Αν δεν φτιάξει άκρα, δεν θα φτιάξει τη μοίρα της

Αν δεν φτιάξει άκρα, δεν θα φτιάξει τη μοίρα της
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Καπετανάκος blogάρει στο enwsi.gr για τους μπακ και τους εξτρέμ της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ εδώ και πολλά χρόνια βλέπει το ποδόσφαιρο να εξελίσσεται, τα άκρα να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας ομάδας και η ίδια να αδυνατεί να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Και με άλλους τρόπους, από άλλα μονοπάτια επιχειρεί να είναι ανταγωνιστική.

Μπορεί να προσπάθησε με κάποιες προσθήκες να βάλει ποιότητα στα άκρα της πέρυσι το καλοκαίρι (Βέρντε, Παουλίνιο), αλλά το αποτέλεσμα δεν την δικαιώνει όσο μιλάμε για διάρκεια και επουδενί δεν είναι επιπέδου ΑΕΚ. Όταν κάνεις μία μεταγραφή από το εξωτερικό, ενώ εσύ μετά από πολλούς-πολλούς μήνες βλέπεις λίγα πράγματα δεν μπορεί να νιώθεις δικαιωμένος. Το ίδιο και στην ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ και δη ο Ιλια Ιβιτς έχουν διαγνώσει το πρόβλημα στα άκρα. Εκεί που η Ενωση καλείται να δυναμώσει, κυρίως να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται και αναπτύσσεται. Βεβαίως εδώ η γνώμη του Μάσιμο Καρέρα παίζει σημαίνοντα ρόλο. Και πρέπει να παίζει. Αλλα το γενικότερο πλαίσιο που πρέπει (και ευτυχώς ήδη γίνεται με Ιβιτς) να σκέφτεται η ΑΕΚ, είναι πως θα αλλάξει τον τρόπο που παίζει το ποδόσφαιρο στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Το οποίο δεν λειτουργεί αυτόνομα, αλλά με στήριξη από τα άλλα δύο τρίτα.

Τα άκρα της άμυνας

Στα άκρα της άμυνας, δεδομένα η ΑΕΚ ψάχνει έναν αριστερό μπακ. Το ζητούμενο είναι η μεταγραφή που θα έρθει να είναι ένας πλήρης μπακ, πιο ποιοτικός του Λόπες και του Χουλτ και με τα στοιχεία που λείπουν από το ρόστερ. Δεξιά δεν ξέρω αν ψάχνει η ΑΕΚ, ίσως οι τελευταίες εμφανίσεις του Παουλίνιο… πάγωσαν λίγο τις σκέψεις που προϋπήρχαν. Σε περίπτωση παραμονής του Μπακάκη που έχει άλλο «πακέτο» από τον Πορτογάλο, ως Ελληνας, παιδί της ομάδας, εκ των αρχηγών και σημαντικό κομμάτι των αποδυτηρίων, συν την εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά του στα μεγάλα ματς, η ΑΕΚ θα έπρεπε να ψάξει έναν παίκτη καλύτερο του «Μπακ», με το… πακέτο που ψάχνει και αριστερά για να ανέβει επίπεδο. Δύο μπακ επιπέδου πρωταγωνίστριας ΑΕΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη που θα συμπληρώνονται από όσους υπάρχουν τώρα.

Τα άκρα της επίθεσης

Μεγάλη ανάγκη για ακραίους που θα κάνουν τη διαφορά και επιθετικά. Δεξιά το πρόβλημα «φωνάζει». Ο Βέρντε για δικούς του λόγους, αδυνατεί να κάνει τη διαφορά στα παιχνίδια, ενώ στις προπονήσεις το ρεπορτάζ αναφέρει ότι… πετάει.

Ακόμη και με τα απλά πράγματα όταν μπαίνει στην περιοχή, το πιθανότερο είναι να δούμε από τον Ιταλό ένα λάθος παρά το σωστό. Και αυτό είναι πρόβλημα. Και μεγιστοποιείται όταν έχεις δώσει 1 εκατ.ευρώ για να τον πάρεις και άλλο μισό για το συμβόλαιο του. Ο αντικαταστάτης του σε κάποια ματς (Αλμπάνης), δεν μπορεί να λογίζεται ως δεξί εξτρέμ και απλώς βοηθά όσο μπορεί να μην φαίνεται το κενό. Αλλά δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση. Συμβαίνει να αποτυγχάνεις σε μεταγραφές και να μην είναι αυτό που περίμενες. Όμως πρέπει να διορθώνεις τα λάθη. Ακόμη και σε τέτοια δύσκολα καλοκαίρια.

Αριστερά, η παρουσία του Μάρκο Λιβάγια μπέρδεψε τα πράγματα. Ο Κροάτης κάνει ώριμες εμφανίσεις εκεί, δείχνει την ποιότητα του, αλλά δεν νομίζω ότι ο Καρέρα τον θέλει εκεί, αλλά ούτε και ο ίδιος θέλει να μείνει μόνιμα εκεί. Η ΑΕΚ χρειάζεται εξτρέμ. Παίκτη με ταχυδύναμη που θα δημιουργεί, θα εκτελεί, θα πατά περιοχή από τα άκρα για να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα. Ο Μάρκο κάνει άλλα, σπουδαία πράγματα. Για αυτό και ο Ιβιτς ψάχνει εδώ και καιρό παίκτη για το αριστερό άκρο. Ώστε να λύσει το πρόβλημα της η ΑΕΚ και να μεταφερθεί κεντρικά, κοντά στον φορ, ο Κροάτης.

Ισως όλα αυτά που γράφω παραπάνω είναι… πολλά για ένα τέτοιο δύσκολο και παράξενο καλοκαίρι. Ισως φαίνονται βουνό για όσα μπορεί να κάνει η ΑΕΚ, αλλά στα μάτια μου είναι μονόδρομος. Αν δεν φτιάξει τα άκρα της, δεν θα φτιάξει τη μοίρα της. Ειδικά τώρα που στον άξονα δυνάμωσε και έχει λύσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X