ΑΕΚ και Πόντος σημαίνουν πολιτισμός! (ΦΩΤΟ)

ΑΕΚ και Πόντος σημαίνουν πολιτισμός! (ΦΩΤΟ)
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ υπάρχει για να εμπνέει. Να επιμένει και να επιβιώνει. Είναι μια ζωή γεμάτη ελπίδες και επιδιώξεις. Όλα αυτά χαρακτηρίζουν και την ιστορία της ποντιακής ύπαρξης. Για να είσαι ΑΕΚ και Πόντιος, πρέπει να είσαι σε θέση να πεις η ζωή συνεχίζεται. Να οικοδομήσεις τα πάντα από το μηδέν. Όπως έκαναν οι Πόντιοι, όταν εκδιωχθέντες από την πατρίδα τους, ήλθαν στην Ελλάδα και δημιούργησαν.

Η ΑΕΚ είναι μια συνεχής έμπνευση. Και αυτό πιστοποιούν με την δράση τους οι κάτοικοι της «ΑΕΚομάνας» Νέας Σινώπης. Ενός χωριού, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ζάλογκου, και δημιουργήθηκε από Έλληνες του Πόντου. Και ιδιαίτερα από την δράση των ανθρώπων της διοίκησης στον τοπικό Σύνδεσμο Φίλων ΑΕΚ. Εκεί για ακόμη μια φορά κατανοήσαμε ότι η δύναμη της ΑΕΚ είναι οι ρίζες και οι φίλαθλοι της. Γιατί η τέταρτη συνεχόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων του Συνδέσμου βετεράνων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας, ελέω της προσκλήσεως που κάνει ο τοπικός Σύνδεσμος Φίλων ΑΕΚ και ο πρόεδρός του Χρήστος Τερζόγλου, είχε όλα τα στοιχεία, που περικλείει η μαγεία της Ποντιακής φιλοξενίας και αυτών που προσδιορίζει η ιστορία της ΑΕΚ.

Από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στο χωριό, περίπου στις 15:00 του Σαββάτου 9 Ιουλίου 2016, μέχρι και το μεσημέρι της επόμενης, όταν παίρναμε το δρόμο της επιστροφής. Για 21 ώρες νοιώσαμε το μεγαλείο του Ποντιακού ελληνισμού και τη σχέση λατρείας, που έχει με την ΑΕΚ.

Μαγεία που κορυφώθηκε με το Ποντιακό-λαϊκό γλέντι, που έγινε στην ταβέρνα «Πλάτανος» του Γιώργου Σαριάνογλου στην Πλατεία της γραφικής κωμόπολης του Νομού Πρεβέζης . Γλέντι στο οποίο μεταξύ άλλων παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού και άθλησης, παλαίμαχος διεθνής διαιτητής Περικλής Βασιλάκης.

Μάλιστα στον χαιρετισμό του ο κ. Βασιλάκης-που ο Στέλιος Σεραφείδης χαρακτήρισε από τους πιο έντιμους Έλληνες διαιτητές- επεσήμανε, ότι η γραφειοκρατία «ξεσπίτωσε» την ΑΕΚ , και τώρα δεν έχει το δικό της γήπεδο. Όμως η Πολιτεία, οφείλει να σεβαστεί την ΑΕΚ και την προσφορά της στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να τελειώνουν τα ψέματα  και  η «Ένωση» να αποκτήσει πάλι το «σπίτι» της. Αλλά  και ο Δήμαρχος «Ενωσίτικων» φρονημάτων , Χρήστος Μπαϊλης, που μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι πολύ σύντομα το γήπεδο Νέας Σινώπης, θα λέγεται «Κώστας Νεστορίδης».  Και φυσικά, πολλοί κάτοικοι του χωριού, που είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να φωτογραφηθούν με τους άσους της ΑΕΚ και να θυμηθούν τα παλιά.

«Να ξέρεις, ότι όλοι εμείς εδώ στο χωρίο, έχουμε την ΑΕΚ ως τρόπο ζωής. Δεν μας ενδιαφέρει τι θέση παίρνει στα νοθευμένα εδώ και χρόνια πρωταθλήματα. Μας ενδιαφέρει  ότι το «κιτρινόμαυρο» χρώμα του Βυζαντίου και ο «δικέφαλος αετός» στις φανέλες της ΑΕΚ, μας ταξιδεύει στην πατρίδα μας. Τον Πόντο. Και αυτό για μας είναι λύτρωση. Είναι σωτηρία», μας επεσήμανε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων ΑΕΚ Νέας Σινώπης Χρήστος Τερζόγλου που με πολύ μαεστρία επιμελήθηκε με τους συνεργάτες του την εκδήλωση.

Ήταν αυτός που έτρεξε όσο κανένας άλλος για να πετύχει μια εκδήλωση, που γίνεται πια θεσμός. Έστω και εάν την μακρινή κωμόπολη ελέω επαγγελματικών υποχρεώσεων-και ας είμαστε ρεαλιστές και μερικής αδιαφορίας-δεν την τιμάνε με την παρουσία τους πολλοί από τους αστέρες, που λάμπρυναν με την παρουσία τους την ιστορία της ΑΕΚ. Όμως αυτή τη φορά η έκπληξη έγινε από τους Ανδρέα Σταματιάδη και Χάρη Κοπιτσή, που ανέβαιναν πρώτη φορά στη Σινώπη και εντυπωσιάστηκαν απ’ όσα έζησαν.

Ο οικοδεσπότης μας Χρήστος Τερζόγλου, αφού ευχαρίστησε τους συμπατριώτες του, για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση, αλλά και τους παλαίμαχους για την παρουσία τους, κάλεσε στο πάλκο τον Κώστα Νεστορίδη. Και ο»Νέστορας», επισήμανε για ακόμη μια, ότι όσο ζει, θα πηγαίνει στην Νέα Σινώπη, αφού εκεί έζησε στα πρώτα χρόνια της Γερμανικής κατοχής «Είναι σα να είμαι ο δικός σας άνθρωπος» είπε , και καταχειροκροτήθηκε. Και στη συνέχεια ο Άκης Φούντογλου, παρουσίασε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Διογένης», που με τους Ποντιακούς χορούς, καλωσόρισαν με πολύ όμορφο τρόπο τους παριστάμενους στην εκδήλωση.

Στην συνέχεια ο Σταύρος Παπινγκιώτης, έδωσε τιμητική πλακέτα στον Στέλιο Σεραφείδη, που ενθουσίασε με όσα είπε: «Ως παλαίμαχοι της ΑΕΚ, νοιώθουμε μεγάλη χαρά και είναι τιμή μας, που ερχόμαστε στη Νέα Σινώπη. Και η δική μου χαρά είναι διπλή αφού βρίσκομαι ανάμεσα σε πατριώτες Πόντιους. Και τώρα που μας κερδίσατε, πιστεύω να μας καλέσετε και του χρόνου, όμως με διαφορετικό διαιτητή» τόνισε χαριτολογώντας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων ΑΕΚ και επεσήμανε ότι με την δράση τους οι κάτοικοι της Σινώπης, πλουτίζουν την ιδέα της ΑΕΚ.

Ακολούθως ο Χάμπον Αβραμίδης, έδωσε πλακέτα στον Ανδρέα Σταματιάδη, που ευχαρίστησε τους διοργανωτές και χαρακτήρισε ως μεγαλύτερη τιμή στην καριέρα του, αυτή που του έγινε στη Νέα Σινώπη και μεγάλη του χαρά, ότι βρέθηκε κοντά σε ΑΕΚτζίδες

Την πλακέτα στον Βαγγέλη Βλάχο, που επαγγελματικοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να πάει στην εκδήλωση, την παρέλαβε από τους αδελφούς Σπύρο και Παναγιώτη Μαλίζογλου, ο Στέλιος Σεραφείδης, ενώ στον Γιώργο Κακούσιο, που ήρθε από την Χίο για να τιμηθεί για την προσφορά του στην ΑΕΚ, έδωσαν πλακέτα οι Αλέξανδρος Τάτσης και Βασίλης Ουζούνογλου.

Ο Δήμαρχος Πρεβεζας Χρήστος Μπαϊλης κλήθηκε να απονείμει την πλακέτα στον διευθυντή επικοινωνίας και ΜΜΕ της ΚΑΕ ΑΕΚ Γιώργο Νικολάου. Όμως επειδή ό Γιώργος βρισκόταν στη Βαρκελώνη, την πλακέτα παρέλαβε συγκινημένος ο πατέρας του Παντελής. Όμως ο Γιώργος, έστειλε μήνυμα στους διοργανωτές, που ακούστηκε δια στόματος του Κυριάκου Χήνα.

«Πριν από μερικά χρόνια, είχα την τύχη να γνωρίσω τη Νέα Σινώπη, με την φυσική μου παρουσία, αλλά και τις αφηγήσεις του εμβληματικού προέδρου σας, του Χρήστου Τερζόγλου, που με τη δράση του κρατάει ψηλά τη σημαία με τον δικέφαλο αετό. Νοιώθω πραγματικά ευτυχής, που αυτός ο ευλογημένος τόπος, ο ‘ποτισμένος’ από την κουλτούρα και ο ‘δυναμωμένος’ από τα βιώματα του Ποντιακού ελληνισμού-μέσω του φιλικού Συνδέσμου σας-τιμά σήμερα την ταπεινότητά μου. Κυρίαρχο γεγονός, άρρηκτα συνδεδεμένο άλλωστε με την άγια περιοχή καταγωγή σας, ότι με τιμάει μια ΑΕΚ, η ΑΕΚ Νέας Σινώπης. Ελπίζοντας ότι θα με συγχωρέσετε για την απουσία μου, να πως ένα «μεγάλο ευχαριστώ» σε όλους σας για την βράβευση. Με την ευκαιρία να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον πατέρα μου, που είναι εκεί μαζί σας, καθώς αυτός είναι ο βασικός υπαίτιος, που τρέχει αρρωστημένα κιτρινόμαυρο αίμα στις φλέβες μου. Εύχομαι κάθε χαρά σε όλους σας. Μόνο ΑΕΚ», ανέφερε στο μήνυμα του ο Γιώργος Νικολάου.  Στην συνέχεια ο εκ των ιδρυτών της Λέσχης Πολιτισμού και ιστορίας της ΑΕΚ και πολυπράγμων φιλόσοφος Κυριάκος Χήνας, επεδίωξε με τις ρήσεις του, να συνδυάσει τι ακριβώς είναι η ΑΕΚ και τι ο Πόντιος και ο Ποντιακός Ελληνισμός, προσδιορίζοντας τα κοινά τους σημεία. Από τον Πόντο παίρνουμε την διάθεσή του να μην υποτάσσεται. Την αξιοπρέπεια. Τη δυνατότητα να δημιουργήσει και το κοινό αγαθό, που λέγεται  συλλογικότητα. Αυτά επιλέγουμε και στην Λέσχη Πολιτισμού και Ιστορίας της ΑΕΚ για να αναδείξουμε τα αξιακά σύμβολα της Προσφυγιάς», τόνισε μεταξύ άλλων.

Να τονίσουμε τέλος, ότι ο Χρήστος Τερζόγλου, τίμησε τον πρόεδρο του Σ.Φ. ΑΕΚ Λαμίας Κώστα Μαυριδάκη, που πρόσφερε στους διοργανωτές, το ημερολόγιο του Συνδέσμου του, το λάβαρο και ένα μπουκάλι κρασί με την επιγραφή «Επιστρέψαμε» .

Όμως έγινε και ποδοσφαιρικός για τον οποίο πήγαμε στη Νέα Σινώπη. Όσον αφορά στον αγώνα λοιπόν, να επισημάνουμε ότι για ακόμη μια χρονιά ήταν ποδοσφαιρική  γιορτή. Γιορτή, που παρακολούθησαν περίπου 200 άτομα μεταξύ των οποίων και ο Πατήρ Θωμάς Σωτηρίου από το Νικολίτσι Πρέβεζας, που είναι εφημέριος στο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γαλήνης Παπαδάτων και ο οποίος έκανε πολλά χιλιόμετρα για να έλθει στη Νέα Σινώπη. Μάλιστα ο Πατήρ Θωμάς, ως οπαδός της ΑΕΚ, κάθισε στον πάγκο των «κιτρινόμαυρων» και έδωσε στους παλαίμαχους της ΑΕΚ να υπογράψουν σε μια φανέλα της ομάδας του χωριού του Ατρόμητο Νικολιτσίου, που για να θυμάται την ΑΕΚ, τους έχει ντύσει στα «κιτρινόμαυρα»!

Στην ποδοσφαιρική γιορτή πάντως, δεν συμμετείχαν απλά βετεράνοι άσοι των δύο ομάδων, αλλά και νεώτεροι σε ηλικία ποδοσφαιριστές.

Ο Χάρης Κοπιτσής,  που έκανε σε μια ημέρα περίπου 1000 χιλιόμετρα, για να τιμήσει τους διοργανωτές (σ.σ. αλλά και να τιμηθεί στο ημίχρονο του αγώνα αφού αμέσως μετά το παιχνίδι αναχώρησε), είχε την χαρά να συνυπάρξει στον αγωνιστικό χώρο με τον πολλά υποσχόμενο 15χρονο γιό του, Γιάννη.

Όπως την «κιτρινόμαυρη» φανέλα, φόρεσε και ο 15χρονος πολύ καλός και γρήγορος στις επεμβάσεις του ως κεντρικός αμυντικός, Κωνσταντίνος Καραβίδας, που είναι το ‘πουλεν’ του Λάμπρου Γεωργιάδη, ο οποίος τον ανακάλυψε,  μένει στην περιοχή και αγωνίζεται στην εφηβική ομάδα της ΑΕΚ. Μάλιστα από την εξέδρα τον έβλεπε και ο παππούς του, που καμάρωνε για τις ικανότητες του εγγονού. Όμως και με τη Θύελλα στο β΄ ημίχρονο, αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας ο 17χρονος Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης.

Αλλά και οι 24χρονοι Γιώργος Εγγλέζος και  Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος στο 66΄ σημείωσε με δυνατό σουτ το νικητήριο γκολ των γηπεδούχων. Των γηπεδούχων, που στο β΄ ημίχρονο, έδειξαν να εκμεταλλεύονται  την κούραση και το χαλάρωμα των «κιτρινόμαυρων» και κατάφεραν να γυρίσουν το σε βέρος τους 1-3 του α΄ μέρους, για να επικρατήσουν 4-3! Μάλιστα θα μπορούσαν να σημειώσουν και άλλο τέρμα εάν στο 68΄ , ο Σεραφείμ Σοφιανίτης-που και αυτός έκανε υπερπροσπάθεια για να έλθει με το αυτοκίνητό σου στη Σινώπη σε μια ημέρα και να παίξει 35 λεπτά-δεν λειτουργούσε ως ‘από μηχανής Θεός’ για να αποκρούσει πάνω στη γραμμή το σουτ του πολύ καλού Γιάννη Παπαδόπουλου.

Στο 12΄όταν ο Βαγγέλης Χατζηαναγνώστου απόκρουσε αρχικά το σουτ του Παύλου Κυράκογλου, αλλά ο επερχόμενος Δημήτρης Καρασαββίδης, με πλασέ ‘άνοιξε’ το σκορ. Λεωνίδας Δαδίτσος και Άκης Χουλάρας συνδυάστηκαν στο 18΄ και το πλασέ του δεύτερου έφερε την ισοφάριση. Σέντρα Χάρη Κοπιστή και βολέ Λάμπρου Γεωργιάδη για το 1-2 στο 25΄ για να γίνει το 1-3 στο 27΄ με απ  ευθείας φάουλ του Γιώργου Κακούσιου.  Στο 32΄ ο Δημήτρης Καρασαββίδης είχε δοκάρι, για να γίνει στο 41΄ με σουτ του Γιώργου Νίτσα, που αιφνιδίασε τον κουρασμένο ελέω ταξιδιού από Μυτιλήνη,  Βαγγέλη Χατζηαναγνώστου το 2-3. Φάουλ του Σαλμά και 3-3 στο 54΄.  Ο Νίκος Παπαδόπουλος στο 66’ διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Για τους φιλοξενούμενους  δημιούργησαν ευκαιρίες οι Γεωργιάδης (6΄ 9΄ 24΄ 63΄), Χουλιάρας (14΄, 31΄, 69΄), Δαδίτσος (21΄) Κακούσιος ( 29΄, 35΄, 68΄ πέρασε Σαλμα –Μαλίζογλου, αλλά πλάσαρε άουτ) και Κοπιτσή (19΄ και 75΄ όταν τρίπλαρε τον Βασιλειάδη, αλλά τον πρόλαβε ο Παναγιωτίδης.
Για τους πολύ καλούς γηπεδούχους κλασική ευκαιρία από τον δραστήριο και πολύ επικίνδυνο Δημήτρη Καρασαββίδη στο 15΄ το εξ επαφής σουτ του οποίου, απόκρουσε ο Βαγγέλης Χατζηαναγνώστου

Τον αγώνα διαιτήτευσαν οι Ηλίας Φίντζας, Φώτης Γκλιάτης και Χρήστος Κωνσταντίνου, που ‘έπαιξαν’ έδρα αφού στο 69΄δεν έδωσαν πέναλτι σε ανατροπή του Γιώργου Κακούσιου από τον Βασίλη Σαλμά, ενώ ένα λεπτό νωρίτερα, είχαν ακυρώσει-κακώς-ως Οφ Σάιντ γκολ του Λάμπρου Γεωργιάδη!

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΘΥΕΛΛΑΣ  ΣΙΝΩΠΗΣ (Προπονητής Χρήστος Τερζόγλου): Σταύρος Καραπιπέτης, Παύλος Κυρέκογλου, Βασίλης Σαλμάς, Νίκος Σπυράκος, Ιορδάνης Καρίμπογλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μαλίζογλου, Στέλιος Καλέσογλου, Δημήτρης κ Φώτης Καρασσαβίδης, Παυλος Τυρέκογλου, Δημητρης Σαλμας    (αρχική ενδεκάδα) Δημήτρης Μιχαήλογλου, Πέτρος Τσίμας, Γιώργος Νίτσας, Γιώργος Παπαδόπουλος, Γιώργος Τυρκέρογλου, Παντελής Γιαννάκης, Δημήτρης Κωστής, Νίκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Εγγλέζος, Σάββας Σπυράκος, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης, Βασίλης Βασιλειάδης, Παυλος Τυρέκογλου

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΑΕΚ: (Προπονητές Στέλιος Σεραφείδης και στο β μέρος Χρήστος Αρδίζογλου)  Βαγγέλης Χατζηαναγνώστου, Δημήτρης Ζήσης, Χρήστος Αρδίζογλου, Μιχάλης Πιθαρούλης, Σωτήρης Μαυροδήμος, Τριαντάφυλλος Παντελίδης, Λεωνίδας Δαδίτσος, Άκης(Γεώργιος -Θωμάς)Χουλιάρας, Γεώργιος Κακούσιος, Χάρης Κοπιτσής, Λάμπρος  Γεωργιάδης αρχική ενδεκάδα) Σεραφείμ Σοφιανίτης, Παναγιώτης Παπαθεοδώρου, Αθανάσιος Σαρκίρης, Κωνσταντίνος Καραβίδας, Ιωάννης Κοπιτσής. Με την αποστολή παρόντες και οι Στέλιος Σεραφείδης, Ανδρέας Σταματιάδης, Κώστας Νεστορίδης, Νίκος Σεβαστόπουλος. Επίσης ο Κυριάκος Χήνας, Και ακόμη, ο εκπρόσωπος του Ilion Club AEK Γιώργος Βούλγαρης, ο οποίος έδωσε στον Χρήστο Τερζόγλου μια φανέλα του Συνδέσμου, το βιβλίο της ιστορίας του Δήμου Ιλίου και σε ένα κάδρο δράσεις από το Club AEK Ίλιου. Επίσης ο ΤΕΜΟΝ ΑΕΚ Γιώργος Ζαχαριάδης, που ετοιμάζεται για το μεγάλο εγχείρημα του να τρέξει όλα τα παράλια της Μικρές Ασίας, από την Κωνσταντιούπολη μέχρι την Αλαγια. Και φυσικά το επίτιμο μέλος των παλαιμάχων και εκπρόσωπος της διοίκησης του σωματείου Κώστας Μάρκου, που χαιρέτησε την εκδήλωση και εκ μέρους της «Μάνας» ΑΕΚ.

Πηγή: flogasport.net

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X