Οι ανωμαλίες φέρνουν ανωμαλία

Οι ανωμαλίες φέρνουν ανωμαλία
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι ανώμαλες καταστάσεις παράγουν ανώμαλα αποτελέσματα. Και η ΑΕΚ αυτή την στιγμή βιώνει μια ανώμαλη κατάσταση. Έχει έναν προπονητή που δεν του αρέσουν τα χαρακτηριστικά των περισσότερων ποδοσφαιριστών που νιώθει υποχρεωμένος να βάζει βασικούς. Έχει έναν προπονητή που δεν του αρέσει το ποδόσφαιρο που θέλουν να βλέπουν η διοίκηση και ο κόσμος της ομάδας.

Οπότε τι μπορούμε να περιμένουμε με αυτόν τον προπονητή; Ότι είδαμε στο Φάληρο, ότι είδαμε με τον Ηρακλή και ότι βλέπαμε και στα ματς πριν από τα δύο τελευταία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, γιατί δεν είναι δυνατό να αλλάξει η πραγματικότητα.

Έχουν ήδη γραφτεί τόσα για τα λάθη του Κετσπάγια στο ματς με τον Ολυμπιακό που δεν νιώθω να έχω να προσθέσω τίποτα και δεν ωφελεί κιόλας να στεκόμαστε εκεί άλλο. Το θέμα είναι η επόμενη μέρα και η αλήθεια της.

Γιατί ήρθε ο Κετσπάγια στην ΑΕΚ; Γιατί πρόκυψε το ναυάγιο με τον Μοντανιέ, γιατί υπήρξε πίεση επειδή πλησίαζε το ξεκίνημα της προετοιμασίας και ο Μπάγεβιτς πήρε την πρωτοβουλία να κάνει κάτι που σίγουρα πάντα είχε στην άκρη του μυαλού του. Έτσι, ήρθε στην ΑΕΚ ο Τιμούρ Κετσπάγια.

Αν ρωτήσεις τον Ντούσαν Μπάγεβιτς τι ακριβώς περίμενε από αυτή την επιλογή, που την πήρε πάνω του, είμαι σίγουρος πως δύσκολα θα πάρεις κατατοπιστική απάντηση.

Τι μπορείς να περιμένεις από έναν προπονητή που η φιλοσοφία του είναι πασίγνωστη και δεν την έκρυψε ποτέ; Την είπε και στους παίκτες του από τις πρώτες μέρες της παρουσίας του στην ομάδα. Το έχω γράψει ξανά εδώ, αλλά μάλλον πέρασε απαρατήρητο. «Το σημερινό ποδόσφαιρο είναι πρώτα απ’ όλα άμυνα, μετά φυσική κατάσταση και τρέξιμο και μετά από όλα αυτά και προσπάθεια να κάνεις παιχνίδι».

Σε αυτόν τον προπονητή η ΑΕΚ αποφάσισε να δώσει τον Πατίτο, τον Χριστοδουλόπουλο, τον Βάργκας, τον Μπακασέτα, με την απαίτηση οι περισσότεροι από αυτούς, αν όχι όλοι, να είναι βασικοί. Του πήραν ένα αριστερό μπακ, τον Ντίας, καθαρά επιθετικογενές και περιμένουν και την περαιτέρω αξιοποίηση του Γκάλο, που και αυτός είναι ένα μπακ που βλέπει μπροστά. Από αυτόν τον προπονητή η ΑΕΚ περίμενε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας που να αρέσει και στον κόσμο. Αν δεν είναι αυτό ανώμαλη κατάσταση, τι είναι; Και ποιος φταίει γι’ αυτό; Ο Κετσπάγια ή η ΑΕΚ;

Αν στην ΑΕΚ οι αποφάσεις τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι που πέρασε, βασίζονταν σε γνώση της αγοράς και των χαρακτηριστικών των προπονητών που είναι διαθέσιμοι στα μέτρα της ΑΕΚ, δεν θα υπήρχε περίπτωση να πάρει ποτέ τον Κετσπάγια.

Και αν τελικά και πάλι τον έπαιρνε, τότε σε καμιά περίπτωση δεν θα του έδινε αυτό το ρόστερ για να δουλέψει.

Για να το πω πολύ απλά. Ο κανονικός Κετσπάγια, χωρίς την πίεση που του δημιουργεί το ότι υπάρχει η απαίτηση αξιοποίησης συγκεκριμένων παικτών, στα εξτρέμ θα είχε τον Αραβίδη και τον Πλατέλλα. Φυσικά θα προτιμούσε κάτι καλύτερο, αλλά με αυτά τα χαρακτηριστικά. Να τρέχουν, να κυνηγάνε τα μπακ κλπ. Ένα δημιουργικό χαφ επίσης με τρεξίματα, που τον έχει στο πρόσωπο του Μάνταλου και ένα σέντερ φορ που να παίζει πολύ με την ομάδα και να βοηθάει και αυτός στο μαρκάρισμα.

Αλλά αυτός που ήρθε στην ΑΕΚ δεν είναι καν ο κανονικός Κετσπάγια έτσι ώστε με το που ήρθε στην ΑΕΚ στην οποία δεν βρήκε και κανέναν τεχνικό διευθυντή με πυγμή και συγκεκριμένο σχέδιο, να ζητήσει και να επιμείνει για παίκτες με τα χαρακτηριστικά που θέλει.

Ο Κετσπάγια που ήρθε στην ΑΕΚ, είχε πλέον κλειστές τις πόρτες των μεγάλων ομάδων στην Κύπρο μετά και τον τρόπο που έφυγε από τον ΑΠΟΕΛ ακόμη και αν δεν έφταιγε ο ίδιος. Από το πουθενά του ήρθε η ΑΕΚ. Άρα ήρθε διατεθειμένος να βάλει και αυτός νερό στο κρασί του. Αλλά η προπονητική ταυτότητα δεν αλλάζει έτσι εύκολα.

Ο Γεωργιανός τεχνικός δεν μπορεί να παίξει το ποδόσφαιρο που του αρέσει, αυτό που αποκλειστικά ξέρει να παίζει, με ακραίους σαν τον Πατίτο, τον Λάζαρο ή τον Βάργκας. Και από την στιγμή που επιχειρεί να το παίξει για να τους έχει μέσα, έρχεται… η ανωμαλία.

Επίσης και οι πέτρες ξέρουν πως στις ομάδες του Κετσπάγια καθαρό «εξάρι» με το ύψος του Σιμόες δεν υπάρχει ποτέ. Έκανε αμυντικό χαφ τον Δέλλα στην Ανόρθωση, τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στον Ολυμπιακό. Τον Σιμόες ποτέ δεν τον είδε με καλό μάτι και απλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει φέτος, ήρθε και έδεσε.

Όλα έχουν λοιπόν την εξήγηση τους και το πρόβλημα δημιουργείται από την στιγμή που η ΑΕΚ επέλεξε έναν προπονητή που δεν της ταιριάζει. Και δεν του ταιριάζει και του ίδιου το υλικό της.

Η ΑΕΚ θέλει έναν προπονητή που να δουλέψει για να αξιοποιήσει την μεσο-επιθετική ποιότητα που διαθέτει. Που να δώσει έμφαση στην παραγωγή ποδοσφαίρου. Αναγκαστική είναι η επιλογή, αλλιώς τι τους θέλει τους Ροντρίγκες και τους Λάζαρους, τους Μπακασέτες και τους Βάργκας και τον επιθετικό τύπου Αλμέιδα; Τους Γκάλο και τους Ντίας;

Δεν είναι τίποτα περίπλοκο. Οι ομάδες θέλουν προπονητές που να δουλεύουν για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει το υλικό τους. Όχι … να βαφτίζουν τους παίκτες ανάλογα με το τι ποδόσφαιρο θα ήθελαν να παίξουν οι ίδιοι.

Ο άνθρωπος δεν αισθάνεται άνετα σε αυτή την ομάδα. Η έμφυτη νευρικότητα του αυξάνεται μέρα με την μέρα, έχει προβληματικές σχέσεις με τα αποδυτήρια, δεν τον καταλαβαίνουν και δεν τον εμπιστεύονται οι παίκτες και όλα αυτά δεν συνιστούν συνθήκες για να περιμένει κανείς αποτελέσματα από την δουλειά του προπονητή.

Όχι βέβαια πως είναι καμιά εύκολη δουλειά η αντικατάσταση του αυτή την περίοδο. Ειδικά αν στην αναζήτηση του διαδόχου έχουμε τις ίδιες αγκυλώσεις με το καλοκαίρι. Επιτέλους η ΑΕΚ πρέπει να κάνει μια επιλογή βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία και από ανθρώπους που να έχουν εικόνα.

Δεν μπορεί να έχει λόγο ο οποιοσδήποτε, όπως και να λέγεται, αν δεν γνωρίζει. Δεν μπορεί να κόβεται προπονητής επειδή είναι – γενικώς… – Λατινοαμερικάνος, να προτιμάται άλλος επειδή είναι – πάλι γενικώς…- Γερμανός και πάει λέγοντας. Ήμαρτον, ως εδώ.

Η επιλογή πρέπει να είναι αποτέλεσμα γνώσης. Κάθε τι άλλο θα φέρει μια από τα ίδια.

Το λέω ξανά δεν είναι εύκολο, αλλά και με τον Κετσπάγια να μένει θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Μάλλον περισσότερο.

ΥΓ: Δεν μπορείς να σχολιάσεις σοβαρά την δήλωση του Κετσπάγια για τον Σιμόες. Να σου λέει πως δεν μπορεί να παίξει ποδοσφαιριστής που έχει επιλεγεί για την 18άδα και κάνει 90′ «ζέσταμα». Απλά δεν είχε τι να πει και είπε μια κοτσάνα ο Τιμούρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X