Το Final 8 του Κυπέλλου μέσα από τα... μάτια του Φώτη Τακιανού

Το Final 8 του Κυπέλλου μέσα από τα... μάτια του Φώτη Τακιανού
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στο Ηράκλειο, αρχής γενομένης από σήμερα, θα «χτυπά» η… καρδιά της καλαθόσφαιρας, με τον Πανιώνιο, την ΑΕΚ, το Περιστέρι, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, τον Αρη, τον Παναθηναϊκό και τον Κολοσσό, να διεκδικούν το τρόπαιο, το οποίο το βράδυ της Κυριακής (19/2), θα καταλήξει στα… χέρια ενός από όλους. Φαβορί στη διοργάνωση, βάσει της εξαιρετικής αγωνιστικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται , τη δεδομένη χρονική στιγμή και πιστοποιείται από το αήττητο που μετρά στην Basket League (16-0) και την πρωτιά του στη βαθμολογία της Euroleague (17-7), υπάρχει και δεν είναι άλλο από τους Πειραιώτες. Θα είναι, εν τέλει, ο Ολυμπιακός αυτός που θα φύγει από το νησί με τον πρώτο εγχώριο τίτλο της χρονιάς ή είναι εφικτό να προκύψει έκπληξη; Την απάντηση έδωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και το Πρακτορείο FM 104.9, ο Φώτης Τακιανός.

Ο κορυφαίος προπονητής στην Ελλάδα, για τη σεζόν 2021-2022, ανέφερε, αρχικά, για την διοργάνωση: «Ηταν ζητούμενο πολλών ετών το Final-8, καθώς έτσι παίζεται ανά την Ευρώπη το Κύπελλο. Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς που κατάφεραν, έστω και καθυστερημένα, να το δημιουργήσουν στην Ελλάδα , ώστε να το απολαύσουμε όλοι εμείς. Θεωρώ ότι η διαδικασία της κλήρωσης έφερε έναν πρώιμο τελικό. Εχουμε βιώσει, βέβαια, πολλές εκπλήξεις στη διάρκεια νοκ άουτ αγώνων Κυπέλλου. Υπάρχει η λογική όλων μας ότι το πιο σημαντικό παιχνίδι και αυτό που θα δώσει το μεγαλύτερο ποσοστό για την κατάκτηση του Κυπέλλου, είναι ο αναμενόμενος ημιτελικός ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά καλό είναι να μην υποτιμήσουμε όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Εχει σημασία το πως μπαίνουν οι ομάδες στο Final-8, το μομέντουμ στο οποίο βρίσκονται και αν μπορούν να διαχειριστούν τα συνεχόμενα παιχνίδια. Το Final-8 θα φιλοξενηθεί σε ένα υπέροχο γήπεδο, από ανθρώπους που έχουν εμπειρία διοργανώσεων. Προστατεύεται,  όσο γίνεται περισσότερο, η διαδικασία των φιλάθλων και το ποιος θα μπει στο γήπεδο. Ευχή όλων είναι να διοργανώνονται αγώνες χωρίς καμία αμφισβήτηση για το αν θα έχουμε παρεκτροπές και συμπλοκές φιλάθλων. Εχουν χαθεί ζωές, αυτά πρέπει να σταματήσουν, επιτέλους. Το μπάσκετ και ο αθλητισμός πρεσβεύουν άλλα ιδεώδη, τα οποία και οι Ελληνες θα πρέπει να τα υιοθετήσουν».

Αναλύοντας τις αναμετρήσεις ο Φώτης Τακιανός επισήμανε:

Για τα ζευγάρια των προημιτελικών:

Πανιώνιος-ΑΕΚ
«Σαφώς, με μεγάλο σεβασμό στον Πανιώνιο, νομίζω πως όλες οι πιθανότητες νίκης είναι στην ΑΕΚ. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι τεράστια. Ο Πανιώνιος αγωνίζεται, αυτήν τη στιγμή, στον β’ όμιλο της Β’ Εθνικής. Κατάφερε να βρίσκεται στο Final -8 και αυτό είναι τιμητικό για την ιστορία της ομάδας. Βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του ομίλου του, σε σύνολο 17 αγώνων έχει 16 νίκες και 1 ήττα. Εχει παίκτες όπως ο Βεργίνης, ο Μάντζαρης, ο Χάλαρης, ο Παπαδιονυσίου, ο Αντωνάκης και τα άλλα παιδιά, χωρίς να θέλω να αδικήσω κανέναν. Είναι παιδιά που τους αξίζουν συγχαρητήρια για το ότι έφτασαν τον Πανιώνιο ως εδώ, αλλά νομίζω ότι είναι και μέχρι εδώ η πορεία της ομάδας. Η ΑΕΚ έχει τεράστια διαφορά από τον Πανιώνιο. Αρέσκεται να παίζει στο σετ παιχνίδι, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό τέμπο, με ρυθμό παιχνιδιού ελεγχόμενο. Η δημιουργία της είναι σε υψηλό ποσοστό, παίζει κάθε παιχνίδι με 20 ασίστ, αλλά και έχει μεγάλο ποσοστό λάθους. Το μομέντουμ της είναι ότι έρχεται από μια απρόσμενη ήττα από το Λαύριο. Θεωρώ πως θα παίξει αφυπνιστικό ρόλο αυτή ήττα. Με τις προσθήκες των Γιάνκοβιτς, Γόντικα, φαντάζει πιο δυνατή από ότι ήταν την προηγούμενη περίοδο, αλλά με χειρότερο ρυθμό. Αναζητά χημεία μεταξύ νέων και παλιών παικτών της. Είναι υψηλού επιπέδου οι Φρέιζερ, Μίτσελ, ΜακΓκρίφ, Μάιλς, πολύ καλές μονάδες ο Φλιώνης, ο Στρέλνιεκς, ο Γουίλιαμς. Συνθέτουν όλοι ένα σύνολο πλήρως ανταγωνιστικό. Νομίζω θέτει η ΑΕΚ σοβαρή υποψηφιότητα να είναι η μία ομάδα του τελικού».

Περιστέρι -ΠΑΟΚ
«Πολύ ενδιαφέρον ζευγάρι. Το Περιστέρι στα τελευταία 5 παιχνίδια του στο πρωτάθλημα έχει μια αστάθεια. Μετά τη νίκη στη Θεσσαλονίκη επί του ΠΑΟΚ και την ήττα στον πόντο από τον Ολυμπιακό , περιμέναμε να υπάρχει μια άνοδος στην πορεία του, προέκυψε, όμως, η εμφάνιση και η ήττα από την ΑΕΚ, η ήττα από την Καρδίτσα. Ως φιλοσοφία, αρχίζει από την επίθεση, έχει καλή διαδικασία δημιουργίας και υψηλό ποσοστό στο πως λειτουργεί στο δίποντο και στο τρίποντο. Ο βασικός λόγος που δεν μπορεί να βρει ρυθμό είναι η άμυνα. Ο ΠΑΟΚ έχει την 4η καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα, επενδύει στην αποτελεσματικότητά του από την περιφέρεια. Εχει ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, στο οποίο πιστεύει και δεν το έχει αλλάξει. Βάσει βάθος στο ρόστερ, ίσως και καλύτερης φροντ λάιν, θα δώσω ένα μικρό προβάδισμα για τη νίκη στο Περιστέρι, αλλά με ένα τεράστιο ερωτηματικό, όπως φαίνεται στα μάτια μου, για το πως μπαίνουν- αυτήν τη στιγμή- οι δύο ομάδες στο Final-8. Νομίζω πως ο ΠΑΟΚ μπαίνει καλύτερα. Οπότε, ίσως αυτό το μικρό προβάδισμα του Περιστερίου να εξομαλύνεται με τη διαδικασία του μομέντουμ για τον ΠΑΟΚ».

Ολυμπιακός-Αρης
«Ξεκάθαρο φαβορί είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο φορμαρίσματος και αποδεικνύεται περισσότερο από την παρουσία του στην Euroleague. Eχει την καλύτερη επίθεση και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, σουτάρει από το τρίποντο με το εκπληκτικό 45%, το 80% των πόντων της επίθεσής του μπαίνει από ασίστ, το οποίο δείχνει το επίπεδο ομαδικότητας στη λειτουργία του και το πως μοιράζεται η μπάλα. Η ταχύτητα εκτέλεσης και απόφασης των παικτών του, σε απλές διαδικασίες, θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τον Αρη. Υπάρχει, επίσης, η κυριαρχία του στη ρακέτα, το πως λειτουργεί ο Βεζένκοφ, ανάλογα με το τι του δίνει η άμυνα. Ο Αρης, από την άλλη, έχει τη δική του φιλοσοφία, αρχίζει από την άμυνά του, παίζοντας σκληρά πάνω στην μπάλα, με συνέπεια , πολλές φορές, να σπρώχνει τον αντίπαλό του σε λάθος και αντίστοιχα, σε κλέψιμο των δικών του παικτών, το οποίο οδηγεί σε fast break. Χρησιμοποιεί εναλλαγές άμυνας από man to man, σε διάφορες ζώνες, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στο ρυθμό του αντιπάλου του, έχει έφεση στα επιθετικά ριμπάουντ. Η άμυνα, τα κλεψίματα και το πως ανανεώνει τις επιθέσεις του ο Αρης, κλείνουν την απόσταση που μπορεί να έχει, σε επίπεδο ποιότητας, από τους αντιπάλους του και δημιουργούν μια ομάδα που παλεύει κάθε φάση, παίρνει ενέργεια από την άμυνα. Αυτά σε συνδυασμό με το αν έχει αποτελεσματικότητα από το τρίποντο, τον καθιστούν επικίνδυνο για κάθε αντίπαλο. Τολμώ να πω πως, εφόσον κάνει το ιδανικό παιχνίδι, μπορεί να γίνει επικίνδυνη ομάδα και για τον Ολυμπιακό, αν ο Ολυμπιακός, με τη σειρά του, δεν είναι καλός».

Παναθηναϊκός- Κολοσσός
«Θεωρώ πως έχει λίγες πιθανότητες νίκης ο Κολοσσός. Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο Final-8 με μοναδικό στόχο τον τίτλο. Για όσους βλέπουμε τα πράγματα από έξω, αυτό είναι σαφές. Ο Παναθηναϊκός είναι «πληγωμένος» , σε σχέση με τον Ολυμπιακό και οι κινήσεις που έγιναν για την ενίσχυσή του, για να παρουσιαστεί όσο γίνεται πιο δυνατός στο Final-8, φανερώνουν το σκεπτικό και την ανάγκη του να κατακτήσει το τρόπαιο. Προέρχεται από δύσκολη επικράτηση επί του Προμηθέα, πιστεύω πως η εμφάνισή του στο συγκεκριμένο ματς θα λειτουργήσει αφυπνιστικά στο Κύπελλο. Επιθετικά είναι αποτελεσματικός, αλλά δεν υπάρχει η κυκλοφορία της μπάλας που θα τον εκτόξευε, κατά την άποψή μου, στο επιθετικό κομμάτι. Με βάσει τους αριθμούς, διαθέτει την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, αλλά κατ’ ουσίαν έχει μεγάλα κενά στην αμυντική του λειτουργία. Αν ο Παναθηναϊκός θέλει τον τίτλο και θέλει να είναι ανταγωνιστικός σε όλα τα παιχνίδια του στο Final-8, θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερος αμυντικά , σε σχέση με το πως ήταν μέχρι τώρα , αλλά και σε ό,τι αφορά την τακτική, την ενέργεια και το πάθος του».

Για τον αναμενόμενο ημιτελικό ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: 

«Μιλάμε για ένα παιχνίδι σε ουδέτερη έδρα, χωρίς την παρουσία φιλάθλων έτσι όπως την έχουμε μάθει όταν παίζει κάθε ομάδα στην έδρα της. Αρα, αυτό προσδίδει στο συγκεκριμένο ματς μια ουδετερότητα. Ο Ολυμπιακός στην πορεία του, κυρίως στην Euroleague, αλλά και ελληνικό πρωτάθλημα, έχει συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο επιβάλλεται στον αντίπαλό του και με συγκεκριμένους παίκτες. Η αμυντική τακτική του Παναθηναϊκού θα θέσει το στάτους του αγώνα. Αν αφήσεις τον Ολυμπιακό να κυκλοφορήσει την μπάλα, μειώνονται οι πιθανότητες νίκης σου. Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να θέσει πράγματα στο παρκέ από το να ακολουθήσει και να προσπαθήσει να βρει λύσεις για το τι θα κάνει ο Ολυμπιακός. Τα ποσοστά νίκης αυξομειώνονται ανάλογα με το πόσο θα είναι έτοιμη η κάθε ομάδα να επιβάλλει το δυνατό της στοιχείο και να εξουδετερώσει το δυνατό σημείου του αντιπάλου. Αν παίξουν οι ομάδες όπως το περιμένουμε, τότε η πλάστιγγα γέρνει υπέρ Ολυμπιακού. Περιμένω, όμως, να δω αντίδραση από τον Παναθηναϊκό, ενέργεια και πάθος, τα οποία χρειάζεται να τα έχει σε υψηλό επίπεδο».

Για τον τελικό του Final-8: 

«Θα παίξει ρόλο η κόπωση. Οι ομάδες που θα ξεκινήσουν το τουρνουά θα έχουν μια μέρα ξεκούρασης, σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Η μία εκ των δύο μεγάλων που θα προκύψει από τον έναν ημιτελικό θα παίξει την επόμενη μέρα στον τελικό με φθορά, δηλαδή, με κούραση, ένταση, ψυχολογική πίεση και αυτά τα στοιχεία μπορούν να καλύψουν το πλεονέκτημα που θα έχει από τον άλλον φιναλίστ. Προφανώς και όποιος από τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό προκριθεί στον τελικό έχει το προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου. Δε θα δώσω μεγαλύτερο ποσοστό στον άλλον φιναλίστ, όποιος και αν είναι, είναι εφικτό, ωστόσο, να δούμε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι στον τελικό».

Γιώργος Τσακίρης: Καλή Ανάσταση και έπειτα διπλό στο Φάληρο...
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X