Από τον Παπαϊωάννου, τον Μαύρο και τον Σαραβάκο, στον ...Βλαχομήτρο

Από τον Παπαϊωάννου, τον Μαύρο και τον Σαραβάκο, στον ...Βλαχομήτρο
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

vlaxomitros1Σημειολογική σημασία είχε το χθεσινό παιχνίδι της ΑΕΚ απέναντι στον Πανναξιακό. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε μια εφιαλτική σεζόν για όλη την οικογένεια της Ένωσης. Δεν ήταν ασφαλώς η νίκη με 3-1 επί της ομάδας από τη Νάξο. Αλλά το γεγονός ότι πήραν το χρίσμα τρία παιδιά που δεν έχουν κλείσει καλά τα 17 τους χρόνια. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών στο επίσημο ντεμπούτο του με την κιτρινόμαυρη φανέλα κατάφερε να σκοράρει. Ο λόγος γίνεται για τον Ανδρέα Βλαχομήτρο.

Τον 17χρονο εξτρέμ που γνώρισε την αποθέωση, όταν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πανναξιακού, διαμορφώνοντας το τελικό 3-1. Με φανερά τα σημάδια του άγχους και της νευρικότητας, ο Βλαχομήτρος βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση και σκόραρε, σε ένα βράδυ που θα το θυμάμαι για όλη του την ζωή. Ο νεαρός επιθετικός με το γκολ που σημείωσε μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ παικτών της ΑΕΚ που σκοράρουν στο ντεμπούτο τους με την κιτρινόμαυρη φανέλα.
Το enwsi.gr έψαξε και βρήκε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών της Ένωσης, που είχαν πετύχει κάτι αντίστοιχο. Πρόκειται για μεγάλες μορφές του παρελθόντος, οι οποίοι έκαναν κάτι ανάλογο με μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας τις περισσότερες φορές.  Από τον Μίμη Παπαϊωάννου και τον Θωμά Μαύρο, μέχρι τον Δημήτρη Σαραβάκο και τον Βασίλη Δημητριάδη.

Αρχή έκανε ο Μίμης Παπαϊωάννο που το Σεπτέμβριο του 1962, κατάφερε να πετύχει το πρώτο του γκολ απέναντι στο Αιγάλεω. Το κοντέρ σταμάτησε στα επτά, με την Ενωση να επικρατεί με 7-2. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Ιμπραήμ με τρία γκολ, ενώ δύο πέτυχε ο Νεστορίδης και ένα ο Πετρίδης. Ωστόσο, το πιο σημαντικό ήταν αυτό του Παπαϊωάννου. Το πρώτο του με τη φανέλα της ΑΕΚ. Και (όχι τυχαία), οδήγησε την Ενωση στην κατάκτηση του τίτλου στο τέλος εκείνης της σεζόν. Του πρώτου μεταπολεμικού πρωταθλήματος της ΑΕΚ.

Αρκετά χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1976 ο Θωμάς Μαύρος μόλις την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος πετυχαίνει το παρθενικό του γκολ με την κιτρινόμαυρη φανέλα στο πρώτο του παιχνίδι. Ήταν απέναντι στον Πανιώνιο, με τον Τάσο να σκοράρει στο 70’ και τον Θ(ε)ωμά να βάζει το κερασάκι στην τούρτα.
Την αμέσως επόμενη χρονιά στην ΑΕΚ ήρθε ο Γιάννης Μουσούρης,. Στην πρώτη του συμμετοχή με τα κιτρινόμαυρα, ο Μουσούρης κατάφερε να χριστεί σκόρερ. Ήταν 11 Σεπτεμβρίου 1977 στη νίκη της Ένωσης απέναντι στην Βέροια με 6-2.
Ένα χρόνο αγωνίστηκε στην ΑΕΚ ο Κώστας Ελευθεράκης. Τον Σεπτέμβριο του 1980, στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του με την φανέλα της Ένωσης σκόραρε το τελευταίο γκολ της ομάδας, στο 5-1 απέναντι στην Καβάλα.

Προς το τέλος τη δεκαετίας του 1990, για την ακρίβεια την περίοδο 1987-1988, οι δύο παίκτες που σκόραραν απέναντι στον ΠΑΟΚ, έκαναν και πρεμιέρα στα κιτρινόμαυρα. Τον Σεπτέμβριο του 1987, ο Βασίλης Βασιλάκος και ο Χένρικ Νίλσεν πέτυχαν τα δύο γκολ της Ένωσης στο ισόπαλο 2-2 με τον Δικέφαλο του Βορρά.

Ενώ το 1991-1992 στο ρόστερ της ΑΕΚ βρίσκεται ο Βασίλης Δημητριάδης. Η πρεμιέρα του έγινε απέναντι στον Ολυμπιακό, την 1η Σεπτεμβρίου του 1991. Οι κιτρινόμαυροι ηττήθηκαν 4-2, με τον Δημητριάδη να σκοράρει το ένα από τα δύο γκολ της Ένωσης στο 60ο λεπτό του ντέρμπι.

Το καλοκαίρι του 1994 η ΑΕΚ κατάφερε να κάνει δικό της τον Δημήτρη Σαραβάκο. Μια τεράστια μεταγραφή για την εποχή. Ο «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου έβγαλε αμέσως τα λεφτά της μεταγραφής του. Στις 10 Αυγούστου  αγωνίστηκε στον πρώτο του επίσημο αγώνα με την ΑΕΚ ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους με την φανέλα της. Η ΑΕΚ αγωνίστηκε απέναντι στη Ρέιντζερς διεκδικώντας την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο Σαραβάκος με 2 γκολ στον πρώτο αγώνα έδωσε τη νίκη με 2-0 και ουσιαστικά την πρόκριση στην ΑΕΚ που επικράτησε και στον επαναληπτικό.
Το καλοκαίρι του 1999 η ΑΕΚ πραγματοποιεί μεταγραφή αεροδρομίου. Ο Ντράγκαν Τσίριτς φτάνει στην Ελλάδα και αποθεώνεται από τους οπαδούς της ΑΕΚ που έχουν κατακλύσει το αεροδρόμιο. Στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, στις 20 Σεπτεμβρίου ο Τσίριτς σκοράρει το ένα από τα τέσσερα γκολ της ΑΕΡΚ στο εντυπωσιακό 4-4 με τον ΠΑΟΚ εκτός έδρας.
Υπάρχουν δύο ακόμα παίκτες της ΑΕΚ που σκόραραν στο ντεμπούτο τους με τα κιτρινόμαυρα. Πρόκειται για τον Γιάννη Οκκά, που σημείωσε το μοναδικό γκολ της Ένωσης στο πρώτο του παιχνίδι με την φανέλα της ΑΕΚ. Συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου του 2003 ο Κύπριος έδωσε την νίκη με 1-0.
Τελευταίος που το κατάφερε ήταν ο Αλεσάντρο Σοάρες, που σκόραρε στον θεσμό του κυπέλλου. Σε ένα παιχνίδι που έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2014 απέναντι στον Πανό Μαλίων με τον Σοάρες να σκοράρει το μοναδικό γκολ της ΑΕΚ στο τελικό 1-1. Ήταν το πρώτο ματς της σεζόν για τον Βραζιλιάνο, αλλά και της Ένωσης εκείνη την αγωνιστική περίοδο.
Η φετινή χρονιά έχει δύο ακόμα πρωταγωνιστές που σκόραραν στο επίσημο ντεμπούτο τους με την φανέλα της ΑΕΚ. Πρόκειται για τον Βαγγέλη Πλατέλλα και τον Σταύρο Σταθάκη. Αμφότεροι ήταν οι παίκτες που βρήκαν δίχτυα στην πρεμιέρα της Ένωσης στην Γ’ Εθνική. Οι κιτρινόμαυροι αντιμετώπισαν τον Μανδραϊκό, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013. Αμφότεροι φόρεσαν για πρώτη φορά τα κιτρινόμαυρα και πέτυχαν τα πρώτα τους γκολ με την φανέλα της ομάδας.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΑΛΛΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X