Οι μικροί... Ραμπεσαντρατανά!

Οι μικροί... Ραμπεσαντρατανά!
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου δεν είναι γνωστό πλέον μόνο για τους… πιγκουίνους του, αλλά και για την εθνική του ομάδα

Ο θρύλος (και όχι μόνο αυτός) λέει ότι ο Μάκης Ψωμιάδης, στην διάρκεια της θητείας του ως προέδρου της ΑΕΚ, έφτασε στο σημείο να τον… κυνηγάει στα σουβλατζίδικα Αττικής και περιχώρων.

Ο Ερίκ Ραμπεσαντρατανά (δεξιά φωτό), όμως, δεν έκανε ούτε τότε τον κόπο να τρέχει. Ο άλλοτε (βαρύς και ασήκωτος) κεντρικός αμυντικός του Δικεφάλου είναι το πιο διάσημο τέκνο της Μαδαγασκάρης. Παρ’ ότι γεννήθηκε στην Γαλλία, κατάγεται από την συγκεκριμένη αποικία και, μάλιστα, έπαιξε με την εθνική της ομάδα, σε φιλικό με την Τουλούζ το 2007.

Ο 46χρονος πρώην αρχηγός της Παρί Σεν Ζερμέν, μόνιμος κάτοικος Ηνωμένων Πολιτειών πλέον, καμαρώνει για το ιστορικό επίτευγμα των «βοδιών», όπως είναι το παρατσούκλι των διεθνών της Μαδαγασκάρης (όχι, δεν βγήκε προς… τιμήν του, αλλά γιατί είναι ζώο – σύμβολο της χώρας).

Η παρθενική πρόκριση σε τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, η οποία θα λάβει χώρα στο Καμερούν από τις 15 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου του 2019, είναι το αποκορύφωμα της δουλειάς που γίνεται την τελευταία διετία στο τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου (ο πληθυσμός ξεπερνάει τα 25 εκατομμύρια κατοίκους), παρ’ ότι η οικονομία του είναι σε τραγική κατάσταση, με αποτέλεσμα να είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Το χρήμα, όμως, δεν είναι παντού και πάντα το παν…

Δάσκαλος σε όλα

Ο άνθρωπος που νοικοκύρεψε μια εθνική ομάδα που έχει βρεθεί μόλις μια φορά στην πρώτη 100άδα της βαθμολογίας της FIFA (ήταν 74η το… 1992), δεν θα μπορούσε παρά να είναι Γάλλος. Στην χώρα του, ο Νικολά Ντιπουά δεν έκανε ποτέ κάτι τρομερό σε επίπεδο προπονητικής, με εξαίρεση κάποιες καλές παρουσίες στο Κύπελλο με την Ιζουάρ, ομάδα τέταρτης κατηγορίας.

Όταν επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί του για να του προσφέρουν το πόστο του ομοσπονδιακού προπονητή της Μαδαγασκάρης, νόμιζε ότι του έκαναν πλάκα. Αρχικά εργάστηκε ως σύμβουλος και, επειδή είναι και δάσκαλος στο επάγγελμα, υποχρεώνονταν να παίρνει άδειες άνευ αποδοχών για να δίνει το παρών στην χώρα.

Πλέον, ένα τριετές συμβόλαιο «τρέχει» και του αποφέρει αρκετά χρήματα ώστε να αφήσει για λίγο τα έδρανα και να αφοσιωθεί στα γήπεδα. Το τωρινό συμβόλαιο λήγει μετά το Κόπα Άφρικα του καλοκαιριού, αλλά θεωρείται δεδομένη η ανανέωσή του, εκτός και αν προκύψει ενδιαφέρον από άλλες, πιο σπουδαίες ποδοσφαιρικά, αφρικανικές χώρες.

«Ο κόσμος είναι ευτυχισμένος, γιατί οι άνθρωποι στην Μαδαγασκάρη αγαπούν το ποδόσφαιρο. Όταν η εθνική ομάδα προπονείται με ανοιχτές πόρτες, τέσσερις – πέντε χιλιάδες άνθρωποι δίνουν το παρών στις εξέδρες» εξηγούσε ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, μετά την ιστορική νίκη – πρόκριση επί της Ισημερινής Γουινέας (1-0).

Αρχηγός… ηλεκτρολόγος

«Χρυσός» σκόρερ ήταν ο Ντζίβα Ρακοτοχαριμαλάλα, ο οποίος αγωνίζεται στην Ταϊλάνδη και είναι από τους ελάχιστους επαγγελματίες που ζουν από το ποδόσφαιρο. Μεταξύ των λίγων και εκλεκτών ο αρχηγός Φανέβα Ιμά Αντριατσίμα, ο οποίος παίζει στην Χάβρη (άλλοτε ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη), κάνει ενέργειες προκειμένου η εθνική ομάδα να βρίσκει χορηγούς και βοηθάει όπως μπορεί τους συμπατριώτες του χάρη στην μπάλα, παρ’ ότι μικρός ονειρεύονταν να γίνει… ηλεκτρολόγος! Γι’ αυτό, άλλωστε, σπούδασε και πήρε το ανάλογο πτυχίο.

Αυτός και οι συμπαίκτες του «φωτίζουν» με τις επιδόσεις τους την σκληρή καθημερινότητα των ποδοσφαιρόφιλων της Μαδαγασκάρης, η οποία έδωσε το παιχνίδι μακριά από την φυσική της έδρα, λόγω της τραγωδίας που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο στο «Μαχαμασίνα», όπου σημειώθηκε συνωστισμός στον κόσμο, με απολογισμό έναν νεκρό και σαράντα τραυματίες. Αυτά, έστω και αν δεν ξεχνιούνται, μένουν πίσω. Μπροστά πλέον, είναι το όνειρο του παρθενικού Κόπα Άφρικα για τα… παιδιά του Ερίκ Ραμπασεντρατανά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X