Δεν με πειράζουν τα λάθη του Μοράις...

Δεν με πειράζουν τα λάθη του Μοράις...
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δεν γίνεται μετά από κάθε αγωνιστική τραγωδία από τις πολλές που ήδη έχει βιώσει η ΑΕΚ φέτος να λέμε τα ίδια και τα ίδια. Κάπου είναι και ένας εύκολος δρόμος να αρχίζεις πάλι να αραδιάζεις όλα τα απίστευτα λάθη και την ανεπάρκεια που χαρακτήρισαν τον σχεδιασμό της ΑΕΚ, μετά το τέλος της περσινής σεζόν. Αν μπορεί να μιλήσει κανείς για σχεδιασμό.

Όλα αυτά έχουν σημασία, μόνο αν αποδειχθεί στην πράξη πως έχουν γίνει κατανοητά και οδηγός για την συνέχεια. Και αυτό μόνο το μέλλον θα το δείξει.

Εγώ αυτό που ξέρω είναι ένα. Στην παρούσα φάση, η μονή επιλογή που έχει η ΑΕΚ, είναι να στηρίξει το νέο της τεχνικό τιμ. Όπως και την επιλογή της στο πρόσωπο του Μαϊστόροβιτς στον σχεδιασμό.

Ο Μοράις δυστυχώς έκανε σοβαρά λάθη στην διαχείριση του ματς. Δεν ξέρω μάλιστα και αν κάποιοι τον περιμένουν στην γωνία, για να φανεί πως δεν ήταν το θέμα στην ΑΕΚ, ο Κετσπάγια. Ίσως αυτό να μένει για να μπει το κερασάκι στην τούρτα της απόλυτης καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί στον αγωνιστικό σχεδιασμό, από τότε που έφυγε ο Πογέτ.

Ο Μοράις έκανε σοβαρά λάθη, κάποια εντελώς ακατανόητα αλλά στις πρώτες εβδομάδες ενός προπονητή που ήρθε για να συμμαζέψει μια ομάδα, που όπως ακριβώς το είπε ο Πορτογάλος στην συνέντευξη Τύπου, δεν ήξερε να παίζει ποδόσφαιρο, αυτό που μετράει είναι τι βλέπεις παιχνίδι με παιχνίδι στην συνολική εικόνα της ΑΕΚ. Προσωπικά σε κάθε ματς, βλέπω ένα βήμα μπροστά.

Θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να αποκτήσει πλήρη εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες του κάθε παίκτη ξεχωριστά ο Μοράις και να ξεφύγει από το σκεπτικό που μπορεί να έχει για κάποιους ακόμη, δηλαδή το «ναι μεν, αλλά ίσως να μπορεί να κάνει αυτό…» κλπ. Όταν αποκτήσει πλήρη εικόνα και σε ένα παιχνίδι στο μέλλον με την ΑΕΚ να κυνηγάει γκολ, βγάλει τον Χριστοδουλόπουλο, για να βάλει αριστερά τον Αραβίδη, τότε θα είναι ένας ακατάλληλος κόουτς… με πιστοποίηση. Αλλά τώρα είναι νωρίς.

Γιατί το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι δομικό. Με τον Κετσπάγια δεν κάναμε πολύ κουβέντα για επιμέρους επιλογές, αλλαγές και παρεμβάσεις στο παιχνίδι, γιατί έκανε μπαμ πως δεν υπήρχαν καν τα βασικά. Τώρα περιμένεις μέσα από την βελτίωση αυτών των βασικών και την καλύτερη «γνωριμία» του προπονητή με το υλικό του, να έρθουν και οι κατάλληλες επιλογές στην διαχείριση των αγώνων. Δεν υπήρξαν απέναντι στον Ατρομητο.

Είναι σημαντικό και προκύπτει από το ρεπορτάζ πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών του, δουλεύει καλά και συστηματικά στην προπόνηση και αργά η γρήγορα θα αρχίσει να παίρνει οτι μπορεί να δώσει αυτό το υλικό, εφόσον το διαχειριστεί και σωστά.

Από εκεί και πέρα… Η ΑΕΚ παθαίνει το νέο πατατράκ κυριολεκτικά από το πουθενά. Ακόμη και στο πρώτο γκολ, το λάθος του Μάνταλου αν το προσέξει κανείς δεν προκαλεί αριθμητική ανισορροπία σε βάρος της στην άμυνα. Και όμως δέχεται το γκολ.

Και πάλι όμως, οι αμέσως επόμενες φάσεις δεν σε προϊδεάζουν για το τι θα ακολουθήσει. Η ΑΕΚ άμεσα προσπάθησε να απαντήσει. Και έρχεται η καταστροφή. Από τον Ανέστη. Τι να πεις…

Δυστυχώς, παρά την συνολικά καλή λειτουργία της ομάδας στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς, επαληθεύονται ορισμένα συμπεράσματα που όποιος δεν θέλει να τα βλέπει κακό του κεφαλιού του.

Η ΑΕΚ και με τον Ατρόμητο και σε άλλα ματς, ανάλογα με τις απουσίες που υπάρχουν, δυστυχώς είναι αναγκασμένη να έχει στην ενδεκάδα περισσότερους από το επιτρεπτό όριο παίκτες ακατάλληλους για να φοράνε την φανέλα της σε υψηλό επίπεδο. Αν το συνδυάσεις και με άλλους τόσους πάνω κάτω που θα βρεις σίγουρα στον πάγκο σε κάθε ματς, πάμε σε μια ισορροπία έξι με επτά στους δέκα οκτώ σε κάθε ματς, που απλά…. δεν κάνει να είναι εκεί.

Τα παιδιά δεν φταίνε και οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν και τεράστια προσπάθεια όποτε παίζουν για να δώσουν το 110%. Αλλά δεν γίνεται έτσι. Η ευθύνη εδώ ανήκει στην διοίκηση, που είτε παραμυθιασμένη από το … όραμα της ελληνικής ομάδας – αλλά όχι μόνο γιατί υπάρχουν και ανεπαρκείς ξένοι – και τα λοιπά και τα λοιπά, είτε για οικονομικούς λόγους, έχει επιτρέψει να υπάρχει αυτό το φαινόμενο.

Είναι απόλυτα ευθύνη της διοίκησης αυτό και κανενός άλλου. Και μόνο εκείνη μπορεί να το αλλάξει. Η ΑΕΚ πολύ απλά θέλει καλύτερους ποδοσφαιριστές και σε επίπεδο εναλλακτικών λύσεων. Αν θέλουμε να το καταλάβουμε καλώς, αν δεν θέλουμε, όπως είπα και πριν, κακό του κεφαλιού μας.

Τώρα αν θέλετε να καθόμαστε εδώ και να λέμε αν πήγε καλά ο Αραβίδης ή αν έπρεπε να είναι στον πάγκο ο Πλατέλλας και αν με τον Λέσκοτ υγιή ο Κολοβέτσιος πρέπει να είναι βασικός, αν θα προσφέρει κάτι ο Ντίας που δυο προπονητές ήδη τον έχουν κατά κανόνα εκτός αποστολής ή αν θα σηκώσει κάποτε κεφάλι ο Πέκχαρτ, εντάξει ότι θέλει ο καθένας, δεν έχω αντίρρηση. Απλά θα μου επιτρέψετε να μη συμμετέχω σε μια τέτοια συζήτηση.

Αν πιστεύει κάποιος πως η ΑΕΚ με αυτά τα παιδιά να έχουν σημαντικό ρόλο, θα μπορέσει να ανατρέψει την σε βάρος της κατάσταση, επιτρέψτε μου πραγματικά να μην μπω στην συζήτηση και μακάρι να έχουν δίκιο αυτοί που το πιστεύουν. Απλά έχω κουραστεί μετά από κάθε στραβοπάτημα, να βλέπω να περιμένουν την ευκαιρία να πουν, «ο Πλατέλλας, ο Αραβίδης…»κλπ. Είναι πολύ κουραστικό.

Και επαναλαμβάνω, απόλυτα ευθύνη της διοίκησης, που όφειλε να έχει φροντίσει να υπάρχει στην ομάδα το υλικό εκείνο που δεν θα επέτρεπε να υπάρχει έδαφος γι’ αυτή την κουραστική κουβέντα. Γιατί θα πει κάποιος και δεν θα έχει άδικο, από την στιγμή που θα γυρίσεις το κεφάλι και θα δεις αυτούς, σε αυτούς θα αναφερθείς. Σε ποιους άλλους; Σε αυτούς που έπρεπε να έχουμε, αλλά δεν τους έχουμε; Έτσι είναι, απλά μην το κάνουμε και εμείς χειρότερο παρασύροντας κάποιο κόσμο στο να πιστέψει, πως υπάρχουν λύσεις στις οποίες δεν δίνεται η ευκαιρία να φανούν. Δεν υπάρχουν.

Όπως σε λίγο θα αρχίσει το παραμύθι «στήριξη στον Ανέστη» και όλα τα σχετικά. Τι πάει να πει ρε παιδιά στήριξη στον Ανέστη; Έγινε κάτι με τον Ατρόμητο που δεν το έχετε δει ξανά; Πέσατε από τα σύννεφα; Έχετε κάποια άλλη εικόνα για το τι είναι ικανός να κάνει ο Ανέστης για καλό και για κακό και αιφνιδιαστήκατε; Έχει δείξει ο Ανέστης να έχει την ψυχολογία και τα χαρακτηριστικά αυτά που ψάχνει μια ομάδα που θέλει να λέει πως πάει για πρωταθλητισμό; Γίνεται να το περιμένεις αυτό από έναν γκολκίπερ με τόσο χαοτικές διαφορές ανάμεσα στα καλά του και τα κακά του στοιχεία; Δεν γίνεται.

Προσωπικά και χωρίς καμιά κακία για ένα παιδί που πραγματικά προσπαθεί να δώσει τον καλύτερο εαυτό του και έχει ταλέντο σίγουρα, δεν μπορώ να πω παρά το προφανές. Να μην στηριχθεί ο Ανέστης αυτή την στιγμή. Να στηριχθεί, αν μπορέσει η ΑΕΚ να τον βοηθήσει να καλύψει τα κενά του και να βελτιωθεί. Στην προπόνηση. Όχι μέσα στους αγώνες με αυτή την εικόνα.

Αλλά μπορεί η ΑΕΚ να τον βοηθήσει στην προπόνηση; Τι ακριβώς γίνεται με την προπόνηση των γκολκίπερ της ΑΕΚ; Από πότε έχουμε να δούμε γκολκίπερ που να σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ;

Ο Κωνσταντόπουλος ήρθε στην ΑΕΚ και χειροτέρεψε. Ο Αραμπατζής έμεινε στάσιμος, ο Βούρας ήρθε σαν ο καλύτερος γκολκίπερ στο πρωτάθλημα της Football League και μέσα σε δυο τρεις μήνες στην ΑΕΚ, τον έβλεπες στην Γ΄ Εθνική και αναρωτιόσουν αν έπαιζε και πριν τερματοφύλακας. Ο Ανέστης από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα, ίδιος και απαράλλαχτος. Δυνατός σε συγκεκριμένα σημεία, αδύναμος και χωρίς καμιά βελτίωση σε άλλα. Ο Μπαρόχα, γκολκίπερ από πλευράς ηλικίας με περιθώρια εξέλιξης, επίσης ίδιος από την αρχή μέχρι το τέλος της σεζόν. Τι διάολο; Είναι όλοι τόσο ανεπαρκείς;

Δεν το παίζω και δεν είμαι ειδικός, απλά κρίνω από αυτό που βλέπω τόσα χρόνια στο γήπεδο. Είμαι ο μοναδικός; Δεν έχει προβληματιστεί κανένας στην ΑΕΚ από όλα αυτά τα παραδείγματα που αναφέρω; Τι να πω ρε παιδιά…

Και βαρέθηκα και το άλλο. Που να δείτε ότι θα γίνει τώρα, μόλις διαπιστωθεί πως αρχίζει και γίνεται κουβέντα στον Τύπο για την προπόνηση των γκολκίπερ. Θα σπεύσουν όλοι να πουν, ίσως και μέσω κάποιου από τους τερματοφύλακες της ομάδας «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δουλεύουμε τέλεια, γιατί τα γράφετε αυτά» κλπ. Εντάξει, ας ειπωθούν και αυτά δεν πειράζει. Αλλά ας κοιτάξουμε ρε παιδιά, να λύσουμε και κανένα πρόβλημα. Τουλάχιστον από τα πιο κραχτά.

Αφού έκανα όλο αυτόν τον τεράστιο κύκλο, επιστρέφω στο Μοράις. Είναι μονόδρομος η στήριξη του. Και επειδή εδώ που φτάσαμε, μέσα στην πίκρα και την συνειδητοποίηση πως άλλη μια χρονιά πάει περίπατο μάλλον (ανάλογα και με το αποτέλεσμα στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός) πρέπει να έχουμε την ψυχραιμία τουλάχιστον να ψάξουμε την βελτίωση της ομάδας, αυτό μέχρι τον Γενάρη, περνάει αποκλειστικά από την στήριξη του έργου του προπονητή. Να φτιάξει μια ομάδα, που θα μπορεί να παίρνει ότι μπορεί να πάρει από τους καλύτερους της ποδοσφαιριστές και να περιορίσει όσο γίνεται τις επιπτώσεις από τις αδυναμίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X