Όσο υπάρχει ο Σέρχιο και ο Γκάτσι, όλοι μπορούν να παίξουν φορ

Όσο υπάρχει ο Σέρχιο και ο Γκάτσι, όλοι μπορούν να παίξουν φορ
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι το κενό που δημιουργεί στην επίθεση της ΑΕΚ η απουσία του Γκαρσία

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα. Προφανώς και είναι τεράστιο πλήγμα για την ΑΕΚ η απώλεια του Γκαρσία. Αφενός διότι πλέον είναι ένας φορ με προσόντα που ανάλογα του δεν έχουμε δει στην Ελλάδα και γι αυτό και δυσκολεύει αφάνταστα κάθε άμυνα. Αφετέρου διότι είναι πολύ κομβική η παρουσία του μέσα στο γήπεδο, για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η ΑΕΚ. Ακόμα δηλαδή και όταν δεν σκοράρει ο ίδιος ο Λιβάι, βοηθά κομβικά όλο το παιχνίδι της ομάδας.

Από την άλλη μεριά, σκεφτείτε τι είχε να διαχειριστεί ο Αλμέιδα από την αρχή της σεζόν μέχρι και τώρα. Έχασε πρώτα τον Τσούμπερ που μπήκε για επέμβαση. Μετά υποχρεώθηκε να αλλάξει το αγωνιστικό μοντέλο που έπαιζε μπαλάρα στον πρώτο γύρο, καθώς έχασε με τραυματισμό του δυο καλύτερους παίκτες του, τον Γκατσίνοβιτς και τον Ελίασον. Και μάλιστα τραυματισμό με χειρουργείο. Κατόπιν έχασε για ένα τρίμηνο τον βασικό του αριστερό μπακ τον Μοχαμάντι, ενώ μετά έχασε και τον Φερνάντες πάνω που είχε βρει τον ρυθμό του και έδινε πραγματάκια στην επιθετική λειτουργία.

Πάντα όμως, ο Αλμέιδα τις έβρισκε τις λύσεις. Και τις έβρισκε κυρίως γιατί παρόλο που η φετινή ΑΕΚ έχει πραγματικά παιχταράδες στο ρόστερ της, η μεγάλη της δύναμη είναι η συνοχή της, η ομαδικότητα της. Αυτό έχει καταφέρει να κτίσει ο Αλμέιδα, με σκληρή αλλά και μεθοδική δουλειά. Να μπορεί να βρίσκει αγωνιστικές λύσεις, μέσα απ’ αυτό που θα κάνει στο γήπεδο το σύνολο, ολόκληρη η ομάδα. Ακόμα δηλαδή και αν υποχρεωθεί να κάνει αλλαγή στον σχηματισμό, όπως έγινε όταν βγήκε νοκ άουτ ο Γκατσίνοβιτς και ο Ελίασον. Ή ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξει ρόλους σε παίκτες.


Η ανάγκη και ο Τσούμπερ

Τώρα η ανάγκη που υπάρχει για τον Αλμέιδα, είναι να βρει λύση στην θέση του σέντερ φορ, κυρίως για το ματς της Κρήτης με τον ΟΦΗ, αλλά ενδεχομένως και για το ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου με τον Ολυμπιακό στη Φιλαδέλφεια. Δεν βάζω στην εξίσωση την αυριανή ρεβάνς, που δεν θα έχει ο Αλμέιδα ούτε τον Γκαρσία, ούτε τον Φαν Βέερτ, διότι ίσως ήταν έτσι κι αλλιώς στο μυαλό του προπονητή να κάνει το κόλπο με δίδυμο Τσούμπερ και Αραούχο στην επίθεση. Ακόμα και πριν προκύψει ο τραυματισμός του Λιβάι.

Θυμίζω πως για πρώτη φορά αυτό το τρικ από τον Αλμέιδα το είδαμε στη Νίκαια απέναντι στον Ιωνικό. Και όχι μόνο λειτούργησε καλά, αλλά ο Τσούμπερ σκόραρε κιόλας το γκολ της νίκης στις καθυστερήσεις. Επίσης στο σαββατιάτικο παιχνίδι που ο Ελβετός αντικατέστησε τον τραυματία Λιβάι στο ημίχρονο, πάλι φαινόταν να μην κάνει ασύμβατο ποδοσφαιρικά μ’ ότι έχει μάθει να κάνει η ΑΕΚ στο γήπεδο. Μάλιστα αν κάποιος ξαναδεί προσεκτικά το ματς, θα διαπιστώσει πως ο Τσούμπερ ήταν και πολύ συνεπής με κινήσεις εντός της αντίπαλης περιοχής.

Για να ξέρουμε και τι λέμε, στο φετινό αγωνιστικό μοντέλο της ΑΕΚ, όσο υπάρχουν μέσα στο γήπεδο ο Αραούχο και ο Γκατσίνοβιτς, είναι πολύ εύκολο για τον προπονητή να χρίσει κάποιον κατά συνθήκη σέντερ φορ. Βγάζουν τόσο πολλή δουλειά στην επιθετική λειτουργία και ο Σέρχιο και ο Μιγιάτ, που διευκολύνουν πολύ αυτόν που θα πάρει τον ρόλο να κινηθεί εντός της αντίπαλης περιοχής. Η ελευθερία που έχουν και οι δυο στο παιχνίδι τους, σε συνδυασμό με την ικανότητα τους να βρουν εκτέλεση και να σκοράρουν, δημιουργεί και τρύπες και χώρους και βασικά άπειρους κινδύνους στην αντίπαλη άμυνα.


Συνολικά 24 γκολ, δικά τους

Προφανώς ο Γκαρσία είναι ένα φορ με τρομερά φυσικά προσόντα και που τώρα πλέον που έμαθε να σκέφτεται, να κινείται και να παίζει ως φορ, είναι δύσκολο για οποιαδήποτε άμυνα να τον διαχειριστεί. Όμως μεγάλη βοήθεια έχει πάρει ο Λιβάι στο να κάνει το παιχνίδι του, από την παρουσία, την ποιότητα και το παιχνίδι που κάνουν ο Γκατσίνοβιτς και ο Αραούχο. Εξυπακούεται πως πολύ μεγάλη είναι και συμβολή και του Ελίασον στην επιθετική λειτουργία. Μόνο που οι αριθμοί του Σουηδού είναι κυρίως στις ασίστ. Ο Μιγιάτ και ο Σέρχιο έχουν προσφορά και στο σκοράρισμα και στο μοίρασμα. Ο Γκάτσι έχει στο πρωτάθλημα έξι γκολ και τέσσερις ασίστ και ο Αραούχο έξι γκολ και οκτώ ασίστ. Συνολικά 24 γκολ έχουν έρθει από τα πόδια τους με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Ακόμα και στο παιχνίδι του Σαββάτου, όταν βγήκε ο Γκαρσία και μπήκε στην θέση του ο Τσούμπερ, τόσο ο Αραούχο αλλά κυρίως ο Γκατσίνοβιτς, βοήθησαν πολύ και τον Ελβετό να παίξει αρκετά με την μπάλα εντός και εκτός περιοχής, αλλά και συνολικά την επιθετική λειτουργία της ομάδας. Ειδικά ο Μιγιάτ, νομίζω είναι μέσα στις μισές τελικές απ’ αυτές τις 34 που έχει κάνει η ΑΕΚ. Όχι και μικρό πράγμα. Ενώ το γκολ που βάζει είναι προϊόν ακολουθίας σε προσπάθεια εκτέλεσης του Τσούμπερ στα όρια της περιοχής.

Εξυπακούεται πως η απουσία του Γκαρσία είναι ένα πρόβλημα που μακάρι να μην υπήρχε. Περισσότερο το μακάρι είναι να παίξει επιτέλους πλήρης η ΑΕΚ, που με τον προπονητή που έχει και την δουλειά έχει κάνει και το ρόστερ που έχει, δεν βλέπει κανέναν. Αλλά ακόμα και μ’ αυτή την κομβική απουσία που τώρα της προέκυψε, έχει τις λύσεις, ώστε να βοηθηθεί να γίνει λειτουργικός, ο τρόπος που θα επιλέξει ο Αλμέιδα να καλύψει το κενό.

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X