Το μεγάλο καλοκαίρι της ΑΕΚ και η ανάγκη που ανέδειξε ο Αλμέιδα

Το μεγάλο καλοκαίρι της ΑΕΚ και η ανάγκη που ανέδειξε ο Αλμέιδα
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου βλέπει τον Αλμέιδα να βάζει την ΑΕΚ στο σωστό δρόμο και περιμένει τις μεταγραφικές κινήσεις

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Εχουμε συνηθίσει, ειδικά στην Ελλάδα, οι δηλώσεις και οι συζητήσεις με τους προπονητές να είναι συνήθως κοινότυπες και αδιάφορες. Ωστόσο, ένα από τα σημαντικά στοιχεία που έχει ήδη προσφέρει στον οργανισμό της ΑΕΚ με την παρουσία του ο Ματίας Αλμέιδα, είναι πως μέσα από κάθε κουβέντα του να αποδεικνύει γιατί πέτυχε όσα έβαλε στόχο πέρυσι. Και το πιο σημαντικό – και παράλληλα ανησυχητικό για τους αντιπάλους της – είναι πως ο Αργεντινός δείχνει να ξέρει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για να πορευθεί η Ενωση και στη συνέχεια.

Ετσι, δεν μπορεί να υπάρχει πιο ενθαρρυντικό νέο για την ΑΕΚ και το μέλλον της, από όσα συζητά με συνεργάτες του και σίγουρα θα έχει μεταφέρει και εντός της ομάδας ο Αλμέιδα. «Τώρα δεν υπάρχει νταμπλ. Ξεκινάμε από την αρχή, δεν είμαστε τώρα. Από το μηδέν αρχίζουμε». Ειδικά για έναν οργανισμό, που στην τελευταία του μεγάλη επιτυχία τα έκανε μετά σχεδόν όλα λάθος, η σκέψη του Αργεντινού είναι όλα τα λεφτά.

Σε μια εποχή που θα μπορούσε ακόμα να πανηγυρίζει για το ιστορικό επίτευγμα του νταμπλ και να αναπολεί όσα περίφημα έκανε πέρυσι, ο Αλμέιδα βάζει γραμμή και ανοίγει νέα σελίδα. Γιατί είναι αλήθεια, πως με την έναρξη της προετοιμασίας και τυπικά, η ΑΕΚ μπήκε πλέον στη νέα εποχή της. Και έχει μεν τις δάφνες του νταμπλ, αλλά μπροστά πρέπει να διεκδικήσει τη διατήρηση των κεκτημένων και να προσθέσει την ευρωπαϊκή πορεία, εμφανίζοντας μια ομάδα ακόμα πιο ισχυρή.

Δεν βγαίνει για δίτερμα

Για να συμβεί αυτό, είναι δεδομένο πως απαιτείται ενίσχυση. Με συγκεκριμένους, ποιοτικούς παίκτες και όχι μπαζώματα. Σε αυτό το ξεκίνημα, ο Αλμέιδα έχει 19 ποδοσφαιριστές, δεν συμπληρώνει δηλαδή ούτε δύο ενδεκάδες για να παίξει εσωτερικό δίτερμα. Τρεις τερματοφύλακες (Στάνκοβιτς, Γκίνης, Θεοχάρης), δύο δεξιά μπακ (Σιντιμπέ, Ραντόνια), δύο αριστερά μπακ (Μοχαμάντι, Πήλιος), τρία στόπερ (Μουκουντί, Μήτογλου, Ρόκσον), δύο κόφτες (Γιόνσον, Λαμαράνα), ένα οκτάρι (Γαλανόπουλος), ένας δεξιός ακραίος (Ελίασον), δύο αριστεροί ακραίοι (Γκατσίνοβιτς, Μαχαίρας), δύο σέντερ φορ (Φαν Βέερτ, Κοσίδης).

Στην Ολλανδία βρίσκεται βέβαια και ο Αραούχο, αλλά εκεί χρειάζεται υπομονή και μετρημένες σκέψεις για το πότε θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί. Για την Ολλανδία, πέραν βέβαια των μεταγραφών που θα γίνουν, ο Αλμέιδα περιμένει άλλους εννιά παίκτες, αρκετοί εκ των οποίων λογίζονται ως βασικοί: Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Μάνταλος, Λιβάι, Τσούμπερ και ο Ζίνι. Και δεδομένα συζητάμε για τέσσερις προσθήκες, συν τον Πινέδα.

Το ζόρι των μεταγραφών

Εδώ πλέον, φτάνουμε σε ένα ζήτημα που σηκώνει αρκετή σκόνη και πολλή κουβέντα. Αν η ΑΕΚ έχει κινηθεί έγκαιρα, αν μπορούσε να έχει βρει κάποιους παίκτες ήδη, αν θα είναι έτοιμη στα προκριματικά του Champions League. Η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται μόνο με τον ανταγωνισμό, που είναι αλήθεια πως ακόμα και έτσι υπολείπεται. Αλλωστε, όταν φτάνεις στην κορυφή το νόημα αφορά πρώτιστα πως εσύ θα βελτιωθείς και θα γίνεις πιο ισχυρός και μετά ρίχνεις ματιές στους άλλους.

Αναμφίβολα, υπάρχουν κακά προηγούμενα. Εκείνος ο αποκλεισμός από τη Βελέζ στοιχειώνει πολλά καλοκαιρινά όνειρα των ΑΕΚτζήδων, ενώ συνολικά τα καλοκαιρινά προκριματικά δεν είναι πάντα το φόρτε της. Και πολλές φορές χανόμαστε σε ατέρμονες κουβέντες, ανάμεσα σε εκείνους που ανησυχούν και τρελαίνονται που βγαίνει ο Ιούνης με μια μόνο προσθήκη και εκείνος που δείχνουν πίστη και προσδοκούν πως το καλό πράγμα αργεί να γίνει.

Δεν έχει και μεγάλο νόημα να αντιταχθείς σε κανέναν. Ετσι κι αλλιώς, αυτό που βιώνει η ΑΕΚ – αλλά και οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες – που πλέον αναγκάζονται να παίζουν από Ιούλιο, βαριά αρχές Αυγούστου, είναι μια συνέπεια των λαθών που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Κακά τα ψέματα, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πλέον τρίτης ταχύτητας και κανείς δεν βιάζεται να έρθει να παίξει εδώ, ακόμα και εάν πληρώσεις υπεραξία. Ολοι οι πραγματικά σπουδαίοι παίκτες περιμένουν να δουν αν θα τους ζητήσει ομάδα από καλύτερο πρωτάθλημα ή με εξασφαλισμένη συμμετοχή σε φάση ομίλων.

Ο δρόμος για τα προκριματικά

Γι’ αυτό και σας έχω πει και σε παλιότερο κείμενο, πως εν τέλει στα προκριματικά θα αγωνιστεί κατά μεγάλο (ίσως 9/11, ακόμα και 10/11), η περυσινή ομάδα. Παίκτες που έχουν προλάβει να μπουν στο αγωνιστικό μοντέλο και στη νοοτροπία του Αλμέιδα. Χρειάζεται υπομονή, γιατί η πρόσφατη ιστορία της ΑΕΚ έχει δείξει πως όταν υπάρχει υπερβολική πίεση και θολώνει το μυαλό, γίνονται βεβιασμένες και σίγουρα αποτυχημένες κινήσεις στα μεταγραφικά.

Η ΑΕΚ πέρυσι έκανε τεράστια υπέρβαση. Δεν κατέκτησε μόνο το νταμπλ, αλλά επέστρεψε στο στιλ ποδοσφαίρου που παραδοσιακά θέλει να βλέπει ο κόσμος της. Επιθετικό ποδόσφαιρο, με περισσότερο τσαγανό στο παιχνίδι και φυσικά πιο αποτελεσματικό. Αυτό χρειάστηκε χρόνος για να το μάθουν οι παίκτες και να μπορέσουν να το υπηρετήσουν. Θα απαιτηθεί ξανά χρόνος, όπως και εάν λέγονται οι παίκτες που θα προστεθούν.

Η ευρωπαϊκή διοργάνωση και τα άλλοθι

Ετσι κι αλλιώς, θα είναι μια μακρά περίοδος που χωρίζεται σε δύο μεγάλα διαστήματα. Τα προκριματικά και πως η ΑΕΚ θα καταφέρει να μπει στο Champions League. Να πω τη μαύρη αλήθεια, δεν ξέρω εάν σε βάθος χρόνου είναι προτιμότερο για την ΑΕΚ να μπει στο Champions League με τα μεγαθήρια στους ομίλους ή να δοκιμαστεί στο Europa Conference League, όπου αντικειμενικά μπορεί να συγκεντρώσει πολλούς βαθμούς και να φτιάξει το μέλλον της.

Διαβάστε τη συνέχεια

Σταμάτης Βούλγαρης: Τα «ρεπορτάζ» που ξεφτιλίστηκαν σε χρόνο dt
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X