Δύο (ακόμα) διδακτικές ιστορίες για το πόσο μπορείς να ξεφτιλιστείς όταν…

Δύο (ακόμα) διδακτικές ιστορίες για το πόσο μπορείς να ξεφτιλιστείς όταν…
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος, στο προσωπικό του blog, με αφορμή αυτό που συνέβη με την Εθνική ομάδα, αλλά και με τον Κλάτενμπεργκ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στον τομέα της πολιτικής, της επικοινωνίας, της διαφήμισης, ακόμα και της προπαγάνδας σε κάποιο βαθμό, είναι θεμιτή η υποπληροφόρηση. Όχι όμως και η παραπληροφόρηση. Γιατί, η υποπληροφόρηση είναι η καταγραφή μιας αλήθειας, αποκρύπτοντας ωστόσο σκοπίμως κάποια στοιχεία, προκειμένου να την καταθέσεις, να την καταγράψεις με τον τρόπο που σε βολεύει. Να κάνεις με μια λέξη, πολιτική. Θεμιτό επαναλαμβάνω, από αρχαιοτάτων ετών.

Η παραπληροφόρηση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, γιατί πολύ απλά δεν περιλαμβάνει καθόλου μα καθόλου την αλήθεια. Είναι ψέμα. Είναι το άσπρο που το κάνεις μαύρο. Είναι fake news, για να το πούμε και στη γλώσσα της εποχής. Στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, η παραπληροφόρηση, το ψέμα δηλαδή πάει… σύννεφο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή πολύ απλά, υπάρχουν ακόμα παράγοντες, μα κυρίως πρόθυμοι υποτακτικοί τους, που δεν τους ενδιαφέρει τίποτα, μα τίποτα άλλο, εκτός από το συμφέρον της ομάδας ή της κατάστασης που υπηρετούν.

Προσέξτε. Προφανώς και μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο, άρα κυρίως για Ανώνυμες Εταιρείες, που πρωτίστως ενδιαφέρονται για το συμφέρον τους. Αλλά είναι άλλο να ενδιαφέρεσαι για το συμφέρον της ομάδας σου, αλλά μαζί και για την αναβάθμιση του «προϊόντος» στο οποίο συμμετέχεις, έχοντας μάλιστα αντιληφθεί ότι η γενικότερη αναβάθμιση μόνο καλό μπορεί να σου κάνει.

Και είναι άλλο να σε ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον της ομάδας σου, αδιαφορώντας για το «προϊόν», και μην καταλαβαίνοντας ότι η μη εξέλιξη, κρατάει και σένα – στην καλύτερη περίπτωση – στάσιμο, αν δεν σε παρασέρνει και προς τα κάτω.

Όταν φτάνεις στο σημείο να παρακαλάς να αποτύχει η Εθνική…

Κι αν μη τι άλλο, έχοντας φτάσει πια στο 2023, το να επιμένεις σε πρακτικές και σε μεθόδους προηγούμενων δεκαετιών, αρνούμενος να δεχτείς την πραγματικότητα, δεν είναι και ιδιαίτερα ευφυές. Αποδεδειγμένα. Όταν για παράδειγμα, έχεις φτάσει στο σημείο να παρακαλάς να αποτύχει η Εθνική ομάδα, για να το παίξεις δικαιωμένος για διαφόρων ειδών μπούρδες που έχεις επικαλεστεί, μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείς να ελέγχεις τη σημερινή ΕΠΟ, αν μη τι άλλο, πρέπει και να καταλάβεις ότι έχεις πάρει φόρα, φόρα κατηφόρα… Και εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα.

Υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή μια ξεκάθαρη πραγματικότητα. Θα αναφέρω τρία δεδομένα. Δεδομένα, επαναλαμβάνω, και όχι απλά γεγονότα. Υπαρκτά και τα τρία. Πρώτον, η Εθνική έχει μια κανονική και μάλιστα αρκετά καλή ομάδα, με αξιόλογο προπονητή, πολύ καλό κλίμα, έδρα που απολαμβάνουν οι παίκτες της. Έχει πάθος που ξεχειλίζει και είναι μια ανάσα από το Euro.

Δεύτερον, οι τέσσερις μεγάλες ομάδες της χώρας, συμμετέχουν σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με αξιόλογη πορεία και είναι πάρα πολύ πιθανό να συνεχίσουν και οι τέσσερις στην Ευρώπη, και μετά τον Δεκέμβριο. Τρίτον, το πρωτάθλημά μας, είναι άκρως ανταγωνιστικό, έχει τεράστιο ενδιαφέρον και το διεκδικούν με αξιώσεις και οι τέσσερις «μεγάλοι».

Αλήθεια, πότε συνέβησαν για τελευταία φορά, και τα τρία παραπάνω δεδομένα, στο ποδόσφαιρό μας; Όχι ένα από τα τρία, αλλά και τα τρία μαζί! Ποτέ, είναι η απάντηση. Ο κόσμος συζητάει ξανά έντονα για το ποδόσφαιρο, γεμίζει τα γήπεδα, είναι δίπλα στην Εθνική μας και την στηρίζει.

Δεν είναι τίποτα τέλειο από τα παραπάνω, και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αλλά έχουμε μια κανονική Εθνική ομάδα που είναι οικογένεια και τη χαίρεται ο κόσμος, έχουμε ένα κανονικό πρωτάθλημα που το διεκδικούν όλοι οι «μεγάλοι» με αξιώσεις και μακάρι να προκύψει κάποια στιγμή και μια ομάδα-έκπληξη, κι έχουμε και δυναμική εκπροσώπηση στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε σιγά σιγά τη θέση μας και στη βαθμολογία της UEFA.

Επιμένουν να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν

Ε, όταν στα παραπάνω πραγματικά γεγονότα, υπάρχει ένα σύστημα που παλεύει για να πείσει ότι δεν συμβαίνουν όλα αυτά, αλλά «κάτι άλλο», όταν επιμένουν κάποιοι λίγοι να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, τότε κακό του κεφαλιού τους, γιατί ακόμα και οι πιο φανατισμένοι υπερασπιστές τους, έχουν αρχίσει να κουράζονται, να μην ασχολούνται, να τους απομονώνουν και να εκνευρίζονται.

Η ιστορία με τον Κλάτενμπεργκ, για παράδειγμα, είναι αν μη τι άλλο, κι αυτή διδακτική. Συνέβαινε κάτι που ήταν φως φανάρι, η ΑΕΚ το έλεγε ξεκάθαρα και κάποια στιγμή το κατάλαβαν και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους και ακολούθησαν.

Αυτονόητο είναι, για να κλείσω όπως ξεκίνησα, ότι κάθε ΠΑΕ κοιτάει πρωτίστως το συμφέρον της. Αλλά το συμφέρον όλων, περνάει μέσα από το συμφέρον και την εξέλιξη του «προϊόντος». Το «ποδόσφαιρο» που ενδεχομένως να είχαν συνηθίσει κάποιοι να παίζουν μόνοι τους, με τους αποκλειστικά δικούς τους όρους, και το υπερηφανεύονταν κιόλας, ευτυχώς δεν υπάρχει πια. Έχει εξαφανιστεί μαζί με τις… Γκρανκάσες. Και σιγά σιγά θα εξαφανιστούν και οι φαιδρότητες, οι αστειότητες, τα ψέματα. Γιατί δεν πείθεται πλέον κανένας.

Υ.Γ.: Το ματς με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα την Κυριακή είναι πλέον ο «πρώτος τελικός». Και πρέπει να έχει μεν την κατάληξη, που είχαν οι έξοδοι σε Βόλο και Τρίπολη και όχι όπως στο Ηράκλειο, αλλά με πολύ λιγότερα λάθη, σε σχέση και με τα τρία αυτά ματς. Και με καλύτερη αποτελεσματικότητα πλέον. Είναι μια αγωνιστική που μπορεί να μειωθεί η διαφορά από την κορυφή. Μα που σίγουρα, δεν θα πρέπει να αυξηθεί.

Εγκλήματα της ΑΕΚ στην Τούμπα, έχασε 3-2 | AEK Τalk 28/4/24 -Στ. Καζαντζόγλου (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X