ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Γκαρσία vs Σπόραρ (ΦΩΤΟ)

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Γκαρσία vs Σπόραρ (ΦΩΤΟ)
Photo Credits: INTIME

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Γκαρσία vs Σπόραρ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ υποδέχεται το απόγευμα της Κυριακής τον Παναθηναϊκό στο μεγάλο ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής της Super League.

Μία αναμέτρηση με τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον, το οποίο έγινε ακόμη πιο έντονο μετά τη μεσοβδόμαδη ήττα της Ένωσης από τον ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες που είχαν ως αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να αυξήσουν τη διαφορά στους επτά βαθμούς από τους «κιτρινόμαυρους».

Στην πραγματικότητα, το αθηναϊκό ντέρμπι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πρωταθλήματος, αφού σε περίπτωση νίκης, ο Παναθηναϊκός θα πάει στο +10 και θα αποκτήσει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα στην υπόθεση τίτλος, έστω κι αν βρισκόμαστε πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν και υπάρχουν και τα playoffs. Όπως και να έχει, μιλάμε -βάσει εικόνας- για τις δύο καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος.

Οι δύο καλύτερες ομάδες στο ντέρμπι της χρονιάς

Το Τριφύλλι βγάζει κυνισμό στο παιχνίδι του, διαθέτει ποιότητα σε όλες τις γραμμές και έχει στον πάγκο τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς που δουλεύει εξαιρετικά εδώ και 1,5 χρόνο. Την ίδια στιγμή, ο Ματίας Αλμέιδα έχει «μπολιάσει» την ΑΕΚ με μία διαφορετική, πιο σύγχρονη ποδοσφαιρική φιλοσοφία, με υψηλό πρέσινγκ, φουλ ένταση στο παιχνίδι της, παρουσιάζοντας -κατά γενική ομολογία- το ομορφότερο θέαμα από κάθε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα.

Για να έρθουν, όμως, τα θετικά αποτελέσματα αλλά και η πολύ καλή (έως εξαιρετική) πορεία των δύο ομάδων στο φετινό πρωτάθλημα, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο κάποιοι ποδοσφαιριστές. Μεταξύ αυτών είναι σίγουρα οι δύο φορ των ομάδων, Λιβάι Γκαρσία και Άντραζ Σπόραρ. Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για δύο εξαιρετικούς παίκτες, με διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά, που έχουν καταφέρει να αφήσουν τη σφραγίδα τους στη φετινή Super League.

Πάμε, όμως, για αρχή να τους δούμε έναν-έναν ξεχωριστά.

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Γκαρσία vs Σπόραρ (ΦΩΤΟ)

Όπως φαίνεται και από το παραπάνω γράφημα της Opta/Stats Perform, ο ταχύτατος επιθετικός λειτουργεί πλέον ξεκάθαρα ως φορ, εκτελώντας από κεντρικά μέσα από την περιοχή. Αφαιρώντας τα δύο τέρματα που έχει πετύχει από το σημείο του πέναλτι, ο Γκαρσία έχει σημειώσει επτά τέρματα σε 57 τελικές που είχαν ως «αξία» 5.77.

Αυτό σημαίνει πως ο 25χρονος παίκτης της ΑΕΚ είναι πιο παραγωγικός απ’ το αναμενόμενο με βάση την αξία των τελικών προσπαθειών του. Ωστόσο, το σημαντικότερο για την Ένωση και τον Αλμέιδα είναι πως βρίσκει καλές τελικές, είτε με το κεφάλι, είτε με το αριστερό, είτε με το δεξί πόδι.

Σπόραρ, ο στράικερ που θέλει να δώσει απαντήσεις

Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός αναζητούσε εδώ κι αρκετό χρόνια έναν παίκτη για την κορυφή της επίθεσης που θα προσφέρει σημαντικές βοήθειες στο σκοράρισμα, αλλά και γενικότερα στη σωστή επιθετική λειτουργία. Κι η αλήθεια είναι πως στο πρόσωπο του Άντραζ Σπόραρ ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει βρει μία αξιόλογη επιλογή, με μεγάλη ποιότητα που γεμίζει την περιοχή, όπως φαίνεται και στο γράφημα της Opta/Stats Perform με τις τελικές του.

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Γκαρσία vs Σπόραρ (ΦΩΤΟ)

Μπορεί, μέχρι στιγμής, αφαιρώντας τα γκολ από πέναλτι, ο Σλοβένος επιθετικός να έχει σκοράρει μόλις τρία τέρματα, αλλά είναι τεράστια η γενικότερη συμβολή που έχει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Πρόσφερε, άλλωστε, δύο σημαντικές νίκες απέναντι σε ΑΕΚ (2-1) και Άρη (1-0) με τα γκολ του, ενώ ήταν εκείνος που ισοφάρισε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι και κόντρα στον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Γενικότερα, ο Σπόραρ έχει τρία γκολ (χωρίς τα πέναλτι) σε 38 τελικές, οι οποίες έχουν “αξία” 3.51 xGoals.

Ουσιαστικά, ο 28χρονος φορ θα μπορούσε να έχει σκοράρει άλλο ένα τέρμα με βάση την αξία των τελικών προσπαθειών του, ενώ είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μεταπτώσεις στην απόδοσή του, με τον Φώτη Ιωάννιδη να είναι εκείνος που λύτρωσε σε αρκετές περιπτώσεις το Τριφύλλι. Το ντέρμπι με την ΑΕΚ είναι μία καλή ευκαιρία για τον Σλοβένο να δώσει τις απαντήσεις του.

Η απόλυτη σύγκριση Γκαρσία με Σπόραρ

Πάμε, όμως, να δούμε και τον συγκριτικό πίνακα με τα κατορθώματα των δύο παικτών. Όπως είναι εμφανές, ο Γκαρσία υπερτερεί σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, επιβεβαιώνοντας πως κάνει σεζόν καριέρας. Η διαφορά σε κάποιες κατηγορίες είναι οριακή, αλλά σε κάποιες άλλες ξεκάθαρη. Το εντυπωσιακό με τον επιθετικό της ΑΕΚ είναι πως βρίσκεται πολύ ψηλά και σε δημιουργία, έχοντας 1.7 key passes ανά 90′, την στιγμή που ο Σπόραρ έχει 0.8.

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Γκαρσία vs Σπόραρ (ΦΩΤΟ)

Στο κομμάτι της xGoals, ο Γκαρσία έχει 0.43 ανά 90′ έναντι 0.31 του Σλοβένου, κάνει 4.4 τελικές ανά 90′ (3.6 ο Σπόραρ), ενώ πατάει περισσότερο και στην περιοχή με 8.1 ενέργειες ανά 90′ σε σχέση με τις 6.1 του Σπόραρ. Ο τομέας που διαφοροποιεί πολύ τους δύο παίκτες είναι τα κουβαλήματα της μπάλας, με τον Γκαρσία να έχει παραπάνω από double score, με 6.8 ανά 90′ έναντι 3.1 του 28χρονου φορ του Παναθηναϊκού.

Πρόκειται προφανώς για ποδοσφαιριστές με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως προαναφέραμε. Αλλά σε ένα ντέρμπι τις περισσότερες φορές οι λεπτομέρειες είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά. Κι η αλήθεια είναι πως ο Σπόραρ έχει μεγαλύτερη εμπειρία στο να λειτουργεί και να ελίσσεται ως φορ σε σχέση με τον Λιβάι Γκαρσία. Όλα, όμως, θα τα δούμε μέσα στο γήπεδο.

Πηγή: Sport24.gr

Η Ανάλυση του ΠΑΟΚ - ΑΕΚ από τον Άκη Ζήκο | AEK After 29/04/24 - Στ. Καζαντζόγλου
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X