Η μέρα που έφυγε ο «παππούς» της ΑΕΚ, ο χαμός του Φράντισεκ Φάντροκ (VIDEO)

Η μέρα που έφυγε ο «παππούς» της ΑΕΚ, ο χαμός του Φράντισεκ Φάντροκ (VIDEO)

Στις 9 Οκτωβρίου 1981 έφυγε από τη ζωή ο Φράντισεκ Φάντρονκ που μαζί με τον Λουκά Μπάρλο δημιούργησαν τη μεγάλη ΑΕΚ της δεκαετίας του ‘70

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πριν από 41 χρόνια τέτοιες μέρες, στις 9 Οκτωβρίου του 1981, έφυγε για πάντα ένας από τους προπονητές που άφησαν ανεξίτηλη σφραγίδα στην ιστορία της ΑΕΚ.

Ο Φράντισεκ Φάντρονκ, ο αξέχαστος «παππούς» που από το 1974 μέχρι το 1977 έθεσε τις βάσεις της ΑΕΚ της Ευρώπης και των τίτλων, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στη Λευκωσία, προδομένος από την καρδιά του. Ήταν ο άνθρωπος, στον οποίον είχε αναθέσει ο Λουκάς Μπάρλος το 1974 την αγωνιστική αναγέννηση της ΑΕΚ. Μετά από δύο πολύ κακές σεζόν, η ΑΕΚ είχε περάσει στα χέρια του παράγοντα που έμελλε να γράψει μερικές από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας της και  ο προπονητής που επέλεξε ο «θείος Λουκάς» ήταν ο γεννημένος το 1914 στο Νίμπουρκ της τότε Αυστρο-Ουγγαρίας (μετέπειτα Τσεχοσολοβακία και νυν Τσεχία) που από τα 35 του ζούσε και εργαζόταν στην Ολλανδία και από το 1966 είχε την ολλανδική υπηκοότητα.

Εχοντας καλό όνομα στο ολλανδικό ποδόσφαιρο λόγω των επιτυχιών του σε ομάδες στη χώρα αυτή (πρωταθλητής 1952 και 1955 με τη Βίλεμ) ανέλαβε το 1970 την Εθνική Ολλανδίας και ήταν αυτός που την οδήγησε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μάλιστα, με το δίδυμο Φάντρονκ-Μίχελς στον πάγκο και με τον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ ηγέτη της ομάδας, οι «Οράνιε» έφτασαν στον τελικό της διοργάνωσης στο Μόναχο, όπου ηττήθηκαν από τους οικοδεσπότες Δυτικογερμανούς με 2-1. Αμέσως μετά ήρθε η κλήση της ΑΕΚ και στα επόμενα τρία χρόνια, η ομάδα έπαιξε ποδόσφαιρο που δεν είχαν ξαναδεί τα ελληνικά γήπεδα. Η ΑΕΚ έπαιζε θεαματικό και πρωτοποριακό ποδόσφαιρο για την εποχή και έφτασε στο απόγειό της τη σεζόν 1976-77 με την πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Στην ιστορία έχει μείνει, μεταξύ άλλων, η απόφαση-σοκ του «παππού» να αντικαταστήσει τον τερματοφύλακα Λάκη Στεργιούδα, λίγο πριν το τέλος της παράτασης του προημιτελικού με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς στη Νέα Φιλαδέλφεια, και να βάλει τον αναπληρωματικό αλλά πιο έμπειρο Νίκο Χρηστίδη για τη διαδικασία των πέναλτι. Ο Χρηστίδης τον δικαίωσε με δύο καθοριστικές για την πρόκριση αποκρούσεις.

Ελειπαν οι τίτλοι και αυτό κόστισε

Η ΑΕΚ του Φάντρονκ ήταν συνώνυμο του μοντέρνου ποδοσφαίρου και προσέλκυε στη Νέα Φιλαδέλφεια ακόμα και οπαδούς άλλων ομάδων. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι, ενώ διέθετε την καλύτερη ομάδα, δεν κατάφερνε να κατακτήσει τίτλους. Την πρώτη χρονιά έδωσε τη μάχη ως το τέλος, όμως ο Ολυμπιακός του Γουλανδρή ήταν πιο έμπειρος, με πολύ δυνατό ρόστερ και με την εμπειρία του πρωταθλητισμού. Η ΑΕΚ έχασε μέσα από τα χέρια της και το πρωτάθλημα του 1976 από τον ΠΑΟΚ (αν και στο τέλος του πρώτου γύρου ήταν 5 βαθμούς μπροστά του) ενώ την επόμενη σεζόν 1976-77 η ΑΕΚ επηρεάστηκε από την τιτάνια παράλληλη προσπάθεια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε και έφτασε στην κατάκτηση ενός ανέλπιστου νταμπλ.

Και βέβαια δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια της η ΑΕΚ του ωραίου ποδοσφαίρου και των μεγάλων αστεριών (Μαύρος, Παπαϊωάννου, Νικολούδης Βάγκνερ, Αρδίζογλου, Στγεργιούδας, Νικολάου Ραβούσης, Τσανλάιτερ, Δέδες κ.α.) έβρισκε μπροστά της πάντα το παρασκήνιο και τη διαιτησία. Ο Φάντρονκ ξεκίνησε και τη σεζόν 1977-78, όμως η ήττα από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη τη δεύτερη αγωνιστική με 1-0 οδήγησε τον Μπάρλο σε μία απόφαση που προκάλεσε αίσθηση: αντικατέστησε τον μέχρι τότε προπονητή με τον Κροάτη Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, ο οποίος οδήγησε την ΑΕΚ στην άνετη κατάκτηση του Πρωταθλήματος αλλά και σε αυτή του Κυπέλλου. Εκείνη η ομάδα ήταν η ομάδα που δημιούργησε ο Φάντρονκ όμως τη δεδομένη στιγμή ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ έκρινε ότι χρειαζόταν μία αλλαγή στα αποδυτήρια.

Στην Κύπρο με όρο να μπορεί να επιστρέψει

Ο Ολλανδοτσέχος προπονητής δεν απομακρύνθηκε από την ΑΕΚ. Δέχτηκε να παραμείνει στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας, βοηθώντας και στα ερασιτεχνικά τμήματα αλλά και στην πρώτη ομάδα, όταν ανέλαβε προπονητής σε αυτήν το 1979 ο Αυστριακός Χέρμαν Στεσλ και στη συνέχεια ο Μίλτος Παπαποστόλου, το 1980. Από τα χέρια του πέρασαν ποδοσφαιριστές που στη συνέχεια έκαναν μεγάλη καριέρα: Μανωλάς, Οικονομόπουλος, Βλάχος, Γεωργαμλής, Στυλιανόπουλος και άλλοι.

Το καλοκαίρι του 1981 δέχτηκε πρόταση να αναλάβει τον Κεραυνό Λευκωσίας, με μεσολαβητή τον Κύπριο εφοπλιστή Βάσο Χατζηιωάννου. Η πρόταση έγινε δεκτή από τον Φάντρονκ, ο οποίος έθεσε όρο να του επιτραπεί να επιστρέψει στην ΑΕΚ, στην περίπτωση που αυτή τον καλούσε. Δυστυχώς, η θητεία του κράτησε πολύ λίγο. Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 1981 πανηγύρισε τη νίκη επί της Ανόρθωσης στην πρεμιέρα, όμως πέντε μέρες μετά, λίγο πριν ξεκινήσει από το σπίτι του για την προπόνηση της ομάδας, ένιωσε μία αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του. Η σύζυγός του κάλεσε άμεσα τον γιατρό της ομάδας, όμως όταν αυτός έφτασε στο σπίτι του προπονητή, αυτός ήταν ήδη νεκρός. Η καρδιά είχε προδώσει τον 67χρονο άνδρα, χωρίς ποτέ στο παρελθόν να τον έχει «προειδοποιήσει» για κάποιο πρόβλημα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής.

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X