Το στατιστικό παράδοξο που όμως λέει πολλά για την αποτυχημένη σεζόν της ΑΕΚ Betsson

Το στατιστικό παράδοξο που όμως λέει πολλά για την αποτυχημένη σεζόν της ΑΕΚ Betsson
Photo Credits: INTIME

Το enwsi.gr αναλύει τις επιδόσεις της ΑΕΚ σε άμυνα και επίθεση

H ΑΕΚ Betsson ολοκλήρωσε τον τραγικό δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, με την ήττα από το Περιστέρι και τελικό ρεκόρ 9-13. Έτσι έμεινε στην 7η θέση και θα πάρει μέρος στα play-out απέναντι σε Λαύριο, ΠΑΟΚ, Μαρούσι, Καρδίτσα και Απόλλωνα Πάτρας.

Η Ένωση στον πρώτο γύρο είχε ρεκόρ 5-6, ενώ στον δεύτερο 4-7, ούσα ανίκανη να κερδίσει τον οποιονδήποτε στο γήπεδο της, καταγράφοντας ένα συνολικά τραγικό αρνητικό ρεκόρ 5-6 στο κλειστό των Άνω Λιοσίων. Αν στον πρώτο γύρο έχασε από το Λαύριο την πρώτη αγωνιστική και θεωρήθηκε γκέλα ολκής, τότε τι μπορούμε να πούμε για τον δεύτερο, όταν Ολυμπιακός, Άρης, Παναθηναϊκός, Προμηθέας και Περιστέρι, έκαναν παρέλαση μέσα στα Λιόσια.

Η στατιστική απεικόνιση της ομάδας μπορεί να είναι περίεργη, αλλά εξηγεί ένα μεγάλο μέρος της τραγικής φετινής χρονιάς. Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τους δύο γύρους, έχοντας την 3η καλύτερη επίθεση (116.3π. OFRTG) στο πρωτάθλημα, πίσω από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και πάνω από Προμηθέα, Περιστέρι και Κολοσσό Ρόδου. Αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα ήταν ένα εξαιρετικό στατιστικό, αν δεν υπήρχε το κομμάτι της άμυνας. Η ΑΕΚ, στο πίσω κομμάτι του παρκέ, ήταν η δεύτερη χειρότερη άμυνα (116π DFRTG) του πρωταθλήματος, μόνο πάνω από τον ουραγό Απόλλωνα Πάτρας που θα υποβιβαστεί, αν δεν γίνει κάποιο συγκλονιστικό θαύμα.

Όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά χειροτέρεψε

Αν θέλουμε να αναλύσουμε περισσότερο την κατάσταση και να διαχωρίσουμε τις δύο περιόδους του Ζοάν Πλάθα και του Ηλία Ζούρου, τότε μπορούμε να δούμε ακόμα πιο ενδιαφέροντα πράγματα.
Στα 15 ματς που ήταν προπονητής ο Ισπανός, η ΑΕΚ είχε την 4η επίθεση στο πρωτάθλημα (115.5 ανά 100 κατοχές) και την 5η χειρότερη άμυνα (112.5 ανά 100 κατοχές), που της είχε στοιχίσει σε αρκετά παιχνίδια.

Ο ερχομός του Ηλία Ζούρου, όχι μόνο δεν βελτίωσε τα πράγματα, αλλά η Ένωση χειροτέρεψε και άλλο. Η επίθεση μπορεί να βελτιώθηκε ελάχιστα (118.1π. ανά 100 κατοχές) και να παρέμεινε στην 4η θέση σε αυτούς τους επτά αγώνες με τον Έλληνα τεχνικό, αλλά η άμυνα κατακρημνίστηκε στην τελευταία θέση (123.7π. ανά 100 κατοχές) από όλες τις ομάδες της Basket League, δεχόμενη κάτι παραπάνω από 11 πόντους ανά 100 κατοχές σε σχέση με πριν.

Φυσικά αυτά τα νούμερα εξηγούν και αυτά που βλέπουμε με το μάτι, ότι δηλαδή η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που έχει παίκτες με επιθετικό ταλέντο που μπορούν να σκοράρουν. Ακόμα και στα παιχνίδια του τελευταίου μήνα, βλέπουμε ότι η ΑΕΚ σκοράρει αρκετά, χωρίς ομαδική λειτουργία, κυρίως με την ποιότητα παικτών όπως ο ΜακΡέι και ο Κουζμίνσκας.

Η άμυνα όμως, που είναι ξεκάθαρα θέμα δουλειάς πρωτίστως και προσόντων δευτερευόντως, πάει από το κακό στο χειρότερο. Η ομαδική λειτουργία της Ένωσης, δεν υπάρχει, σε καμία φάση της σεζόν δεν μπόρεσε να βελτιώσει αυτό το κομμάτι και πλέον, έχοντας και τους τραυματισμούς των ψηλών, έχει χειροτερέψει.

Ο Ηλίας Ζούρος, ένα από τα πρώτα πράγματα που είχε βάλει ως στόχο, όταν ήρθε στην ΑΕΚ, ήταν να βελτιώσει την αμυντική της λειτουργία. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά παιχνίδι με το παιχνίδι γίνεται ακόμα χειρότερη. Πλέον, στην διαδικασία των play out η ΑΕΚ θα ψάξει 5 νίκες, να τερματίσει 7η και να διασταυρωθεί με τον Ολυμπιακό για τα play off του πρωταθλήματος. Για να τις κάνει πάντως αυτές τις πέντε νίκες, θα πρέπει να δείξει πολύ καλύτερο πρόσωπο, ειδικά στην άμυνα.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X