Μια ΑΕΚ να σε στείλει στο... τρελοκομείο!

Μια ΑΕΚ να σε στείλει στο... τρελοκομείο!
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την τεράστια ανατροπή της ΑΕΚ από το -25, τους παίκτες που ξεχώρισαν και επικαλείται τον... Πάνο Κιάμο

Η ΑΕΚ κέρδισε με έναν απίστευτο τρόπο την Καρσίγιακα και πέρασε ως δεύτερη στα play-in του Basketball Champions League, όπου θα έχει πλεονέκτημα έδρας απέναντι στην Τόφας του Δημήτρη Πρίφτη.

Φεύγοντας από το γήπεδο και αφού έχουμε προσπαθήσει να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί σε αυτό τον θεότρελο αγώνα, με το που μπαίνω στο αμάξι, το ραδιόφωνο έπαιζε γνωστό τραγούδι, δηλωμένου ΑΕΚτζή αοιδού που μιλάει για.. τρελοκομείο. Σκέφτηκα ότι για το χθεσινό βράδυ ίσως δεν υπάρχει καλύτερη λέξη για να περιγράψει αυτό που είδαμε, στο άδειο από κόσμο κλειστό των Άνω Λιοσίων.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι

Ο κόουτς Σαρίτσα μίλησε στην συνέντευξη τύπου για 2 διαφορετικούς αγώνες. Ένας του πρώτου ημιχρόνου και ένας του δευτέρου. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την ΑΕΚ αλλά από την αντίθετη πλευρά. Η Ένωση στο πρώτο μέρος ήταν αποκαρδιωτική, με μια πολύ κακή εικόνα που η αλήθεια είναι ότι φάνηκε από τα πρώτα λεπτά. Οι παίκτες της Καρσίγιακα κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο, έβγαλαν ένταση στην άμυνα, κυκλοφορούσαν σωστά την μπάλα στην επίθεση, έχοντας ξεκάθαρα το μομέντουμ του αγώνα.

Από την άλλη οι αντίστοιχοι της ΑΕΚ, ξεκινώντας από την άμυνα σαν να μην είχαν διάθεση, σαν να μην ήξεραν τι πρέπει να κάνουν, με ένα ανεξήγητο βάρος στις πλάτες τους έβγαζαν μια νευρικότητα και φυσικά μια εκνευριστική αστοχία. Το σκορ έφτασε στο 10-35, πριν καταλάβουν ότι αν συνεχίσουν έτσι να γραφτεί αρνητική ιστορία. Το κλειδί της υπόθεσης ήταν ότι μπόρεσαν να το μαζέψουν στο ημίχρονο στο 24-40 που ναι μεν ήταν μεγάλη διαφορά αλλά σου έδινε μια ελπίδα ότι με ένα καλό τρίτο δεκάλεπτο, θα μπορούσε να επιστρέψει στον αγώνα.

Η ΑΕΚ που θέλουμε

Στο δεύτερο μέρος βγήκε μια ομάδα μεταμορφωμένη. Δεν ξέρω τι ειπώθηκε στα αποδυτήρια, αλλά οι παίκτες της ΑΕΚ βγήκαν με την σωστή νοοτροπία στο παρκέ. Αυτό που προσωπικά μου έκανε εντύπωση, ήταν ότι παρόλο που η διαφορά ήταν μεγάλη, έδειξαν ψυχραιμία και μεθοδικότητα στον τρόπο που επιχειρούσαν να γυρίσουν στο σκορ. Είναι λες και κάποιος τους είχε βάλει στο μυαλό ότι ο αγώνας είναι 0-0 και απλά παίζουν για να κερδίσουν. Πολλή υπομονή στην επίθεση, σωστές επιλογές, δημιουργία ελεύθερων σουτ και ένας Μίτσελ να τον πιείς στο ποτήρι.

Φυσικά τα πάντα ξεκίνησαν από την άμυνα. Ο Ηλίας Καντζούρης το έψαξε πολύ μέχρι να βρει ένα σχήμα που να βγάζει την αθλητικότητα που ήθελε στην άμυνα αλλά να είναι και λειτουργικό στην επίθεση. Η ΑΕΚ που μετά βίας σκόραρε 24 πόντους σε όλο το πρώτο ημίχρονο, έβαλε 26 και 30 στα 2 δεκάλεπτα του δευτέρου ημιχρόνου. Το σχήμα που γύρισε τον αγώνα ήταν με Φλιώνη, Στρέλνιεκς, Γουίλιαμς, Μάντσεν και Μίτσελ, που έπαιξε μαζί για 9:41 στην 3η και 4η περίοδο και σε αυτό το διάστημα η ΑΕΚ κέρδισε με +17 τους Τούρκους. Ο Φλιώνης κατέθεσε ψυχή μέσα στο παρκέ σε άμυνα και επίθεση, ο Γουίλιαμς τα πήγε εξαιρετικά πάνω στον Μακόλουμ και τον Ανγκόλα.

Ο Γιάνις Στρέλνιεκς ηγήθηκε του σκοραρίσματος όσο η ΑΕΚ βρισκόταν πίσω στο σκορ, πέτυχε και τους 13 πόντους του στο 2ο ημίχρονο και το κρίσιμο τρίποντο που πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 2 πόντους στο 64-62. Για να φτάσουμε στον καταπληκτικό Ακίλ Μίτσελ, τον ξεκάθαρο MVP της ΑΕΚ φέτος που συνεχίζει να κάνει πράγματα και θαύματα. Προσωπικά, επειδή τον γνώριζα καλά τον παίκτη, ήξερα πόσο καλός είναι και για αυτό όταν τον ανακοίνωσε η ΑΕΚ είχα γράψει ότι «πήρε τον παικταρά Μίτσελ», κάτι που πολλοί ειρωνεύτηκαν, προφανώς επειδή δεν είχαν εικόνα του αθλητή. Ελπίζω τώρα να κατάλαβαν για τι ποιοτικό παίκτη μιλάμε. Ο Παναμέζος λοιπόν, κυριάρχησε για μια ακόμα φορά στις 2 ρακέτες, σκόραρε με όλους τους τρόπους, είτε από ποστ, είτε από πικ εν ρολ, είτε ακόμα και από σποτ σουτ, όμως τρομερά είναι και αυτά που έκανε στην πίσω μεριά του παρκέ. Η παρακάτω φάση είναι χαρακτηριστική.

Οι παίκτες της ΑΕΚ μετά από το πικ εν ρολ του Μακόλουμ αλλάζουν στο μαρκάρισμα και βγαίνει ο Αμερικανός απέναντι στον Μίτσελ. Προσπαθεί να τον περάσει στα πόδια, με τον Μίτσελ να μην του το επιτρέπει βάζοντας πολύ σωστά το κορμί του, πάει να κάνει step-back ο Μίτσελ ακόμα εκεί, τελικά εκτέλεσε ένα σουτ στο ένα πόδι με ελάχιστες πιθανότητες με τον Παναμέζο να τον εμποδίζει ακόμα και σε αυτό. Είναι τρομερή η επίδραση που έχει στην ομάδα και στις 2 μεριές, πραγματικά ένα σημείο αναφοράς για τον Ηλία Καντζούρη για αυτό και έπαιξε σχεδόν 36 λεπτά.

Από την στιγμή που πέρασε μπροστά η ΑΕΚ, η ιστορία είχε τελειώσει. Οι παίκτες της Καρσίγιακα είχαν χάσει κάθε συγκέντρωση και συνοχή που είχαν στο παιχνίδι τους, πήγαιναν σε προσωπικές ενέργειες χωρίς καμία τύχη. Η Ένωση πήρε μια πολύ σημαντική νίκη που εκτός από το βαθμολογικά είχε πολλά ψυχολογικά οφέλη. Μια τέτοια ανατροπή σε τόσο κρίσιμο αγώνα, χωρίς τους φιλάθλους στις εξέδρες, δεν μπορεί να γίνει εύκολα. Χρειάζεται μεγάλο χαρακτήρα ως ομάδα για να γυρίσεις τέτοιο ματς, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες σου και φυσικά ικανότητα. Αυτό που θα κρατήσω είναι η ψυχραιμία με την οποία διαχειρίστηκε την όλη κατάσταση ο Ηλίας Καντζούρης, μετέφερε μια ηρεμία στην ομάδα του και όλοι έπαιζαν απλά για την επόμενη κατοχή.

Ο Φλιώνης έκανε το καλύτερο του παιχνίδι από την ημέρα που επέστρεψε και θύμισε τον περσινό εαυτό του και βέβαια μας θύμισε πόσο πολύτιμος είναι για την ομάδα. Ο Γουίλιαμς για 2ο συνεχόμενο παιχνίδι μετά την Ρέτζιο Εμίλια, είναι καθοριστικός στην ανατροπή, ενώ και ο Μάντσεν βοήθησε πάρα πολύ και στις 2 μεριές του παρκέ πετυχαίνοντας 2 πολύ κρίσιμα τρίποντα. Ο Κόνιαρης ήταν εξαιρετικός αμυντικά πάνω στον Μακόλουμ, ενώ και ο Μάιλς έδωσε μέγεθος με την παρουσία του.

Καλό θα είναι βέβαια, για να μην καταλήξουμε όντως στο τρελοκομείο, να μην φτάνει η διαφορά στους -25 για να αρχίσει η ΑΕΚ να παίζει το παιχνίδι της. Πλέον έμεινε ένας αγώνας με τον ΠΑΟΚ στα Λιόσια για να κλείσει η ΑΕΚ την χρονιά της, έχοντας ήδη κάνει το 3/3 στην έδρα της. Μια 4η νίκη θα είναι το ιδανικό τελείωμα σε έναν μήνα με πολύ δύσκολο πρόγραμμα και με αγώνες must win που η ομάδα έβγαλε χαρακτήρα.

Mega Deal* Γνωριμίας στην Betsson, διαλέγεις το δώρο* που σου ταιριάζει! *Όροι & Προϋπ. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Γιώργος Τσακίρης: Καλή Ανάσταση και έπειτα διπλό στο Φάληρο...
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X