Η ΑΕΚ έχει παίκτες νικητές και αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται από κανέναν

Η ΑΕΚ έχει παίκτες νικητές και αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται από κανέναν
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος blogάρει για τη νίκη της ΑΕΚ στο Περιστέρι, τον Ματ Λοτζέσκι, τον Κιθ Λάνγκφορντ και τις επόμενες προκλήσεις της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου

Πολύ μεγάλη νίκη για την ΑΕΚ μέσα στην έδρα του Περιστερίου σε ένα συγκλονιστικό ματς που πήγε σε χαμηλό σκορ. Η «Βασίλισσα» παρά την απουσία των Μασιούλις-Μαυροειδή και την συμμετοχή Ρογκαβόπουλου Σλότερ που έπαιξαν με ενοχλήσεις, κατάφερε να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα απέναντι σε μια ομάδα που ήταν πλήρης και μάλλον ήταν η πιο φορμαρισμένη αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.

Άρτια αμυντικά πολύ άστοχη επιθετικά

Με το ξεκίνημα του αγώνα η ΑΕΚ φάνηκε ότι ήταν πολύ διαβασμένη και η αμυντική τακτική της ώστε να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Γκρέι δούλεψε άψογα. Ο Αμερικανός του Περιστερίου δεν βρήκε ποτέ ελεύθερο πεδίο για να δράσει χάρις στην πολύ καλή δουλειά που έκανε αρχικά ο Γιάνκοβιτς αλλά και στην συνολική αμυντική προσαρμογή της ομάδας. Ένα άλλο θέμα που έπρεπε να λύσει η ΑΕΚ ήταν η δημιουργία μέσα από το πικ εν ρολ κυρίως του Γκάντι που είναι ένας πολύ καλός playmaker και ξέρει να διαβάζει τις αντίπαλες άμυνες. Και σε αυτό η Ένωση πήρε άριστα με αλλαγές στα σκριν, αφού η ομάδα του Περιστερίου είχε σε όλο τον αγώνα 7 ασιστ και 15 λάθη, ενώ στα προηγούμενα 3 ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη είχε μέσο όρο 20 ασιστ. Το πλάνο ακολουθήθηκε πιστά από τους παίκτες κάτι που εύκολα γίνεται κατανοητό από τους μόλις 62 πόντους που σκόραρε το Περιστέρι.

Κάτι που δεν μας έχει συνηθίσει η φετινή ΑΕΚ είναι να έχει πρόβλημα στην επίθεση όπου εχθές για 35 λεπτά ήταν εκνευριστικά άστοχη. Παρόλο που το Περιστέρι έπαιζε και αυτό καλή άμυνα και πρέπει να του το πιστώσουμε, η ΑΕΚ έβγαλε τα σουτ και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να σκοράρει αλλά για κάποιο λόγο οι παίκτες ήταν πολύ νευρικοί στην τελική προσπάθεια. Δεν μπορείς να το εξηγήσεις αλλιώς όταν βλέπεις τον Γκίκα να χάνει εύκολο lay up, τον Γιάνκοβιτς να αστοχεί σε 2 drive, τον Χρυσικόπουλο να αστοχεί σε ελεύθερα τρίποντα και να μην μπορεί να βάλει το γνωστό του χουκ κάτω από την μπασκέτα και τον Μορέιρα να είναι μόνος του μέσα στην ρακέτα και να αδυνατεί να πιάσει την μπάλα σε εύκολες πάσες.

Με όλα αυτά όμως η ΑΕΚ μπορούσε να βρίσκεται κοντά στο σκορ χάρις στην άμυνα της και φαινόταν ότι με ένα ξέσπασμα θα καθάριζε το ματς. Τελικά αυτό δεν γινόταν, αφού στο 2ο ημίχρονο δεν πρέπει να σκόραρε σε 2 συνεχόμενες επιθέσεις πριν το τελευταίο πεντάλεπτο και δεν μπορούσε να αλλάξει τον ρυθμό του αγώνα. Ο κόουτς Παπαθεοδώρου πήρε τάιμ άουτ 5:54 πριν το τέλος με το σκορ στο 53-46 και είπε ακριβώς αυτό το πράγμα, ότι για να γυρίσει ο αγώνας πρέπει η ΑΕΚ να πάρει το μομέντουμ. Κόντυνε πολύ το σχήμα, έπαιξε μέχρι και με 4 περιφερειακούς ταυτόχρονα (Γκίκα-Λάνγκφορντ-Λοτζέσκι-Ρογκαβόπουλο) συν τον Μορέιρα, έκανε ένα σερί 2-15 για να προηγηθεί 55-61 και τελικά να κερδίσει με 62-66 ολοκληρώνοντας μια τεράστια ανατροπή. Μέχρι να σκοράρει ο Ζήσης το τελευταίο καλάθι του αγώνα, οι προηγούμενοι 18 πόντοι είχαν έρθει αποκλειστικά από το δίδυμο Λάνγκφορντ-Λοτζέσκι.

Τα 4 τρίποντα του Λοτζέσκι

Ασφαλώς τα τρίποντα του Ματ Λοτζέσκι είναι αυτά που έκλεψαν την παράσταση αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς ήρθαν αυτά τα τρίποντα. Έχει γίνει κουραστικό να ακούς ότι η ΑΕΚ δεν έχει συστήματα, τα περιμένει όλα από τον Λάνγκφορντ αν βάλει τα σουτ και λοιπές εξυπνάδες.

Στο 1ο τρίποντο έχουμε ένα σύστημα για επαναφορά από την τελική γραμμή, απέναντι σε μια άμυνα ζώνης που παίζει το Περιστέρι στις επαναφορές. Οι 4 παίκτες της ΑΕΚ είναι σε ευθεία, ο παίκτης του Περιστερίου έχει το μυαλό του στον Λάνγκφορντ, ο Λοτζέσκι βγαίνει δίπλα από τον Μορέιρα και σκοράρει.

via GIPHY

Το 2ο τρίποντο είναι στον αιφνιδιασμό, το λεγόμενο transition three. Ο Λάνγκφορντ κατεβάζει την μπάλα, ο Μορέιρα έχει πάρει τον κεντρικό διάδρομο και 2 παίκτες τρέχουν στα φτερά όπως πρέπει, ο Λοτζέσκι και ο Ρογκαβόπουλος με την άμυνα του Περιστερίου ανοργάνωτη, εύκολη πάσα του Λάνγκφορντ, άλλο ένα τρίποντο του Λοτζέσκι.

via GIPHY

Το τελευταίο και πιο κρίσιμο για την έκβαση του αγώνα, ήρθε μετά από άλλο ένα play που συνηθίζει να παίζει η ΑΕΚ στα τελευταία λεπτά των αγώνων και έκανε επίσης με την Χαποέλ Χολόν. Επειδή συνήθως πάνω στον Λάνγκφορντ παίζει ο καλύτερος αμυντικός της αντίπαλης ομάδας γίνεται ένα σκριν στην μπάλα, όχι από ψηλό, αλλά από περιφερειακό, στην συγκεκριμένη περίπτωση από τον Λοτζέσκι ώστε να προκαλέσει αλλαγή στην άμυνα και να βγεί ο Κιθ απέναντι σε κάποιον που μπορεί να τον παίξει πιο εύκολα στο ένας εναντίον ενός.

Στην προκειμένη περίπτωση είναι τέτοιος ο φόβος που τους προκαλεί ο Λάνγκφορντ, που πάνε για hedge out, όπως έκαναν σε όλο τον αγώνα, μόνο που τώρα δεν υπάρχει ψηλός για να ρολάρει στο καλάθι αλλά ένας Λοτζέσκι που είναι εντελώς μόνος του. Ο Λάνγκφορντ διάβασε πολύ σωστά την φάση, έδωσε την πάσα στον σωστό χρόνο και νομίζω ότι από την στιγμή που σούταρε ο Ματ πρέπει όλοι να γυρίσανε στην άμυνα, δεν πρέπει να υπήρχε άνθρωπος στο γήπεδο που να μην ήξερε την κατάληξη του σουτ.

via GIPHY

Ποινικοποίηση του σκοραρίσματος

Η ΑΕΚ λοιπόν νίκησε παρόλο που ο Λάνγκφορντ δεν έβαλε 30 πόντους όπως προχθές αλλά μόλις 11. Αυτό που γίνεται στην ΑΕΚ από πέρσι, με τους πόντους του Λάνγκφορντ δεν πρέπει να έχει γίνει σε άλλη ομάδα. Μας ενοχλεί όταν βάζει 30, γιατί δεν γίνεται να τους βάζει πάντα και αν δεν τους βάζει θα χάνουμε. Από πέρσι βέβαια έχουμε δει ότι και να μην τους βάζει πάλι δεν έχει πρόβλημα η ομάδα, πήρε κύπελλο χωρίς τον Λάνγκφορντ αλλά τέτοια ποινικοποίηση σκοραρίσματος μου κάνει εντύπωση. Λες και στην ΤΣΣΚΑ λένε τίποτα στον Τζέιμς όταν τα βάζει ή στην Μπαρτσελόνα στον Μίροτιτς ή στην Χίμκι στον Σβεντ ή στην Φενέρ στον Ντε Κολό. Η ΑΕΚ δεν πήρε τον Λάνγκφορντ για το ωραίο του μαλλί ή γιατί είναι cool τύπος αλλά για να βάζει 20-30-40 και όσους μπορεί περισσότερους. Ειδικά φέτος έχει δείξει ότι έχει μπει περισσότερο σε καλούπι, έχει γίνει πιο ομαδικός και δεν παίρνει τραβηγμένες προσπάθειες, έχοντας ήδη μοιράσει 13 ασιστ σε 4 αγώνες. Και βέβαια η παρουσία του στο παρκέ είναι αρκετή για τραβήξει πάνω του double team και να βγαίνουν ελεύθερα σουτ σε άλλους παίκτες.

Παίκτες-Νικητές

Η ΑΕΚ από πέρσι έχει την ευτυχία να διαθέτει στο ρόστερ της παίκτες με πολύ μεγάλη προσωπικότητα, παίκτες νικητές που όταν έχουν κίνητρο ξέρουν τι πρέπει να κάνουν μέσα στο γήπεδο για να κερδίσει η ομάδα τους. Σίγουρα τα χρόνια για μερικούς έχουν περάσει και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της καριέρας τους αλλά η ποιότητα τους είναι τέτοια που ακόμα μπορούν να καθορίζουν ματς. Ο Λοτζέσκι είναι ένας ακόμα τέτοιος παίκτης που προστέθηκε φέτος με το σκεπτικό να κάνει ότι έκανε εχθές. Όταν η άμυνα πέφτει πάνω στον Λάνγκφορντ να τους τιμωρεί με το εκπληκτικό σουτ του.

Κανένας δεν λέει ότι η ομάδα δεν έχει δεδομένα προβλήματα και ότι δεν χρειάζεται άλλον ένα παίκτη στα γκαρντ, αλλά η καρδιά και το winning mentality αυτών των παικτών είναι κάτι που δεν βρίσκεις εύκολα και μέσα σε ένα ποιοτικό σύνολο όπως είναι αυτό της ΑΕΚ μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Τώρα η ΑΕΚ έχει 2 συνεχόμενα παιχνίδια με την Μινσκ και τον Προμηθέα στο ΟΑΚΑ που πρέπει να επικεντρωθεί, αφού με 2 νίκες φτιάχνει πολύ καλά το μέλλον της και στις 2 διοργανώσεις.

ΥΓ. Εκτός από τους 2 Αμερικανούς, ο Γκίκας ήταν πάλι πολύ καλός και κράτησε την ΑΕΚ, όταν κόλλησε στο σκορ, μέσα στο παιχνίδι.

ΥΓ2. Τελικά όταν στραβώνει ένα παιχνίδι, μπορεί να το γυρίσει η ΑΕΚ ή όχι;

ΥΓ3. Το ότι πολλοί ήταν επί 35 λεπτά έτοιμοι να ισοπεδώσουν ομάδα και προπονητή στο ενδεχόμενο ήττας, αλλά για 18η σερί φορά δεν τους κάθισε θα πρέπει να τους προβληματίσει λίγο για τα κίνητρα της κριτικής τους.

ΥΓ4. Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα έρθει η ήττα αλλά τότε είναι που η ομάδα θα χρειάζεται στήριξη.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X