Γιατί η ΑΕΚ... μένει FIBΑ και δεν πάει Euroleague!

Δεν υπάρχει Euroleague για την ΑΕΚ! -Συνεχίζει στη FIBA
Photo Credits: INTIME

Η απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να αποχωρήσει ο Παναθηναϊκός από την EuroLeague δημιουργεί ένα… χάσμα στην ευρωπαϊκή  διοργάνωση, αφού ο Ολυμπιακός θα είναι η μονή ελληνική εκπροσώπηση στην διοργάνωση, τη στιγμή που αυτή επεκτείνεται και από τη μεθεπόμενη σεζόν θα έχει 18 ομάδες, αντί για 16 που έχει ως τώρα.

Χωρίς ακόμη να έχει γίνει η παραμικρή σχετική νύξη, υπήρχαν σενάρια προκειμένου να αντικαταστήσει ΑΕΚ τους «πράσινους» στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση!  Και αυτό διότι τόσο αγωνιστικά, όσο και οικονομικά, αλλά και ως ισχυρού brand name η Ένωση ξαναμπήκε… φέτος για τα καλά στον χάρτη του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί που μάλλον αγνοούν, ότι η ΑΕΚ διατηρεί άψογη σχέση με την FIBA. Άλλωστε, η Ένωση έχει επιλέξει δύο σερί σεζόν να συμμετάσχει στο BCL και φέτος θα φιλοξενήσει και τη διοργάνωση του Final 4 στο ΟΑΚΑ στις 4-6 Μαΐου.

Όπως όλα δείχνουν, η ΑΕΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που θα μπορούσε να πάρει στην EuroLeague τη θέση του Παναθηναϊκού, αν αυτός αποχωρήσει. Το θέλει, όμως αυτό η ΑΕΚ;

Aκόμη κι αν υπάρξει σχετική πρόσκληση από πλευράς EuroLeague μοιάζει δύσκολο ως αδύνατο να μετακομίσει η ΑΕΚ εκεί, αφού ο Μάκης Αγγελόπουλος έχει εκφράσει αρκετές φορές δημόσια τις διαφωνίες του με τον τρόπο που λειτουργεί η ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η EuroLeague προσφέρει έντεκα δεκαετή συμβόλαια, εξασφαλίζοντας στις ομάδες αυτές μόνιμη παρουσία στην διοργάνωση, χωρίς βέβαια να υπάρχουν αξιοκρατικά κριτήρια συμμετοχής σε αυτή. Για παράδειγμα… η Χαποέλ Ιερουσαλήμ και η Βενέτσια, ήταν οι ομάδες που κατέκτησαν το πρωτάθλημα σε Ιταλία και Ισραήλ αντίστοιχα,  αλλά η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Αρμάνι Μιλάνο ήταν αυτές που έδωσαν το «παρών».

Βέβαια, εκτός από τις διαφωνίες  για τον τρόπο λειτουργίας της ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί είναι και το οικονομικό. Η ΑΕΚ συμμετέχοντας για μια-δυο σεζόν στην EuroLeague ακόμη κι αν διπλασιάσει ή τριπλασιάσει το μπάτζετ της αγγίζοντας τα δέκα εκατομμύρια ευρώ για να είναι αξιοπρεπώς ανταγωνιστική, οι προοπτικές διάκρισης απέναντι σε μεγαλύτερα οικονομικά μεγέθη είναι λίγες και το βέβαιο είναι πως ο προϋπολογισμός της ΚΑΕ θα επιβαρυνθεί. Και το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Μάκης Αγγελόπουλος είναι μια υπερχρεωμένη ΚΑΕ που θα κινδυνέψει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος που την οδήγησαν στη Β’ Εθνική.

Στο μεταξύ, βεβαίως, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο επίπεδο της EuroLeague θα έχει κληθεί να κάνει μια τεράστια επένδυση. Και υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορεί ποτέ να ανταγωνιστεί τις ομάδες με τα δεκαετή συμβόλαια, πράγμα που αποδεικνύεται και από τον βαθμολογικό πίνακα της φετινής σεζόν στην Ευρωλίγκα: οι επτά από τις οκτώ πρώτες ομάδες έχουν δεκαετές συμβόλαιο, ενώ η όγδοη είναι η  Ρώσικη Χίμκι, όπου το χρήμα στο μπάσκετ ρέει άφθονο.

Δεν έχει νόημα να γίνουμε κομπάρσος σε ένα πρωτάθλημα όπου κυριαρχούν λίγοι και συγκεκριμένοι. Ωραία, να παίξουμε ένα χρόνο στην Ευρωλίγκα. Και μετά, τι;”, λέει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Μάκη Αγγελόπουλου απηχώντας τις απόψεις του μεγαλομετόχου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της σημερινής συνέλευσης των μετόχων, η ECA σκέφτεται να αυξήσει το μίνιμουμ μπάτζετ που οφείλει να έχει κάθε ομάδα που παίρνει μέρος στη διοργάνωση στα 5,4 εκ. ευρώ από τα 4 εκ., όπου βρίσκεται τώρα. Άρα απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα και η ΑΕΚ ακόμα δεν είναι τόσο καλή στο εμπορικό κομμάτι ώστε να βγάζει χρήματα.

Το πιθανότερο είναι πως ούτε και η EuroLeague σκέφτεται ως αντικαταστάτη του Παναθηναϊκού (εφόσον ανακύψει αυτό το θέμα) την ΑΕΚ. Το άρθρο 7 του κανονισμού των αδειών (Licensing Rules), βέβαια, ορίζει πως η κάλυψη του κενού, που αφήνει μια ομάδα με δεκαετές συμβόλαιο για οποιοδήποτε λόγο, γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης έπειτα από εισήγηση του συμβουλίου των μετόχων και με τη μορφή wild card για όσο χρονικό διάστημα αποφασίσει η Συνέλευση. Θεωρητικά, δηλαδή, μπορεί να προταθεί οποιαδήποτε ομάδα, άρα και η ΑΕΚ, και μάλιστα (πάντα θεωρητικά), ακόμα και για το εναπομείναν χρονικό διάστημα του συμβολαίου που έχει ο Παναθηναϊκός, το οποίο είναι 8 χρόνια.

Στη σημερινή ανακοίνωση τονίστηκε πως η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση δίνει μεγάλη έμφαση πλέον στην επέκτασή της στις αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ενώ ο Τζόρντι Μπερτομέου δεν δίστασε στιγμή να τραβήξει το σκοινί στα άκρα με τον Παναθηναϊκό, που έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια την φετινή σεζόν στη διοργάνωση μετά τη Ζαλγκίρις. Τα γεγονότα αυτά, δείχνουν πως δεν έχει μεγάλη σημασία γι’ αυτόν και τους συνεργάτες του η ελληνική αγορά.

Ωστόσο, η σκέψη αυτή βέβαια είναι σε πολύ… θεωρητικό επίπεδο και με βάση τα γεγόνοτα, ακόμη κι αν προσκληθεί η ΑΕΚ από την ΕuroLeague δεν θα εγκαταλείψει το Basketball Champions League. Ίσως… συμβεί το αντίθετο! Ο Παναθηναϊκός να εγκαταλείψει την EuroLeague και να μετακομίσει στο Basketball Champions League.

Επομένως, όλα δείχνουν ότι η ΑΕΚ… μένει στην FIBA και οι φωνές θα παραμείνουν… φωνές.

 

Mega Deal* Γνωριμίας στην Betsson, διαλέγεις το δώρο* που σου ταιριάζει! *Όροι & Προϋπ. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X