Ο Αλμέιδα ξέρει καλύτερα από τον καθένα, πόσο ζυγίζει ένα νταμπλ

Ο Αλμέιδα ξέρει καλύτερα από τον καθένα, πόσο ζυγίζει ένα νταμπλ
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον τελικό του κυπέλλου και αποκλείει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί η ΑΕΚ απροετοίμαστη ψυχολογικά και άδεια όπως το 2018

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για να τα βάλουμε λίγο τα πράγματα σε μια σειρά. Από το φετινό ρόστερ της ΑΕΚ, υπήρχαν τρεις ποδοσφαιριστές που είχαν ξαναζήσει κατάκτηση πρωταθλήματος. Πάλι με την ΑΕΚ. Ο Αραούχο, ο Μάνταλος και ο Γαλανόπουλος. Αντιθέτως από τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο ρόστερ της ομάδας, κανείς δεν είχε καν γεννηθεί, την τελευταία φορά που η ΑΕΚ κατέκτησε το νταμπλ.

Επίσης η ομάδαρα που είχε φτιάξει η ΑΕΚ και ο Μπάγεβιτς στην δεκαετία του 90, πήρε τρία σερί πρωταθλήματα, άξιζε τουλάχιστον άλλα δυο, πήρε και ένα κύπελλο το ’96, αλλά νταμπλ δεν σήκωσε. Ναι, εκείνα τα χαμένα πέναλτι. Ναι, ο Μπάκας. Αλλά στο τέλος της μέρας η ιστορία έχει γράψει πως μια από τις καλύτερες ομάδες που έχουν περάσει ποτέ από το ελληνικό ποδόσφαιρο, πήρε μεν τίτλους, αλλά δεν κατέκτησε ένα νταμπλ.

Μόνο απ’ αυτά, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ακόμα και ο πιο… παρασυρμένος ακόμα από την μέθη του μεγάλου στόχου που ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος, πόσο μεγάλο και πόσο βαρύ είναι το διακύβευμα του τελικού της Τετάρτης. Και αν το 2018 η ΑΕΚ είχε τρυπήσει τα ταβάνια της για να πάρει εκείνο το πρωτάθλημα και άγγιζε τα όρια του λογικού να έχει αδειάσει πριν τον τελικό, εδώ μιλάμε για μια ομάδα που καθαρά ποδοσφαιρικά απλώς έχει πάρει μέχρι τώρα αυτό που άξιζε. Ακριβώς επειδή ισχύει αυτό και επειδή είναι καλύτερη απ’ όλους, ξέρει πως πρέπει να συνεχίσει να το κάνει όσο διακυβεύονται τρόπαια.

Εκείνος που όλα αυτά τα ξέρει ίσως καλύτερα από τον καθένα μας, είναι ο Αλμέιδα. Και αυτό έχει την σημασία του. Ο Ματίας είναι ένας πολύ έμπειρος ποδοσφαιράνθρωπος, που είναι σε θέση να καταλάβει και να μετρήσει, μέχρι που μπορεί να φτάσει το γκρουπ του και ποιο είναι το ταβάνι του. Είναι βέβαιο πως είναι ο πρώτος που έχει στο μυαλό του, πως θα είναι πραγματικά άδικο ποδοσφαιρικά, αυτή η ΑΕΚ να μην κατακτήσει τα πάντα φέτος. Γιατί και στις δυο διοργανώσεις που μετείχε και μ’ όλους τους αντιπάλους της, έδειξε πως είναι πολύ καλύτερη.

Έτσι έχει μάθει ο Ματίας

Και φυσικά μπορεί ο Αλμέιδα να μην έχει ζήσει στο πετσί του το πόσο άδικο ήταν για την ΑΕΚ του ’90 να μην έχει πάρει ένα νταμπλ. Αλλά ξέρει πολύ καλά, πόσο πολύ βαριά είναι και ακριβώς πόσο ζυγίζει, μια τέτοιου είδους επιτυχία. Να έχεις κατακτήσει δηλαδή, όλα τα τρόπαια που έχεις διεκδικήσει. Ο Πελάδο δεν είναι απλώς ένα πολύ έμπειρος ποδοσφαιράνθρωπος με παραστάσεις από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματος του κόσμου. Έχει ανδρωθεί ποδοσφαιρικά και σ’ έναν σύλλογο που τρεφόταν από τους τίτλους. Παιδί της Ρίβερ ο Ματίας, έχει μάθει πως ότι διεκδικεί το κλαμπ, πρέπει και να το κατακτά. Έτσι είναι η φτιαξιά του.

Έχω ακούσει πολλούς που εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο μαζεύεται όλη αυτή η χαρά και η αλεγκρία και η τρέλα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, για να ξαναμπει σε καλούπια αγωνιστικής πειθαρχίας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Για τον Αλμέιδα όμως, η διαχείριση των συναισθημάτων, είναι μια πολύ φυσιολογική ποδοσφαιρική διαδικασία, την οποία οι παίκτες του θα πρέπει να μάθουν. Και αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την έκρηξη και το ξέσπασμα με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αλλά ακόμα και αυτό.

Θέμα διαχείρισης

Σκεφτείτε πως την ώρα που γινόταν ένα πραγματικός χαμός στα αποδυτήρια του Χαριλάου μετά τη νίκη επί του Άρη και την ήττα του ΠΑΟ στο Φάληρο, ο Αλμέιδα μπήκε μέσα και η πρώτη του ατάκα ήταν «δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα, υπάρχει ένα ακόμα ματς». Εκείνη την ώρα ο Τζαβέλλας όρμησε πάνω του, μαζί με δυο ακόμα παίκτες της ΑΕΚ και τον σήκωσαν τον Ματίας στον αέρα. Τότε και σ’ αυτόν βγήκε ξέσπασμα, βγήκε χαρά, βγήκε ακραίος πανηγυρισμός. Αλλά μετά από λίγη ώρα, ο Αλμέιδα είχε επιστρέψει και πάλι στο mode «ακόμα δεν τελείωσε τίποτα» και ανακοίνωνε στους παίκτες κανονικά προπόνηση αμά τη επιστροφή και όχι ρεπό. Κάπως έτσι η ΑΕΚ έφτασε να κερδίσει τον Βόλο με 4-0.

Επίσης όσες φορές μέσα στη σεζόν,  χρειάστηκε να γίνει διαχείριση ακριβώς αντίθετων μ’ αυτά του ξεσπάσματος και των πανηγυρισμών συναισθημάτων και πάλι ο Αλμέιδα είχε βρει τον τρόπο να μάθει τους παίκτες του να τα κουλαντρίζουν. Σκεφτείτε πως φέτος δεν υπήρξε ούτε μια στραβή, μετά την οποία η ΑΕΚ να μην βγάλει αντίδραση. Εξαίρεση ίσως η ισοπαλία με τον ΠΑΟ στη Φιλαδέλφεια, μετά την ήττα από τον ΟΣΦΠ. Αλλά ακόμα και μετά απ’ αυτό, ακολούθησε η τεράστια σε σημασία και βαρύτητα νίκη με τον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως προφανώς και σ’ έναν τελικό κυπέλλου, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί. Αλλά σ’ αντίθεση μ’ ότι συνέβη πριν από πέντε χρόνια, είναι απίθανο η ΑΕΚ να παρουσιαστεί άδεια και απροετοίμαστη πνευματικά και ψυχολογικά. Και αυτό έχει να κάνει και με τους ποδοσφαιριστές, αλλά κυρίως έχει να κάνει με το πως βλέπει και διαχειρίζεται ο Αλμέιδα όχι μόνο τον τελικό και την προοπτική κατάκτησης του νταμπλ, αλλά συνολικά το ποδόσφαιρο.

Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X