδα έχει χάσει φέτος 3 βαθμούς από τον Ατρόμητο που παραπαίει, άλλους 3 από τον Παναθηναϊκό που μόνο η ΑΕΚ από τις τέσσερις ομάδες της κορυφής δεν κέρδισε και 2 επιπλέον από το Βόλο. Όπως βλέπετε δεν υπολογίζω καν το τελευταίο ντέρμπι στο Φάληρο. Αν νομίζετε κάποιοι ότι το ρόστερ του Άρη, του Βόλου και του Παναθηναϊκού είναι καλύτερα από αυτό της ΑΕΚ μη συνεχίστε να διαβάζετε άλλο το blog.

Αν η ΑΕΚ έκανε τα βασικά δε θα ήταν σήμερα στο -11 και ας μην κέρδιζε τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό εντός έδρας. Θα ήταν μέσα στο κόλπο της διεκδίκησης του τίτλου. Δεν κάνει όμως ούτε αυτά και για αυτό έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

Η «Ένωση» για να μπορέσει να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση χρειάζεται να πάρει αποφάσεις που θα κοστίσουν. Θα κοστίσουν χρήματα και ίσως και άλλους χαμένους βαθμούς. Πρέπει όμως να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Διαφορετικά δε θα αλλάξει τίποτα.

Δυστυχώς στην ΑΕΚ δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να πάρει αποφάσεις και να αναλάβει το ρίσκο. Ενδεχομένως και να μη μπορεί. Άλλωστε τόσα χρόνια στα στραβά της ΑΕΚ φταίνε μόνο οι προπονητές. Από το δικό μου ρεπορτάζ προκύπτει ότι η ΑΕΚ θα κάνει κίνηση μόνο για δεξί μπακ. Για στόπερ και για τερματοφύλακα δεν υπάρχει καν κουβέντα. Θα εξετάσουν εναλλακτικές μόνο αν υπάρξει πώληση. Φέξε μου και γλίστρησα λοιπόν. Αν μετά από ένα γύρο, οι άνθρωποι της ΑΕΚ δεν βλέπουν το πρόβλημα, τότε είναι δώρο άδωρο να κάνουμε την οποιοδήποτε κουβέντα.

Πρέπει να «κοπούν» κεφάλια

Η περισσότερη κουβέντα για την επόμενη μέρα επικεντρώνεται γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα: Ολιβέιρα, Λιβάια, Μάνταλος, Τσιντώτας, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Μπακάκης. Πάμε λοιπόν να τα δούμε ένα προς ένα.

  • Νέλσον Ολιβέιρα: Η ΑΕΚ του δίνει 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της. Στα 16 παιχνίδια με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Άρη σε αυτόν τον ενάμισι χρόνο στην ΑΕΚ έχει σκοράρει έξι φορές, αλλά μόνο κόντρα στους «πράσινους» και στους «κίτρινους» της Θεσσαλονίκης. Κόντρα στις άλλες δύο ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο δεν έχει βρει ακόμα δίχτυα. Αν λοιπόν δεν βλέπουν στην ΑΕΚ ότι ο Ολιβέιρα δεν είναι αυτό που θέλουν και ότι δεν αξίζει να δαπανάς 1 εκατ. ευρώ για έναν παίκτη προκειμένου να σκοράρει με τις μικρές ομάδες. Τώρα τι ακριβώς περιμένουν να δούνε για να αποφασίσουν για το αν θα του καταθέσουν πρόταση, δεν το γνωρίζουμε… Ποιος δρόμος υπάρχει; Μένει μέχρι το τέλος της σεζόν και η ΑΕΚ έχει ένα εκατ. για να βρει αντικαταστάτη του για του χρόνου.
  • Μάρκο Λιβάγια: Είναι ένας από τους πιο ποιοτικούς παίκτες της ΑΕΚ, αλλά φέτος ειδικά απογοητεύει και η ιστορία με το συμβόλαιό του έχει κουράσει. Αν και τον γουστάρω πολύ σαν ποδοσφαιριστή, θεωρώ πως ο κύκλος του στην ΑΕΚ έκλεισε οριστικά. Δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε άλλο για τον Κροάτη που «παγιδεύει» τους προπονητές με την ποιότητά του, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της θέσης του, που ταιριάζει περισσότερο σε ένα ποδόσφαιρο άλλης εποχής. Ο Λιβάια θέλει να παίζει ελεύθερος πίσω από το φορ. Ο Καρέρα τον καλούπωσε πήρε πράγματα αλλά ανέδειξε και τις αδυναμίες του. Αν η ΑΕΚ θέλει να παίξει 4-3-3 ή 4-2-3-1 τότε ο Λιβάια δε χωράει στην πρώτη διάταξη και στη δεύτερη σα 10άρη δε θα σου δώσει οργάνωση. Στο 4-4-1-1 θα είναι εξαιρετικά χρήσιμος, αλλά θα πρέπει να έχεις εξτρέμ και χαφ που να κάνουν πάταγο… Με τον 27χρονο υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Ανανεώνεις με όσα παίρνεις; Γιατί 1 εκατ. ευρώ (ή και περισσότερα που θέλει) εγώ δε θα τα έδινα. Μένεις και προχωράμε. Δεν ανανεώνεις; Ή φέρνεις πρόταση να φύγεις ή βγαίνεις σταδιακά από την εξίσωση γιατί η ΑΕΚ πρέπει να μάθει να ζει χωρίς εσένα. Και έτσι κερδίζεις και τον Τάνκοβιτς και τον Μαχαίρα.
  • Πέτρος Μάνταλος: Ηγέτης -όπως ήταν οι ηγέτες της ΑΕΚ που όλοι αναπολούμε- δεν ήταν και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Είναι ένας πολύ ποιοτικός μέσος που έχει καθοριστικό – κομβικό ρόλο στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Όσοι προπονητές πέρασαν από τον κιτρινόμαυρο πάγκο τον θεωρούσαν βασικό στα πλάνα τους και δεν έπαιρναν… χαρτάκι (για να μην τρελαθούμε με αυτές τις μπούρδες που διαβάζουμε στο διαδίκτυο). Ο Μάνταλος μπορεί να δώσει συγκεκριμένα πράγματα. Φτάνει να αποφασίσει και η ΑΕΚ και ο παίκτης πως θα συνεχίσουν. Ποιος θα είναι ο ρόλος του στην επόμενη μέρα. Επειδή όμως πάντα σε όλες τις σχέσεις φτάνει η ώρα που «δεν πάει άλλο», έχω την αίσθηση πως και σε αυτή την περίπτωση έχει συμβεί το ίδιο. Ο Μάνταλος κουβάλησε την τελευταία διετία στις πλάτες του την ΑΕΚ σε ελάχιστες περιπτώσεις. Και όσο ο καιρός περνάει θα το κάνει ακόμα λιγότερες φορές. Τι μπορεί να κάνει η ΑΕΚ; Να τον πουλήσει το καλοκαίρι. Όχι με 4 ή με 5 εκατ. αλλά με λιγότερα και να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να μπει αρχηγός στην «Αγιά Σοφιά». Εγώ λέω ότι για να μπει η ΑΕΚ στην «Αγιά Σοφιά» πρέπει να σπάσει αυγά…
  • Παναγιώτης Τσιντώτας: Το καλοκαίρι έγραφα πως η ΑΕΚ πρέπει να βρει έναν Σορεντίνο. Όταν η ΑΕΚ αποφάσισε πως δε θα πάρει τερματοφύλακα, έγραψα πως κάνει λάθος, αλλά ας πάρει ο Τσιντώτας την ευκαιρία που δικαιούται. Την άξιζε για την υπομονή του και για τη συμβολή του τη χρονιά του τίτλου. Ξεκίνησε καλά, αλλά τους τελευταίους τρεις σχεδόν μήνες απογοητεύει. Δεν έχει βελτιώσει τις εξόδους του, έχει χτυπητές αδυναμίες με τη μπάλα στα πόδια και πλέον έχει πρόβλημα και σε άλλους τομείς. Και όπως συμβαίνει και με τους προπονητές, εδώ ευθύνες έχει και ο Χρυσόστομος Μιχαηλίδης που είναι προπονητής των γκολκίπερ. Η ΑΕΚ δεν ανοίγει καμία κουβέντα για τερματοφύλακα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Θεωρώ πως κάνει λάθος, το καταγράφω, αλλά δεν μπορώ να κάνω -όπως κανένας μας άλλωστε πλην της διοίκησης- τίποτα παραπάνω…
  • Μιχάλης Μπακάκης: Ένας παίκτης με τα δικά του προσόντα θα μπορούσε να είχε καλύτερη καριέρα. Βάλτωσε στην ΑΕΚ, δεν δούλεψε καθόλου για να βελτιώσει τις αδυναμίες του και πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Δεν είναι καλό για την ΑΕΚ και τον παίκτη η επιπλέον κοινή τους συνύπαρξη. Ναι είναι ο βασικός μπακ της Εθνικής Ελλάδος, αλλά δεν είναι ούτε Μπορμπόκης, ούτε Κοπιτσής, ούτε Γκάλο, ούτε καν… Γεωργέας! Και ο ανταγωνισμός του για τη θέση δεν είναι πλέον αυτός των προηγούμενων ετών. Δεν είναι το μπακ που πρέπει να έχει η ΑΕΚ για να κάνει πρωταθλητισμό. Το δεξί μπακ χαφ της «Ένωσης» που θα αλωνίζει την πλευρά και θα βοηθά και στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Αν βρεθεί ομάδα να κάνει πρόταση για την απόκτησή του η ΑΕΚ πρέπει να τον παραχωρήσει. Διαφορετικά πρέπει και οι δύο πλευρές να αποδεχθούν ότι είναι μια καλή εναλλακτική.
  • Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι: Όλοι το καλοκαίρι γράφαμε ότι ο Ουκρανός μπορεί να δώσει συγκεκριμένα πράγματα. Κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν κακός. Μπορεί να είναι ο στυλοβάτης της άμυνας; Αυτό είναι το ερώτημα και η απάντηση είναι «όχι». Είναι όμως απαραίτητος και στα αποδυτήρια και στο γήπεδο. Μπορεί να αποτελέσει επιλογή για το μέλλον; Όχι ως πρωτοδεύτερος. Αλλά ως εναλλακτική με παρουσία στα αποδυτήρια. Κάτι σαν τον Τοροσίδη πέρσι στον Ολυμπιακό ή τον Αβραάμ φέτος. Αντέχει να το κάνει αυτό η ΑΕΚ; Ιδού η απορία…
  • Στράτος Σβάρνας: Δεν πλησιάζει καν τα στάνταρ του κεντρικού αμυντικού που πρέπει να έχει μία ΑΕΚ που πάει για πρωτάθλημα. Αυτή είναι η άποψή μου από το καλοκαίρι. Καλός για να είναι τρίτος ή τέταρτος σε ένα ρόστερ, αλλά μέχρι εκεί. Αν βρεθεί ομάδα για να τον αγοράσει του βάζεις και κορδέλα και πας και αγοράζεις στόπερ.

Η απόφαση του Μελισσανίδη

Στον «Τίγρη» όλοι χρεώνουν ότι δεν βάζει λεφτά. Αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ δίνει 1 εκατ. ευρώ στον Ολιβέιρα, 700 χιλιάρικα στον Λιβάια και 600 στον Μάνταλο. Από αυτά τα 2,3 εκατ ευρώ το χρόνο (χωρίς την εφορία) η ΑΕΚ παίρνει πίσω… 0 βάσει της εικόνας και της απόδοσης των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών. Ειδικά στα ντέρμπι η συνεισφορά τους είναι ανύπαρκτη.

Η ΑΕΚ ήταν αυτή που έδωσε σχεδόν 3 εκατ. ευρώ πριν από λίγους μήνες για τον Λιβάι Γκαρσία (χωρίς το συμβόλαιό του). Ένα παιδί που κινδυνεύει να «καεί», πριν καν ξεκινήσει την καριέρα του στην «Ένωση».

Επίσης η ΑΕΚ του Μελισσανίδη έδωσε 700 χιλιάρικα για την απόκτηση του Χνιντ στον οποίο έδωσε συμβόλαιο 250 χιλιάδων. Σύνολο δηλαδή μόνο για φέτος 950 χιλιάρικα. Δεν μπορούσε η ΑΕΚ να βρει καλύτερο με αυτά τα χρήματα ή με… 450-500 το χρόνο από τους ελεύθερους; Μπορούσε. Αλλά ο Μελισσανίδης εμπιστεύτηκε τους ανθρώπους που επέλεξαν τον Χνιντ. Και πρώτα από όλα τον Ίβιτς. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Έδωσε επίσης 400 χιλιάρικα για τον Νεντελτσιάρου ο οποίος παίρνει 350 χιλιάρικα ετησίως. Συνολικό κόστος για φέτος 750. Ο Ρουμάνος κόστισε λιγότερο και προσφέρει περισσότερα. Ο Τυνήσιος κόστισε περισσότερα και όλοι αναπολούν τον… Λαμπρόπουλο. Δεν είναι λοιπόν θέμα χρημάτων αλλά επιλογών. Αυτό ήταν για μένα πάντα ξεκάθαρο.

Τον Χνιντ δεν τον έφερε ο Μελισσανίδης. Τον έφερε ο Ίβιτς σε συνεργασία με τον Καρέρα. Ο Ίβιτς που όλοι παραδέχονται ότι έκανε πολύ καλή δουλειά. Τον Ίβιτς που βρήκε τον Σιμάνσκι και έφερε τον Σκάκχοφ και τον Ανσαριφάρντ.

Ο Μελισσανίδης την απόλυτη ευθύνη

Ο Μελισσανίδης πάντα θα είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην ΑΕΚ. Και θα είναι πάντα αυτός που θα έχει την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ, ειδικά στις στραβές. Αυτό το χειμώνα ίσως πρέπει να κάνει ότι έκανε με τον Μπάρκα και το Λόρια. Να τους «αδειάσει» όλους και να αποφασίσει για όλα μόνος του.

Ίσως όμως να πρέπει να κάνει ένα «ταμείο» για όλα τα στελέχη της ΑΕΚ. Να κάνει έναν απολογισμό των ανθρώπων που έχει επιλέξει για να στελεχώσει την ΠΑΕ. Γιατί από το 2018 και έπειτα, όσοι ήρθαν στο αγωνιστικό τα έκαναν μαντάρα. Και με δική τους ευθύνη και με ευθύνη του «Τίγρη».

Η ΑΕΚ είναι μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Το μονοπάτι που θα διαλέξει να ακολουθήσει θα καθορίσει το μέλλον της. Και την απόφαση για το που θα πάει θα την πάρει ο Μελισσανίδης! Ας ελπίσουμε να είναι η σωστή…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X