Κόουτς, αυτή η νίκη της ΑΕΚ ήταν όλη δική σου

Κόουτς, αυτή η νίκη της ΑΕΚ ήταν όλη δική σου
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την τεράστια νίκη στην έδρα ενός εκ των φαβορί της διοργάνωσης και τον Ηλία Καντζούρη που έχει φτιάξει ένα σύνολο μαχητών.

Είναι πολλές φορές που η ΑΕΚ κοντεύει να σε τρελάνει. Μέχρι τώρα μέσα στην χρονιά έχει κάνει όλα τα απίστευτα. Από μεγάλες γκέλες, μέχρι τεράστιες νίκες. Τον τελευταίο καιρό όμως δείχνει να βρίσκει μια σταθερότητα στο μίνιμουμ της απόδοσης της, που δημιουργεί μια αισιοδοξία για το μέλλον.

Το τέλειο παιχνίδι

Η ΑΕΚ πήγε στην έδρα της Γαλατά, έχοντας στην πλάτη της μια βαριά ήττα από την Μάλαγα, με ένα αποτέλεσμα όμως που ήταν μαγική εικόνα, καθώς κατέρρευσε στα τελευταία 7-8 λεπτά. Στον αντίποδα οι Τούρκοι είχαν έναν θρίαμβο απέναντι στην Λιμόζ στην έδρα τους με κατοστάρα.

Ο Ηλίας Καντζούρης παρουσίασε μια ομάδα άρτια προετοιμασμένη τόσο στο πνευματικό κομμάτι, όσο και στο τακτικό και αυτό φάνηκε από τα πρώτα λεπτά του αγώνα. Οι Τούρκοι μπαίνουν πάντα με ορμή στα παιχνίδια τους, προσπαθούν να δώσουν έναν γρήγορο ρυθμό, να χτυπήσουν στο transition και να εκμεταλλευτούν τους παίκτες με προσωπική φάση που έχουν. Η ΑΕΚ έκανε πολύ καλή δουλειά στον έλεγχο του ρυθμού και παράλληλα κυριαρχώντας στα ριμπάουντ δεν τους επέτρεψε να βγάλουν γρήγορες επιθέσεις.

Αμυντικά, τα γκαρντ της Ένωσης έκαναν τρομερά δύσκολη την ζωή των αντίστοιχων της Γαλατά, που είναι και οι κύριοι εκφραστές των επιθετικών προσπαθειών. Οι Μαγκί, Ράσελ και Ένις σκόραραν συνολικά 26 πόντους με 7/32 σουτ εντός πεδιάς.  Σε αυτό το κομμάτι έκαναν εξαιρετική δουλειά ατομικά οι Φλιώνης και Γουίλιαμς, ενώ και η ομαδική λειτουργία ήταν έτοιμη, κάνοντας εκπληκτικές περιστροφές στις περισσότερες περιπτώσεις.

Όσο περνούσε η ώρα, η ΑΕΚ φαινόταν ότι γινόταν πιο δυνατή, πατούσε πιο γερά στα πόδια, ενώ αντίθετα, οι παίκτες των Τούρκων σαν να μην περίμεναν τέτοια αντίσταση και κατέφυγαν σε τραβηγμένες ατομικές προσπάθειες. Χάρις στο ταλέντο τους, κάποιες μπήκαν αλλά δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν την ΑΕΚ έτσι. Με λίγη ψυχραιμία στο τέλος και ένα μεγάλο τρίποντο του Γουίλιαμς, που μέχρι τότε είχε σπάσει τα καλάθια, η Ένωση πήρε μια μεγάλη νίκη που της δίνει το πλεονέκτημα για την πρόκριση αν προστατέψει την έδρα της.

Τι έχει πετύχει η ΑΕΚ στην Ευρώπη

Αν τα βάλουμε κάτω ήρεμα και δούμε την πορεία της ΑΕΚ στην Ευρώπη μέχρι σήμερα θα δούμε ότι έχει κάνει συνεχείς υπερβάσεις. Ειδικά απέναντι σε Τούρκους φέτος, κάνει πλάκα και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Κέρδισε ομάδες που έχουν πολλαπλάσια μπάτζετ από εκείνη, με την καλή ομαδική δουλειά της και τις ξεκάθαρες αρχές του προπονητή της. Κέρδισε την Καρσίγιακα και την άφησε 3η στον όμιλο, πέρασε με σκούπα την Τόφας και χθες πήρε το ροζ φύλλο αγώνα στην έδρα ενός από τα φαβορί της διοργάνωσης, παίζοντας έναν εξαιρετικό αγώνα.

Ο Ηλίας Καντζούρης πέρασε ένα διάστημα που είχε στραμμένα πάνω του τα πυρά, καθώς η ομάδα πέρασε μια μεγάλη κάμψη και έπαιζε και ένα αντιτουριστικό μπάσκετ. Εδώ και κάμποσο καιρό, η ΑΕΚ μοιάζει όλο και περισσότερο με ομάδα με όλα τα γράμματα κεφαλαία, που κερδίζει τους οπαδούς της, πετυχαίνοντας μεγάλες νίκες. Όλο αυτό πιστώνεται στον προπονητή της, που με την δουλειά του, παρουσιάζει ένα συγκροτημένο σύνολο με αρχές και σταθερή δομή. Σίγουρα χρειάστηκε και αυτός τον χρόνο του, όμως η στήριξη της ομάδας, η αναγνώριση των λαθών του και οι προσθήκες που έγιναν, δημιούργησαν ένα σύνολο ικανό να κερδίζει πιο ποιοτικές και ακριβές ομάδες. Το ζητούμενο πλέον είναι η σταθερότητα, καθώς αν παίζει όπως χθες, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στο Ελληνικό πρωτάθλημα, από τις ομάδες που την ακολουθούν.

Στρέλνιεκς, Μίτσελ και Φλιώναρος

Φυσικά για να έρθει μια τέτοια μεγάλη νίκη, χρειάζεται κάποιοι παίκτες να βγουν μπροστά και να τραβήξουν τους υπολοίπους. Ο Στρέλνιεκς έκανε άλλο ένα φανταστικό παιχνίδι στην Ευρώπη, δείχνοντας ότι όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουν τα κρίσιμα, θα γίνεται όλο και πιο κομβικός για την ΑΕΚ. Πλέον όποτε τον βλέπω να σηκώνεται για τρίποντο, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα το βάλει, έχει φτάσει να εκτελεί με το απίθανο 52.2% (24/46) πίσω από τα 6.75. Συνολικά μετράει 60% στα δίποντα, 52.2% στα τρίποντα και 90.9% στις βολές, ποσοστά που δύσκολα συναντάς σε παίκτη του BCL αλλά για αυτό τον πήρε η ΑΕΚ.

Για τον Μίτσελ περιττεύουν τα λόγια, πλέον δεν έχει αφήσει ψηλό για ψηλό που να μην έχει κάνει πάρτι και πέτυχε το 4ο συνεχόμενο double-double του. Παρόλο που ξεκίνησε κάπως άγαρμπα το παιχνίδι, στην πορεία και ειδικά στο 2ο ημίχρονο βρήκε ρυθμό και ήταν ασταμάτητος. Το τρομερό με τον Παναμέζο είναι ότι είναι και πολύ καλός αμυντικά αλλά και στις βοήθειες, είναι πάντα εκεί που πρέπει.

Τέλος, ο Φλιώναρος για άλλη μια φορά ήταν ορχήστρα για την ΑΕΚ. Η εξέλιξη αυτού του παιδιού είναι εντυπωσιακή, ειδικά αν σκεφτούμε ότι έρχεται από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό. Για μία μόλις ασίστ έχασε το triple-double, αλλά δεν νομίζω να τον πειράζει και καθόλου, αφού είναι παίκτης που τον ενδιαφέρει μόνο η ομάδα. Με τις 9 που έδωσε, δημιούργησε 24 πόντους για τους συμπαίκτες του, συν 11 δικοί του, μας βγάζουν 35 πόντους. Η ψυχραιμία που έχει στο τέλος των αγώνων και οι προσπάθειες του, δείχνουν παίκτη φτασμένο και ώριμο, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Δεν νομίζω να είναι τυχαίο, ότι από την στιγμή που πήρε την μπάλα από τα χέρια του Φρέιζιερ, η ομάδα παίζει εμφανώς καλύτερα, πιο ορθολογικά κα κυρίως με μεγαλύτερη ηρεμία.

Πλέον η ΑΕΚ κρατάει την τύχη στα χέρια της, όμως επειδή οι αντίπαλοι έχουν πιο ποιοτικές και ακριβές ομάδες, θα πρέπει να έχουμε χαμηλά την μπάλα. Το ότι η Ένωση κερδίζει αυτές τις ομάδες κάνοντας σχεδόν τέλεια παιχνίδια, δεν σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει επαναλαμβανόμενα. Μπορεί η Γαλατά να έρθει στα Λιόσια, να πιάσει καλή απόδοση και να φύγει με το διπλό, για αυτό τα επόμενα ματς με την Λιμόζ είναι πολύ κομβικά για την συνέχεια. Με δύο νίκες απέναντι στους Γάλλους, θα είναι με το ένα πόδι στην επόμενη φάση.

Ακολουθεί ένα ακόμα δύσκολο παιχνίδι με τον Άρη, που είχε κερδίσει στα Λιόσια και δεν θα πρέπει να διπλώσει τις νίκες του. Στο χέρι της ΑΕΚ είναι, αν μπορέσει να κουμαντάρει την κούραση της, να κερδίσει μέσα στο Νικ Γκάλης Χολ.

ΥΓ. Ο Παπαδάκης συνεχίζει να προσφέρει πολλά σε πολύ λίγο χρόνο και είναι ο game changer ερχόμενος από τον πάγκο.

ΥΓ2. Τρομερή η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Βλάντο, που δίνει άλλη διάσταση στο παιχνίδι της ΑΕΚ.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Η Ανάλυση του ΠΑΟΚ - ΑΕΚ από τον Άκη Ζήκο | AEK After 29/04/24 - Στ. Καζαντζόγλου
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X