Κωστής, Ντέμης, Οκκάς, Μάνταλος και Ανάκογλου - Οι μεγάλες... κλοπές

Κωστής, Ντέμης, Οκκάς, Μάνταλος και Ανάκογλου - Οι μεγάλες... κλοπές
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το σενάριο είναι χιλιοπαιγμένο και η αλήθεια είναι πως σε πολλές περιπτώσεις είχε πρωταγωνίστρια την ΑΕΚ. Στην Ελλάδα άλλωστε μόνο ασυνήθιστο δεν είναι να γίνεται “μήλον της έριδος” ένας παίκτης για τους “μεγάλους” κι ο… νικητής, εκτός φυσικά από τις υπηρεσίες του ποδοσφαιριστή, έχει να υπερηφανεύεται και για την “μαγκιά” του απέναντι στον αντίπαλό του. Ενίοτε βέβαια υπήρχαν τρεις ή και τέσσερις διεκδικητές ενός παίκτη, οπότε τα αίματα άναβαν για τα καλά. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς εξάλλου. Το παρελθόν του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι γεμάτο από τέτοιες ιστορίες και η διαφαινόμενη “κλοπή” του -μέχρι πρότινος “κλεισμένου” από τον Ολυμπιακό- Τάσου Μπακασέτα από την ΑΕΚ, ήρθε να βάλει ακόμα ένα πετραδάκι σε αυτό το ιδιόμορφο ψηφιδωτό.

Ας θυμηθούμε ωστόσο μερικές περιπτώσεις που ξεχώρισαν…

«Έμπαινε Γιούτσο»!

Ο Νίκος Γιούτσος ξεχώρισε από μικρή ηλικία για το ταλέντο του έχοντας μεγαλώσει ωστόσο στην Ουγγαρία. Στα 23 του είχε γίνει ιδιαίτερα περιζήτητος με Ολυμπιακό κι ΑΕΚ να ερίζουν για την απόκτησή του. Η Ένωση ήταν βέβαια αυτή που έδειξε πρώτη ενδιαφέρον, αλλά με τη βοήθεια και του εκδότη της εφημερίδας «Φως των σπορ», οι Πειραιώτες κατάφεραν να κάνουν το μεγάλο κόλπο. Τον έφεραν στην Ελλάδα, αλλά μόλις είδε τον εξοπλισμό της προπόνησης, τον ρουχισμό των ποδοσφαιριστών και τον αγωνιστικό χώρο, τα μάζεψε για να γυρίσει πίσω στην Ουγγαρία! Ο Γιούτσος πήγε κρυφά και έβγαλε εισιτήριο, αλλά όταν έφτασε στο αεροδρόμιο, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει, λόγω διαβατηρίου κι έτσι έμεινε τελικά στο Λιμάνι.

Δεληκάρης: «Η μεταγραφή της δεκαετίας»

Ενα από τα ισχυρότερα «πλήγματα» που είχε καταφέρει ο Παναθηναϊκός τη δεκαετία του 70′ στον «αιώνιο» αντίπαλό του, ήταν να «κλέψει» τον Γιώργο Δεληκάρη. Λίγο διαφορετική βέβαια περίπτωση από τις υπόλοιπες, καθώς το μεγάλο δεκάρι της εποχής αγωνιζόταν ήδη στον Ολυμπιακό, αλλά το επεισόδιο που δημιουργήθηκε και η δυσαρέσκειά του με την απώλεια του περιβραχιονίου του αρχηγού, τον έφεραν στον Τριφύλλι το 1977. Οι φήμες μάλιστα τον ήθελαν να πηγαίνει στη Γερμανία, ωστόσο ο Δεληκάρης έδωσε τελικά τα χέρια με τον παράγοντα των «πρασίνων» Αντώνη Μαντζαβελάκη και το deal έκλεισε. Η συγκεκριμένη κίνηση μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως «Η μεταγραφή της δεκαετίας».

Η μυθική αρπαγή του Καλαντζή

Το καλοκαίρι του 1987, ο Ολυμπιακός και συγκεκριμένα η Λόλα Νταϊφά περίμενε στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου έναν 20χρονο ιδιαίτερα ταλαντούχο ποδοσφαιριστή από την Αυστραλία, τον Κρις Καλαντζή. Ομως, ο γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού, Γιάννης Καλογεράς ήταν ένα βήμα πιο μπροστά και τον βρήκε στον διάδρομο προσγείωσης.Ο Καλατζής μέσα σε λίγα λεπτά πείστηκε να αλλάξει… ομάδα και να πάει στον Παναθηναϊκό. Ο Κρις φυγαδεύτηκε και πήγε στα γραφεία του Τριφυλλιού, όπου και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με το τριφύλλι! Με τους πράσινους αγωνίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1992 κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα. Στη συνέχεια πάντως οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν για την ανανέωση του συμβολαίου τους, εκεί μπήκε “σφήνα” ο Ολυμπιακός και με καθυστέρηση μίας πενταετίας ο παίκτης φόρεσε τα ερυθρόλευκα, παίρνοντας τα διπλά (140 εκατ. δραχμές τον χρόνο) απ’ ό,τι στους «πράσινους»!

Τους ήθελαν Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, τους πήρε ο Ολυμπιακός

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Στέλιος Γιαννακόπουλος. Δύο ποδοσφαιριστές που μεγαλούργησαν με τα ερυθρόλευκα, αγαπήθηκαν όσο λίγοι, κατέκτησαν τίτλους, αλλά η ιστορία θα μπορούσε να γραφτεί διαφορετικά. Το είχε δηλώσει κάποτε άλλωστε ο Έλληνας μεσοεπιθετικός ότι τόσο ο ίδιος, όσο κι ο Σέρβος είχαν πρόταση από Παναθηναϊκό κι ΑΕΚ τον καιρό που αγωνίζονταν στον Πανηλειακό. Ο μύθος τότε βέβαια ήθελε το Τριφύλλι να ενδιαφέρεται μόνο για τον Γιαννακόπουλο, την Ένωση και για τους δύο, αλλά ενώ την τελευταία ημέρα των μεταραφών φαίνονταν να τους κλείνει πακέτο ο Μιχάλης Τροχανάς, ο Σωκράτης Κόκκαλης κατάφερε να τους πάρει στον Ολυμπιακό.

Η μεγάλη «κλοπή» του Κωστή

Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές κόντρες μεταξύ ΑΕΚ κι Ολυμπιακού. Από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει αναδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και φοβερά άτυχος, ο Χρήστος Κωστής είχε γίνει ο διακαής πόθος «ερυθρόλευκων» και «κιτρινόμαυρων» και οι πρώτοι έδειχναν πως θα είναι τελικά οι «νικητές». Ο παίκτης μάλιστα μπαίνοντας στο αεροδρόμιο από τη Θεσσαλονίκη όπου αγωνιζόταν στον Ηρακλή, φέρεται να είχε την πληροφόρηση πως όδευε προς τους Πειραιώτες, αλλά η ΑΕΚ καταθέτοντας τελικά καλύτερη οικονομικά πρόταση, έντυσε τον παίκτη στα κιτρινόμαυρα.

Μίλησε η… καρδιά του Ντέμη

Οταν μιλάει το συναίσθημα, τότε κάθε τι άλλο έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Κι ο Ντέμης Νικολαΐδης δεν έκρυψε ποτέ ότι η ΑΕΚ είχε περίοπτη θέση στην καρδιά του. Ο Ολυμπιακός τον ήθελε… σαν τρελός, αλλά η ιστορική ατάκα του μετέπειτα προέδρου του Δικεφάλου, δεν άφηνε περιθώρια. «Ή θα πάω στην ΑΕΚ ή θα μείνω στον Απόλλωνα». Εν προκειμένω βέβαια, η ΑΕΚ έδινε και περισσότερα χρήματα στον Νικολαΐδη κι έτσι παρά τη συμφωνία Ολυμπιακού-Απόλλωνα, ο παίκτης ντύθηκε στα κιτρινόμαυρα.

«Μιχαλάκη είσαι τρέλα, με την πράσινη φανέλα»

Αυτό ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού πριν από 15 καλοκαίρια. Τότε που ο Μιχάλης Κωνσταντίνου έγινε η ακριβότερη μεταγραφή μεταξύ ελληνικών ομάδων, μιας και οι «πράσινοι» έβγαλαν από τα ταμεία τους το ποσό ρεκόρ για την εποχή των 2,7 δις δραχμών για να τον πάρουν από τον Ηρακλή, ενώ παραχώρησε και με κανονική μεταγραφή τους Χαλκιά, Νασιόπουλο, Κουτσουρέ. Τον Κύπριο άσο βέβαια ήθελε κι ο Ολυμπιακός, στον οποίο έμελλε να αγωνιστεί τέσσερα χρόνια αργότερα.

Η «πράσινη» σφήνα για Σπυρόπουλο και η εκδίκηση με Αβραάμ

Για κάποιους θα μπορούσαν να συνδέονται οι δύο ιστορίες, από τη στιγμή που χρονιά σχεδόν συνέπεσαν -με μερικούς μήνες διαφορά- και είχαν πρωταγωνιστές τους δύο «αιωνίους», που μέτρησαν από μία «νίκη» έναντι του μεγάλου αντιπάλου τους. Πρώτα ήταν ο Παναθηναϊκός που κατάφερε τον Γενάρη του 2008 να κάνει δικό του τον Νίκο Σπυρόπουλο με 2 εκατ. ευρώ από τον Πανιώνιο παρ’ ό,τι εμφανιζόταν για καιρό κοντά στον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες απάντησαν ωστόσο με τον ίδιο τρόπο, αποκτώντας έναν από τους πλέον περιζήτητους εκείνη την περίοδο αμυντικούς, τον Αβραάμ Παπαδόπουλο. Το καλοκαίρι του ’08 ο Παναθηναϊκός είχε συμφωνήσει με τον Άρη στα 2,5 εκατ. ευρώ, τόσα έδινε όμως κι ο Ολυμπιακός κι από τη στιγμή που ο παίκτης ήθελε… Λιμάνι, έγινε το μεγάλο κόλπο.

Ο Μελισσανίδης έκανε “δώρο” τον Οκκά στην ΑΕΚ

Ακόμα μία σπουδαία ιστορία ελληνικής μεταγραφικής «τρέλας». Καλοκαίρι του 2003 ο Οκκάς θα κάνει προσφυγή κατά του ΠΑΟΚ, με τη φημολογία να θέλει τον Ολυμπιακό να βρίσκεται από πίσω. Κι ενώ φαινόταν πως θα ντυθεί στα ερυθρόλευκα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης παρ’ ό,τι δεν είχε κανέναν θεσμικό ρόλο στην ΑΕΚ του έβαλε μία… χρωματιστή κορδέρα και τον πρόσφερε στον φίλο του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στην Ένωση πάντως έμεινε μόνο για ένα χρόνο και στη συνέχεια μετακόμισε στον Ολυμπιακό.

Στην ΑΕΚ της… Γ’ Εθνικής αντί στον Ολυμπιακό!

Μία ξεχωριστεί θέση στο συγκεκριμένο «έργο» έχει ο Πέτρος Μάνταλος που προτίμησε να δώσει τα χέρια με την ΑΕΚ όταν αυτή αγωνιζόταν ακόμα στη Γ’ Εθνική (αλλά η συμφωνία ήταν για την επόμενη χρονιά που θα αγωνιζόταν στη Β’), αντί να πάει στον Ολυμπιακό. Βοήθησαν βέβαια και οι καλές σχέσεις Μελισσανίδη-Πανόπουλου για να αφήσει ο παίκτης την Ξάνθη και να φορέσει τα κιτρινόμαυρα. Από εκεί και πέρα βέβαια μπορούμε να θυμηθούμε αρκετές ακόμα περιπτώσεις παικτών που έγιναν αντικείμενο του… πόθου ανάμεσα στους “μεγάλους” της Σούπερ Λιγκ και κατέληξαν πότε σε “ερυθρόλευκα”, πότε σε “πράσινα” και πότε σε “κιτρινόμαυρα” χέρια. Από τις πιο αξιομνημόνευτες υποθέσεις αυτή του Ανάκογλου κι αυτό γιατί ο παίκτης είχε κατηφορίσει στην Αθήνα από τον Πανσερραϊκό και μάλιστα φέρεται να είχε περάσει και την πόρτα των γραφείων του Τριφυλλιού. Κι όμως, την τελευταία στιγμή ο Παναθηναϊκός φέρεται να του προσέφερε λιγότερα χρήματα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί αρχικά και με την… αρωγή του Δημήτρη Μελισσανίδη, η ΑΕΚ κατάφερε να κάνει το κόλπο γκρόσο.

Παλαιότερη περίπτωση του διδύμου της Πλατείας, Μάντζιου και Τζιόλη. Αμφότεροι είχαν βγει στη “βιτρίνα” από τον Πανιώνιο, ιδίως ο πρώτος έδειχνε να βρίσκεται κοντά στον Ολυμπιακό αν και η φημολογία τους ήθελε “πακέτο” στο Λιμάνι, αλλά ο Παναθηναϊκός τους έκανε δικούς του. Αντίθετο δρόμο ακολούθησε ο Τόμας Ντεβινσέντι το 2013. Τον ήθελε διακαώς ο Παναθηναϊκός, εμφανιζόταν μάλιστα να έχει συμφωνήσει με τον Ρότσα, αλλά ο Ολυμπιακός -που είχε και καλύτερες σχέσεις με τον ΠΑΣ- κατάφερε να τον “κλέψει”. Παράλληλα νικητές είχαν βγει οι “ερυθρόλευκοι” και πριν από σχεδόν ένα χρόνο στη μάχη της απόκτησης του Μπεν από τη Βέροια. Ο παίκτης είχε πρόταση από τον ΠΑΟΚ, όμως προτίμησε τους Πειραιώτες, έστω κι αν δεν έχει καταφέρει ακόμα να αγωνιστεί. Το μεγαλύτερο επεισόδιο βέβαια με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ παίχτηκε πολύ παλαιότερα με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κούδα, αλλά ο “Μεγαλέξανδρος” ενώ είχε έρθει στην Αθήνα, συμμετείχε μόνο σε κάποια φιλικά των Πειραιωτών κι επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη!

Πηγή: sdna

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X