Ήρθε η ώρα να τελειώνουν τα ψέματα και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στην ΑΕΚ

Ήρθε η ώρα να τελειώνουν τα ψέματα και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στην ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την λάθος νοοτροπία της ΑΕΚ, την χαλαρότητα που παρουσιάζει σε κάποιους αγώνες και την περίπτωση του Φρέιζιερ.

Η ΑΕΚ υπέστη μια τραγική ήττα στην έδρα της από το Λαύριο με μια αποκαρδιωτική εμφάνιση όπως είπαμε και στο χθεσινό σχόλιο της ημέρας.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το παιχνίδι, ούτε να κάνουμε αναλύσεις για το τι έφταιξε. Η αλήθεια είναι μία. Η ΑΕΚ ήταν τρίτη στο πρωτάθλημα και έπαιζε με την τελευταία ομάδα της κατηγορίας, που μέχρι χθες δεν είχε εκτός έδρας νίκη. Αυτές οι δύο ομάδες λοιπόν αναμετρήθηκαν και τρία λεπτά πριν το τέλος, η τελευταία ομάδα κέρδιζε 20 ολόκληρους πόντους την τρίτη ομάδα στην έδρα της. Ευτυχώς να λέμε που χαλάρωσαν στο τέλος και δεν έγραψε και 100 το κοντέρ.

Η Ένωση λοιπόν που έχει κερδίσει φέτος δύο φορές το Περιστέρι, μία φορά τον Προμηθέα, την Καρσίγιακα, δύο φορές την Τόφας, μία την Γαλατά και προσφάτως την Λιμόζ, όλες αυτές οι ομάδες με λίγο μεγαλύτερα έως πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ, έχασε από το Λαύριο που είναι ζήτημα αν έχει έστω και το μισό δικό της. Αν προσθέσουμε αυτήν την ήττα δίπλα σε αυτές με τον ΠΑΟΚ και τον Άρη στην έδρα της, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι θέμα απόδοσης, αν είναι καλή ή κακή η ομάδα, αλλά θέμα νοοτροπίας. Προφανώς δεν τίθεται ερώτημα αν μπορεί η ΑΕΚ να κερδίσει το Λαύριο, ή αν χρειάζεται τον Στρέλνιεκς για κερδίσει την ομάδα του κόουτς Σερέλη.

Λάθος νοοτροπία

Το όλο ζήτημα είναι η προσέγγιση του αγώνα που σε όλες αυτές τις ήττες είναι ίδια. Όταν η ΑΕΚ μπαίνει στους αγώνες απροετοίμαστη πνευματικά και αγωνιστικά, είναι πολύ εύκολο να χάσει από οποιονδήποτε. Το κακό είναι ότι όχι μόνο χάνει αλλά διασύρεται, δείγμα του πόσο σε άλλο γήπεδο βρίσκεται. Χθες το παιχνίδι φάνηκε από τα πρώτα λεπτά. Καταλάβαινες σε όλες τις κινήσεις των παικτών της ΑΕΚ ότι το μυαλό τους ταξίδευε, δεν ξέρω που, αλλά σίγουρα όχι στον συγκεκριμένο παιχνίδι. Βλέπω αρχική πεντάδα Φρέιζιερ, Ξανθόπουλο, Γιάνκοβιτς, ΜακΓκρίφ και Μίτσελ. Ξεκάθαρο μήνυμα ότι θεωρούμε εύκολο το παιχνίδι και είναι ευκαιρία να ξεκουράσουμε και κάποιους. Αυτά περνάνε ενδόμυχα στους παίκτες. Όταν άρχισε να στραβώνει, μπήκαν άρον-άρον οι θεωρητικά βασικοί, αλλά δεν είναι κάθε μέρα της Λιμόζ ή της Καρσίγιακα.

Πλέον έχουμε φτάσει μέσα Φεβρουαρίου και καταλαβαίνουμε ότι αυτή η αστάθεια της ΑΕΚ δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Σε ένα παιχνίδι παίζουν για 10 σε άλλο για μηδέν. Δεν υπάρχει σοβαρή ομάδα που να έχει τόσο μεγάλη διαφορά στην απόδοση της και δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα έτσι. Το έχω ρωτήσει πολλές φορές στους προπονητές, δεν παίρνω κάποια συγκεκριμένη απάντηση για το τι φταίει, οπότε αν εκείνοι δεν ξέρουν τι φταίει, προφανώς δεν ξέρουν και πώς να το διορθώσουν.

Απλά θα πω ένα πράγμα για να τελειώνουμε. Η ΑΕΚ με το ρόστερ που έχει και την φιλοσοφία της ως ομάδα, δεν έχει το δικαίωμα να μην σέβεται κάποιο αντίπαλο και να τον υποτιμά. Η Ένωση δεν έχει ταλέντο που μπορεί να κερδίζει ματς έτσι με μια καλή εμφάνιση ενός ή δύο παικτών. Ο χαρακτήρας της είναι να παλεύει και να ρίχνει μπασκετικό ξύλο στην άμυνα, κρατώντας τα σκορ κοντά στους 65-75 πόντους. Αν δεν το κάνει αυτό θα χάνει από οποιαδήποτε ομάδα, έτσι απλά. Η ΑΕΚ δεν διαθέτει παίκτη σαν τον Κόουλ που έχει προσωπική ενέργεια και στην μέρα του μπορεί να σου βάλει 20-25 πόντους μόνος του, βασίζεται στην ομαδική λειτουργία και την προσπάθεια όλων των παικτών. Όταν δεν υπάρχει αυτή η προσπάθεια τότε ο Κόουλ θα γίνεται Τζέιμς Χάρντεν.  Για αυτή την σοβαρότητα και την προσέγγιση των παικτών σε κάθε αγώνα, υπεύθυνο είναι το προπονητικό τιμ, που πρέπει να δίνει στους παίκτες να καταλαβαίνουν την σημαντικότητα κάθε αγώνα. Σύμφωνοι, τα παιχνίδια της Ευρώπης είναι από μόνα τους ένα κίνητρο, αλλά στα συμβόλαια τους δεν λέει κάπου παίζουμε σοβαρά μόνο εκεί και όχι με το Λαύριο.

Να τελειώνει το αστείο με τον Φρέιζιερ

Νομίζω πλέον δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας με την περίπτωση του Φρέιζιερ. Ο Αμερικανός δεν κόλλησε με την ομάδα, δεν κόλλησε με το μπάσκετ που παίζεται στην Ευρώπη, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι κάθε κατοχή είναι σημαντική και δεν πρέπει να την σπαταλάς. Συμβαίνουν αυτά, δεν είναι κάτι περίεργο. Πλέον και οι δύο πλευρές έχουν καταλάβει ότι δεν ταιριάζουν. Και η ΑΕΚ δεν είναι ευχαριστημένη και ο παίκτης είναι σχεδόν αδιάφορος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίρνει λεπτά συμμετοχής, εφόσον μόνο κακό κάνει στην ομάδα.

Προσοχή, δεν λέω ότι φταίει ο Φρέιζιερ που έχασε η ΑΕΚ από το Λαύριο, για να μην τρελαθούμε κιόλας. Όμως εφόσον είναι εκτός κλίματος ξεκάθαρα, ο ίδιος δεν έχει καν την ψυχολογία να αγωνιστεί, δεν χρειάζεται να είναι στην 12δα. Η φάση που κάνει στο δεύτερο ημίχρονο, που περνάει μέσα στην ρακέτα, είναι μόνος του και βγάζει την μπάλα στο τρίποντο είναι ενδεικτική της ψυχολογίας που κουβαλάει αυτήν την στιγμή. Αν δεν μπορεί η ΑΕΚ να τον αποζημιώσει, ας τον αφήσει στην εξέδρα, δεν θα είναι η πρώτη φορά, το ίδιο έκανε πέρσι με τον Μπόγρη και τον Παππά και πληρωνόντουσαν κανονικά, όμως το κλίμα βελτιώθηκε.

Ξαναλέω, δεν είναι ο Φρέιζιερ το κακό της ΑΕΚ, ούτε ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά είναι και αρνητικός. Το να μην κολλήσει ένας παίκτης είναι πολύ φυσιολογικό, το βλέπουμε κάθε μέρα σε ομάδες. Το να αγωνίζεται όμως ενώ είναι με το ένα πόδι στην έξοδο, δεν είναι λογικό και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.

Η ΑΕΚ για μια ακόμη φορά κατάφερε φέτος να ξενερώσει τον κόσμο της και να πάει με την χειρότερη δυνατή ψυχολογία στο Φάιναλ-8 της Κρήτης. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα καταλάβουν ότι έχει μια μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί σε έναν τελικό και να εμφανιστεί η καλή ΑΕΚ και όχι αυτή που είδαμε εχθές.

Mega Deal* Γνωριμίας στην Betsson, διαλέγεις το δώρο* που σου ταιριάζει! *Όροι & Προϋπ. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Σταμάτης Βούλγαρης: Τα «ρεπορτάζ» που ξεφτιλίστηκαν σε χρόνο dt
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X