Μετά τις απαραίτητες προσθήκες Λεμάρ και Οριόλα πρέπει να δούμε διαφορετική ΑΕΚ

Μετά τις απαραίτητες προσθήκες Λεμάρ και Οριόλα πρέπει να δούμε διαφορετική ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για τα συμπεράσματα του από την Κρήτη, την ενίσχυση της ΑΕΚ και σκιαγραφεί τον Μπρίντον Λεμάρ και τον Πιέρ Οριόλα

Το Φάιναλ-8 τελείωσε, η ΑΕΚ επέστρεψε στην βάση της και οι περισσότεροι παίκτες έχουν φύγει για την ολιγοήμερη άδεια, λόγω της διακοπής για τα παράθυρα. Η Ένωση έχει πολλά θέματα να λύσει, πρώτα με τους τραυματίες από την «μάχη» της Κρήτης, τους νέους παίκτες αλλά και να ετοιμαστεί για την τελική ευθεία του πρωταθλήματος και του BCL.

Τα συμπεράσματα από την Κρήτη

Αν δούμε με ψυχραιμία τους δύο αγώνες που έδωσε η ΑΕΚ στα «2 Αοράκια» είναι σαν να βλέπουμε την ΑΕΚ όλης της σεζόν. Ένα απαράδεκτο παιχνίδι με τον Πανιώνιο της Γ Εθνικής, που πήγε στην παράταση, αφού όλοι το αντιμετώπισαν με μια πολύ λάθος προσέγγιση και ένα παιχνίδι με το Περιστέρι του μεγαλύτερου μπάτζετ που αν δεν τραυματιζόντουσαν ο Στρέλνιεκς και ο Γουίλιαμς ενώ ήδη έλειπε ο Μίτσελ, η Ένωση θα κέρδιζε τον αγώνα γιατί ήταν εμφανώς καλύτερα και αγωνιστικά αλλά και προετοιμασμένη.

Το πρόβλημα για την ομάδα είναι ότι αυτό γίνεται σε όλη την χρονιά. Παίζει κάποια τρομερά παιχνίδια που τρίβουμε τα μάτια μας από το μπάσκετ και τις νίκες που παίρνει και μετά έρχεται ένα σοκ από κάποια ομάδα που είναι χαμηλότερης δυναμικότητας, κυρίως στο Ελληνικό πρωτάθλημα αφού στην Ευρώπη τα πάει μια χαρά. Πολλές εξηγήσεις μπορούν να δοθούν για αυτό το φαινόμενο και πλέον μετά από τόσο καιρό τείνω να καταλήγω σε δύο. Πρώτον, το ρόστερ ίσως δεν αντέχει τις εβδομάδες που υπάρχουν δύο αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη, ειδικά όταν οι παίκτες δίνουν μεγαλύτερο βάρος και συγκέντρωση στα ματς του BCL. Ξέρω ότι κάποιος θα πει ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτό, αλλά ειδικά τους ξένους παίκτες, είναι πολύ δύσκολο να τους πείσεις να έχουν την ίδια αντιμετώπιση σε όλα τα παιχνίδια.

Δεύτερον και πιο βασικό κατά την γνώμη μου, είναι η διαφορά στην προπονητική τακτική. Καλώς ή κακώς, στο BCL οι προπονητές δεν δίνουν μεγάλη βάση στην τακτική, παίζουν πιο ελεύθερο μπάσκετ και προσπαθούν να βγάζουν στον αφρό τα δικά τους προτερήματα και όχι να καταστρέφουν αυτά του αντιπάλου.

Αντίθετα στην Ελλάδα, οι προπονητές βασίζονται πολύ στην τακτική, ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι της προετοιμασίας του αγώνα γίνεται σε αυτό, οπότε διαβάζουν σωστά την ΑΕΚ και την βραχυκυκλώνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παιχνίδι με το Λαύριο που ο κόουτς Σερέλης, με εκπληκτική τακτική στην άμυνα, έβγαλε εκτός αγώνα τον Μίτσελ και απενεργοποίησε την Ένωση επιθετικά.

Για αυτόν τον λόγο η ΑΕΚ ως ομάδα δεν έχει το περιθώριο να μην κοιτάζει κάθε ματς ως τελικό, με την υψηλότερη συγκέντρωση και όλους τους παίκτες να δίνουν το 100% στο παρκέ. Δεν έχει την πολυτέλεια για χαλαρή προσέγγιση σε κανένα αγώνα.

Παίζουν Λεμάρ και Οριόλα

Η ΑΕΚ προχώρησε σε δύο προσθήκες που φώναζαν εδώ και καιρό ότι χρειαζόταν η ομάδα. Ο Λεμάρ θα πάρει την θέση του Φρέιζιερ, που τελικά ήταν μια αποτυχημένη μεταγραφή και θα δώσει λύσεις από την θέση ‘2’. Ο Αμερικανός είναι ένας παίκτης που μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι, αλλά το θέμα είναι ότι το κάνει με τρόπο που έλειπε μέχρι τώρα από την ομάδα.

Από το καλοκαίρι έχουμε πει ότι ένα στοιχείο που λείπει στην ΑΕΚ είναι ο παίκτης με κάθετο παιχνίδι, να περνάει τον αντίπαλο του και πηγαίνει μέχρι μέσα για να τελειώνει τις φάσεις. Αυτό είναι κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του Λεμάρ, καθώς είναι δυνατό παιδί, έχει καλά πατήματα, καλό χειρισμό μπάλας και μπορεί να περάσει τον αντίπαλο του. Παρά το καλό του ποσοστό στο τρίποντο (39.7% φέτος), ο όγκος των προσπαθειών του είναι λίγες από την περιφέρεια, καθώς προτιμάει αντί να σουτάρει για τρεις, να επιτεθεί σε close out άμυνα και να τελειώσει με drive τις φάσεις.

Το ερωτηματικό πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η μετάβαση από ένα πρωτάθλημα όπως το Γαλλικό, που βασίζεται στην αθλητικότητα και τον γρήγορο ρυθμό, σε ένα εντελώς διαφορετικό, όπως το Ελληνικό, που η τακτική, η σκληράδα και το μπασκετικό ξύλο, παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Από το προφίλ του πάντως, μοιάζει για παίκτης που θα βοηθήσει, αλλά μέσα από την ομαδική λειτουργία. Δεν περιμένω κάποιον που θα έρθει και θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του κάνοντας την διαφορά από την πρώτη μέρα.

Η απόκτηση του Οριόλα σίγουρα ήταν έκπληξη για πολλούς, αλλά και ένα ρίσκο. Ο Ισπανός φυσικά είναι ένας παίκτης που όλοι γνωρίζουν και έχουν δει τόσα χρόνια με την φανέλα της Μπαρτσελόνα. Φέτος είχε πολλά προβλήματα με την μέση του, για αυτό και ο τελευταίος αγώνας που πάτησε στο παρκέ ήταν στις 30/12/22 απέναντι στην Μανρέσα. Το προηγούμενο Σάββατο επέστρεψε στην 12δα της Τζιρόνα αλλά δεν αγωνίστηκε και πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε το διαζύγιο του με την Ισπανική ομάδα.

Όπως είναι λογικό λοιπόν, το μοναδικό ερωτηματικό για τον Οριόλα, είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται και στο κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει άμεσα. Για το μπασκετικό κομμάτι, δεν χρειάζεται να κάνουμε καν συζήτηση καθώς είναι ένας πολύ υψηλού IQ παίκτης, ένας ρολίστας που κάνει πολλά πράγματα σε πολύ καλό επίπεδο και μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευκολία και στις δύο θέσεις των ψηλών. Η τακτική του προσήλωση ταιριάζει απόλυτα στο στυλ της ΑΕΚ, οπότε θα περιμένουμε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται για να καταλάβουμε και πόσο θα βοηθήσει.

Με την έναρξη των υποχρεώσεων, αρχίζει πάλι ένα πρόγραμμα-«φωτιά» για την ΑΕΚ, οπότε είναι σημαντικό να παρουσιαστεί έτοιμη και με όλους τους παίκτες (πλην Μίτσελ ίσως) στην διάθεση της.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X