Αυτό είναι το φυσιολογικό
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Γεμάτες οι μέρες. Ξεκινήσαμε με τα απόνερα της Βέροιας, την αλλαγή του Πατίτο, τον τραυματισμό του Αλμέϊδα, την εικόνα της ΑΕΚ. Ταραχτήκαμε με τον Αραβίδη και όσα συνέβησαν. Αναρωτήθηκα, εάν συμβαίνουν τώρα αυτά, τι θα γίνει όταν θα προκύψει κάποιο στραβό αποτέλεσμα; Με τους ρυθμούς που κινείται η ΑΕΚ το τελευταίο διάστημα, τα τεντωμένα νεύρα απ’ όλους, όλα συνέκλιναν στην άποψη πως αν συνέβαινε το απευκταίο, τότε κάποιος θα έμπαινε στα Σπάτα ζωσμένος με εκρηκτικά. Ενταση, φασαρία, διαφωνίες, που δεν συνάδουν με την εικόνα μιας ομάδας που είναι στην κορυφή με άνεση.

Από την άλλη, σε μια δεύτερη σκέψη, αυτή είναι η κανονικότητα της ΑΕΚ. Δεν εννοώ τη βλακεία περί διαφωνιών μεταξύ Ενωσιτών ή τη γκρίνια που λογικά δημιουργεί η απουσία από τους τίτλους. Αναφέρομαι στη φυσιολογική κατάσταση μιας μεγάλης ομάδας, ενός τεράστιου οργανισμού, που βρίσκεται εκτός φυσικού χώρου επί 22 ολόκληρα χρόνια. Είναι απόλυτα λογικό, είναι η κανονικότητα της ΑΕΚ να θέλει πάντα μόνο το καλύτερο. Εστω και αν εσχάτως, αρκετοί εμφανίζονται να έχουν διαφορετική προσέγγιση για το ποιο είναι το καλύτερο για την ΑΕΚ.

Εχω γράψει ουκ ολίγες φορές και δεν πρόκειται να κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Η ΑΕΚ λιμοκτονεί για ένα πρωτάθλημα. Και προκειμένου να το κατακτήσει, μπορεί να θυσιάσει τα πάντα. Το θέαμα, το επιθετικό ποδόσφαιρο, τα πάντα. Προφανώς και ένας τίτλος δεν είναι εφήμερη χαρά. Ειδικά όταν κατακτάται από μια ομάδα που δεν είναι φωτοβολίδα, αλλά έχει γερές βάσεις όπως η φετινή ΑΕΚ. Μια ομάδα που κουβαλά την εμπειρία και τα πρόσωπα δύο επιτυχημένων ετών και έχει ήδη κάνει τεράστια ποιοτική αναβάθμιση, που την κάνει συγκρίσιμη μόνο με τις χρυσές μέρες της.

Επανέρχομαι στο θέμα της έντασης. Οσοι δεν είχαν την τύχη να βιώσουν συνειδητά την μεγάλη ΑΕΚ των 70ς και μεγάλωσαν στα πέτρινα, ξέρουν καλά τι γινόταν. Οι αποτυχίες της ΑΕΚ έκαναν τους παίκτες της – και ορισμένοι εξ αυτών ήταν τεράστια ονόματα – να ντρέπονται να κυκλοφορήσουν. Να φεύγουν κυνηγημένοι από τα Φιλαδέλφεια, κρυμμένοι ακόμα και σε πορτ μπαγκάζ. Θα πείτε: επικροτείς τις ακρότητες και τη βία; Όχι βέβαια. Αλλά είναι ενδεικτικό του μεγέθους της ΑΕΚ και της πίεσης που υπάρχει γύρω από την ομάδα.

Αλλωστε, η εκτίμηση μου είναι πως αυτή η λάβα του κόσμου, αυτή η εμμονή στις υψηλές απαιτήσεις ήταν που κράτησε όρθια εκείνη την ομάδα. Και όταν έγιναν ιδανικές οι συνθήκες, ήρθε το πρωτάθλημα του ’89 και στη συνέχεια οδήγησε στην κυριαρχία των χρυσών χρόνων. Ακόμα θυμάμαι το χαμένο ματς στη Ριζούπολη λίγες ημέρες πριν το ντέρμπι τίτλου με τον Ολυμπιακό. Λαϊκά δικαστήρια, φωνές, απογοήτευση, καβγάδες. Δεν υπήρχε η ψυχολογία, όπως και τώρα. Είχε ξεμάθει ο κόσμος, δεν είχε αυτοπεποίθηση που είναι πάντα σημαντική.

Στα χρόνια που πέρασαν η ΑΕΚ απώλεσε μεγάλο μέρος αυτής της ψυχολογίας που είχε αποκτήσει εκείνα τα χρόνια. Ηταν απότομη η προσγείωση από τα χρόνια της υπεροψίας, τότε που έφτασε η ΑΕΚ να σαρώνει και υπήρχαν άδεια καρεκλάκια γιατί ο κόσμος ήθελε κι άλλο, στην ομάδα που σταδιακά συρρικνωνόταν. Και αυτό δεν μπόρεσαν να τα αναπληρώσουν οι σποραδικές επιτυχίες και τα κύπελλα. Οι χαρές κρατούσαν για λίγο και αυτό έχει εξήγηση.

Το μέγεθος της ΑΕΚ υπερβαίνει τον θεσμό του κυπέλλου. Είναι σημαντικό, πέρυσι τόνωσε την αυτοπεποίθηση και έβγαλε χιλιάδες κόσμου στον δρόμο, αλλά η χαρά κράτησε για λίγες ημέρες. Επειτα όλα επέστρεψαν στον ίδιο ρυθμό, με προβληματισμούς, αμφισβητήσεις. Αναλογιστείτε, πως ο Παναθηναϊκός πέρασε μια χρονιά γλύκισμα με το κύπελλο προ τριετίας, ενώ ο ΠΑΟΚ θα ζούσε όνειρο δεκαετίας εάν έφτανε στην κατάκτηση του. Το μέγεθος ΑΕΚ, το ξεπέρασε σε λίγες ημέρες.

Συμπερασματικά, θεωρώ πως όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Η πίεση και η ένταση από τον κόσμο, τον Τύπο, τα αποδυτήρια, είναι λογικά φαινόμενα για ένα μέγεθος του βεληνεκούς της ΑΕΚ. Και αυτοί που ξέρουν και αντέχουν, είναι εκείνοι που θα οδηγήσουν τελικά την ομάδα στον στόχο της. Οσο και αν κάποιες φορές κουράζει, θα πρέπει να μάθουν όλοι να ζουν με αυτήν την πίεση. Εκείνο που μπορεί να την αφαιρέσει, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο το πρωτάθλημα. Μετά όλα θα είναι πολύ διαφορετικά. Λίγους μήνες υπομονή και θα το διαπιστώσετε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X