Μάθαμε να εικάζουμε
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Καπετανάκος γράφει στο enwsi.gr για την ΑΕΚ που πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Mε χαρά είδα ξανά από κοντά τον Ματίας Αλμέιδα και κομμάτι της δουλειάς του προ ημερών στην ανοιχτή προπόνηση της ΑΕΚ για δημοσιογράφους στα Σπάτα. Πίστευα ότι μετά την Ολλανδία, θα τον βλέπω μόνο σε συνεντεύξεις Τύπου.

Ήρεμος, παρά την ήττα-σοκ από τον Βόλο. Άνθρωπος του ποδοσφαίρου είναι και ξέρει καλύτερα από όλους εμάς, ότι με ένα αρνητικό αποτέλεσμα την 2η αγωνιστική δεν «γκρεμίζεις» ότι έχεις αποφασίσει να φτιάξεις εδώ και μήνες.

Έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα έχουμε κάθε εβδομάδα. Για να δούμε τι σκέφτεται ο ίδιος, όχι τι εικάζουμε εμείς. Όχι όπως τα μεταφέρει η διοίκηση. Από το στόμα του απευθείας, με τον τρόπο που θέλει να τα πει και όπως ακριβώς θέλει να τα εξηγήσει ο ίδιος. Και αυτό στα μάτια μου δείχνει έναν άνθρωπο πολύ αληθινό. Και θέλω ο «Νο1» της νέας ΑΕΚ να είναι τέτοιος. Να πάψουμε να εικάζουμε, να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε γιατί ακριβώς σε πολλά ζητήματα.

Τα λάθη της ΑΕΚ τα περασμένη έτη ήταν πολλά. Ενα εξ’ αυτών ότι είχε κλειστές πόρτες, είχε αποξενώσει την ομάδα από τον κόσμο και τους ρεπόρτερ. Καμία σύνδεση, καμία επαφή. Το πόσο κακό και αρνητικό είναι αυτό, δεν χρειάζεται να το αναλύσω εγώ. Είναι αυτονόητο πια. Και μπράβο σε όλους που αποφάσισαν να κάνουν το αυτονόητο.

Μάθαμε να εικάζουμε

Ο Ματίας Αλμέιδα λοιπόν ανεξαρτήτου αν είναι καλός ή κακός προπονητής, αν είναι «κολλημένος» με το 3-5-2 ή όχι, αν αλλάζει ξαφνικά σε 4άδα σε ματς που θέλει να το γυρίσει δίχως να το έχει δουλέψει, οφείλει να εξηγεί το σχέδιο του, το σκεπτικό του. Αυτό είναι το δίκαιο, αυτό είναι το ορθόν ποδοσφαιρικά. Ευτυχώς που είναι η σπουδαία ποδοσφαιρική προσωπικότητα και έχει τον τρόπο και το ανάστημα να… επιβάλλει κάποια πράγματα. Αν ήταν άλλος, ίσως η λανθασμένη νοοτροπία του κλαμπ να τον είχε «καταπιεί».

Στον ίδιο δρόμο πρέπει να βαδίσει και η διοίκηση της ΑΕΚ, για να αποκτήσει όλο αυτό νόημα και να έχει ουσία. Να αρχίσει να μιλά, να επικοινωνεί πράγματα, να εξηγεί το σχέδιο της, να αναλύει το πλάνο της. Να καταλαβαίνουν όλοι τι θέλει να κάνει και τι έχει στόχο. Από τον Μελισσανίδη, τον Κονέ, τον Άλβες, τον Κουχάρσκι. Οχι να εικάζουμε. Να καταλαβαίνουμε.

Δεν τα κάνει όλα καλά ο Αλμέιδα

Από σκόρπιες συζητήσεις με τον ίδιο τον Αλμέιδα, το τιμ του και το περιβάλλον του, έβαλε πρώτο στόχο στην Ολλανδία το πρέσινγκ και να «κλειδώσει» αμυντικά με την τριάδα στα στόπερ και τον Γιόνσον. Πίστεψε ότι αυτό είναι η καλύτερη βάση για να πετύχεις στο ελληνικό πρωτάθλημα, έτσι όπως το μελέτησε. Σε αυτούς τους δύο τομείς τα πάει πολύ καλά και η ΑΕΚ ανεβαίνει επίπεδο. Είναι σωστό να του το αποδώσουμε. Όμως το ποδόσφαιρο έχει και άλλους τομείς. Μεσοεπιθετικά και επιθετικά η ομάδα δεν έχει βγάλει ακόμη την ποιότητα της, ενώ δεδομένα έχει και σημαντικά κενά. Δεν είναι ο Τσούμπερ αυτός. Δεν είναι ο Αραούχο αυτός. Δεν είναι ο Λιβάι Γκαρσία αυτός. Δεν είναι ο Πινέδα αυτός. Δεν είναι ούτε καν ο Μάνταλος αυτός. Στα 2 πρώτα 90λεπτα δεν έχουμε δει στο επιθετικό τρίτο αυτοματισμούς, να «τσουλάει» έστω και για κάποια κομμάτια το επιθετικό σχέδιο που έχει ο Αλμέιδα. Θέλει χρόνο, δουλειά και υπομονή. Αν όμως δεν παίρνει αποτελέσματα και δεν δείχνει βελτίωση και προοπτική, όλο αυτό θα έχει… ταβάνι.

Η ΑΕΚ «κόλλησε» επιθετικά και το «πλήρωσε» ακριβά με το Βόλο. Πάει αυτό τελείωσε. Έρχεται ο ΠΑΣ Γιάννινα. Γιατί να μην «καθίσει» και αυτός πίσω όπως ο Βόλος, να ροκανίσει τον χρόνο, να μεταφέρει νευρικότητα και να «τσιμπήσει» ότι μπορεί από την Ριζούπολη; Κάθε ματς έχει τις δικές του δυσκολίες. Όμως ξέχωρα από αυτό η ΑΕΚ κουβαλά και έξτρα πίεση και νευρικότητα πάνω στο χορτάρι. Και πρέπει να βρει τον τρόπο να την αποτινάξει από πάνω της.

ΥΓ: Μπήκε ο Σεπτέμβριος. Έγιναν 6 μεταγραφές που δεδομένα δεν καλύπτουν τα κενά της ΑΕΚ. Ακόμη ψάχνουμε φορ, για την θέση του Καρίμ. Ακόμη ψάχνουμε δεξί μπακ. Μεσοεπιθετικά ο Αλμέιδα κάτι φαίνεται ότι ψάχνει ακόμη. Πίσω από τον Τσούμπερ, για την θέση του χαφ εξτρέμ δεν υπάρχει κάποιος, με δεδομένο ότι δεξιά υπάρχουν Ελίασον-Άμραμπατ και ο Γκατσίνοβιτς πρέπει να πάει στην θέση του στον άξονα για να βγάζει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Μεγάλη καθυστέρηση από τα στελέχη στο κομμάτι αυτό. Το λέμε από τον Ιούλιο και φτάσαμε… Σεπτέμβρη.

ΥΓ1: Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Ματίας Αλμέιδα και οι συνεργάτες του δεν πάνε στα φιλικά της ΑΕΚ Β’, εφόσον υπάρχει χρόνος (όπως πχ με την Αγία Παρασκευή). Υπάρχουν παιδιά που προπονούνται μαζί του και πρέπει να βλέπει από κοντά την εξέλιξη τους (ειδικότερα και τον Γαλανόπουλο) και πρέπει να δίνει και κίνητρο στα παιδιά της ΑΕΚ Β’ και την προοπτική της πρώτης ομάδας.

ΥΓ2: Η παρουσία του Παναγιώτη Κονέ στον πάγκο στο παιχνίδι με τον Βόλο δεν βοήθησε την ομάδα. Μετέδωσε μόνο νευρικότητα και ένταση στους παίκτες και στην εξέδρα. Δεν νομίζω ότι βοηθά εκεί, με την πίεση και το άγχος που νιώθει και ο ίδιος μετά την «προαγωγή» που πήρε ως νέος εκτελεστικός διευθυντής μετά από δύο αποτυχημένες σεζόν.

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X