Σβάρνας: «Μου μένουν οι καλές στιγμές στην ΑΕΚ, χαίρομαι για τον Μάνταλο»

Σβάρνας: «Μου μένουν οι καλές στιγμές στην ΑΕΚ, χαίρομαι για τον Μάνταλο»
Photo Credits: INTIME

Ο Στράτος Σβάρνας μίλησε για την πρώτη του σεζόν στο εξωτερικό, το πρωτάθλημα που κατέκτησε με την Ράκοβ, τα χρόνια του στην ΑΕΚ, τον΄Μάνταλο και την Εθνική

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο διεθνής Έλληνας κεντρικός αμυντικός, Στράτος Σβάρνας, μίλησε στο Gazzetta για την πρώτη του σεζόν στο εξωτερικό, το πρωτάθλημα που κατέκτησε με την Ράκοβ, τα χρόνια του στην ΑΕΚ και την Εθνική.

Μετά το «χρυσό» 2018 με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την είσοδο στους ομίλους του Champions League ακολούθησαν δύσκολες χρονιές για την ΑΕΚ μέχρι την «λυτρωτική» επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Χαμένοι τελικοί, αρνητικά σερί σε ντέρμπι, κακές εμφανίσεις, ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί και μια χρονιά πριν κατακτήσει το 13ο πρωτάθλημα της ιστορίας της δεν κατάφερε να βγει καν στα προκριματικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Σε αυτό το διάστημα εκτός από τους προπονητές και τα μέλη της διοίκησης είχαν μπει στο επίκεντρο της κριτικής ποδοσφαιριστές και ειδικά Έλληνες. Φυσικά πρώτος στη «λίστα» κατά κοινή ομολογία ήταν ο Πέτρος Μάνταλος. Ένας από τους παίκτες που άκουσε πολλά σε αυτό το διάστημα και ήταν μέλος της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια είναι ο Στράτος Σβάρνας.

Ένα παιδί που ανακάλυψε η Ένωση στην Τριγλία Ραφήνας κατά την «περιπλάνηση» της στην Γ’ Εθνική. Τον έκανε δικό της όταν ανέβηκε στη δεύτερη κατηγορία (τότε Football League), δούλεψε με δυο «θρυλικούς» παλαίμαχους κεντρικούς αμυντικούς όπως είναι ο Τραϊανός Δέλλας και ο Στέλιος Μανωλάς, έκανε το «αγροτικό» του στην Ξάνθη, επέστρεψε στον Δικέφαλο το καλοκαίρι του 2018 και κέρδισε τη θέση του στο κιτρινόμαυρο ρόστερ.

Το περασμένο καλοκαίρι ο διεθνής Έλληνας σέντερ μπακ βρήκε μια… διέξοδο και έφυγε με τη μορφή δανεισμού για την Ράκοβ. Για πρώτη φορά πήγε στο εξωτερικό να παίξει ποδόσφαιρο και δικαιώθηκε! Έγινε αναντικατάστατος στην ομάδα του, συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία του συλλόγου και «ανάγκασε» τους Πολωνούς να ενεργοποιήσουν την οψιόν αγοράς που είχε συμφωνηθεί με την ΑΕΚ.

Ο Στράτος Σβάρνας μίλησε στο Gazzetta για τις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές με την Ένωση, για την πρώτη του σεζόν στο εξωτερικό, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Πολωνίας, για την Εθνική και όχι μόνο.

«Το πιο σημαντικό είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου»

Aρχές καλοκαιριού πήγες ως δανεικός στην Ράκοβ και για πρώτη φορά έκανες το βήμα να αγωνιστείς εκτός Ελλάδας. Πόσο εύκολη ήταν αυτή η απόφαση να αφήσεις τη ζωή σου και την καθημερινότητα σου εδώ;

«Ήταν εύκολη η απόφαση γιατί προερχόμουν από μια χρόνια χωρίς πολλά παιχνίδια και η ανάγκη να παίξω ξανά μια φουλ σεζόν ήταν μεγάλη. Επίσης το ενδιαφέρον της Ράκοβ ήταν σημαντικός παράγοντας γιατί η πρώτη κρούση είχε γίνει τον Γενάρη, έξι μήνες πριν, αλλά η απάντηση της ΑΕΚ ήταν αρνητική».

Σχεδόν άμεσα πήρες φανέλα βασικού στη Ράκοβ. Πόσο εύκολη ήταν η προσαρμογή σου στην Πολωνία;

«Όπως είπες ήταν σχεδόν άμεση. Δεν έπαιξα κατευθείαν βασικός από το πρώτο ματς. Έπρεπε να δουλέψω στην προπόνηση και να κατανοήσω την τακτική, τον τρόπο παιχνιδιού και τις ιδέες του προπονητή. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό από όλα γιατί είναι ένας προπονητής που δεν τον νοιάζει αν έχεις έρθει από μεγάλη ομάδα ή αν ήσουν διεθνής. Εάν δεν κανείς ότι σου πει μέσα στο γήπεδο δεν πρόκειται να παίξεις. Το σημαντικό είναι ότι είχε ένα πλάνο για το πότε θα με βάλει στην ομάδα σιγά σιγά. Θυμάμαι στην αρχή πως ενώ δεν θα έπαιζα στο παιχνίδι, μου μιλούσε και μου εξηγούσε το πότε και πως θα μπω».

Πόσο σε βοήθησε η παρουσία ενός συμπατριώτη σου στην ομάδα; Φαντάζομαι περνάτε και αρκετές ώρες εκτός γηπέδου…

«Με βοήθησε παρά πολύ γιατί πριν έρθω μιλήσαμε, μου εξήγησε πως λειτουργεί η ομάδα και ο προπονητής και τι να περιμένω γενικότερα. Περνάμε χρόνο μαζί ειδικά μετά τα παιχνίδια μας. Όταν παίζαμε νωρίς το μεσημέρι, πηγαίναμε σπίτι του και βλέπαμε Super League ή Champions League μεσοβδόμαδα».

Στο πρωτάθλημα της Πολωνίας υπάρχουν αρκετοί ακόμα Έλληνες όπως οι Σταυρόπουλος, Δώνης, Κούτρης αλλά και ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από τη Super League όπως ο Πέκχαρτ που ήταν συμπαίκτης σου στην ΑΕΚ και ο Καρλίτος που ήταν αντίπαλος σου. Έχεις επαφή με κάποιους εξ αυτών;

«Μόνο πριν από τα παιχνίδια τα λέμε λίγο, συζητάμε για τη ζωή στην πόλη του καθενός και κυρίως για το κρύο».

Προερχόσουν από μια δύσκολη σεζόν για οποιονδήποτε στον οργανισμό ΑΕΚ και ειδικά εσύ ήσουν από τους Έλληνες και συνεπώς τα «άκουγες» περισσότερο. Πόσο εύκολο ήταν να χτίσεις ξανά την ψυχολογία σου;

«Ήταν εύκολο γιατί είχα την ανάγκη να παίξω πάλι, να πάρω παιχνίδια στα πόδια μου και η εμπιστοσύνη του προπονητή και της ομάδας στο πρόσωπο μου ήταν εμφανής από την αρχή της σεζόν αλλά πέρα από αυτό το πιο σημαντικό είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στις ικανότητες σου».

«Το μυστικό της Ράκοβ κρύβεται στη δουλειά του κόουτς»

Ο μέσος Έλληνας φίλαθλος δεν είναι τόσο… εξοικειωμένος με το πρωτάθλημα της Πολωνίας. Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές του με τη Super League;

«Ο ρυθμός στο πρωτάθλημα της Πολωνίας είναι καλύτερος από αυτόν της Ελλάδας αλλά στην Ελλάδα πιστεύω υπάρχει μεγαλύτερη ποιότητα. Επίσης θεωρώ ότι είναι πιο ανταγωνιστικό το πολωνικό και έχει και καλύτερα γήπεδα. Αν με ρωτάς για την ατμόσφαιρα θα σου πω ότι τα ελληνικά ντέρμπι έχουν λίγο καλύτερη».

Η Ράκοβ μοιάζει με ποδοσφαιρικό θαύμα έχοντας… σαρώσει την τελευταία τριετία στην Πολωνία. Ποιο είναι το μυστικό της;

«Το μυστικό κρύβεται πίσω από τη δουλειά του προπονητή που είναι επτά χρόνια στην ομάδα, όπως και του επιτελείου του, γιατί δεν είναι μόνος του. Έχει 8-9 συνεργάτες. Φυσικά σημαντικός παράγοντας είναι η δίψα των παικτών για διάκριση».

Ποια θεωρείς πως είναι αγωνιστικά τα δυνατά στοιχεία της ομάδας που την οδήγησαν στο πρωτάθλημα;

«Νομίζω ότι το κλειδί ήταν η αμυντική λειτουργία και γενικά ο καθένας ήξερε ακριβώς τι να κάνει στο γήπεδο και ποιος είναι ο ρόλος του».

Εκτός από το γεγονός πως άμεσα έγινες αναντικατάστατος φέτος ήσουν σκόρερ (3 γκολ) αλλά και δημιουργός (4 ασίστ). Συγκριτικά είχες τρία γκολ και μια ασίστ σε όλα τα προηγούμενα χρόνια της καριέρας σου! Πως έγινε αυτή η… αλλαγή;

«Έγινε λόγω του συστήματος που παίζουμε εδώ , παίζουμε με τριάδα πίσω , και του τρόπου παιχνιδιού που μου δίνει την δυνατότητα να ανεβαίνω πιο ψηλά στο γήπεδο και πολλές φορές να πατάω ακόμα και στην περιοχή».

Ποια ήταν τα συναισθήματα σου και ποιες οι σκέψεις σου μετά το ματς που κατακτήσατε μαθηματικά το πρωτάθλημα;

«Αυτό που ένιωσα μετά την κατάκτηση είναι μια δικαίωση όλης της δουλειάς και της προσπάθειας από την αρχή της σεζόν. Φυσικά η χαρά και η ικανοποίηση ήταν τεράστια αλλά νομίζω ακόμα δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Θα το κάνουμε το Σάββατο μετά το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν όπου θα γίνει και η απονομή».

«Δεν αλλάζω με τίποτα τον ελληνικό τρόπο ζωής»

Η Ράκοβ ενεργοποίησε την οψιόν σου και το συμβόλαιο σου είναι μέχρι το 2025. Πως βλέπεις το μέλλον σου στην Πολωνία;

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί αυτός ήταν ο πρώτος στόχος όταν ήρθα. Όσο αναφορά το άμεσο μέλλον θα ήθελα τη συμμετοχή της ομάδας σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωση και να συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις εγχώριες διοργανώσεις».

Εδώ και περίπου ένα χρόνο είσαι κάτοικος Πολωνίας. Τι σου έχει λείψει από την καθημερινότητα σου στην Αθήνα;

«Σίγουρα οι δικοί μου άνθρωποι, ο καιρός, η ελληνική κουζίνα και ο καφές».

Ποιες είναι οι διαφορές της ζωής σε Ελλάδα και Πολωνία;

«Εδώ η ζωή κυλάει πιο ομαλά σε σχέση με την Αθήνα, πράγμα λογικό γιατί η Τσεστοχόβα είναι μια επαρχιακή πόλη. Τον χειμώνα έχει πολύ κρύο και χιόνι, πιο οργανωμένα τα πράγματα εδώ, ειδικά στο ποδόσφαιρο αλλά τον ελληνικό τρόπο ζωής δεν τον αλλάζω με τίποτα».

«Μου μένουν οι καλές στιγμές στην ΑΕΚ, χαίρομαι για τον Μάνταλο»

Ήσουν στην ΑΕΚ έξι χρόνια. Έζησες καλές στιγμές αλλά και «σκληρές». Τώρα που έκλεισε αυτός ο κύκλος ποια είναι η γεύση που σου μένει;

«Μου μένουν κυρίως οι καλές στιγμές, οι φιλίες που έκανα μέσα στην ομάδα και η δυνατότητα που μου έδωσε η ΑΕΚ να αγωνιστώ σε μια μεγάλη ομάδα με πολύ κόσμο από πίσω».

Η μοίρα τα έφερε έτσι που μια χρονιά μετά την μη έξοδο της ΑΕΚ στην Ευρώπη η Ένωση πήρε το πρωτάθλημα και εσύ στέφθηκες πρωταθλητής στην Πολωνία. Παρακολούθησες την πρώην ομάδα σου στην φετινή Super League;

«Την παρακολούθησα εννοείται, όπως σου είπα και πριν μαζί με τον Γιάννη και όχι μόνο την ΑΕΚ αλλά όλη την Super League και ήταν με διαφορά το πιο συναρπαστικό και αμφίρροπο πρωτάθλημα που έχω δει στην Ελλάδα»,

Αν ναι ποια είναι η άποψη σου για τον Ματίας Αλμέιδα; Είχατε μιλήσει όταν ανέλαβε;

«Όχι δεν είχαμε μιλήσει. Η άποψη μου με αυτά που βλέπω και αυτά που μου έχουν πει τα παιδιά στην ομάδα είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η ομάδα, του αρέσει πολύ η σκληρή δουλειά στην προπόνηση και αυτό φάνηκε μέσα στο γήπεδο όλη την χρόνια»

Πολλοί πρώην συμπαίκτες σου πανηγύρισαν το πρωτάθλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έχεις μιλήσει με κανέναν;

«Ναι μίλησα με τον Πέτρο, είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν γιατί το αξίζει και όλοι ξέρουμε τις δυσκολίες που έχει περάσει στην ομάδα».

Έφτασες μια σεζόν μακριά από το να μπεις ως παίκτης της ΑΕΚ στην OPAP Arena. Έχεις επισκεφτεί το νέο γήπεδο από τότε που άνοιξε τις πύλες του;

«Δυστυχώς όχι δεν έχω επισκεφτεί το γήπεδο γιατί το πρόγραμμα των ομάδων είναι το ίδιο, άρα όταν έχω ρεπό εγώ έχει και η ΑΕΚ».

Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή σου με τη φανέλα της ΑΕΚ;

«Η καλύτερη στιγμή με την ΑΕΚ ήταν σίγουρα η είσοδος της ομάδας στους ομίλους του Champions League και μετά από δυο χρόνια στους ομίλους του Europa League. H χειρότερη θα έλεγα ο χαμένος τελικός κυπέλλου με τον Ολυμπιακό».

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της τον τελικό του Novibet Κυπέλλου Ελλάδος κόντρα στον ΠΑΟΚ. Πως τον βλέπεις;

«Βλέπω ένα κλειστό ματς στην αρχή λόγω της πίεσης του αποτελέσματος και της βαρύτητας του παιχνιδιού, δεν θα πάρουν πολλά ρίσκα οι ομάδες ειδικά στην αρχή. Οι ομάδες γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους, έπαιξαν τέσσερις φορές φέτος και δεν έχουν να κρύψουν κάτι. Έχουν και οι δυο μεγάλα κίνητρα, η ΑΕΚ για ένα ιστορικό νταμπλ και ο ΠΑΟΚ για ένα τρόπαιο μέσα σε μια δύσκολη σεζόν. Στους τελικούς συνήθως ο νικητής ειναι αυτος που δείχνει μέσα στο γήπεδο ότι το θέλει περισσότερο από τον άλλον οποτε πιστευω και σε αυτόν τον τελικό αυτος θα ειναι και ο νικητής».

«Η Εθνική θα είναι στο Euro»

Εκτός από την Ράκοβ και την ΑΕΚ ένα άλλο κεφάλαιο είναι η Εθνική. Ενώ πραγματοποιείς μια εξαιρετική σεζόν δεν βρέθηκες στις προηγούμενες κλήσεις. Αισθάνεσαι πως έχεις αδικηθεί;

«Ο προπονητής είναι αυτός που αποφασίσει εγώ το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό μέσα στο γήπεδο».

Με τον Γκουστάβο Πογιέτ είχατε συνεργαστεί στην ΑΕΚ. Έχετε μιλήσει από όταν ανέλαβε την Εθνική;

«Όχι δεν έχουμε μιλήσει».

Η Ελλάδα ήταν εξαιρετική στο Nations League. Τι πιστεύεις πως έχει αλλάξει στην ομάδα;

«Η Εθνική είναι μια παρέα από παίκτες που είναι μαζί αρκετά χρόνια και όταν γίνεται αυτό υπάρχει πολύ καλό κλίμα. Το πρώτο είναι αυτό. Το δεύτερο είναι η φιλοσοφία του κ. Πογετ και η ικανότητα του να κερδίζει τα παιχνίδια και αυτό είναι το ζητούμενο. Στις μεγάλες διοργανώσεις πας μόνο αν κερδίζεις και πιστεύω θα είμαστε στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση».

Είσαι 25 και έχεις μπροστά σου πολλά καλά ποδοσφαιρικά χρόνια. Ποια είναι τα όνειρα σου για το μέλλον;

«Να είμαι υγιής πρώτα από όλα. Θέλω να παίξω σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα και φυσικά να επιστρέψω στην Εθνική».

Εγκλήματα της ΑΕΚ στην Τούμπα, έχασε 3-2 | AEK Τalk 28/4/24 -Στ. Καζαντζόγλου (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X