Χουάνκαρ: Τι είναι η διάσειση λαβυρίνθου - Τι αναφέρουν το Oxford University, διεθνείς και εγχώριες μελέτες

Χουάνκαρ: Τι είναι η διάσειση λαβυρίνθου - Τι αναφέρουν το Oxford University, διεθνείς και εγχώριες μελέτες
Photo Credits: INTIME

Η έννοια «διάσειση λαβυρίνθου» μπήκε βίαια στην ζωή μας το βράδυ της Κυριακής μετά τα όσα έγιναν στο Καραϊσκάκη στο ντέρμπι του Ολυμπιακού και τον Παναθηναϊκό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η έννοια «διάσειση λαβυρίνθου» μπήκε βίαια στην ζωή μας το βράδυ της Κυριακής μετά τα όσα έγιναν στο Καραϊσκάκη στο ντέρμπι του Ολυμπιακού και τον Παναθηναϊκό που προκάλεσαν τον τραυματισμό του Χουάνκαρ και τη διακοπή του ματς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο παίκτης υπέστη  διάσειση λαβυρίνθου, πράγμα που εξηγεί τα συμπτώματα ιλίγγου, αστάθειας και ναυτίας που παρουσίασε, ενώ έχει και μερική απώλεια ακοής. Τι είναι, όμως, η έννοια «διάσειση λαβυρίνθου»;

Σύμφωνα με διεθνή μελέτη, η λαβυρινθώδης διάσειση μπορεί να προκύψει χωρίς κάταγμα κροταφικού οστού και στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι «είναι όρος που είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σπάνια αιτία νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, με ή χωρίς αιθουσαία συμπτώματα που συμβαίνουν μετά από τραύμα στο κεφάλι».

Ενώ στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ότι «η απώλεια ακοής δεν είναι σπάνιο εύρημα στο τραύμα της κεφαλής που περιλαμβάνει κατάγματα οστού. Παρόλα αυτά εμφανίζεται γενικά ομόπλευρα προς την πλευρά του τραύματος της κεφαλής και εξαιρετικά στην ετερόπλευρη πλευρά -και επιπλέον χωρίς την παρουσία κατάγματος».

Τι αναφέρει η Ακαδημία της Οξφόρδης

Η λαβρυρινθώδης διάσειση έχει απασχολεί και το Oxford Academic που είναι η πλατφόρμα ακαδημαϊκής έρευνας του Oxford University Press, παρέχοντας πρόσβαση σε περισσότερα από 40.000 βιβλία και 500 περιοδικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νευρολογικό τμήμα, η λαβυρινθώδης διάσειση συνδέεται τυπικά με τοιχωματικό-ινιακό ή κροταφικό-βρεγματικό φορέα δύναμης τραύματος. Το τραύμα μπορεί να είναι ήπιο έως σοβαρό και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται λίγες μέρες αργότερα. Ταυτόχρονα τονίζεται ότι «θα πρέπει να εκτελούνται κοχλεοαισθησιακές εξετάσεις και αξονική τομογραφία κροταφικών οστών», ενώ όπως περιγράφεται «η κατάσταση είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη και η υποστηρικτική θεραπεία και η αιθουσαία αποκατάσταση μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία που απαιτείται».

Τώρα σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα γίνεται λόγος για «ζάλη, πονοκέφαλο, ανισορροπία, θολή όραση και απώλεια ακοής».

Τι αναφέρει η δόκτωρ Χρυσούλα Μαριδάκη

Διαβάστε περισσότερα

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X