Xρόνια σου πολλά, αγάπη μου γλυκιά! (VIDEO)

Xρόνια σου πολλά, αγάπη μου γλυκιά! (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

93 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τη στιγμή που η Ιδέα της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως έπαιρνε σάρκα και οστά στο κατάστημα αθλητικών ειδών των αδερφών Ιωνά στη Στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου από μία υπερήφανη παρέα προσφύγων και τη συμμετοχή επιφανών Κωνσταντινουπολιτών, όπως ο πρώτος πρόεδρος του συλλόγου, Κωνσταντίνος Σπανούδης, δημοσιογράφος και αργότερα βουλευτής και υπουργός της κυβέρνησης Βενιζέλου. Με την ΑΕΚ, 93 χρόνια μετά από εκείνη τη στιγμή, να μετρά στο ποδόσφαιρο 11 πρωταθλήματα, 15 Κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ, 2 Σούπερ Καπ, ενώ παράλληλα είναι η μοναδική ελληνική ομάδα, που έχει φτάσει στα προημιτελικά τριών διαφορετικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Το enwsi.gr εύχεται Χρόνια Πολλά στην ΑΕΚ, θυμίζοντας 21 από τις αμέτρητες στιγμές, που αποτέλεσαν σταθμούς σε αυτή την μεγάλη και γεμάτη από επιτυχίες και τίτλους, διαδρομή. Σε μια Ιστορία που δεν έχει φυσικά τέλος, μόνο αρχή.

  1. Η ίδρυση της ΑΕΚ, στις 13 Απριλίου του 1924, από μια παρέα από την Κωνσταντινούπολη, που έκαναν το όνειρό τους πράξη. «Ντύνοντας» την ομάδα με το χρυσαφί και το μαύρο, τα χρώματα του Βυζαντίου. Και βεβαίως με σήμα, τον Δικέφαλο Αετό.
  2. 1930, έπειτα από ενέργειες του Ιωάννη Χρυσάφη, συμβούλου της Κεντρικής Επιτροπής Στεγάσεως Προσφύγων, παραχωρείται στην περιοχή του Ποδονίφτη, μία έκταση διά την άθληση των προσφύγων. Μέσα σε μία… νύχτα οι πρόσφυγες αναλαμβάνουν τη διαμόρφωση και ισοπέδωση του «ανώμαλου και δεντροφυτευμένου χώρου». Λίγο αργότερα η ΑΕΚ εγκαθίσταται στο οικόπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Το γήπεδο εγκαινιάζεται τον Νοέμβριο σε φιλική αναμέτρηση με τον ΟΣΦΠ. Σκορ: 2-2.
  3. Ο πρώτος τίτλος, το Κύπελλο απέναντι στον Άρη, τη σεζόν 1931-32, με σκορ 5-3.

4 1934 και ο Ελευθέριος Βενιζέλος διά νόμου παραχωρεί το οικόπεδο στην Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως

  1. Το πρώτο νταμπλ για την ΑΕΚ δεν άργησε και πολύ, με την Ένωση να το κατακτά το 1939. Κάτι που την έκανε την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα, που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.
  2. Η ΑΕΚ κατακτά δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα στην Ελλάδα, μεταξύ 1946 και 1947, κερδίζοντας όλο και περισσότερους οπαδούς, με την Ιδέα να εξαπλώνεται.
  3. 1956 και Ο Νίκος Γκούμας αναλαμβάνει τις τύχες της ΑΕΚ, οδηγώντας την άμεσα στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου, επί προεδρίας του, με αντίπαλο τον ΟΣΦΠ.
  4. Το 1958 έρχεται και το πρώτο πρωτάθλημα στο Μπάσκετ, από την μετέπειτα «Βασίλισσα»
  5. Το 1962 η Νέα Φιλαδέλφεια ανακαινίζεται, με την ΑΕΚ να το γιορτάζει με ένα μεγάλο φιλικό, απέναντι στην Μπαρτσελόνα.
  6. Την τετραετία 1962-1966 η ΑΕΚ κατακτά τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα στο Μπάσκετ, φτάνοντας παράλληλα στο Final-4 του Πρωταθλητριών το 1966
  7. Η επιστροφή στους τίτλους για την ποδοσφαιρική ΑΕΚ, το 1963. Με Νεστορίδη και Παπαϊωάννου (μόλις 20 χρονών τότε) η ΑΕΚ κατακτά το πρωτάθλημα μετά από 23 χρόνια, πρώτος τίτλος στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Η παρουσία των δύο ήταν καθοριστική μιας και η «Ένωση» κατέκτησε το πρωτάθλημα λόγω καλύτερου συντελεστή τερμάτων, αφού ο αγώνας μπαράζ με τον ΠΑΟ ήταν ισόπαλος 3-3.
  8. Η ΑΕΚ, «Βασίλισσα» της Ευρώπης, το 1968, καθώς κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ! 80.000 φίλαθλοι παρακολουθούν την επική αναμέτρηση μεταξύ της ΑΕΚ και της Σλάβια στο Καλλιμάρμαρο. Η προσέλευση καταγράφεται στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες και μέχρι σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη σε αγώνα μπάσκετ.
  9. 1968-1969, η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ομάδα που φτάνει στους «8» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αποκλείοντας τις Ζενές Ες και Κοπεγχάχη μένοντας εκτός από την Σπάρτακ Τρνάβα. Κόουτς ο Μπράνκο Στάνκοβιτς.
  10. Το 1974 ο τεράστιος Λουκάς Μπάρλος αναλαμβάνει τις τύχες της ΑΕΚ και ξεκινά μια «χρυσή» εποχή για την ομάδα.
  11. Ο Θωμάς Μαύρος έρχεται στην ΑΕΚ το 1976 και μαζί με την προσθήκη του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ένα χρόνο μετά, αποτελούν το κορυφαίο επιθετικό δίδυμο όλων των εποχών, όχι μόνο για την «Ένωση», αλλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο
  12. Βρισκόμαστε στο 1977 όπου η ΑΕΚ, επιπλέον ενισχυμένη με τους Ιντζόγλου, Χρηστίδη και Νικολούδη, αποκλείει την ΚΠΡ και προκρίνεται στους «4» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία των ελληνικών συλλόγων στα Κύπελλα Ευρώπης. Στον ημιτελικό ηττάται δύο φορές από την Γιουβέντους και μένει εκτός. Για να φτάσει εκεί ο Δικέφαλος απέκλεισε τις Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και όπως προείπαμε την ΚΠΡ. Η Γηραιά Κυρία κατακτά τον τίτλο επικρατώντας της Αθλέτικ Μπιλμπάο.
  13. Το νταμπλ του 1978. Η αρμάδα του Λουκά Μπάρλου κατακτά το νταμπλ. Κόουτς ο για 31 ματς αήττητος Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, μετά την αποχώρηση του Φράντισεκ Φάντρονκ. Στο Κύπελλο η «Ένωση» απέκλεισε και τον ΠΑΟ και τον ΟΣΦΠ (6-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια) και στον τελικό επικράτησε του ΠΑΟΚ με 2-0 στο Καραϊσκάκη.
  14. Το 1989, η ΑΕΚ κατακτά το πρωτάθλημα, επιστρέφοντας στην κορυφή. Προπονητής ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ο οποίος προσελήφθη το προηγούμενο καλοκαίρι από τον Στράτο Γιδόπουλο. Ο τίτλος ήρθε την προτελευταία αγωνιστική σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι με τον ΟΣΦΠ στο ΟΑΚΑ. Το ιστορικό γκολ του Καραγκιοζόπουλου, η απίστευτη επέμβαση του Μανωλά, οι συνολικά πέντε αποβολές, οι τρεις για την ΑΕΚ και φυσικά δεκάδες φίλοι του ΟΣΦΠ να περιφέρονται στον περιμετρικό χώρο του σταδίου!
  15. Η «χρυσή» τριετία 1991-1994. Η «Ένωση» κατακτά τρία σερί πρωταθλήματα υπό την καθοδήγηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Τη σεζόν 1991-92 η ΑΕΚ με σερί 10 νικών στα 10 τελευταία ματς κατακτά το πρωτάθλημα μέσα στην Τούμπα. Τον χειμώνα η «Ένωση» αποκτά τον Βασίλη Τσιάρτα. Οι Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Καρράς αναλαμβάνουν τη σεζόν 1992-93, όπου η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική με νίκη 3-1 επί του ΟΣΦΠ στη Φιλαδέλφεια. Το 1993-94 το πήρε… περίπατο, αλλά έχασε στον τελικό Κυπέλλου από τον ΠΑΟ στα πέναλτι. Το 1994 η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που παίρνει μέρος στο Champions League. Εκεί αντιμετωπίζει την Σάλτσμπουργκ και τις ομάδες της Μίλαν και του Άγιαξ, μετέπειτα ζευγάρι του μεγάλου τελικού. Προηγουμένως η «Ένωση» έχει αποκλείσει την πανίσχυρη πρωταθλήτρια Σκωτίας Ρέιντζερς και μάλιστα με δύο νίκες.
  16. Η ΑΕΚ, ξανά «Βασίλισσα» της Ευρώπης. Η Ένωση επικρατεί της Βίρτους Μπολόνια και επιστρέφει στον θρόνο της, με τον Νίκο Χατζή, να αφιερώνει τον τίτλο, στον Γιώργο Αμερικάνο.
  17. Η μεγάλη… επιστροφή. Την πρώτη χρονιά παρουσίας της στη Super League, μετά την σκληρή περιπέτεια της περιπλάνησης στις μικρές κατηγορίες, η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος επικρατώντας 2-1 του ΟΣΦΠ στο ΟΑΚΑ. Με τους Μάνταλο και Τζιμπούρ, να βγάζουν τους Ενωσίτες κατά χιλιάδες στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκειμένου να πανηγυρίσουν τον πρώτο τίτλο της επιστροφής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X