Αυστηρότερο lockdown από Παρασκευή -Αλλάζει το ωράριο των σούπερ μάρκετ, τι ισχύει με το take away

Επίσημο: Τι μένει ανοιχτό και τι μένει κλειστό μέχρι 30 Νοεμβρίου στο lockdown!

Η Ελλάδα μπαίνει σε αυστηρότερο lockdown από αύριο, Παρασκευή.

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

H κυβέρνηση επέβαλε πριν μία εβδομάδα γενικό lockdown στην Ελλάδα και από αύριο, Παρασκευή, θα ισχύουν ακόμα αυστηρότερα μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 με 5:00.

Καθώς τα νέα κρούσματα παρουσιάζουν συνεχή ανοδική τάση και δεν γνωρίζουμε πότε θα φτάσουμε στην κορύφωση της πανδημίας σε αυτό το β’ κύμα του κορωνοϊού, κυβέρνηση και ειδικοί απευθύνουν έκκληση για τήρηση της καραντίνας προκειμένου να αποσυμφορηθεί το εθνικό σύστημα υγείας.

Πιέσεις στο σύστημα υγείας από την έξαρση του κορωνοϊού

Ένα σύστημα που δέχεται έντονες πιέσεις, κάτι που σκιαγραφεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο η «Μαύρη Πέμπτη», ημέρα που η Ελλάδα κατέγραψε τριπλό θλιβερό ρεκόρ αναφορικά με την πανδημία. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η χώρα κατέγραψε 3.316 νέα κρούσματα κορωνοϊού, την ώρα που 310 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Τέλος, για πρώτη φορά στη χώρα μας καταγράφονται 50 θάνατοι που σχετίζονται με την πανδημία σε ένα 24ωρο. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο πως η πιο ασφυκτική πίεση εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, η κυβέρνηση αναζητά λύσεις που θα βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, επιστρατεύονται και ιδιωτικές ΜΕΘ στη μάχη κατά του κορωνοϊού. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ, σήμερα την εφημερία του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη, συνεπικουρεί το Διαβαλκανικό, που είναι ιδιωτικό θεραπευτήριο» είπε ο υπ. Υγείας και πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη αξιοποιήσει το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424, καθώς περιστατικά Covid μεταφέρονται τόσο σε κλινική Covid, αλλά και στη ΜΕΘ του. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο Κυανούς Σταυρός και αύριο (σ.σ. Παρασκευή 13/11) μπαίνει ο ”Άγιος Λουκάς”, που ανήκει στη Euromedica». Διευκρίνισε δε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συμβούλευσε ότι «δεν πρέπει να αναμειχθούν κλινικές Covid και no Covid κι επειδή χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜΕΘ, μεταφέρουμε περιστατικά no Covid σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών».

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την διαχείριση της πανδημίας

Το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας και οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα έγινε αντιπαράθεση στη βουλή το μεσημέρι, με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης και τον ίδιο των πρωθυπουργό να ζητά για μια ακόμη φορά συναίνεση και ψυχραιμία απέναντι σε ένα ευαίσθητο θέμα, το οποίο άλλωστε πλήττει σφοδρά όλο τον κόσμο.

Εκείνο που παρακολουθούν όμως λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση είναι η πορεία της πανδημίας, χωρίς για την ώρα να έχουμε δει το αποκορύφωμα αυτού του δεύτερου κύματος. Υπό αυτό το πρίσμα, η αγωνία των πολιτών έγκειται στο κατά πόσο το lockdown θα παραταθεί, πέραν των τριών εβδομάδων που προβλέπονται αρχικά, αλλά και αν μια συνεχής επιδείνωση θα φέρει νέα μέτρα. Μια πρώτη ιδέα των κινήσεων της κυβέρνησης από εδώ και πέρα έδωσε άλλωστε την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ασφαλή τα παιδιά στα Δημοτικά, λέει ο Σκέρτσος

Αναφερόμενος στο θέμα το βράδυ της Πέμπης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, δήλωσε: «Προφανώς εξετάζουμε τα πάντα. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα τις επόμενες 5-7 ημέρες και αξιολογούμε τα πάντα».

Ωστόσο, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως τα Δημοτικά που παραμένουν ανοιχτά«είναι ασφαλή και πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να αισθάνονται ασφαλείς γι’ αυτά». Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε τεστ κορωνοϊού για τους μαθητές γυμνασίων και Λυκείων, προκειμένου να δει αν μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας ή αν θα παρατείνει την τηλεκπαίδευση στις βαθμίδες αυτές.

Το νέο αυστηρότερο lockdwon για τον κορωνοϊό

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, οι μετακινήσεις από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες μεταξύ των ωρών 21:00 και 05:00.

Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται στο διάστημα αυτό μόνο προκειμένου να μεταβούν από και προς την εργασία τους, για ζητήματα υγείας, αλλά και προκειμένου να βγάλουν το κατοικίδιό τους σε κοντινή απόσταση από την οικία τους.

Πρακτικά, για τις ώρες από τςις 9 το βράδυ ως και τις 5 το ξημέρωμα της επομένης, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033, όμως ισχύει μόνο για τον κωδικό 1 (σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας) και τον κωδικό 6 (συνοδεία κατοικίδιου ζώου 6). Φυσικά, θα μπορούν να μετακινούνται με τη σχετική βεβαίωση εργοδότη και οι εργαζόμενοι.

Αλλάζει το ωράριο των σούπερ μάρκετ

Εν τω μεταξύ, όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, από τη Δευτέρα αλλάζει το ωράριο στα σούπερ μάρκετ.

Τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30 από τη Δευτέρα, και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου δεν θα ανοίξουν, είπε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

«Αυτή τη στιγμή η ροή είναι φυσιολογική και υπάρχει επάρκεια, δεν υπάρχει λόγος για να ανοίξουν την Κυριακή», είπε ο κ. Παπαθανάσης και διευκρίνισε πως σήμερα και αύριο θα λειτουργήσουν μέχρι τις 21:00 και το Σάββατο κανονικά μέχρι τις 20:00. Το μέτρο θα ισχύσει κατά τη διάρκεια του lockdown.

Κανονικά το delivery μετά τις 21:00, τι ισχύει για το take away

Όπως διευκρινίστηκε την Τετάρτη, κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) κατά τις ώρες 21.00-05.00, όπως επισημαίνει ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Παράδειγμα: Αν ένας πολίτης μετακινείται εκείνες τις ώρες επιστρέφοντας από την εργασία του, μπορεί να κάνει μια στάση σε κάποιο κατάστημα εστίασης take away.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X