Αν τρέξει, η ΑΕΚ θα κερδίσει
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης επιχειρεί να προσεγγίσει καθαρά ποδοσφαιρικά το ματς στο Χαριλάου

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Καταρχάς να βάλουμε δυο πραγματάκια στην σειρά, γιατί αρχίζουμε να αισθανόμαστε πως μπαίνουμε με τα τσαρούχια στην ζώνη του λυκόφωτος. Ναι όντως, πέρυσι η ΑΕΚ έκανε δυο συνεχόμενες ήττες στο Χαριλάου και η μια εξ αυτών της κόστισε και την θέση στην Ευρώπη.

Πρώτον όμως μιλάμε για μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία της ΑΕΚ μαζί μ’ αυτή του υποβιβασμού και του ’86. Δεύτερον, ακόμα και απέναντι σ’ αυτή την κωμικοτραγική ποδοσφαιρικά ομάδα, η πρώτη νίκη του Άρη ήρθε μ’ ένα γκολ στις καθυστερήσεις του ματς, βγαλμένο από βιβλίο προπονητικού κόμιξ. Και η δεύτερη και πιο καθοριστική νίκη, ήρθε σε ένα ματς που εκείνη η υπό κατάρρευση ΑΕΚ είχε καταφέρει να προηγηθεί με 2-0. Ενώ τα δυο από τα τρία γκολ ήταν μίκυ μάους κανονικά.

Όμως για να ξέρουμε και τι λέμε, πριν από την περυσινή συνολική ιλαροτραγωδία, η ΑΕΚ που δεν ήταν ούτε και τότε στα καλύτερα της, έστηνε κάθε χρονιά πάρτι στο Χαριλάου. Από τα 0-1 της κανονικής περιόδου στα 1-3 και στα 1-4 των πλέι οφ πήγαινε. Και έβαζαν γκολ από τον Αλμπάνη μέχρι και τον Τάνκοβιτς και τον Βασιλαντωνόπουλο. Με λίγα λόγια καλό είναι να μην χάνουμε ούτε γενικώς, ούτε ειδικώς το μέτρο.

Πάμε και στο αποψινό παιχνίδι. Προφανώς ένα περίπλοκο ματς απέναντι σε μια ομάδα που από την μεσαία γραμμή και μπροστά έχει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Είναι επίσης και παιχνίδι στο οποίο θα τεσταριστεί και ο χαρακτήρας της φετινής ΑΕΚ. Αλλά θα τεσταριστεί ακόμα και το πώς λειτουργεί υπό συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης πίεσης, αυτός ο σχηματισμός με το ένα αμυντικό χαφ (αν τελικά πάει μ’ αυτόν), που φαίνεται να αυτός στον οποίο καταλήγει ο προπονητής. Και μοιάζει και πιο λειτουργικός απ’ όλους.

Δεν είναι εύκολο να προσεγγίσεις το που θα κριθεί το αποψινό ματς στο Χαριλάου. Υπάρχει ωστόσο το δεδομένο, πως το ποδόσφαιρο είναι τρεξίματα. Και στα τρεξίματα, κυρίως χωρίς την μπάλα στα πόδια, κρίνονται πάντα πολλά. Ειδικά σε τέτοιου είδους ματς σαν το αποψινό. Εξάλλου ένα από τα μεγαλύτερα δομικά προβλήματα που είχε η περυσινή ΑΕΚ, ήταν πως είχε τρεξίματα επιπέδου περιφοράς επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή.

Χιλιόμετρα απ’ όλους τους ποιοτικούς της

Φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Πρώτον και κύριο διότι ο Αλμέιδα έχει δώσει από την πρώτη μέρα και την πρώτη προπόνηση της προετοιμασίας, μεγάλο βάρος σ’ αυτά τα περιβόητα τρεξίματα. Τα πρόκρινε ως σημαντικά και τα δούλεψε πολύ. Και δεύτερον η ΑΕΚ από την μεσαία γραμμή και μπροστά έχει ποδοσφαιριστές που είναι πολύ ποιοτική μεν, αλλά καταπίνουν και πολλά χιλιόμετρα δε. Το κάνουν μάλιστα ασταμάτητα.

Ο Γκατσίνοβιτς παίζει θεωρητικά αριστερό εξτρέμ, αλλά μπορείς να τον δεις να κλέβει μπάλα χαμηλά στην δεξιά πτέρυγα. Ο Πινέδα είναι δεύτερο αμυντικό χαφ, αλλά θα πρεσάρει και τον αντίπαλο στόπερ όταν έχει την μπάλα στα πόδια του. Ο Αραούχο είναι ο δεύτερος φορ, αλλά βρεθεί να καλύπτει ακόμα και θέση του αριστερού μπακ. Και όλο αυτό θα συμβαίνει χωρίς σταματημό.

Είναι τεράστιο αυτό το πλεονέκτημα που έχει η ΑΕΚ και το έχει αξιοποιήσει πολύ ειδικά στα δυο τελευταία ματς με τον Παναιτωλικό και τον Ιωνικό. Ειδικά στο ματς στο Αγρίνιο, η εικόνα αλλά και το αποτέλεσμα, κρίθηκαν εν πολλοίς στα τρεξίματα που έβγαλε η ΑΕΚ. Θυμίζω πως στο ίδιο γήπεδο ο Άρης έφαγε τρία γκολ. Ακριβώς επειδή δεν μπόρεσε να τρέξει. Και την προηγούμενη Κυριακή στον Βόλο έπαθε ακριβώς το ίδιο. Τον έτρεξε ο Βόλος και του έβαλε δυο γκολ και ένα που ακυρώθηκε.

Τα γκολ και η άμυνα

Η ΑΕΚ εννοείται πως συνολικά από την μεσαία της γραμμή και μπροστά έχει παίκτες πολύ πιο ποιοτικούς και από τον Παναιτωλικό και από τον Βόλο. Αν λοιπόν συνεχίσει να έχει με την ίδια συνέπεια τα τρεξίματα των προηγούμενων παιχνιδιών και «τρέξει» και τον αποψινό της αντίπαλο, νομίζω πως το ματς θα το πάρει. Άλλωστε έχει ήδη δείξει, πως η αποτελεσματικότητα μπροστά, δεν της λείπει. Και παίρνει γκολ απ’ όλους.

Προφανώς και υπάρχουν ένα σωρό άλλες παράμετροι για ένα ματς σαν το αποψινό. Όπως για παράδειγμα το δυνατό τεστάρισμα του αμυντικού διδύμου Βίντα και Μουκουντί στο κέντρο της άμυνας, αλλά και η ανταπόκριση που θα έχουν οι δυο ακραίοι μπακ της ΑΕΚ στην πίεση που θα δεχθούν από την ποιότητα που έχει μεσοεπιθετικά ο Άρης στα δυο άκρα του. Αλλά στο τέλος της μέρας, νομίζω πως το παιχνίδια θα κριθεί στα τρεξίματα.

Εξάλλου φέτος ούτε υπάρχει στον πάγκο προπονητής που θα πιεί θάλασσα και θα τα κάνει σαλάτα στις καθυστερήσεις όπως πέρυσι τον Μάρτη. Ούτε υπάρχει μια ομάδα που τα πόδια της και το φυλλοκάρδι της τρέμει σαν κλαράκι ακόμα και όταν προηγείται με 2-0, όπως έγινε στα περυσινά πλέι οφ. Τώρα μπορεί να βάλει στο γήπεδο και την ποιότητα και την δουλειά της και την αυτοπεποίθηση της. Εκτός πλέον, αν τα… φαντάσματα από την Λεωφόρο ανηφορίσουν προς Θεσσαλονίκη, οπότε η κουβέντα αλλάζει. Όμως τώρα μιλάμε για ποδόσφαιρο.

Σταμάτης Βούλγαρης: Τα «ρεπορτάζ» που ξεφτιλίστηκαν σε χρόνο dt
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X