Χατσίκας: «Η ΑΕΚ είναι ιδέα και μάχεται για τα ιδανικά της»

Χατσίκας: «Η ΑΕΚ είναι ιδέα και μάχεται για τα ιδανικά της»
Photo Credits: INTIME

Η μεγάλη συνέντευξη του Γενικού αρχηγού της Ερασιτεχνικής, Ηλία Χατσίκα για τα 100 χρόνια της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Γενικός αρχηγός της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Ηλίας Χατσίκας σε μια μεγάλη συνέντευξη με αφορμή τα 100 χρόνια του Συλλόγου μίλησε για όλα.

Για την προσπάθεια που γίνεται στην Ερασιτεχνική τα τελευταία χρόνια, για τον κόσμο και τον στόχο της ανάπτυξης της μεγάλης ιδέας της ΑΕΚ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Οι φίλαθλοι της ομάδας έχουν υιοθετήσει το μότο «Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ». Γιατί είναι πραγματικά διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ, να φοράς τη φανέλα με τον Δικέφαλο Αετό στο στήθος και να υπηρετείς αυτόν τον σύλλογο;

«Είναι το 1ο συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν αγωνίζεται για 1η φορά με τον Δικέφαλο στο στήθος. Μάλιστα μπορεί να το αισθανθεί πολύ καλύτερα κάποιος αθλητής προερχόμενος από άλλη ομάδα, οποία και αν είναι αυτή. Όταν καταφέρεις να καταλάβεις και να δεις την ομάδα μέσα από τα μάτια των φιλάθλων μας και το τί σημαίνει γι’αυτούς το έμβλημα που φέρεις στο στήθος σου, τότε θα μάθεις να μην σταματάς ποτέ, μέχρι να φέρεις τους τίτλους που πιστεύουν και ονειρεύονται να κατακτήσουν μαζί σου».

-Μία από τις φράσεις που έχει πει ο εκ των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ , Κωνσταντίνος Σπανούδης, είναι το «όταν παίζουμε θα λέμε την ιστορία μας». Ποια είναι η ιστορία που θέλετε να λένε οι αθλήτριες και οι αθλητές τις Ερασιτεχνικής όταν αγωνίζονται με τη φανέλα της ΑΕΚ;

«Η ΑΕΚ δεν είναι απλά μια ομάδα, είναι «ΙΔΕΑ» και μάχεται σε κάθε θεσμό για τα ιδανικά της. Το ειδικό βάρος της φανέλας αυτής είναι η ιστορία της, η δημιουργία της και η ανάγκη των προσφύγων Ελλήνων να πιστέψουν σε κάτι προκειμένου να διατηρήσουν αναλλοίωτα παρά τις κακουχίες τα ιδανικά και τις αξίες τους ως λαός. Γι’ αυτό……«ΑΕΚ και στα δύσκολα. Κάθε τμήμα έχει γράψει την δική του ιστορία από την δημιουργία μέχρι την επίτευξη των στόχων του. Κάθε αθλητής λοιπόν που έρχεται θα πρέπει να μάθει το γιατί αγωνίζεται στην ΑΕΚ και να διατηρεί με το ήθος και τον επαγγελματισμό του τα κεκτημένα».

-Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο κοινωνικός ρόλος της ΑΕΚ και ποια η θέση της στο αγωνιστικό στερέωμα;

«Η ΑΕΚ ιδρύθηκε για να πρωταγωνιστεί. Η μόνη θέση που της αξίζει σε κάθε άθλημα είναι η κορυφή. Η 1η θέση όμως για την ΑΕΚ δεν ενοικιάζεται, δεν αγοράζεται και ούτε χαρίζεται. Κατακτιέται. Και κατακτιέται με κόπο, δουλειά και κόντρα σε κάθε τι, προκειμένου να έχει διάρκεια… Εκεί είναι που χρειάζεται η υπομονή «Όλων» μας και η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της ομάδας».

-Πώς αποτιμάτε τα πρώτα 100 χρόνια ζωής της ΑΕΚ και τι πρόσημο θα βάζατε σε αγωνιστικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο; Ρωτάω γιατί πτυχές του αθλητισμού υπερβαίνουν την κατάκτηση τίτλων και ακουμπάνε και στην κοινωνική προσφορά.

«Η ΑΕΚ για τον λαό της είναι «ΜΑΝΑ», είναι αυτή που έδωσε λόγο και νόημα στην ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων όλα αυτά τα 100 χρόνια από την ίδρυση της. Η λειτουργία του οργανισμού ΑΕΚ στηρίζεται στους πυλώνες της ορθοδοξίας και τους θεσμούς της οικογένειας. Παρότι είναι μια ιδιαίτερη και ιστορική χρονιά για το σωματείο που προσθέτει άγχος στους φετινούς μας στόχους, δεν παύει να είναι αθλητισμός και στον υγιή αθλητισμό όλα κρίνονται εντός του αγωνιστικού χώρου, δεδομένου πάντα πως οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε  αθλητής/αθλήτρια φοράει αυτή την φανέλα ή την εκπροσωπεί από οποιοδήποτε άλλο πόστο έχει μοναδικό στόχο την κατάκτηση των εγχώριων τίτλων και την καταξίωση του στην Ευρώπη».

-Ποια είναι η σύνδεση της Ερασιτεχνικής με τους φιλάθλους της ΑΕΚ;

«Η ΑΕΚ είναι «ΜΙΑ» και είναι ενιαία, αυτό βλέπουν οι φίλαθλοι μας και βάσει αυτού κρινόμαστε. Οι φίλαθλοι μας ακολουθούν τον Δικέφαλο, σε όλα τα αθλήματα, όπου και αν αγωνίζονται εντός και εκτός Ελλάδας. Ήταν, είναι και θα είναι πάντα εκεί, οπότε τους χρειαστήκαμε ή τους χρειαζόμαστε. Μας δείχνουν με την παρουσία τους την αγάπη για την ομάδα και γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι η δύναμη της ομάδας για να κερδίσει τον εκάστοτε αγώνα».

-Ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί και μακροπρόθεσμοι στόχοι της Ερασιτεχνικής και ποιο το όραμα των διοικούντων; Δεν αναφέρομαι στην επόμενη εκαντοετία, γιατί προφανώς κανένας από εμάς δεν θα ζει και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν πολλά πράγματα στο μακρινό μέλλον, αλλά ας βάλουμε ένα χρονικό πλαίσιο 5-10 ετών.

«Ο στόχος της εκάστοτε διοίκησης θεωρώ πως δεν μπορεί να είναι άλλος από το να δει την ΑΕΚ στην κορυφή του κάθε αθλήματος. Η κορυφή δεν είναι μόνο η κατάκτηση ενός τροπαίου σε ένα τμήμα αλλά και η εν γένει ανάπτυξη ενός αθλήματος, πλημμυρίζοντας το αυτό με αετόπουλα. Για να επιτευχθεί αυτό όμως είναι μακρύς και δύσκολος αυτός ο δρόμος. Η διοίκηση λειτουργεί με αυτό ως μοναδικό της γνώμονα, χωρίς όμως να θυσιάζει στον βωμό των επιτυχιών τις τύχες αθλητών και τμημάτων. Δημιουργεί υγεία στα τμήματα της και συνθήκες προκειμένου να λειτουργούν σε επαγγελματικά πλαίσια».

-Το είδαμε και στην περίπτωση της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ ότι για να ευημερήσει ένας σύλλογος πρέπει να έχει το δικό του γήπεδο. Κατά το παρελθόν έχουν αναγγελθεί προσπάθειες για γήπεδο 3-4.000 θέσεων που θα στεγαστούν τα αγωνιστικά τμήματα και οι ακαδημίες του χάντμπολ και του βόλεϊ. Έχουν γίνει βήματα προόδου, θα μπορούσατε να μας πείτε σε τι στάδιο βρίσκεται το όλο εγχείρημα και εάν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;

«Το γηπεδικό είναι το Α και το Ω, για να υλοποιηθούν όλα αυτά που αναφέρουμε, που επιθυμούμε και που ονειρεύεται ο κάθε ΑΕΚΤΖΗΣ. Να δούμε δηλαδή κάποια στιγμή την ΜΕΓΑΛΗ ΑΕΚ να κατατροπώνει με την παρουσία της κάθε αντίπαλο σωματείο και στον Ελληνικό Ερασιτεχνικό Αθλητισμό γενικότερα. Μακάρι να υπήρχε κάτι ανακοινώσιμο για να έχουμε και εμείς λόγο να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο άμεσο μέλλον, καθότι είμαστε το μόνο σωματείο που βρίσκονται στο δρόμο κυριολεκτικά όλα του τα τμήματα».

-Πόσα και ποια είναι τα αγωνιστικά τμήματα που διαθέτει η Μάνα ΑΕΚ;

«Στην 1η κατηγορία ομαδικών έχουμε:
Χάντμπολ ανδρών
Χάντμπολ γυναικών
Βόλεϊ Γυναικών
Ποδόσφαιρο γυναικών
Futsal Ανδρών
Futsal Γυναικών
Πόλο Ανδρών
Πόλο Γυναικών
Πινγκ Πονγκ Ανδρών
Πινγκ Πονγκ Γυναικών
RUGBY Ανδρών.
Και φυσικά η κρυφή δύναμη του συλλόγου μας βρίσκεται στα ατομικά αθλήματα τα οποία κοσμούν με την παρουσία τους τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, κατακτώντας κάθε χρόνο αρκετά Πρωταθλήματα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς πρωταγωνιστές του συλλόγου μας να μοριοδοτηθούν, να διεκδικήσουν μια ανώτερη σχολή και ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς, ανταμείβοντας έτσι τους κόπους όλων και τις θυσίες των οικογενειών τους. Και όλα αυτά με τεράστια προσπάθεια εύρεσης προσωρινών λύσεων για την στέγαση τους, καθότι δυστυχώς όπως προανέφερα δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις να μας φιλοξενήσουν».

-Γιατί η διοίκηση της ΑΕΚ έχει ακολουθήσει την τακτική να ιδρύει συνεχώς τμήματα και να μην ρίξει το βάρος της σε μικρότερο αριθμό με στόχο τον πρωταθλητισμό; Σχετίζεται αυτό με το καταστατικό του συλλόγου που λέει ρητά ότι “σκοπός είναι η διάδοση της Γυμναστικής και του φίλαθλου αισθήματος στη νεολαία και η ανάδειξη όσον το δυνατόν περισσότερων και ικανότερων αθλητών”;

«Η πολιτική που προαναφέρετε είναι τακτική μικρών συνοικιακών σωματείων και σε καμία περίπτωση η πολιτική και το ηθικό βάρος που έχουμε στόχο την ανάπτυξη της ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΗΣ ΑΕΚ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η ΑΕΚ δημιουργεί τμήματα απλά για να τα δημιουργήσει, αυτό θα γινόταν αν συγχώνευε στο δυναμικό της άλλα σωματεία μόνο και μόνο για να βρίσκεται σε μια θέση που δεν της ανήκει. Η ΑΕΚ δημιουργεί με μοναδικό σκοπό κάποια στιγμή στο μέλλον να πρωταγωνιστήσουν, για να το κάνεις όμως αυτό πρέπει να ξεκινήσεις με την δημιουργία ακαδημιών (όπως και το κάνουμε) και εν συνεχεία τα παιδιά αυτά να στελεχώσουν την μεγάλη ομάδα, που χρόνο με τον χρόνο θα σκαρφαλώνει και η ΑΕΚ θα πλαισιώνει αυτή την ορθά δομημένη προσπάθεια με σκοπό την κατάκτηση της κορυφής του εκάστοτε αθλήματος. Επίσης θα ήθελα να ξέρετε πως πίσω από την κάθε δημιουργία ενός τμήματος κρύβεται μια ιστορία και τα όνειρα κάποιων φίλων της ομάδας μας, που επι χρόνια ονειρευόντουσαν και παλεύαν να δούν την ΑΕΚ να μπαίνει και στο δικό τους άθλημα».

-Μπορείτε να μοιραστείτε με εμάς μία ανέκδοτη ιστορία με εσάς πρωταγωνιστές που αποδεικνύει το μεγαλείο της ΑΕΚ;

«Έχω να σας αφηγηθώ αρκετές ιστορίες και πολύ όμορφες και δύσκολες στιγμές μου από Αθλητής έως ακόμη και τώρα στην θέση του Γενικού Αρχηγού, ωστόσο δεν θα το κάνω γιατί η ΑΕΚ δεν είναι πρόσωπα και δεν κρύβεται πίσω από τις προσωπικές απόψεις αυτών. Η ΑΕΚ ήταν, είναι και θα είναι πολλές όμορφες στιγμές για κάποιους και λίγες άσχημες στιγμές για άλλους. Οι υπηρετούντες αυτήν οφείλουν να το κάνουν πάνω απ’ όλα για την αγάπη τους προς την ομάδα και μετά για όλα τα υπόλοιπα. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν το μεγαλείο της ομάδας είναι “η πόρτα της” η οποία ειναι τα ανοιχτά φτερά του Αετού που ήταν και θα παραμείνουν πάντα ανοιχτά σε αυτούς που αγαπούν πραγματικά την ομάδα και επιθυμούν να συνδράμουν στην προσπάθεια να πάει όλο και πιο ψηλά στη θέση που της ανήκει».

-Έστω ότι έχετε απέναντί σας τον κόσμο της ΑΕΚ που γιορτάζει φέτος τον έναν αιώνα από την ίδρυση της ομάδας του, τι θα τους λέγατε και ποια θα ήταν η ευχή που θα τους δίνατε;

«Θα ήθελα απλά να τους ευχαριστήσω για την στήριξη τους όλα αυτά τα χρόνια και για όλα αυτά που θυσιάζουν καθημερινά στην προσωπική τους ζωή για να βρεθούν δίπλα μας. Η φωνή τους ήταν πάντα η δύναμη των αθλητών μας, το φόβητρο των αντιπάλων και η πίεση προς εμάς να γίνουμε καλύτεροι. Η υγεία του Ερασιτέχνη και η επιτυχία αυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συμβολή και την οικονομική στήριξη του κόσμου της ΑΕΚ».

Σταμάτης Βούλγαρης: Τα «ρεπορτάζ» που ξεφτιλίστηκαν σε χρόνο dt
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X