Μάντσεν: «Η ΑΕΚ έχει πολύ καλή ομάδα, θέλω να φέρω επιτυχίες»

Μάντσεν: «Η ΑΕΚ έχει πολύ καλή ομάδα, θέλω να φέρω επιτυχίες»

Ο Αλεξάντερ Μάντσεν λίγο πριν από τις πρώτες «μάχες» του Eurobasket 2022 με την εθνική ομάδα της Φινλανδίας θέτει τους στόχους του για το φετινό τουρνουά, εστιάζει στη συνεργασία του με τον Λάουρι Μαρκάνεν, ενώ μιλάει για την ΑΕΚ, τις φιλοδοξίες του με την Ένωση και την συμβολή του Ηλία Καντζούρη στη μεταγραφή του.

Το φετινό Eurobasket αναμενόταν από την πρώτη στιγμή με τεράστιο ενδιαφέρον. Πολλές ομάδες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, πολλοί παίκτες αναμένεται να λάμψουν. Ό,τι καλύτερο δηλαδή για τον ανταγωνισμό και για τους φιλάθλους που θέλουν να δουν μάχες και μεγάλες στιγμές πάνω στα παρκέ.

Σε ακόμα ένα σπουδαίο μπασκετικό ραντεβού η Φινλανδία θα είναι παρούσα. Μόνο που αυτή τη φορά όχι ως μια ομάδα που θα χαρεί τη συμμετοχή, αλλά ως ένας διεκδικητής. Η παρουσία του Λάουρι Μαρκάνεν αποτελεί εγγύηση υψηλού επιπέδου, ενώ η δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην εθνική ομάδα δείχνει πως σταδιακά το επίπεδο ανεβαίνει.

Ο φόργουορντ των Κλίβελαντ Καβαλίερς δεν θα είναι μόνος, όσον αφορά την ηγεσία της ομάδας. Στο πλευρό του θα έχει το alter ego του στην front line της ομάδας, τον Αλεξάντερ Μάντσεν. Ο 27χρονος σέντερ είναι ο παίκτης που κάνει τη δουλειά στην άμυνα, σε έναν ρόλο στον οποίο όχι απλώς ξέρει να ανταποκρίνεται, αλλά τον απολαμβάνει.

Το φετινό καλοκαίρι για τον ίδιο άλλωστε ήταν γεμάτο. Προπονήσεις με την εθνική Φινλανδιας, παιχνίδια για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και μεταγραφή στην ΑΕΚ. Έντονοι, αλλά απολαυστικοί μήνες για τον ίδιο.

«Μετά τη σεζόν που είχα με τη Ρίγα πήγα αμέσως στην εθνική ομάδα για τα παιχνίδια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετά πήγα στην Ελλάδα για διακοπές και τώρα είμαι και πάλι στην εθνική για τα παιχνίδια του Eurobasket 2022», ανέφερε στο ξεκίνημα της κουβέντας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SDNA ενόψει του Eurobasket 2022.

Όλους αυτούς τους μήνες άλλωστε απόλαυσε κάθε στιγμή της διαδικασίας. Και πώς να μην το κάνει, από τη στιγμή που αγωνίζεται σε μια ομάδα γεμάτη ταλέντο, με υψηλές βλέψεις στο τουρνουά και ψυχολογία που τρυπάει κάθε ταβάνι.

Αναλύοντας την εθνική ομάδα της χώρας του εξήγησε ότι «το επίπεδό μας είναι πιο υψηλό από κάθε άλλη φορά. Παίζουμε σε πολύ υψηλό τέμπο, έχουμε βετεράνους και νεαρούς παίκτες στο ρόστερ μας και νομίζω πως αυτό δημιουργεί ένα πολύ καλό μείγμα για εμάς. Έχουμε τον Λάουρι Μαρκάνεν που θα είναι ο ηγέτης μας και το φετινό τουρνουά θεωρώ πως θα είναι μια μεγάλη πρόκληση».

Σημαντικός παράγοντας για την εικόνα των Σκανδιναβών είναι ένας παίκτης που με την παρουσία του ανεβάζει αυτόματα το επίπεδο όλου του γκρουπ. Ο Λάουρι Μαρκάνεν βρίσκεται στην πιο παραγωγική φάση της καριέρας του και φροντίζει να το δείχνει κάθε στιγμή.

Ο Φινλανδός NBAer με την παρουσία του φέρνει νέα δυναμική. «Κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Δημιουργεί χώρο για εμάς με την παρουσία του. Μπαίνει στο γήπεδο και ηγείται. Τα τελευταία χρόνια παίζει με τους καλύτερους παίκτες και έχει εξελιχθεί πολύ», εξηγεί χαρακτηριστικά, πριν αναφερθεί στις δικές τους μονομαχίες κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

«Είναι πολύ δύσκολο στο να τον μαρκάρεις και το βλέπουμε στις προπονήσεις. Κάθε προπόνηση είναι και μια πρόκληση απέναντι στον Μαρκάνεν. Είναι διασκέδαση όμως να παίζεις μαζί του στα παιχνίδια και θεωρώ ότι με την παρουσία του φέρνει πολλά στο παιχνίδι μας».

Τα προηγούμενα χρόνια οι Φινλανδοί πήγαιναν στο Eurobasket έχοντας τον χαρακτήρα του underdog. Η πορεία και η ποιότητα του ρόστερ του Λάσι Τουόβι όμως τους κάνουν να κοιτάζουν λίγο πιο μακριά από τα συνηθισμένα.

Έχοντας αφήσει στην άκρη την underdog mentality. «Νοοτροπία underdog είχαμε πριν από μερικά χρόνια. Κανείς δεν μας ήξερε και ίσως δεν μας υπολόγιζαν και τόσο ως ομάδα. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχουμε παίκτη στο ΝΒΑ, έχουμε παίκτες επιπέδου Euroleague. Όλοι μας έχουν πάρει πιο σοβαρά, μας υπολογίζουν. Δεν θα έλεγα ότι είμαστε πραγματικά underdogs, νιώθω ότι είμαστε dark horse στο φετινό Eurobasket και με αυτή τη νοοτροπία πάμε να παίξουμε».

Ποιος είναι όμως, ο μεγάλος στόχος για το φετινό Eurobasket; Θα περίμενε κανείς να ειπωθεί το κλασσικό «κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι». Μόνο που δεν συμβαίνει αυτό στη Φινλανδία, η οποία θέτει τον πήχη ψηλά. Τα προημιτελικά είναι ο μεγάλος στόχος στο φετινό τουρνουά.

«Για μένα τα πάντα έχουν να κάνουν με τη νίκη και πώς θα έρθει αυτή. Βλέπεις την ομάδα και έχοντας επιτυχίες τα προηγούμενα χρόνια αυτό είναι το καλύτερο για όλους και ιδίως για μένα. Οι δικοί μου στόχοι ταιριάζουν με τους στόχους της ομάδας. Θέλω να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται. Στόχος είναι να φτάσουμε στους 8 και από εκεί και πέρα τα πάντα μπορούν να συμβούν».

Για τον Μάντσεν η σεζόν που πέρασε ήταν εξαιρετική σε συλλογικό επίπεδο. Κατέκτησε τα πάντα με την Ρίγα και γέμισε το παλμαρέ του με διακρίσεις.

Σε ατομικό επίπεδο όμως είχε αρκετά πράγματα να διαχειριστεί. «Επιτυχημένη σεζόν την έκαναν τα τρόπαια. Για μένα δεν θα έλεγα ότι ήταν μια από τις καλύτερες σεζόν, γιατί είχα έναν τραυματισμό στη μέση που με κράτησε εκτός δράσης για 2,5 μήνες», είπε, όμως μέσα από αυτή την δυσκολία, φρόντισε να δει τα πράγματα με θετικό τρόπο.

Κάτι που τον βοήθησε πολύ. «Αυτό όμως από την άλλη με βοήθησε να προετοιμαστώ, να προστατεύσω το σώμα μου και να ωριμάσω. Απολαμβάνω να παίζω μπάσκετ και αυτό είναι κάτι που το κουβαλάω και στην εθνική ομάδα. Έχω τη δική μου νοοτροπία στο παιχνίδι και την φέρνω στην ομάδα μου. Βγάζω ενέργεια και την μεταφέρω κάθε φορά».

Στο ερώτημα αν αυτή είναι η καλύτερη βερσιόν της εθνικής ομάδας της Φινλανδίας, ήταν ξεκάθαρος. «Πραγματικά το πιστεύω». Μια απάντηση που δείχνει το πώς μπαίνει στο φετινό Eurobasket η Φινλανδία. Γεμάτη αυτοπεποίθηση.

Παράλληλα με την εθνική ομάδα της χώρας του, στον ορίζοντα υπάρχει ένα ακόμα (νέο) κεφάλαιο γι αυτόν. Η ερχόμενη σεζόν θα τον βρει στην Ελλάδα, για λογαριασμό της ΑΕΚ. Στα 27 του χρόνια και έπειτα από μια πολύ παραγωγική πορεία στη Ρίγα, θα μετακομίσει στη χώρα μας, για να μπει στη… μηχανή του Ηλία Καντζούρη.

«Προφανώς παίζοντας απέναντι στον Μαρκάνεν στις προπονήσεις είναι κάτι που με προετοιμάζει», παραδέχτηκε επί του θέματος ο Μάντσεν, ο οποίος γνωρίζει καλά το ελληνικό πρωτάθλημα. «Ξέρω το επίπεδο στο πρωτάθλημα. Υπάρχουν οι μεγάλες ομάδες και υπάρχουν και ομάδες που έχουν τη δική τους δύναμη. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αδύναμη λίγκα. Κάθε παιχνίδι θα είναι και μια μάχη και ο όμιλος του Champions League στον οποίο συμμετέχουμε είναι πολύ δυνατός. Οπότε η νέα σεζόν θα είναι μεγάλη πρόκληση».

Η παρουσία στην ΑΕΚ είναι μεγάλη υπόθεση για τον ίδιο, κάτι που δεν διστάζει να παραδεχτεί. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να παίζω στην ΑΕΚ τη νέα σεζόν. Αρχικά για μένα ήταν πολύ σημαντικό που η ΑΕΚ με κάλεσε και μου έκανε πρόταση. Είδα την ομάδα για πρώτη φορά το 2018 στον τελικό του BCL απέναντι στη Μονακό και πάντα ήταν μια από τις ομάδες που διεκδικούν το τρόπαιο», ανέφερε, λίγο πριν σταθεί στο κλειστό των Λιοσίων και τον κόσμο της ομάδας, που δίνουν επιπλέον δυναμική.

«Βλέπεις το γήπεδο που έχει και τον κόσμο που ακολουθεί την ομάδα, καθώς και τον θόρυβο που δημιουργεί στα παιχνίδια. Είναι πραγματικά εντυπωσιακά στοιχεία. Μετά τη σεζόν μου στη Ρίγα η ομάδα με κάλεσε να παίζω γι αυτήν. Είμαι έτοιμος για την πρόκληση αυτή. Η ΑΕΚ έχει πολύ καλή ομάδα και θέλω με τη σειρά μου να φέρω επιτυχίες στο κλαμπ».

Σημαντικός παράγοντας για την έκβαση της υπόθεσης ήταν ο προπονητής. Ο Ηλίας Καντζούρης χειρίστηκε προσωπικά την υπόθεση του Μάντσεν και κατάφερε να τον πείσει να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ. Οι επαφή των δύο ανδρών έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Όπως παραδέχτηκε μάλιστα «η πρώτη επαφή που είχα με τον κόουτς ήταν σύντομη. Ταυτόχρονα όμως ήταν και η καλύτερη επαφή που είχα ποτέ με προπονητή! Ήξερε ήδη τα πάντα για μένα και το παιχνίδι μου. Είπε εξ αρχής τη χρειαζόταν από μένα πάνω στο παρκέ και άφηνε την απόφαση σε μένα. Μετά την συνομιλία μας είχα εντυπωσιαστεί και το έλεγα σε όποιον μιλούσαμε για την ΑΕΚ. Μιλήσαμε ξανά, μου έστειλε το playbook και πριν κάνω το ταξίδι για την Ελλάδα είχα πάρει την απόφασή μου. Είμαι χαρούμενος για την επιλογή που έκανα».

Παρά το γεγονός πως δεν έχει αγωνιστεί ξανά με τους νέους συμπαίκτες του, έχει μάθει αρκετά για τη στελέχωση του ρόστερ και το τι θέλει να δημιουργήσει η ομάδα τη νέα σεζόν.

«Προφανώς έχω δει κάποιους από τους παίκτες που θα παίζουμε μαζί τη νέα σεζόν, όπως τον Γιάνις Στρέλνιεκς. Είμαι ενθουσιασμένος με την ομάδα και το πώς έχει χτιστεί αυτή για τη νέα σεζόν. Οι κινήσεις που έχουν γίνει είναι πολύ καλές και ανυπομονώ να βρούμε χημεία μέσα στη σεζόν».

Επιστρέφοντας την κουβέντα όσον αφορά την πορεία της εθνικής ομάδας της Φινλανδίας στο Eurobasket, ο στόχος για την πρώτη φάση είναι συγκεκριμένος, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Απόρροια της αυτοπεποίθησης με την οποία μπαίνουν στο τουρνουά αυτός και οι συμπαίκτες του. «Θέλουμε να είμαστε τουλάχιστον δεύτεροι στον όμιλο. Είναι δύσκολο στον όμιλο που είμαστε, έχοντας αντιπάλους ομάδες όπως η Σερβία, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Τσεχία, αλλά θα είμαστε εκεί και θα δώσουμε τη μάχη μας για να τα καταφέρουμε».

Τις προηγούμενες μέρες άλλωστε η ομάδα του Τουόβι έδειξε τα πρώτα δείγματα, μέσω των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εκεί όπου κατάφερε να γίνει η πρώτη ομάδα που σφράγισε το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Μια κατάσταση με μεγάλη σημασία για το μπάσκετ της χώρας.

Τα παιχνίδια με Ισραήλ αι Εσθονία είχαν τη δική τους αξία, καθώς αποτέλεσαν παιχνίδια-προετοιμασία για το Eurobasket. «Κατά κάποιο τρόπο ήταν προσομοίωση των αγώνων του Eurobasket για εμάς. Για την Φινλανδία ήταν πολύ σημαντικό να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν το είχαμε καταφέρει ποτέ μέχρι σήμερα και το γεγονός ότι έχουμε εξασφαλίσει την πρόκριση σημαίνει πολλά για εμάς».

O ίδιος άλλωστε έχει τη δική του επιρροή στην ομάδα. Μέσα κι έξω από το παρκέ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι συμπαίκτες του τον αποκαλούν Thor, λόγω των καρφωμάτων που κάνει κατά τη διάρκεια των αγώνων.

«Είναι ένα ψευδώνυμο το οποίο το λένε μέσα στην ομάδα για μένα. Με κάνει να νιώθω όμορφα», ανέφερε, για να υποσχεθεί ότι »θα κάνω 15 καρφώματα στο Eurobasket!»

Mega Deal* Γνωριμίας στην Betsson, διαλέγεις το δώρο* που σου ταιριάζει! *Όροι & Προϋπ. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Σταμάτης Βούλγαρης: Για την ΑΕΚ δεν άλλαξε τίποτα
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X