Ο «οδοστρωτήρας» Μίτσελ και τα δύσκολα που τώρα αρχίζουν για την ΑΕΚ

Ο «οδοστρωτήρας» Μίτσελ και τα δύσκολα που τώρα αρχίζουν για την ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για τον φοβερό Μίτσελ, τους δημιουργούς της ΑΕΚ αλλά και την δύσκολη συνέχεια

Η ΑΕΚ κέρδισε τον Απόλλωνα Πάτρας σε έναν αγώνα που μπορεί μεν να μην απειλήθηκε σχεδόν καθόλου, όμως δεν μπόρεσε να το καθαρίσει νωρίς και μέχρι το τέλος έπρεπε να είναι στην «τσίτα». Μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση της Τετάρτης, η Ένωση δεν ήταν καλή, δεν έπαιξε ωραίο μπάσκετ, όμως δείχνει ότι τέτοια παιχνίδια φέτος θα μπορεί να τα κερδίζει παίζοντας στο ρελαντί.

Η σταθερά της άμυνας

Έχει γίνει κατανοητό από τα πρώτα 4 ματς της σεζόν ότι η ΑΕΚ θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην άμυνα της. Ακόμα και σε μέρες όπως η χθεσινή, η άμυνα ήταν αυτή που της έδωσε την νίκη. Υπήρχαν μεγάλα διαστήματα του αγώνα, που η ομάδα κολλούσε στην επίθεση, είχε κάποια τρίλεπτα-τετράλεπτα που δεν σκόραρε, όμως χάρη στην άμυνα της δεν δεχόταν κιόλας, οπότε η διαφορά δεν έπεφτε. Θα πει κάποιος, ναι αλλά με καλύτερους αντιπάλους μπορεί να το πληρώσει αυτό και θα έχει δίκιο. Όμως βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν και αυτά είναι φυσιολογικά. Ο Ηλίας Καντζούρης είχε τονίσει σε όλους τους τόνους ότι η ομάδα του θα βασίζεται στην άμυνα.

Μετά τον πρώτο αγώνα με την Καρσίγιακα που η ΑΕΚ δέχτηκε 91 πόντους, προκαλώντας την δυσφορία του προπονητή της, έχει δεχτεί κατά σειρά 63,73,68, δηλαδή 68 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα, ένα εξαιρετικό νούμερο. Έτσι η ΑΕΚ, θα μπορεί να μένει στους αγώνες για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να βρει την απαιτούμενη χημεία και συνοχή. Σίγουρα μπορεί να υπήρχαν δικαιολογίες για την χθεσινή εικόνα, υπήρχε έλλειψη ενέργειας μετά τον αγώνα της Τετάρτης και ήταν φανερό αυτό, αλλά όταν ο προπονητής δεν ψάχνει τέτοιες δικαιολογίες γιατί να το κάνουμε εμείς. Δεν ήταν καλή η εμφάνιση της ΑΕΚ, κέρδισε όμως και πάμε παρακάτω, καθώς θα έρθουν και άλλες τέτοιες βραδιές και μακάρι η Ένωση να κερδίζει ακόμα και αν δεν παίζει καλά.

Εκπληκτικός Μίτσελ

Σίγουρα ο MVP της αναμέτρησης ήταν ο Ακίλ Μίτσελ που έκανε πάρτι κάτω από τα καλάθια σε συνέχεια της εμφάνισης της Τετάρτης. Ο Παναμέζος, όπως είχαμε γράψει και όταν αποκτήθηκε, είναι ένας πολύ καλός παίκτης, έμπειρος και ήταν βέβαιο ότι δεν θα είχε πρόβλημα να κάνει την διαφορά στην ΑΕΚ. Τελείωσε πολύ ωραία τις ασίστ που του έβγαλαν οι συμπαίκτες του, πήρε 13 ριμπάουντ αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι η απόδοση του στην άμυνα.

Ο Μίτσελ διαθέτει έναν σπάνιο συνδυασμό δυνατού κορμού αλλά και γρήγορων πλάγιων βημάτων. Στις αλλαγές στα σκριν, όταν βγαίνει απέναντι σε γκαρντ είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που προλαβαίνει να βάζει το σώμα του μπροστά τους και να τους κόβει τον δρόμο αναγκάζοντας τους σε δύσκολα σουτ. Στο παρακάτω shotchart μπορείτε να δείτε τις προσπάθειες των παικτών του Απόλλωνα όταν ο Μίτσελ ήταν ο αμυντικός τους.

Ο «οδοστρωτήρας» Μίτσελ και τα δύσκολα που τώρα αρχίζουν για την ΑΕΚ

Οι Πατρινοί είχαν 2/11 σουτ απέναντι στον σέντερ της ΑΕΚ, με την πλειοψηφία αυτών, να είναι από τους περιφερειακούς όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

Σε αντίθεση με τον Μίτσελ, ο Μάντσεν μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση του στην Ιταλία, βρισκόταν σε άλλο γήπεδο. Ο Φινλανδός έχει δύο μειονεκτήματα που αν θέλει να πάει στο επόμενο επίπεδο πρέπει να βελτιώσει. Το ένα είναι η ροπή προς το εύκολο φάουλ, κάτι που δεν του επιτρέπει να έχει συνεχόμενα λεπτά στο παρκέ και δεύτερον, η αλλεργία στο ξύλο και τις επαφές. Του Μάντσεν δεν του αρέσει το σκληρό παιχνίδι, φαίνεται και από τον τρόπο που παίζει άλλωστε, αλλά επηρεάζεται πολύ ο ίδιος αν τον παίξουν έτσι. Μόλις δεχτεί 1-2 δυνατά φάουλ, χάνει το μυαλό του και βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Αυτό του στερεί την σταθερότητα που πρέπει να έχει σε αυτό το επίπεδο, όταν παίζει σε μια ομάδα όπως η ΑΕΚ.

Πολλές πηγές δημιουργίας

Για άλλον έναν αγώνα η ΑΕΚ μοίρασε πάνω από 20 ασίστ (25), έχοντας μέσο όρο σε 4 αναμετρήσεις 23.3. Μιλάμε για ένα τεράστιο νούμερο, που αν και είναι νωρίς και σίγουρα θα πέσει με πιο δυνατές άμυνες, δείχνει τον τρόπο που θέλει να επιτίθεται η ομάδα, ο Ηλίας Καντζούρης. Γρήγορη μεταφορά της μπάλας, unselfish λογική στις επιλογές των παικτών και φυσικά ικανοί πασέρ που έχουν μαζευτεί στο ρόστερ. Πριν μερικές μέρες διαβάσατε στο enwsi.gr για το ποσοστό των πόντων που είναι υπεύθυνοι οι Φρέιζιερ και Στρέλνιεκς.

Εχθές και πάλι έσπασαν τα κοντέρ αφού ο Φρέιζιερ με τις 10 ασίστ δημιούργησε 21 πόντους και ο Στρέλνιεκς με τις 7, άλλους 19. Αν προσθέσουμε και τους πόντους που σκόραραν οι ίδιοι (11+14) το άθροισμα βγάζει 65 πόντους από τους 83 που πέτυχε συνολικά η ΑΕΚ. Από κοντά και ο Ξανθόπουλος, που οι ασίστ είναι η ειδικότητά του, αλλά και οι Κόνιαρης, Παπαδάκης, ενώ και ο Μίτσελ είναι καλός δημιουργός από το ποστ. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι με τέτοιους δημιουργούς και με την καλή ποιότητα των σουτ που βγάζει ομαδικά η ΑΕΚ, η αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα είναι σε υψηλά επίπεδα. Πάντα με τον αστερίσκο, ότι οι ομάδες, τουλάχιστον στην Ελλάδα που έχει παίξει η Ένωση, είναι από τα χαμηλά στρώματα του Ελληνικού πρωταθλήματος.

Ξεκινάνε τα δύσκολα για την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έχει κενή εβδομάδα, αφού δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός αγώνας, για να ξεκουραστεί και να προετοιμαστεί για την συνέχεια που αναμένεται πολύ πιο δύσκολη. Το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα επισκεφτεί το πολύ δυνατό φέτος, Περιστέρι και μετά υποδέχεται την Βόννη που κέρδισε εύκολα την Καρσίγιακα. Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει απότομα, μην ξεχνάμε ότι παρά τις νίκες και τις καλές εμφανίσεις η ΑΕΚ παραμένει ακόμα μια καινούργια ομάδα, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει στον ανεβασμένο ανταγωνισμό.

ΥΓ. Ο Κάμερον ΜακΓκρίφ, σε κάθε αγώνα είναι καλύτερος και αρχίζει και βγάζει τα στοιχεία που έβλεπε ο Ηλίας Καντζούρης όταν τον απέκτησε. Πέρα από την προσπάθεια στην άμυνα και τον καλό συγχρονισμό στο ριμπάουντ, βλέπουμε ότι έχει καλό σουτ από την περιφέρεια και μπορεί να τελειώσει και θεαματικά τις φάσεις κοντά στο καλάθι. Άλλο ένα παράδειγμα ότι δεν πρέπει οι παίκτες να κρίνονται βιαστικά, ειδικά όταν έχουν κάποιο τραυματισμό και έχουν χάσει προπονήσεις σε μια νέα ομάδα.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Η Ανάλυση του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός από τον Άκη Ζήκο | AEK After 25/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X