Ίσως αν ο Μιγιάτ κατάπινε και ένα σπαθί...

Ίσως αν ο Μιγιάτ κατάπινε και ένα σπαθί...
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την ακραία ποδοσφαιρική αδικία στον Γκατσίνοβιτς και ρίχνει μια ιδέα για το πως μπορεί να ξεσπάσει ποδοσφαιρικά

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με εξαίρεση το περυσινό πρώτο μισό της σεζόν με την Χόφενχαιμ, ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς προέρχεται από χρονιές που έκανε εξαιρετικά πράγματα στην Μπουντεσλίγκα. Είτε με την φανέλα της Άιντραχτ, είτε ακόμα και την πρώτη του σεζόν με την Χόφενχάιμ. Και στο δεύτερο μισό της περυσινής χρονιάς, άλλαξε μόνος του τον Γενάρη ολόκληρο το παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Επομένως δεν είναι καθόλου μια ξαφνική φωτοβολίδα όλο αυτό που κάνει φέτος με την ΑΕΚ. Ναι, έχει βάλει φέτος και μάλιστα πολύ και το σκοράρισμα στο ρεπερτόριο του. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο έχει συμβάλλει και ο Αλμέιδα, που το δουλεύει και ζητάει από τον «Γκάτσι» να ψάχνει την εκτέλεση. Αλλά γενικώς ο Σέρβος όλες τις προηγούμενες σεζόν ήταν σε υψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο και ήταν ποιοτική η προσφορά που είχε στις ομάδες που έπαιξε.

Δεν ξέρω πως την βλέπουν την φάση στον ΠΑΟ. Έχω ακούσει όμως από ανθρώπους που ασχολούνται πολύ και έχουν άκρες στο γερμανικό ποδόσφαιρο, να υποστηρίζουν πως στην Άιντραχτ αξιολογούν πλέον ως μάλλον βιαστική και επιπόλαιη την απόφασή τους να δώσουν τον Γκατσίνοβιτς στην Χόφενχαιμ. Και δεν αποκλείω καθόλου κάτι αντίστοιχο να σκέφτονται και στην Χόφενχάιμ, για την απόφαση που πήραν το περασμένο καλοκαίρι. Αλλά χίλιες φορές να είναι καλά οι άνθρωποι, για το ευεργέτημα που μας έκαναν.

Εικόνα και αριθμοί που βγάζουν… μάτι

Ο Γκατσίνοβιτς πέρα απ’ ότι είναι ένας ποδοσφαιριστής που τις εμπνεύσεις και τα αγγίγματα του στην μπάλα χαίρεσαι να τα καμαρώνεις, αποτελεί και έναν εξαιρετικά κομβικό παίκτη στο μοντέλο του Αλμέιδα. Μέχρι τώρα μετράει στο πρωτάθλημα τέσσερα γκολ και άλλες τέσσερις ασίστ, σε 11 παιχνίδια. Η ΑΕΚ έχει πετύχει 23 γκολ μέχρι τώρα. Και ο Γκατσίνοβιτς είτε με σκοράρισμα, είτε με σερβίρισμα, έχει συμμετοχή στα 8. Δηλαδή περίπου στο 1/3. Βγάζουν… μάτι αυτοί οι αριθμοί. Και φυσικά έχει και εμπλοκή που είναι καθοριστική αλλά όχι μετρήσιμη και σε πολλά παραπάνω γκολ.

Σε μια σεζόν λοιπόν που ήδη κάνει όλα αυτά και έχοντας πίσω του σεζόν που ήταν επίσης πολύ καλές και κυρίως σε τοπ πρωτάθλημα, έρχονται οι κλήσεις της εθνικής Σερβίας για το παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ. Και το όνομα του Γκατσίνοβιτς δεν είναι πουθενά στην λίστα. Ξαναδιαβάζεις τα ονόματα μπας και έκανες λάθος και πάλι δεν το βρίσκεις. Είναι ποδοσφαιρικά σοκαριστικό. Πρέπει να έχεις το ποδοσφαιρικό «μάτι» του Σπανοβαγγελοδημήτρη από την Σωφερίνα, για να αγνοήσεις τον Γκατσίνοβιτς. Ειδικά μ’ όσα έχει κάνει μέχρι τώρα.

Εξ ορισμού μιλάμε για τεράστια ποδοσφαιρική αδικία, που την κάνουν ακόμα μεγαλύτερη, ορισμένες από τις υπόλοιπες επιλογές που έχουν γίνει στους χαφ που θα πάνε με την εθνική Σερβίας στο Κατάρ. Και που με βάση και την θέση που παίζουν, πιθανότατα πήραν την θέση του Γκατσίνοβιτς. Ξεκινώ από τον Ζίφκοβιτς του ΠΑΟΚ. Είναι στην αποστολή παρότι φέτος έχει κάνει οκτώ ματς πρωταθλήματος και έχει δώσει μόλις μια ασίστ.

Επιλογές που κάνουν ακόμα μεγαλύτερη την αδικία

Δεν λέω καθόλου πως ο Ζίφκοβιτς είναι κακός παίκτης. Αλίμονο. Φέτος δεν είναι καλά και φαίνεται και από τους αριθμούς του και από την εικόνα του και από το πόσο πολύ δυσαρεστημένος είναι μαζί του ο Λουτσέσκου. Την ίδια στιγμή που ο Αλμέιδα απολαμβάνει αυτά που κάνει ο Γκατσίνοβιτς μέσα στο γήπεδο, ο προπονητής του ΠΑΟΚ ήθελε στη Νίκαια να μπουκάρει και να αρπάξει τον Ζίφκοβιτς από το τσουλούφι.

Ο κύριος Στόικοβιτς φαίνεται, το βλέπει το πράγμα διαφορετικά. Κάποιος  φίλος έγραψε σ’ ένα σχόλιο πως τον προορίζει τον Ζίφκοβιτς για αριστερό μπακ. Δεν το ξέρω. Αλλά βλέποντας φέτος τους δυο παίκτες, ακόμα και για την θέση του αριστερού μπακ, πολύ καλύτερα θα πήγαινε και πολύ πιο αξιόπιστος θα ήταν ο Γκατσίνοβιτς. Εξάλλου το έχει δοκιμάσει και για λίγο ο Αλμέιδα και δεν πήγε και άσχημα.

Αλλά δεν είναι καν μόνο η επιλογή του Ζίφκοβιτς αντί του Γκατσίνοβιτς που μοιάζει ποδοσφαιρικά άδικη και παράλογη. Ο Λάζοβιτς, που επίσης μπήκε στην αποστολή και παίρνει στο γήπεδο περίπου τον ίδιο ρόλο με τον «Γκάτσι», έχει και αυτός φέτος μόνο μια ασίστ, σε δέκα ματς με την Βερόνα. Μα είναι καμπιονάτο, θα μου πείτε. Μα είναι ουραγός η Βερόνα μόλις με πέντε βαθμούς.

Κάποιος θα μπορούσε σ’ αυτή την κουβέντα να προσθέσει ακόμα και την περίπτωση του Μπλαντένοβιτς, που επίσης έχει στο γήπεδο ίδιο ρόλο με τον Γκατσίνοβιτς. Στα 31 του χρόνια έχει κάνει μόνο μια σεζόν στην Μπουντεσλίγκα με την Κολωνία και αυτή είναι η μοναδική του εμπειρία σε τοπ πρωτάθλημα. Αλλά ας πούμε πως στην περίπτωση του Μπλαντένοβιτς, τα φετινά 5 γκολ συν 5 ασίστ στο πρωτάθλημα Πολωνίας με την Λέγκια, μέτρησαν παραπάνω από τα 4 γκολ και 4 ασίστ του Γκατσίνοβιτς στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Όμως για να ξέρουμε και τι λέμε, είναι μεγάλη η αδικία που έχει γίνει στον Μιγιάτ. Ειδικά από την στιγμή που είχε κάνει και κουβέντα με τον Στόικοβιτς και τους ανθρώπους της εθνικής Σερβίας και είχε πάρει διαβεβαιώσεις πως αν πάει σε πρωτάθλημα και ομάδα που θα παίζει βασικός, θα έχει θέση στις επιλογές. Και ο Γκατσίνοβιτς όχι μόνο πήρε φανέλα βασικού στο σπίτι του, αλλά ο ρόλος του στην ΑΕΚ είναι πρωταγωνιστικός. Σκοράρει, σερβίρει γκολ, είναι κομβικός παίκτης. Τι άλλο να κάνει δηλαδή; Σπαθιά να καταπιεί;

Προφανώς και αυτό το Μουντιάλ στο Κατάρ δεν ήταν ηλικιακά η τελευταία ευκαιρία του Μιγιάτ να πάει σε μια τέτοια διοργάνωση. Γερός και δυνατός να είναι και μπορεί να έχει μπροστά του όχι ένα, αλλά ακόμα και δυο Παγκόσμια Κύπελλα. Αλλά είναι πραγματικά κρίμα για έναν ποδοσφαιριστή που καταλαβαίνει πως τα έκανε όλα σωστά και όπως πρέπει για να είναι στις επιλογές της εθνικής για ένα Μουντιάλ, στο τέλος να μένει εκτός. Και να χάνει και την θέση του από άλλους, που έκαναν πολύ λιγότερα. Δεν ξέρω αν έχει θυμό μέσα του ο Γκατσίνοβιτς. Πάντως καλή ευκαιρία για να τον ξεσπάσει ποδοσφαιρικά, είναι το κυριακάτικο ματς στο Φάληρο. Δεν ξέρω, μια ιδέα ρίχνω.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Το μικρό καλάθι και οι τρεις λύσεις σε κάθε θέση
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X