Ο Αλμέιδα και το πλάνο του θέλουν κατανόηση, επιμονή και φρέσκο αίμα

Ο Αλμέιδα και το πλάνο του θέλουν κατανόηση, επιμονή και φρέσκο αίμα
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για το project Αλμέιδα που όπως ο ίδιος είπε, ξεκίνησε ανάποδα και την ξεκάθαρη θέση του για το πώς θέλει να δουλέψει στην ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Απ’ όσα ο προπονητής της ΑΕΚ είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε για περίπου δύο ώρες με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ομάδας, φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορετικότητά του σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχουμε συναντήσει στο εγχώριο ποδόσφαιρο. Το γνωρίζαμε, το επιβεβαίωσε (ξανά), ανέπτυξε όλες τις σκέψεις του με τρόπο αναλυτικό και ειλικρίνεια.

Η γλώσσα του δεν είναι ξύλινη, το συναίσθημα παντρεύεται τη λογική και δείχνει το δρόμο που εκείνος θέλει να χαράξει. Είναι τόσα πολλά που ο καθένας μπορεί να συγκρατήσει και να ξεχωρίσει απ’ όσα είπε, πρέπει να διαβαστούν απ’ όλους και όχι να επεξηγηθούν. Λόγια σταράτα, κουβέντες καθαρές, δεν σηκώνουν υπερ-ανάλυσης. Εγώ θα κρατήσω αυτό που αφορά στη συνύπαρξή του με την ΑΕΚ, την αμιγώς ποδοσφαιρική.

Ο Ματίας, μας είπε ότι το project του ξεκίνησε ανάποδα. Ήρθε εδώ για να αναλάβει μια ομάδα αποπροσανατολισμένη, χαμένη στο αγωνιστικό πουθενά, πνιγμένη σε μια κουταλιά νερό ώστε να αδυνατεί να ξεχωρίσει ακόμα και τις αρετές της, όποιες κι αν ήταν αυτές.

Εκείνος τις ανέδειξε, διαμόρφωσε την κατάσταση πάνω στους κανόνες της δημιουργικότητάς του και πήρε ένα νταμπλ, που ομολογουμένως, ουδείς περίμενε ότι θα έρθει όταν το καλοκαίρι του 2022 αναλάμβανε τις τύχες της Ένωσης.

Συνήθως, αυτές οι δουλειές γίνονται μετά από 2-3 σεζόν από τη στιγμή που παραλαμβάνεις χάος το οποίο καλείσαι αρχικά να συμμαζέψεις, προτού ξεκινήσεις το χτίσιμο. Εκείνος το πέτυχε μονοκοπανιά, λες και η πορεία από το μηδέν στο δέκα, ήταν ένα σφηνάκι δρόμος. Όμως αυτή η κατάκτηση, τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να κλείσει διετία στην ομάδα, δημιούργησε μια κατάσταση την οποία επιθυμεί να αλλάξει.

Αυτός είναι, αυτά θέλει

Ο Αλμέιδα μπήκε σε μια διαδικασία να τον μάθουν και να τους μάθει, κάνοντας πρωταθλητισμό για δύο συναπτά έτη, κάτι που η ομάδα είχε ξεχάσει πως γίνεται (back to back) εδώ και τρεις δεκαετίες. Στο τέλος αυτής της διαδρομής, ωστόσο, είτε έχει κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα είτε το έχει χάσει στο νήμα -διότι αποκλείεται να παραδώσει τα όπλα- πρέπει να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός.

Η ομολογία ότι η φιλοσοφία του, η επιθυμία του, το ποδόσφαιρό του απαιτούν νέο αίμα, φρέσκα πόδια, παίκτες στην ηλικία που αποκτήθηκε ο Πινέδα και ακόμα πιο νέους αν γίνεται, ποδοσφαιριστές καλούς και νεαρούς σε ηλικία, δείχνει έναν άλλο δρόμο από αυτό που σήμερα ακολουθείται.

Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα με 13 ποδοσφαιριστές από 32 ετών και πάνω, οι οποίοι για δύο σεζόν τα έδωσαν όλα προκειμένου να ανταποκριθούν στις πολύ ιδιαίτερες και έντονες απαιτήσεις της «σχολής Αλμέιδα» και για αρκετούς, περιθώρια για τρίτη φορά δεν υπάρχουν. Μοιραία, η στόχευση πρέπει να αλλάξει άρδην, όσοι αποκτηθούν να έχουν δυνάμεις, αντοχές και κυρίως, κίνητρο μεγάλο, κίνητρο καριέρας.

Όπως πολύ σωστά επεσήμανε σε συζήτηση που είχα μαζί του, μέλος της ομάδας, άποψη την οποία επικροτώ και υποστηρίζω στο 100%, ο Ματίας είναι ένας δημιουργός. Και όπως κάθε τέτοιος σε οποιοδήποτε επάγγελμα, τρέφεται και μεγαλουργεί μέσα από αυτά που πλάθει, αυτά που ο ίδιος επινοεί και διαμορφώνει. Για να τα φέρει εκεί που θέλει, όμως, χρειάζεται τα απαραίτητα υλικά. Εδώ είναι λοιπόν το θέμα μας…

Χαμήλωμα μέσου όρου, υπομονή για την εξέλιξη

Πρωταθλητισμός με σημαντικά χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας από αυτόν το σημερινού ρόστερ, σημαίνει δρόμος μακρύς και δύσκολος. Εμπιστοσύνη στον Πήλιο, στον Ραντόνια, στον Ζίνι, στον Χρυσόπουλο, σε όποιον άλλον τέλος πάντων επιθυμεί και επιλέξει ο προπονητής να προωθήσει, διότι είπε ξεκάθαρα ότι θα το κάνει. Υπομονή στα λάθη τους, κατανόηση της προωθητικής διαδικασίας.

Απαιτούνται όμως και μεταγραφές, προσθήκες παικτών που θα είναι ηλικιακά από 20 έως 25 ετών, με ορμή, διψασμένους για να τρέξουν, να μοχθήσουν, να εξελιχθούν αλλά παράλληλα να είναι και ταλαντούχοι. Όπως για παράδειγμα ο 20χρονος Κέιντ Κάουελ που ήθελε η ΑΕΚ το καλοκαίρι αλλά και τώρα τον Γενάρη, όμως πέταξε για άλλες πολιτείες.

Χρειάζεται επενδυτική τόλμη, να δοθούν χρήματα που φαίνονται πολλά για νεαρούς, όμως τα δίνουν άλλες ομάδες εύκολα διότι διαβλέπουν ότι θα έχουν εξέλιξη μέσα από τα ποδοσφαιρικά προγράμματά τους.

Η ΑΕΚ έχει τον προπονητή για να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι καθώς επίσης και ο ίδιος ο Αλμέιδα είναι ο άνθρωπος που θέλει να την οδηγήσει σε αυτό. Και θα το κάνει, ακόμα και με αυτούς που σήμερα είναι διαθέσιμοι. Να το αντέξει και ο κόσμος όμως, να το αντέξει και να το αγκαλιάσει. Διότι το πραγματικό project που ο Αλμέιδα θέλει να εφαρμοστεί, ναι μεν θα έχει πάντα ως κεντρική ιδέα την κατάκτηση τίτλων, αλλά όχι και την καταστροφή του αν αυτοί δεν έρχονται.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X