Ραλφ Ράνγκνικ: Ο «διανοητής» του ποδοσφαίρου που οδήγησε την εθνική Αυστρίας στο Euro 2024

Ραλφ Ράνγκνικ: Ο «διανοητής» του ποδοσφαίρου που οδήγησε την εθνική Αυστρίας στο Euro 2024
Photo Credits: INTIME

Εμμονικός με το ποδόσφαιρο, επιδραστικός, εργασιομανής και τελειομανής, καθώς όταν αναλαμβάνει ένα πρότζεκτ επιθυμεί να το φέρει εις πέρας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Ράνγκνικ απέτυχε ή μάλλον καλύτερα δεν του δόθηκε η δυνατότητα να αναδομήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2022, βάζοντας ξανά το τρένο στις ράγες των επιτυχιών και δίνοντάς της τη χαμένη της ταυτότητα που έχει απωλέσει από το 2013, xρονιά κατά την οποία ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για τον θρυλικό μάνατζερ του συλλόγου, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Αυτό, όμως, δεν του αφαιρεί απολύτως τίποτα από τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του στο ποδόσφαιρο.

Ο «Βασιλιάς των Σπορ» από τη δική του οπτική γωνία

Ο Γερμανός προπονητής αρέσκεται να παρατάσσει τις ομάδες του με 4-2-2-2, ωστόσο έχει την οξυδέρκεια και τις γνώσεις να δουλεύει με κάθε σχηματισμό. Ολόκληρη η ποδοσφαιρική του θεώρηση είναι βασισμένη στο σύγχρονο στυλ ποδοσφαίρου, το γνωστό Gegenpressing, όντας φανερά επηρεασμένος από τους Αρίγκο Σάκι και Βαλερί Λομπανόφκσι.

Οι αρχές του εν λόγω μοντέλου είναι: γρήγορη μετάβαση από φάση επίθεσης σε φάση άμυνας, άμεση αντίδραση για ανάκτηση της κατοχής, συντονισμένο ομαδικό πρέσινγκ υψηλής έντασης κατά κύριο λόγο στο 1/3 του αντιπάλου, αποτροπή αντεπιθέσεων από την αντίπαλη ομάδα, ανάκτηση κατοχής μέσα σε 8 δευτερόλεπτα (Ο κανόνας των 8 δευτερολέπτων), σωστή τοποθέτηση ποδοσφαιριστών στο γήπεδο, αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και τέλος, μετά την επιτυχημένη ανάκτηση της κατοχής, οι παίκτες θα πρέπει να σουτάρουν στα επόμενα 10 δεύτερα.

Τα πάντα είναι μελετημένα, αφού στο σύγχρονο ποδόσφαιρο μια ομάδα χρειάζεται μεγάλη ποσότητα επιθέσεων για να πετύχει ένα γκολ. Με τον τρόπο αυτόν «στραγγαλίζει» τον αντίπαλο, κυριαρχεί στο γήπεδο αναγκάζοντάς τον σε λάθη, τα οποία μετατρέπει άμεσα σε ευκαιρίες προς την επίτευξη τέρματος.

Η φιλοσοφία του περιγράφεται ανάγλυφα στα παρακάτω του λόγια: «Το ποδόσφαιρο που μου αρέσει είναι το χέβι μέταλ και το ροκ εν ρολ. Μισώ να κάνουμε παράλληλες και προς τα πίσω πάσες. Απλώς το να έχεις την μπάλα στην κατοχή σου δεν έχει κανέναν νόημα. Πρέπει να βάζεις συνεχώς δύσκολα στον αντίπαλο. Δεν υπάρχει λίγη πίεση, όπως δεν υπάρχει και ολίγον έγκυος».

Οι λέξεις πίεση και ένταση αποτελούν το «Ευαγγέλιο» του 65χρονου. Το γρήγορο, άμεσο και κάθετο ποδόσφαιρο είναι οι βάσεις της σύγχρονης γερμανικής σχολής, η οποία έχει εμπνεύσει σωρεία προπονητών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι: Κλοπ, Νάγκελσμαν, Τούχελ, Χάσενχουτλ, Γκλάσνερ και Ρόζε.

Τα παρατσούκλια «Προφεσόρ» και «Δικτάτορας» αντανακλούν τη γνώμη που έχουν διαμορφώσει οι άλλοι για τον ίδιο. Το μεν πρώτο του δόθηκε το 1998 για την ανάλυση της φιλοσοφίας του στο στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, ενώ το δεύτερο φανερώνει τη λατρεία του για την πειθαρχεία και το γεγονός ότι βάζει την ομάδα πάνω από όλους.

Η εκτόξευση του ποδοσφαιρικού δικτύου της Red Bull φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του

Η ιστορία των ομάδων που βρίσκονταν υπό την αιγίδα του κολοσσού Red Bull άλλαξε το 2012, χρονιά κατά την οποία ο Ραλφ Ράνγκνικ φύτεψε τον σπόρο της επιτυχίας αναλαμβάνοντας τεχνικός διευθυντής στις Ζάλτσμπουργκ και Λειψία. Ο Αυστριακός πρώην προπονητής της Σάλκε εφάρμοσε μια ριζοσπαστική στρατηγική.

Βοήθησε στην επίβλεψη της επέκτασης των δύο ομάδων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αναπτύσσοντας παγκόσμια βάση σκάουτινγκ που έδινε έμφαση στην στρατολόγηση υποτιμημένων και ανερχόμενων παικτών, με κύριο γνώμονα την υιοθέτηση επιθετικής φιλοσοφίας ελκυστικού ποδοσφαίρου υψηλής έντασης σε όλους τους συλλόγους του δικτύου.

Αποφάσισε για το στυλ παιχνιδιού που ήθελε να ακολουθήσει η Λειψία και στη συνέχεια ανίχνευσε και υπέγραψε παίκτες για να εκπληρώσουν αυτές τις απαιτήσεις. Όλοι αποκλειστικά 23 χρονών ή νεότεροι, όλοι πρόθυμοι να εξελιχθούν. Επιπλέον, εισήγαγε ανώτατο όριο αποδοχών 3 εκατομμυρίων ευρώ για τους παίκτες. Η μέθοδος αυτή, δίνει -σχεδόν κάθε χρόνο- την πρωτιά στη Λειψία στον άτυπο τίτλο της νεαρότερης ηλικιακά ομάδας στην Bundesliga.

Πώς ο Ραλφ Ράνγκνικ μεταμόρφωσε την Αυστρία

Η νίκη με 1-0 επί του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού το βράδυ της Δευτέρας (16/10) εξασφάλισε στην εθνική Αυστρίας τη θέση της στα τελικά του Euro 2024. Αυτή θα είναι η πρώτη διεθνής διοργάνωση μετά το Euro 2020 για τη χώρα που κοουτσάρει ο Ράνγκνικ.

Αντικατέστησε το καλοκαίρι του 2022 τον Φράνκο Φόντα στον πάγκο της Αυστρίας, καταφέρνοντας μέσα σε 1,5 χρόνο να αλλάξει το μονότονο και συντηρητικό ποδόσφαιρο της ομάδας, γεμίζοντας παράλληλα τα γήπεδα με κόσμο μέσω του υψηλής έντασης στυλ παιχνιδιού που παρουσιάζει στο χορτάρι

Η επιθυμία να επιστρέψει στα γήπεδα της χώρας που μεγαλούργησε, όντας αρχικά Διευθυντής Ποδοσφαίρου του δικτύου Red Bull και έπειτα προπονητής της Λειψίας, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για τον Γερμανό.

Το «μουδιασμένο» ξεκίνημα της εθνικής Αυστρίας με 4 ήττες στα πρώτα 6 παιχνίδια του Ράνγκνικ στον πάγκο της, δεχόμενη 10 γκολ και βάζοντας 6, με την ομάδα να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον όμιλο της Α Κατηγορίας του Nations League, έδωσε τη θέση του στην άνετη πρόκριση στα τελικά του Euro 2024 μέσα από τον προκριματικό όμιλο, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων τη Σουηδία και το Βέλγιο.

Πλέον, η Αυστρία κάθε άλλο παρά βαρετή, παράγει όμορφο ποδόσφαιρο υψηλής ενέργειας, με το τέμπο να το δίνουν οι παίκτες του πρώην προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποτινάσσοντας τον παθητικό ρόλο που είχαν μάθει να λειτουργούν και να προσεγγίζουν τις αναμετρήσεις.

Με 5 νίκες, 1 ισοπαλία και μόλις μία ήττα από το Βέλγιο εντός έδρας με 3-2, ο Ράνγκνικ έχει βάλει το πρώτο τικ στην αποστολή που του ανατέθηκε από την Αυστριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ενώ τα 15 γκολ ενεργητικό στους 7 τελευταίους επίσημους αγώνες και τα 7 παθητικό, δίνουν την αισιοδοξία στο τεχνικό επιτελείο ότι η ομάδα δεν είναι μακριά από το επίπεδο ποδοσφαίρου που θέλει να παρουσιάσει.

 

Σταμάτης Βούλγαρης: Τα «ρεπορτάζ» που ξεφτιλίστηκαν σε χρόνο dt
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X