Κακιούζης: «Μου αρέσει το πάθος του Αλμέιδα - Ένιωσα τρομερά στην «Αγιά Σοφιά - OPAP Arena, το σπίτι της ΑΕΚ είναι η Νέα Φιλαδέλφεια»

Κακιούζης: «Μου αρέσει το πάθος του Αλμέιδα - Ένιωσα τρομερά στην «Αγιά Σοφιά - OPAP Arena, το σπίτι της ΑΕΚ είναι η Νέα Φιλαδέλφεια»
Photo Credits: INTIME

Από το πάθος του Αλμέιδα, την ΑΕΚ έως το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο άλλοτε αρχηγός και σταρ της ΑΕΚ, Μιχάλης Κακιούζης

Η πορεία στην Κύπρο, οι στόχοι για το μέλλον, το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα, η ΑΕΚ και το… πάθος του Ματίας Αλμέιδα. Ο Μιχάλης Κακιούζης μιλάει για όλα στο Sportal και μοιράζει ατάκες.

Για το ελληνικό μπάσκετ ο Μιχάλης Κακιούζης αποτελεί κεφάλαιο απ΄λο μόνος του. Όχι μόνο γιατί ήταν αρχηγός στην πιο «λαμπρή» περίοδο της Εθνικής ομάδας, κατά τη δεκαετία του 2000, αλλά γιατί εκπροσώπησε την χώρα στο εξωτερικό, έχοντας τεράστια πορεία στα ευρωπαϊκά παρκέ και με μερικές από τις πιο σημαντικές ομάδες της Ευρώπης.

Πλέον ο «Κακ» συνεχίζει να βρίσκεται στα παρκέ, αλλά αυτή τη φορά από μια διαφορετική σκοπιά, αυτή του προπονητή. Ο coach Κακιούζης πλέον, βρίσκεται στην Κύπρο για χάρη του Κεραυνού Στροβόλου, στον οποίο βρίσκεται τον τελευταίο 1,5 χρόνο, καταθέτοντας διαπιστευτήρια ως προπονητής.

Το Sportal τον συνάντησε στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της ομάδας της Κύπρου στη χώρα μας, για φιλικά προετοιμασίας και είχε τη δυνατότητα να μιλήσει μαζί του, σε μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης.

Από την παρουσία του στην ομάδα της Λευκωσίας και το ταβάνι του προπονητικά, μέχρι τον Εργκίν Αταμάν, τον Βασίλη Σπανούλη, τον Ζοάν Πλάθα, τον Ματίας Αλμέιδα, αλλά και τα κακώς κείμενα στην Εθνική ομάδα.

-Για τον Μιχάλη Κακιούζη πώς είναι η κατάσταση στην Κύπρο να είναι προπονητής και να έχει… σκοτώσει τον παίκτη μέσα του;

«Πολύ καιρό τώρα. Υπάρχουν φορές που το σκέφτομαι και με κουβέντες που έχω κάνει με οικείους μου, μου αρέσει περισσότερο απ’ όταν έπαιζα. Και δεν εννοώ στο τέλος, αλλά και στο πικ. Το παικτικό κομμάτι είναι τρομερό να είσαι μέσα, να πρωταγωνιστείς. Το κομμάτι του προπονητή είναι εντελώς διαφορετική δουλειά γιατί οι παίκτες σκέφτονται πολλές φορές τον εαυτό τους. Οι προπονητές είναι σε μια διαδικασία εξέλιξης πώς βοηθάς την ομάδα σου να γίνεται καλύτερη. Επεμβαίνεις στο παιχνίδι, δεν είναι όπως στο ποδόσφαιρο που ο προπονητής επεμβαίνει σε συγκεκριμένα σημεία, στο μπάσκετ μπορείς να επέμβεις οποιαδήποτε στιγμή. Μου αρέσει πολύ. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο πιο πολύ μου αρέσει απ’ ότι όταν έπαιζα».

-Ποιο είναι το ταβάνι του Μιχάλη Κακιούζη προπονητικά; Πώς ορίζεις εσύ το ταβάνι σου;

«Δεν υπάρχει ταβάνι. Στο προπονητικό κομμάτι και γενικώς στη ζωή μου έχω σαν φιλοσοφία πως το ταβάνι το ορίζεις εσύ κάθε φορά. Όταν θα πω ότι ο στόχος μου είναι το πρωτάθλημα στην Κύπρο, είναι στόχος και όχι ταβάνι. Μετά πας στον επόμενο στόχο. Οι στόχοι μου είναι να εξελίσσομαι, κάθε φορά να βοηθάω την ομάδα στην οποία είμαι. Το ταβάνι είναι να εξελίσσεσαι. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή ο στόχος που βάζεις να μπορείς να τον πετύχεις και να βελτιώνεσαι. Το να θέλω να γίνω προπονητής σε ομάδα Ευρωλίγκα ή στην εθνική, ναι προφανώς αυτός είναι ο στόχος μου. Αλλά για να τον πετύχω πρέπει να περάσω όλη τη διαδικασία. Ξεκίνησα από Γ’ Εθνική και πήγα σιγά-σιγά. Μέχρι τώρα η εμπειρίες που έχω αποκτήσει θα με βοηθήσουν να γίνομαι καλύτερος».

-Σε 5 χρόνια από τώρα πού μπορεί να βρίσκεται ο Μιχάλης Κακιούζης, βάσει της εξέλιξής του;

«Δεν ξέρω, εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως η συγκυρία και η τύχη. Ελπίζω πάντα σε ανοδική πορεία».

-Προπονητικά από ποιους έχεις επηρεαστεί;

«Προπονητικά ήμουν τυχερός γιατί το 99% των προπονητών που είχα ήταν προπονητές σε πολύ υψηλό επίπεδο Το κομμάτι αυτό σε βοηθάει να έχεις την εμπειρία του καλού, αλλά και του άσχημου προπονητή. Επειδή ήμουν και στο υψηλότερο επίπεδο έβλεπα πάντα αντιπάλους, να διαβάζω τον αντίπαλο, τη φιλοσοφία και αυτό με έχει βοηθήσει πολύ και τώρα σαν προπονητή. Όταν όμως έχω δουλέψει με προπονητές όπως ο Ίβκοβιτς, ο Ιωαννίδης, ο Ιβάνοβιτς, ο Ρεκαλκάτι, ο Αταμάν, μόνο άμα είσαι χαζός δεν θα μάθεις από αυτούς. Είμαι άτομο που έχω τα μάτια και τ αυτιά μου ανοιχτά».

-Ανέφερες τον Αταμάν, από την δική σου σκοπιά πώς βλέπεις το νέο του ξεκίνημα στον Παναθηναϊκό;

«Είναι ένας άνθρωπος που δεν φοβάται να παίρνει ρίσκα, να αναλαμβάνει άσχημες καταστάσεις. Έχει την εμπειρία, έχει την επιτυχία. Δεν έχει να αποδείξει κάτι. Για εκείνον είναι μια πρόκληση. Όλα κρίνονται βάσει αποτελέσματος. Ο Παναθηναίκός θέλει υπομονή. Πρέπει να δοθεί χρόνος. Υπάρχει δίψα, η ανυπομονησία πως πρέπει να κάνουμε κάτι, αλλά αυτό δεν πρέπει να καλύψει τη συνολική προσπάθεια που πρέπει να γίνει ώστε να υπάρχει μια σταθερή βάση για τα επόμενα χρόνια».

-Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός με τις κινήσεις που έχουν κάνει θεωρείς ότι θα είναι στις ομάδες που θα παλέψουν για το Final 4;

«Ο Ολυμπιακός τα τελευταία 2 χρόνια αυτός είναι. Έχει πάει και τα 2 χρόνια στο Final 4 και τις δύο φορές έχασε στο σουτ. Ο Παναθηναϊκός με το background και την ιστορία του, αυτός είναι ο σκοπός του. Δεν μου αρέσει να αφορίζω, η εμπειρία στο εξωτερικό μου το δίδαξε. Πρέπει να είσαι κάπου στη μέσα για να έχεις συνέχεια στην επιτυχία. Οι άλλες ομάδες είναι εξίσου καλές. Δεν μπορείς να λες ότι ο Παναθηναϊκός θα παίξει με την Ζαλγκίρις και θα πεις “θα κερδίσει εύκολα” ή αν κερδίσει να πεις “ελα μωρέ, την Ζαλγκίρις κέρδισε”. Δεν είναι έτσι. Μπορεί να κερδίσεις την Ζαλγκίρις και μετά να πας στην Βιλερμπάν και να χάσεις. Αν δεν παίξεις με βάση τις δυνατότητές σου και επειδή το μπάσκετ εξελίσσεται, πολύ εύκολα μπορείς να βρεθείς από το +10 στο -20. Το θέμα είναι πώς προετοιμάζεις την ομάδα σου να αντέξει αυτές τις διακυμάνσεις, ώστε στο τέλος της ημέρας, που το τέλος της ημέρας είναι ο Μάιος, να είσαι σε θέση να διεκδικήσεις όλους τους τίτλους».

-Ανέφερες την παρουσία σου στο εξωτερικό. Ποσο καλό κάνει σε έναν παίκτη, σε έναν προπονητή να βρίσκεται για χρόνια στο εξωτερικό και να απέχει από όσα γίνονται στην Ελλάδα;

«Είναι επιλογή του καθενός. Επιλογή δική μου και της οικογένειάς μου ήταν να μείνουμε στο εξωτερικό. Τα παιδιά είανι σε μια διαδικασία που καταλαβαίνουν και ασχολούνται με το μπάσκετ. Έχουν μπολιαστεί με αυτό το κομμάτι. Κάνω τη δουλειά μου. Με ό,τι αγωνία και άγχος υπάρχει. Είσαι έξω από άλλες καταστάσεις από άλλα πράγματα που δεν μου αρέσουν. Δεν κρίνω κάποιον, είναι επιλογή μου. Μου αρέσει το εξωτερικό, μου αρέσει να δουλεύω έξω. Είναι πρόκληση για μένα να είμαι έξω από την comfort zone μου και να κάνω πράγματα. Πιστεύω πολύ σε αυτό που κάνω».

-Τι σου΄εχει διδάξει η εμπειρία του εξωτερικού;

«Ένα από τα βασικά είναι πως η επιτυχία κια η αποτυχία είναι το πώς τη διαχειρίζεσαι και πώς είσαι προσγειωμένος στο καλό και στο άσχημο. Τα λόγια είναι μια χαρά, οι πράξεις είναι αυτές που δείχνουν και το πώς το κάνεις αυτό. Με βοήθησε πολύ το πέρασμα από την Ισπανία για το πώς να διαχειρίζομαι κάθε κατάσταση, τις επιτυχίες, τις αποτυχίες, τα συναισθήματά μου».

-Ποια είναι η κατάσταση που θα έκανε τον Μιχάλη Κακιούζη να επιστρέψει στην Ελλάδα σαν προπονητής;

«Όταν υπάρξει κάτι ενδιαφέρον και με προοπτική στη δουλειά μου. Οι στόχοι είναι πάντα να κάνεις πρωταθλητισμό. Πρωταθλητισμό μπορεί να κάνει το χωριό μου και ο Παναθηναϊκός. Για κάποιους είναι πιο εύκολο, για κάποιους είναι καινούργιο. Όταν οι άνθρωποι που είναι γύρω από την ομάδα και έχουν τη φιλοδοξία να το πετύχουν, αυτό είναι προοπτική. Οι συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο. Δεν είναι ότι δεν θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή το να είμαι στο εξωτερικό, για τη δουλειά μου ή γι αυτό που θέλω να κάνω σαν εξέλιξη, είναι καλύτερα. Δεν λέω ότι δεν θέλω να είμαι στην Ελλάδα. Δεν αφορίζω τη χώρα μου. Τώρα είμαι στο εξωτερικό, σε 2 μήνες μπορεί να είμαι στην Ελλάδα, σε 2 μήνες μπορεί να είμαι στην Κίνα. Είναι η δουλειά μου τέτοια που ανά πάσα στιγμή να αλλάξω περιβάλλον».

Διαβάστε περισσότερα

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X