Το ματς της ΑΕΚ στο Φάληρο, μπούσουλας για την Τούμπα

Το ματς της ΑΕΚ στο Φάληρο, μπούσουλας για την Τούμπα
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι όλα τα αγωνιστικά δεδομένα του παιχνιδιού της ΑΕΚ την Κυριακή με τον ΠΑΟΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το αν η φετινή ΑΕΚ είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, νομίζω έχει ήδη λυθεί. Αυτό που μένει, είναι να φανεί αν θα πάρει στο τέλος αυτό που πραγματικά της αξίζει. Νομίζω πως αυτό είναι πλέον το μοναδικό διακύβευμα. Και χωρίς το κυριακάτικο παιχνίδι πρακτικά να δίνει κάτι, είναι ένα ματς από το οποίο η ΑΕΚ μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για το αν τελικά θα πάρει ή όχι φέτος αυτά που αξίζουν στην μέχρι τώρα εικόνα της.

Αν το ματς ήταν στη Νέα Φιλαδέλφεια, η συζήτηση θα ήταν αλλιώς. Άλλωστε τον έχει ήδη υποδεχθεί η ΑΕΚ τον ΠΑΟΚ στο νέο της γήπεδο και το τελικό 2-0 ήταν εξόχως τιμητικό για τιμητικό για τον αντίπαλο. Τόσο τιμητικό που ακόμα και για έναν τυπάκο όπως ο Λουτσέσκου, ήταν δύσκολο να μην το παραδεχθεί και να υποστηρίξει μια άλλη, εντελώς δική του εικόνα. Και γενικώς η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει δείξει ήδη πως δεν βλέπει κανέναν.

Ωστόσο δεν δείχνει ακριβώς το ίδιο πρόσωπο και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Τουλάχιστον όχι με την ίδια συνέπεια και σταθερότητα. Μέχρι ενός σημείου, αυτό είναι λογικό. Όμως από την άλλη μεριά, πρέπει να μπει και στη συζήτηση, καθώς το ματς την Κυριακή με τον ΠΑΟΚ δεν είναι στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά είναι στην Τούμπα. Ως εκ τούτου είναι ένα ζητούμενο, το πρόσωπο που θα δείξει η ΑΕΚ.

Το καλύτερο ματς της ΑΕΚ φέτος…

Έχει κάνει ματς φέτος μακριά από τη Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ, που δεν ήταν καθόλου καλή. Και το πλήρωσε, καθότι δεν πήρε ούτε την ισοπαλία. Από την άλλη μεριά, για να ξέρουμε και τι λέμε, ίσως το καλύτερο φετινό της παιχνίδι από πλευράς αγωνιστικής εικόνας, το έχει κάνει σε εκτός έδρας ματς. Χωρίς καν να το κερδίσει. Ήταν το παιχνίδι του πρώτου γύρου με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Νομίζω πως εκείνο το ματς, ασχέτως αν κόλλησε στο 0-0, ήταν που η αγωνιστική εικόνα και νοοτροπία που έβγαλε η ΑΕΚ, έπεισε πως φέτος είναι το φαβορί για τους τίτλους.

Ήταν συμπαγής, ήταν πιεστική, ήθελε και έπαιρνε την μπάλα δική της και όταν αυτό συνέβαινε, ήξερε ακριβώς τι πρέπει να την κάνει. Ήταν τέτοια η αίσθηση που έδωσε η ΑΕΚ στο γήπεδο καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, που έβγαλαν τεράστια ανακούφιση στον Ολυμπιακό όταν το ματς έληξε χωρίς να έχει γίνει γκολ καμία από τις ευκαιρίες που φτιάχτηκαν. Και μάλιστα σε σετ οργανωμένο παιχνίδι.

Εκείνο το ματς στο Φάληρο, πρέπει να είναι ο μπούσουλας της ΑΕΚ γι αυτό της Κυριακής στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ. Και ως εικόνα και ως νοοτροπία και ως δουλειά μέσα στο γήπεδο. Σ’ εκείνο το παιχνίδι στο Φάληρο, ο Πινέδα έπαιξε στον άξονα δίπλα στον Γιόνσον. Και ήταν ο Γκατσίνοβιτς αριστερά. Είχε δηλαδή εκείνο το αγωνιστικό μοντέλο που εφάρμοσε σ’ ολόκληρο τον πρώτο γύρο και που ήταν και το πιο πειστικό και το πιο θεαματικό.

Ο Αλμέιδα έχει την δυνατότητα και τώρα στην Τούμπα, να πάει με το ίδιο μοντέλο. Μάλιστα με μια ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα. Έχει διαθέσιμο και τον Ελίασον. Κάτι που δεν υπήρχε στο Καραϊσκάκη και γι αυτό στην θέση του δεξιού εξτρέμ είχε παίξει ο Άμραμπατ. Είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος παιχνιδιού της ΑΕΚ με τον Άμραμπατ στην ενδεκάδα και με τον Ελίασον στην ενδεκάδα. Ο Σουηδός είναι το καλύτερο δεξί εξτρέμ του πρωταθλήματος και ο Μαροκινός είναι από τους καλύτερους για να έρχεται ως game changer από τον πάγκο.

Το πιο πειστικό, αλλά και το πιο αποτελεσματικό μοντέλο

Παρόλο που μοιάζουν οι συνθήκες κατάλληλες και ώριμες για να επιστρέψει στην Τούμπα το αγωνιστικό μοντέλο του πρώτου γύρου, δεν είμαι σίγουρος πως έχει κλειδώσει στο μυαλό του Αλμέιδα. Κυρίως διότι το έτερο μοντέλο, στο οποίο ο Πελάδο υποχρεώθηκε να πάει λόγω των τραυματισμών του Γκατσίνοβιτς και του Ελίασον, δεν ήταν εξίσου πειστικό αγωνιστικά και θεαματικό, αλλά ήταν αποτελεσματικό. Η ΑΕΚ με τον σχηματισμό με τα δυο αμυντικά χαφ, έχει κάνει 12 νίκες σε 13 ματς. Όχι μικρή υπόθεση. Και το βάζει σίγουρα στο μυαλό του και αυτό ο Αλμέιδα.

Όπως και σίγουρα βάζει την παράμετρο του πόσο εντυπωσιακά καλά, ρόλαρε το σχήμα με τον Πινέδα δίπλα στο αμυντικό χαφ, ακόμα και σε ζόρικες έδρες. Στο Καραϊσκάκη η ΑΕΚ έκανε ματσάρα, αλλά δεν κέρδισε γιατί απλώς δεν έκανε γκολ τις ευκαιρίες που έχασε. Στο Χαριλάου η ΑΕΚ επίσης έκανε ματσάρα, κέρδισε, αλλά και πάλι βάσει ευκαιριών θα μπορούσε και με πολύ μεγαλύτερο σκορ. Όμως σημασία έχει η αγωνιστική εικόνα και η ανταπόκριση στις ανάγκες των δυο αυτών παιχνιδιών.

Να έχουμε στο μυαλό μας και κάτι άλλο. Όπως και τα ματς σε Φάληρο και Χαριλάου, έτσι και το κυριακάτικο στην Τούμπα, θα χρειαστεί και ένταση και τρεξίματα. Ίσως ακόμα περισσότερο σε σχέση με τα άλλα δυο. Είναι τομείς που η ΑΕΚ ξεκάθαρα υπερέχει, αλλά το δείχνει πολύ περισσότερο όταν έχεις στο γήπεδο τους παίκτες της με την μεγαλύτερη ένταση και τα πιο πολλά και πιο γρήγορα τρεξίματα. Φυσικά και αυτό το έχει πρώτος και πριν απ’ όλους εμάς στο μυαλό του ο Αλμέιδα.

Και για να το κλείσω, ο Πελάδο έχει δείξει πως όλα τα κομβικά ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα η ΑΕΚ, ήξερε ακριβώς πως να τα διαχειριστεί. Χωρίς καν να έχει την πρώτιστη σημασία η επιλογή που κάνει στα πρόσωπα ή στον σχηματισμό. Κυρίως έχει να κάνει με το πως βγαίνει στην γήπεδο νοοτροπία, ο χαρακτήρας και η δουλειά που έχει κάνει η φετινή ΑΕΚ. Αυτό είναι και το στοιχείο που κάθε φορά κρίνει και το πως θα πάνε τα παιχνίδια της.

 

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X